Home > History > Au crescut tensiunile în Peninsula Coreeană

Au crescut tensiunile în Peninsula Coreeană

noiembrie 23, 2017

Lumea urmărește Peninsula Coreeană. Situația dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud a fost tensionată de foarte mult timp, dar a crescut pe fondul retoricii și amenințărilor din ce în ce mai îndrăznețe din partea liderilor Coreei de Nord și a Statelor Unite. Atunci când liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a amenințat cu un atac de rachetă asupra insulei Guam (de pe teritoriul American) și a lansat o rachetă asupra Japoniei, situația a devenit și mai încărcată/tensionată. Coreea de Nord a dezvoltat un program nuclear de mai bine de 30 de ani și, în ciuda avertismentelor din partea Statelor Unite și altora, aceasta a accelerat de fapt.

Kim și Trump au fost implicați într-un război pe Twitter, cu apelative creative din ambele părți. Și, într-un spectacol de forță, opt aeronave americane au înconjurat recent linia de coasta a Coreei de Nord, care era cea mai nordică zonă demilitarizată dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, pe care avioanele de razboi americane au zburat de când Coreea de Nord a început testarea rachetelor balistice și a armelor nucleare în anii 1990.

Sancțiunile împotriva  Coreei de Nord, adoptate în unanimitate de Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) la începutul lunii august 2017, au reprezentat un mare pas înainte în ceea ce privește soluționarea situației prin mijloace diplomatice. Cu toate acestea, în sistemul financiar global există multe “scurgeri”, care ar putea permite în continuare nord-coreenilor să transfere bani în întreaga lume, eventual folosind Bitcoin și alte monede criptate pentru a evita sancțiunile.

Guvernele au considerat că este tot mai dificil să se pună în aplicare sancțiuni asupra Coreei de Nord din cauza proximității sale față de China și reticenței Chinei de a pune în aplicare embargouri drastice. Dar eu cred că, China este elementul esențial pentru a ajuta la rezolvarea situației.

Comerțul dintre China și Coreea de Nord a fost substanțial, dar până acum China nu a vrut să arate multă nemulțumire față de acțiunile Coreei de Nord. Ca parte a sancțiunilor ONU, China a anunțat recent că va impune interzicerea imediată a importurilor de textile din Coreea de Nord și va limita exporturile de petrol începând din 2018.

Chinezii, de asemenea au anunțat că vânzările de gaze naturale lichefiate și a petrolului condensat către Coreea de Nord vor fi interzise direct. Acest lucru    s-a întâmplat după ce  Beijing a întrerupt achizițiile din Coreea de Nord de cărbune, minereuri de fier și fructe de mare, precum și a altor bunuri. Din moment ce China reprezintă aproximativ 90% din comerțul Coreei de Nord, aceste sancțiuni ar putea avea, în cele din urmă, un impact.

Unele rapoarte media indică faptul că chinezii ar putea fi reticenți în a întrerupe complet comerțul, temându-se că un colaps al guvernului nord-coreean ar putea declanșa migraăția în masă în China. Sancțiunile nu impactează doar guvernele, ci ele rănesc cetățenii obișnuiți. Dacă toate exporturile de petrol din China în Coreea de Nord s-ar opri, unii observatori speculează că Rusia ar putea prelua acest rol.

Observații privind Coreea de Nord

Într-un comentariu din Wall Street Journal, în August 2017, fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, a menționat că, deși Coreea de Nord nu a dezvoltat un arsenal operațional de rachete balistice intercontinentale, rachetele cu rază scurtă și intermediară erau deja o amenințare la adresa țărilor precum Vietnam, Coreea de Sud și Japonia. Aceste țări ar putea fi, prin urmare, motivate să-și dezvolte propriile arme nucleare, ceea ce ar însemna o întoarcere amențătoare pentru Asia și pentru lume. Cea mai mare preocupare pentru China ar fi dezvoltarea unei forțe armate în Japonia capabilă să acționeze în mod ofensiv.

