Home > History > Recapitularea și perspectivele trimestrului al patrulea pentru piețele emergente: 2017 Se încheie cu o lovitură

Recapitularea și perspectivele trimestrului al patrulea pentru piețele emergente: 2017 Se încheie cu o lovitură

ianuarie 23, 2018

Grupul Templeton Emerging Markets are un vast univers de investiții care acoperă zeci de mii de companii pe piețe de pe aproape toate continentele. Deși suntem investitori bottom-up, luăm în considerare și contextul de ansamblu. Stephen Dover prezintă o imagine de ansamblu a echipei în legătură cu ce s-a întâmplat în universul piețelor emergente în al patrulea trimestru din 2017, inclusiv câteva evenimente-cheie, repere și date pentru a oferi o anumită perspectivă.

Trei lucruri la care ne gândim azi

1. Rezervele Federale ale Statelor Unite (Fed) şi-au majorat rata dobânzii principale cu 25 puncte de bază în decembrie, fiind cea de-a treia creștere în 2017 și în conformitate cu așteptările pieței. Se așteaptă ca Fed să crească rata de trei ori în 2018. În ciuda îngrijorărilor din ce în ce mai mari, impactul acestor majorări ale ratelor pe piețele emergente a fost până acum limitat, parțial din cauza normalizării politicii monetare în SUA care s-a anticipat și, de asemenea, datorită creșterii sănătoase și fundamentele din piețele emergente majore.

2. Politica a fost în prim plan în decembrie, întrucât alegerile din Africa de Sud, India și Chile au atras atenția investitorilor. Pe măsură ce intrăm în 2018, politica continuă să ne atragă atenția, deoarece trei mari economii emergente – Brazilia, Mexic și Rusia  vor organiza alegeri prezidențiale. Deși există puţine îndoieli că președintele Vladimir Putin va fi reales pentru un al patrulea termen, Brazilia și Mexicul ar putea vedea o schimbare. Cu populistul stâng Andres Manuel Lopez Obrador care conduce în cele mai multe sondaje de opinie din Mexic, ne așteptăm la o creştere a volatilităţii pieței și vom continua să monitorizăm îndeaproape situația. În Brazilia, ne așteptăm la un rezultatul favorabil cu noul președinte, care va continua probabil să implementeze reforme-cheie.

3. Piețele emergente au înregistrat intrări de aproximativ 80 miliarde USD în 2017, comparativ cu intrările minore din 2016 și ieșirile din 2013-2015. În timp ce 2017 a fost cel de-al treilea an cel mai bun pentru piețele emergente în ceea ce privește intrările de active în termeni absoluți, după 2010 și 2009, în mai mult de 20 de ani, în raport cu capitalizarea bursieră, recuperarea fluxurilor a fost relativ mai ușoară. Ar putea fi o volatilitate pe viitor, mai ales că fluxurile de investiții pot reflecta deseori atitudinile mereu în schimbare față de riscul perceput, cu intrări de capital, deoarece sentimentul investitorilor este de “a investi” și ieșiri de capital în timp ce investorii simt că e “riscant”. Chiar și așa, investitorii globali majori au o proporție mai mică de expunere la clasa de active, sub ceea ce ne-am aștepta având în vedere proporția PIB-ului global (produsul intern brut) și capitalizarea pieței pe care piețele emergente o reprezintă și care ar putea sprijini intrările continue.

Perspectiva

Piețele emergente au avut rezultate bune în 2017 și ne așteptăm ca clasa activelor să rămână pe o tendință ascendentă în 2018, pe fondul creșterii economice robuste, al creşterii intrărilor de active, al rezervelor valutare solide, al conturilor curente puternice și al monedelor locale stabile. Cotaţiile de pe piețele emergente rămân atractive, după părerea noastră, tranzacționarea la un preț redus pentru colegii lor de pe piață. Rezultatele multor companii de pe pieţele emergente s-au îmbunătățit treptat, în ceea ce privește profitabilitatea, marjele și rentabilitatea capitalului propriu (ROE).

Credem că Asia rămâne cea mai interesantă regiune de pe pieţele emergente. Acesta oferă o serie de oportunități, din China, Coreea de Sud și Taiwan, până în țări precum India și Indonezia. Companiile asiatice încep, de asemenea, să domine în industriile unde conduceau companiile europene. Acest lucru este valabil mai ales în industria automobilelor și a industriilor legate de tehnologiile auto.

În mod similar, am găsit oportunități în America Latină. Brazilia tocmai a ieșit dintr-o recesiune prelungită și s-a confruntat cu mai multe provocări, inclusiv șomaj ridicat și scandaluri uriaşe de corupție, dar suntem în general pozitivi cu privire la posibilitățile din această piață, având în vedere noul accent pus pe eforturile de reformă. De asemenea, am găsit investiții atractive în

În calitate de colectori de acțiuni, suntem în egală măsură entuziasmați de oportunitățile individuale din alte părți ale lumii, în locuri precum Rusia, care recent şi-a pierdut din favoare. În astfel de situații, găsim companii pe care le considerăm extrem de bine conduse, crescând într-un ritm rapid și oferind expuneri către teme cheie cum ar fi creșterea economică, schimbările demografice și tendințele consumatorilor locali.

