Home > History > Europa de Est și surpriza poloneză

Europa de Est și surpriza poloneză

noiembrie 28, 2017

Călătoriile mele recente m-au adus în Europa de Est, unde am avut ocazia să mă întâlnesc cu colegii și să discut despre ultimele evoluții din regiune. M-am gândit să-l invit pe Greg Konieczny, care este stabilit în România, să împărtășească câteva dintre ideile/intuițiile lui. Greg este director executiv în România și director al strategiilor de specialitate la Templeton Emerging Markets Group.

Grzegorz (Greg) Konieczny

Chief Executive Officer România, Vicepreședinte executiv

Director al strategiilor de specialitate

Grupul Templeton Emerging Markets

 

Europa în curs de dezvoltare este o regiune destul de vastă și diversificată. Noi credem că acolo există o varietate de oportunități excelente de investiții, dar numai dacă companiile și expunerile pe țări sunt atent selecționate. Acest lucru a fost destul de evident în acest an, când privim la performanța piețelor de capital din regiune.

De la începutul anului și până pe 31 Octombrie,  Indexul MSCI al Piețelor Emergente din Europa a înregistrat o creștere de 14,4%, performanță scăzută față de rentabilitatea indicelui MSCI al Piețelor Emergente, care are valoare de  32,3%.1 Totuși diferențele dintre piețele locale au fost uriașe.

Piața de capital din Polonia a crescut cu 51,6% de la începutul anului, în timp ce acțiunile rusești au scăzut cu 4,7% (pe baza indicelui MSCI)2

Polonia a fost o surprinză, având în vedere provocările legate de deficitul bugetar și planurile populiste ale guvernului de a naționaliza în continuare fondurile de pensii private din Polonia, care sunt cei mai mari investitori de capital de pe bursa locală.

Rusia este singura piață din acest an pe roșu/  aflată în scădere. Noi credem că tensiunile geopolitice și sancțiunile internaționale au jucat probabil un rol major în micșorarea apetitul investitorilor pentru acțiunile rusești.

Polonia și România în centrul atenției

Acțiunile din Polonia au întâmpinat o serie de turbulențe de la începutul anului, dar sentimentul pieței s-a schimbat. Companiile listate la bursă au înregistrat performanțe financiare puternice și au existat mai puține mesaje neprietenoase din partea guvernului. Au existat, de asemenea, unele schimbări politice pozitive.

• Îmbunătățirea colectării taxei pe valoarea adăugată (TVA) pe piața energiei și a altor sectoare expuse la fraudă, inclusiv electronică.

• Alocarea de fonduri suplimentare pentru a susține și promova inovația și pentru tehnologiile care susțin talentele locale.

Au existat unele îngrijorări în privința creșterii naționalismului în Polonia în special. Unii observatori consideră că țara a făcut pași înapoi în ultima perioadă. Dar, creșterea naționalismului a fost o provocare pentru o serie de țări din Uniunea Europeană (UE), inclusiv unele țări dezvoltate. Votul Brexit din Regatul Unit este doar un exemplu.

În Europa Centrală și de Est, Ungaria, sub conducerea Primului Ministru Viktor Organ, a fost prima țără care a restricționat investițiile străine în unele sectoare strategice. Polonia a fost cea care a urmat sub conducerea PiS (Partidul Legii și justiției), iar ținta a fost sectorul bancar în care dominau băncile cu capital străin.

Unii oameni ar putea fi surprinşi de faptul că liderii unor țări precum Ungaria și Polonia, care au fost cei mai mari beneficiari ai fondurilor europene, ar lua în considerare posibilitatea să întoarcă spatele blocului comercial și principiilor sale.

România este o altă țără unde principalele provocări și riscuri pot fi atribuite politicii locale. Este cu adevărat frustrant faptul că guvernul actual a ocolit reformele care au fost implementate în cadrul programului Fondului Monetar Internațional. Recent, o creștere semnificativă a cheltuielilor bugetare și lipsa de respect față de legea guvernării corporative la numirea consiliilor de administraţie în întreprinderi de stat sunt doar două exemple. Noi credem că aceste politici vor fi corectate în curând.