Informațiile despre Coreea de Nord sunt, în general, vagi, dar de-a lungul anilor o serie de dezertori nord-coreeni au ajuns în Coreea de Sud și au vorbit despre situația de acolo. În timp ce eu nu am fost personal în Coreea de Nord, un doctor pe care eu îl cunosc a fost recent în Pyongyang și a împărtășit unele dintre observațiile sale. Un expert chirurgical a fost rugat să efectueze operații foarte specializate și, de asemenea, să dea instrucțiuni medicilor din Coreea de Nord. Doctorii pe care îi întâlnea acolo îl impresionau și păreau că trăiau bine. El a spus că ei au fost foarte bine informați/ pricepuți și au avut acces la reviste străine și la site-uri internet care le-au oferit informații despre medicină la nivel global.

Chinezii pot călători în Coreea de Nord în turnee, iar un prieten chinez mi-a relatat experiențele sale de acolo. El este o persoană foarte perceptivă și, în ciuda eforturilor de a-l impresiona pe el și pe grupul său, el a văzut și a confirmat faptul că majoritatea populației din Coreea de Nord era foarte săracă.

Turiștii din Coreea de Nord – chiar și turiștii chinezi – sunt legați cu o lesă strânsă și întotdeauna aranjați într-un grup cu un itinerar stabilit. Fiecare loc vizitat de prietenul meu părea impresionant, dar de îndată ce grupul pleca, luminile se stingeau. Într-o zi el i-a spus ghidului că era obosit și că dorea să rămână în hotel, dar ghidul ia cerut să meargă în turneu și, în cele din urmă, s-a răzgândit. El a crezut că, probabil, pentru a economisi energie electrică, hotelul a oprit-o după ce întregul tur a plecat. În mediul rural, el a remarcat faptul că agricultura era manuală și destul de primitivă. Bărbații și femeile  construiau drumuri rupând pietre cu mâna pentru a crea agregate.

Jurnaliștii din alte țări au oferit din când în când o privire asupra vieții din Coreea de Nord, confirmând turneele strict controlate din Pyongyang. Cei care au vizitat recent s-au confruntat cu diverse afirmații (inclusiv semne vizibile) că Coreea de Nord nu se va abate de la ambițiile sale nucleare. Copiii puteau fi văzuți jucându-se cu rachete de jucărie și sculpturi de atomi. Și, se pare că totul este despre bombe. Chiar și o brutărie avea un tort cu rachete în poziție verticală la vitrină pe care vizitatorii străini puteau să-l vadă. Concluzionând, se pare că nord-coreenii nu doresc să renunțe la capacitatea lor nucleară, chiar dacă sunt în pericol.

Dorind o mai bună înțelegere a felului de gândire din Coreea de Nord, am ales să citesc recent romanul lui Adam Johnson, The Orphan Master’s Son, care a câștigat Premiul Pulitzer pentru ficțiune în 2013. Stabilit în Coreea de Nord, aparent interesul lui Johnson de a scrie cartea a venit din demersul lui de explorare a propagandei. Se prezintă un portret captivant al vieții acolo. Chiar dacă este o ficțiune, eu cred că această carte ne poate oferi o mai bună înțelegere a ceea ce s-ar putea întâmpla în Coreea de Nord, deoarece atât de mult este legată de indoctrinare și de propaganda 24/7 care a creat un cult în jurul dinastiei Kim.

Deși au existat numeroase rapoarte despre foamete și lipsă de energie în Coreea de Nord, au existat dovezi de creștere economică  în ultimii ani. Vizitatorii au observat îmbunătățiri, cel puțin în capitala Pyongyang. Banca centrală din Coreea de Sud a făcut cercetări privind economia Coreei de Nord și a estimat că aceasta a crescut cu aproape 4% în 2016, cu toate că este cu siguranță o bază foarte mică. O parte substanțială a creșterii se estimează că provine din fabricarea de arme.

Relațiile dintre SUA și Coreea de Sud

Relațiile dintre Coreea de Sud și Statele Unite au fost foarte puternice, având în vedere că istoria lor a revenit la războiul coreean la începutul anilor 1950. Dintre cele 150.000 de trupe americane care se află în prezent în peste 70 de țări din întreaga lume, 28.500 se estimează a fi în Coreea. 1 Prezența militară a SUA a scăzut de-a lungul anilor, astfel încât guvernul sud-coreean a trebuit să își intensifice forțele pentru apărare.