Tendințe și evoluții cheie de pe pieţele emergente

Piețele globale de acțiuni au avansat pe parcursul celui de-al patrulea trimestru din 2017. Investitorii s-au axat în principal pe indicaţii continue a creșterii economice pozitive din mai multe regiuni și pe progresul reformei fiscale în Statele Unite. Cu toate acestea, am constatat într-adevăr o scurtă corecție în sectorul tehnologiei informației (IT) sector bazat pe retragerea de  profit și rotația în alte domenii, inclusiv domeniul financiar.

Piețele emergente au continuat să depășească performanțele piețelor dezvoltate, susținute de câștiguri mai bune și de perspectivele de creștere economică, de intrări puternice ale activelor și de prețuri mai ridicate ale mărfurilor. Indicele MSCI EM a crescut cu 7,5%, comparativ cu creșterea de 5,6% a indicelui MSCI World, ambele în dolari americani.1 O tendință similară a fost observată în marea parte a anului, deoarece acțiunile de pe pieţele emergente au depășit piețele dezvoltate. 2017 a marcat cele mai bune performanțe anuale ale piețelor emergente începând cu 2009, cu un câștig de 37,8%, mult mai mare decât rentabilitatea de 23,1% a piețelor dezvoltate.2

Cele mai importante mișcări pe piețele emergente din trimestru

Piețele asiatice au fost printre cei mai performante în pieţele emergente cu India, Coreea de Sud și Singapore înregistrând profit de două cifre în timpul trimestrului al patrulea. Victoria partidului de guvernământ în două alegeri centrale de stat și așteptările unui buget pro-creștere în anul fiscal care se încheie în martie 2019, a determinat o creștere a sentimentului de piață în India. Prețurile de capital din Coreea de Sud au fost influenţate de relaxarea tensiunilor geopolitice, de creșterea economică solidă și a aprecierii puternice a câștigătorilor. În schimb, Taiwanul a fost unul dintre cei mai slabi performeri, deoarece profitul în sectorul IT și  rotația în producţie și în domeniul financiar au necesitat întoarcerea profiturilor. Instabilitatea politică a continuat să se resimtă în Pakistan, unde prețurile acțiunilor au scăzut.

America Latină, în pofida unei reveniri economice mai rapide decât se aștepta și a continuării relaxării monetare, întârzierile în reforma sistemului de securitate socială au continuat să influențeze sentimentul investitorilor din Brazilia. Cu toate acestea, piața mexicană a fost una dintre cele mai slab performanțe, atât în regiune, cât și la nivel mondial, în ceea ce privește majorările de dobândă reluate în decembrie și incertitudinea în procesul de renegociere a acordului NAFTA (Acordul de Liber Schimb Nord-America). Un câștig de două cifre în decembrie, urmată de alegerea lui Sebastian Pinera în funcția de președinte, însoțit de aprecierea prețului peso și a prețurilor mai ridicate ale mărfurilor, a determinat câștiguri pe piața chiliană.

Piețele din Europa Centrală, inclusiv Republica Cehă și Ungaria, au avut rezultate bune, susținute de fundamente macroeconomice generale solide. Piața rusă a fost determinată, în mare măsură, de creșterea prețurilor la petrol și de reducerea ratei dobânzii mai mare decât cea anticipată în decembrie, în timp ce deprecierea lirei limitează rentabilitatea Turciei în dolari americani.

Africa de Sud a fost una dintre cele mai performante piețe din Africa, condusă de speranța unei schimbări în politică după victoria candidatului pro-business Cyril Ramaphosa în alegerile prezidențiale conduse de Congresul Național African, precum și de aprecierea puternică a randului. Piața egipteană a scăzut totuși, în ciuda îmbunătățirii principiilor macroeconomice.

Piețele de frontieră ca grup au rămas cu omologii de pe pieţele emergente în decursul perioadei de trei luni. Vietnamul și Kazahstanul au fost în mod deosebit performanți, în timp ce Argentina și Kenya au înregistrat și ele câștiguri pozitive. Piața vietnameză a fost printre topul piețelor performante la nivel global, determinată de interesul continuu a  investitorilor străini și de principiile macroeconomice puternice, inclusiv creșterea economică puternică. În schimb, acțiunile din Kuweit și Sri Lanka au scăzut.

CFA® și Chartered Financial Analyst® sunt mărci comerciale deținute de Institutul CFA.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

_________________________

1. Sursa: Pe baza indicatorului MSCI Emerging Markets versus indicele MSCI World, termenii în dolari americani. Indicele MSCI Emerging Markets înregistrează reprezentări mari și medii în 24 de țări emergente. Indicele MSCI World captează performanțe mari și medii în 23 de piețe dezvoltate. Indicii nu sunt gestionați și nu se pot investi în mod direct în ele. Performanțele anterioare nu reprezintă un indicator sau garanție a performanțelor viitoare.

2. Ibid.

 

Categories: History