Home > History > Găsirea rădăcinilor mele în Germania și puțină istorie muzicală

Găsirea rădăcinilor mele în Germania și puțină istorie muzicală

decembrie 7, 2017

Deși piețele emergente s-au aflat în centrul atenţiei mele timp de mai multe decenii, călătoresc intens și în țările dezvoltate. Este destul de edificator să vezi cum ţările odată “emergente” își prețuiesc încă patrimoniul. Mi se pare, de asemenea, interesant să compari diferite domenii de progres între diferite piețe și ce sectoare sau industrii primesc cea mai mare atenție. În unele cazuri, este surprinzător să vedem unde se îndreaptă economiile emergente.

În cea mai recentă călătorie a mea în Europa, am decis să-mi petrec puțin timp pentru a vizita orașul natal al tatălui meu, Erlbach, lângă Dresda, Germania. Când am condus spre Erlbach, am fost blocat de cât de mult peisajul s-ar fi schimbat de la ziua tatălui meu.

Șoferii germani par să aibă o înclinaţie spre viteze mari! Accelerarea pe autostradă cu 150 de kilometri pe oră a fost puțin înspăimântătoare pentru mine, dar am reușit să văd multe mori de vânt generatoare de electricitate, care se înalță pe terenurile fermei alături de şosea.

Germania produce acum o mare parte a energiei sale din energia eoliană și din cea solară. În 2016, capacitatea totală instalată a energiei eoliene din Germania producea aproximativ 13% din necesarul total de energie electrică din țară, iar energia solară din celulele fotoelectrice producea aproximativ 6% .1 Numerele au crescut, iar în anumite perioade din ultimii câţiva ani, aceste surse de energie regenerabilă au acoperit mai mult de 50% din necesarul de energie al Germaniei. Vizitarea orașelor mici din toată Germania este o modalitate comună de a vedea instalarea fotovoltaică pe acoperişuri. Germania şi-a setat obiectivul de a se baza exclusiv pe energia regenerabilă până în 2050.

În timp ce Germania este încă considerată lider mondial în utilizarea energiei regenerabile, este interesant de remarcat faptul că China este de fapt cel mai mare producător și consumator de panouri solare din lume. Guvernul chinez a anunțat o investiție planificată de 360 de miliarde de dolari în energie regenerabilă până în 20202, ceea ce pare să poziţioneze China în vârf, în cursa pentru energii regenerabile. Cu un apetit mare pentru energie și o problemă la fel de mare de poluare în unele orașe, este logic ca guvernul chinez să ofere stimulente pentru trecerea la energia solară și departe de cărbune. China, de fapt se laudă cu cea mai mare “fermă” plutitoare din lume, pe o veche operaţiune de exploatare a cărbunelui.

Explorând rădăcinile germane ale familiei mele

O biserică din Erlbach, Germania

În Germania, misiunea mea nu a fost numai să mă minunez de morile de vânt și de panourile solare. Sosind în Erlbach, micul sat unde s-a născut tatăl meu, am descoperit o biserică mică, dar elegantă, situată pe un deal cu vedere spre sat. Aceasta a fost destinaţia mea, deoarece biserica conține ceva foarte special în interior. Există pietre funerare pe o parte a bisericii, una purtând numele de familie Mobius.

Nu a fost prima mea vizită în Erlbach. Cu mulți ani în urmă, am străbătut Zidul Berlinului când încă exista Germania de Est. În perioada aceea, Vladimir Putin, actualul președinte al Rusiei, era ofițer KGB în apropiere de Dresda. Pentru a intra în Germania de Est, a trebuit să primesc tot felul de documente de la ambasada est-germană din Londra. Când vărul meu, Wolfgang, m-a întâlnit la ”Checkpoint Charlie” din Berlin cu frumoasa sa soție și două fetițe, mi-au șoptit să nu spun ceva sensibil politic în fața copiilor, deoarece profesorul lor le-ar fi întrebat probabil despre “oaspete” şi ce a spus oaspetele din Vest.

Am mers spre casa lor în apropiere de faimosul Castel Colditz, unde Wolfgang avea clinica lui dentară. Colditz este cel mai bine cunoscut ca o închisoare din perioada celui de-al doilea război mondial pentru ofițerii aliaţi. A fost scena unui joc de-a prinselea între capturatori și captivi, cu ofițerii aliaţi gândindu-se la modalități ingenioase de a depăşi capturatori germani și de a scăpa. Povestea a fost relatată în cărți și în câteva filme. Astăzi, este un muzeu și  se pot vedea incredibilele şiretlicuri prin care ofițerii aliați au visat să scape, unii chiar reușind.

Orgă din interiorul bisericii din Erlbach

După nişte băuturi răcoritoare în casa lui Wolfgang, am condus la Erlbach și ne-am întâlnit cu unchiul Otto. Ne-a condus la biserica elegantă şi mica din Erlbach. În interiorul bisericii, unchiul meu a cântat o frumoasă piesă de Bach la orgă. Am fost foarte impresionat de frumusețea sunetului din biserica de lemn. Acustica era perfectă.