Coreea de Sud plătește bani Statelor Unite pentru a sprijini trupele americane care sunt stabilite acolo – mai mult de 800 milioane dolari americani anual numai începând cu anul 2014. 2 În afară de împărțirea directă a costurilor, Coreea cheltuie o sumă semnificativă pentru achizițiile de arme din Statele Unite. Începând cu 2014 până în 2016, Coreea de Sud a achiziționat arme americane în valoare mai mare de 1 miliard de dolari. 3 Coreea de Sud cheltuieste și miliarde pentru construcții noi și relocări ale bazelor americane vechi.

Pe lângă aspectul militar, relațiile comerciale dintre Statele Unite și Coreea de Sud sunt, de asemenea, demne de urmărit. Noua administrație a lui Trump a cerut un comerț mai echitabil între cele două țări. Oficialii americani au afirmat că, atunci când moneda Coreei de Sud se apreciază sau se depreciază prea mult la un moment dat în timp, aceasta perturbă piața și, prin urmare, dăunează companiilor americane.

În prezent, Coreea de Sud este una dintre cele șase țări “monitorizate” de Departamentul de  Trezorerie al SUA pentru manipularea potențială a monedei. Lista include, de asemenea, China, Japonia, Taiwan, Germania și Elveția. Trebuie remarcat că nici un partener comercial al SUA (inclusiv aceste țări) nu a fost etichetat de fapt în  cel mai actual raport.4

Întrucât Coreea de Sud a îndeplinit unele din criteriile pe care Statelor Unite le utilizează pentru a considera o țară ca fiind manipulatoare (deși, din nou, nu a fost oficial etichetată Coreea de Sud), guvernul american a început procesul de solicitare a unor negocieri comerciale speciale. Această relație comercială care merge mai departe este de remarcat, deoarece dinamica s-ar putea schimba.

După intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb dintre Coreea și SUA în 2012, surplusul comercial cu Statele Unite a crescut brusc la peste 20 miliarde USD în 2016, dublu față de 2011. 5 Statele Unite importă multe bunuri din Coreea de Sud, incluzând vehicule, mașini, produse farmaceutice și combustibili minerali.

Trump a afirmat că Acordul de Liber Schimb a adus pierderi de aproximativ 100.000 de locuri de muncă în SUA, chiar dacă unii au contestat această afirmație. Coreea de Sud a respins recent o propunere americană de a revizui acordul comercial, invocând necesitatea studierii în continuare a cauzelor și impactului deficitului comercial.

Coreea de Sud deja și-a micșorat dependența sa de SUA în mod semnificativ în ultimii 10-15 ani, în timp ce China a grăbit procesul de a deveni partenerul comercial cel mai important. Pentru a minimaliza politica comercială de protecție a administrației Trump, Coreea de Sud pare să importe mai multe produse din SUA, în special în ceea ce privește petrolul. Coreea de Sud a început să importe petrol din SUA începând din noiembrie 2016.

Majoritatea sud-coreenilor (inclusiv unii dintre colegii mei) au trăit cu amenințarea din partea Coreei de Nord de când s-au născut. Deci, ceea ce se întâmplă acum nu este surprinzător pentru ei și ca și în trecut, amenințările nu i-au împiedicat să-și dezvolte afaceri  și să-și îmbunătățească viața lor și a familiilor lor.

Desigur, un război nuclear reprezintă un dezastru potential la nivel global, deci într-adevăr nu există nicio modalitate de a planifica acest lucru, cel puțin din punct de vedere investițional. Trebuie doar să încercăm să fim calmi și să continuăm activitățile.

În blogurile viitoare, voi raporta despre călătoria mea recentă din Coreea de Sud și despre posibilitățile de investiții pe care le vedem în prezent acolo, deoarece sperăm să rezolvăm pașnic situația actuală.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
1. Fundația Heritage, 2017 Indexul puterii militare americane.
2. Serviciul de Cercetare al Congresului SUA, “Relațiile SUA-Coreea de Sud”, 23 mai 2017.
3. Sursa: Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.
4. Departamentul Trezoreriei SUA, “Politici valutare ale principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite”, aprilie 2017.
5. Biroul Reprezentantului Comerțului din Statele Unite, Biroul de Recensământ al Statelor Unite.
Categories: History