Acestea fiind spuse, economia a fost în plină expansiune, cu o creștere a PIB-ului de peste 8% pe parcursul celui de-al treilea trimestru al anului 2017.3 Putem vedea o serie de oportunități de investiții interesante acolo. În plus, presupunând că programul de lansare a ofertelor publice iniţiale, investitorii pot beneficia de o potențială îmbunătățire a României de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă, conform indicelui MCSI, în următorii trei ani.

România a depus eforturi ca să facă parte din zona euro – guvernul a anunțat ca termen anul 2022. Este logic ca orice țară din regiune să aibă un plan de intrare în zona euro, deoarece aceasta poate ajuta la stabilirea unor politici economice bune și la punerea bazelor necesare pentru verificări și balanțe instituționale. Cred că, în ciuda recentelor provocări bugetare, România are șansa de a-și respecta ţinta pentru anul 2022.

Fundalul de Sprijin la nivel Macro

În ansamblu, economiile locale din Europa de Est au performat foarte bine. Consumul intern a crescut, iar piața mondială a fost susținătoare, cu rate ale dobânzii scăzute și o creștere a investițiilor. Piețele au ignorat în mare măsură preocupările legate de potențialul impact negativ al Brexitului asupra UE.

Suplimentar, noi vedem o tendință accelerată a companiilor internaționale de a muta centrele de producție și de servicii către Europa Centrală și de Est. Drept urmare, exporturile din regiune ar trebui să fie benefice în continuare.

Încă mai găsim o mulțime de afaceri în regiune în comparație cu alte piețe emergente. Considerăm că evaluările companiilor cotate la bursă par atrăgătoare, în special în spațiul destinat consumatorilor, precum și al băncilor, care ar trebui să beneficieze de creșterea potențială a ratelor dobânzilor.

Cea mai importantă provocare pentru economiile regionale pare să fie presiunea de creștere a salariilor din cauza nivelului foarte scăzut al șomajului. Este deja vizibil în unele sectoare de producție, precum și în lanțuri de comerț cu amănuntul. O soluție ar putea fi o întoarcere a imigranților din Regatul Unit ca urmarea Brexit sau primirea mai multor imigranți din țări mai sărace, cum ar fi Ucraina sau Belarus. Dar aceasta este o preocupare pe termen lung a economiilor regionale.

Desigur, există mereu turbulențe care pot schimba privirea de ansamblu asupra regiunii. Orice noi provocări grave la adresa existenței UE ar putea,  probabil, să-mi schimbe punctul de vedere pozitiv asupra regiunii.  Dar, momentan, credem că peisajul arată bine pentru investitorii din regiune, fără șocuri neașteptate.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

1. Sursa: MSCI. Anul current până la data de 31 octombrie 2017. Indicele MSCI Emerging Markets Europe înregistrează reprezentări mari și medii în șase țări din Europa emergente (Markets Emerging Markets). Indicele MSCI Emerging Markets înregistrează reprezentări mari și medii în peste 24 de țări EM. Indicii nu sunt gestionați și nu se pot investi în mod direct în ele. Acestea nu includ taxe, cheltuieli sau taxe de vânzare.

2. Sursa: MSCI. Indicele MSCI Poland este conceput pentru a măsura performanța segmentelor mari și mijlocii de pe piața poloneză. Indicele MSCI Russia este conceput pentru a măsura performanța segmentelor mari și medii ale pieței rusești. Indicii nu sunt gestionați și nu se pot investi în mod direct în ele. Acestea nu includ taxe, cheltuieli sau taxe de vânzare.

3. Sursa: Eurostat, Estimarea Flash pentru Trimestrul III 2017, 14 noiembrie 2017.

Categories: History