De-a lungul anilor, orga bisericii s-a deteriorat și avea nevoie de reparaţie. În 2016, am contribuit cu niște bani pentru reabilitarea orgii care însemna amintiri plăcute pentru familia mea. Orga conţinea o surpriză minunată descoperită în timpul renovării.

 

În prezent, un motor electric alimentează aerul orgii, dar mulți ani în urmă, cineva trebuia să pompeze pedalele în spatele orgii pentru a produce aerul necesar. Băieți tineri erau de obicei recrutați pentru a face această treaba. În spatele orgii, am descoperit vechile pedale, iar față în față cu pedalele era un zid de lemn care avea multe zgârieturi pe el. Aceste zgârieturi erau însemnări ale băieților care s-au păstrat în timp, când aceştia făceau munca plictisitoare , acționând pedalele și privind acel perete. Pentru încântarea mea, am găsit numele tatălui meu zgâriat pe perete! A fost destul de emoționant pentru mine să văd asta și mi-a oferit un indiciu asupra felului de viață pe care tatăl meu a trăit-o în acest mic sat înainte de a emigra în Statele Unite la vârsta de 20 de ani.

Compunând muzică în Erlbach, Germania

Mi-a făcut și mai multă plăcere să pot ajuta la restaurarea acestui instrument frumos. Când orga a fost reparată, toate vechile tuburi de oţel au fost vândute membrilor comunităţii și mi-au dat şi mie una. Aceasta a scos un sunet frumos atunci când am lovit pe capătul ascuțit. În momentul inaugurării orgii reparate, un organist remarcat din Berlin ţinut un concert împreună cu alți membri ai familiei mele extinse, care sunt foarte muzicali. În timpul ceremoniei de inaugurare a orgii, istoria bisericii și a orașului au fost reînnoite și ele cu imagini și dialog. O altă experiență  inedită pentru mine.

În călătoria mea către Erlbach din acest an, l-am invitat pe colegul meu din Hong Kong, Eddie Chow, și pe fiul său, Ashley, care cântă bine la orgă. A fost destul de inspiraţional să-l auzi pe Ashley să cânte un număr de piese Bach, complexe înainte de o adunare de aproximativ 50 de localnici din Germania. Văzând cum un băiat chinez cântă la orgă  în acest mic sat de fermă izolat a fost ceva special pentru toți oamenii din oraș. Ashley a impresionat pe toată lumea și a primit multe aplauze.

Muzica este ceva ce adună oamenii împreună, din întreaga lume.

Călătorind spre Hamburg

Înainte de această călătorie recentă, mă plimbasem pe o navă de croazieră, pe râul Elba de la Hamburg la Dresda. A fost o călătorie asemănătoare cu cea  pe care şi  tatăl meu a făcut-o cu mult timp în urmă, dar în direcția opusă. El a călătorit pe râul Elba în Hamburg, unde s-a alăturat echipajului unei nave care călătorea spre New York. Familia mea a urmărit înregistrările debarcărilor la New York, unde tata a întâlnit-o pe mama care era un imigrant din Puerto Rico. Ei s-au întâlnit și s-au îndrăgostit, chiar dacă aveau o mare barieră lingvistică. Engleza tatălui meu nu era bună și mama nu vorbea germană.

Părinții mei s-au căsătorit în New York și s-au întors la Erlbach pentru a se întâlni cu rudele tatălui meu în luna lor de miere. Ştirile despre creșterea puterii naziste și posibilitățile de război i-au adus înapoi la New York, separându-i de restul rudelor tatălui meu, care au rămas blocate în Germania.

Dresda, Germania

Dresda este dominată de palatele și bisericile fabuloase construite de alegătorii și regii din Saxonia, care au reunit cei mai buni muzicieni, arhitecți și pictori din întreaga Europă. Acest oraş a fost numit adesea “Cutia cu bijuterii” datorită splendorii clădirilor sale în stil baroc și rococo. În timpul celui de-al doilea război mondial, bombardamentele americane și britanice au șters întregul centru al orașului, inclusiv toate clădirile istorice fabuloase. Multe dintre clădiri au fost restaurate și reconstruite, ceea ce este o dovadă a determinării poporului german de a reconstrui și de a reînvia orașul.

Există multe colecții de artă minunate, care pot fi vizitate. Palatul Zwinger găzduiește colecțiile de artă regală, ce includ picturi și porțelan, ceasuri, bijuterii și alte obiecte.

Croaziera pe Elba mi-a oferit o imagine asupra istoriei bogate a zonei, cu semnificația ei globală, în special în istoria creștinismului. Cred că este important să ne reamintim originea ancestrală și să învățăm lecțiile istoriei.

Multe dintre economiile emergente de astăzi învață, de fapt din succesele și eşecurile lumii dezvoltate în timp ce se transformă și devin puteri globale.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

–––––––––––––––––––––––––––––––

1. Sursa: Bundesministerium für Wirtschaft und Energie, 2016.

2. Sursa: Institutul de Cercetări Economice Pentru ASEAN și Asia de Est, “Statele Unite cedează Leadershipul privind clima și energia curată Chinei?” 26 mai 2017.

Categories: History