Home > History > Legăturile culturale ale Croației

Legăturile culturale ale Croației

noiembrie 16, 2017

Când am fost întrebat să vorbesc la o conferință de investiții din Croația, am fost încântat din mai multe motive.

Cu mulți ani în urmă, am vizitat Chile și am vrut să învăț mai multe despre o companie  minieră acolo. Manegerul lor s-a întâmplat să fie un croat care a imigrat în Chile și a devenit destul de bogat. În momentul în care ne-am întâlnit pe la sfârșitul anilor 90’, am călătorit împreună la o mină de cupru din Chile de mărimi mari și mi-a arătat întreaga operațiune. Am înțeles destul de bine mineritul de cupru, precum și marea sa viziune de a transforma întreprinderile nefuncționale de stat din Chile în companii profitabile. Îmi amintesc că stăteam cu el în fața unei fabrici de bere abandonate. La acea vreme, mi-a spus că o va achiziționa și o va transforma într-o întreprindere de succes, ceea ce a și făcut.

Câțiva ani mai târziu, am vizitat Dubrovnik pe coasta croată. Un patrimoniu mondial UNESCO, este  un oraș medieval pitoresc, dar fortificat. Am aflat că familia CEO-ului pe care l-am întâlnit în Chile avea un hotel pe stâncă, cu vedere spre oraș. Am fost curios să văd cum s-au schimbat lucrurile în Croația de la ultima mea vizită.

Croația și Turismul

Iată un lucru interesant despre cultura Croației. Aparent cravata, o piesă de bază în dulapul unui om de afaceri occidental de astăzi, provine dintr-un tip de bandă/eșarfă din Croația numită “cravat”. Pentru a reaminti vizitatorilor de acest lucru, hotelul în care am fost cazat cel mai recent avea un coș de cadouri în camera pentru participanții la conferința de investiții care a inclus un magnet miniatural în formă de cravat, cu următoarele cuvinte: “Rămâneți legați de Croația! Cravata, un simbol croat.”

Cravata de metal avea un model de dantelă pe ea și pachetul  pe care îl conținea spunea: “Dantela Pag – un tip de dantela de pe insula Pag, figurată în Lista patrimoniului cultural intangibil/imaterial UNESCO.” Pe spatele pachetului se afla istoria cravatei tradusă  în șapte limbi. Aparent, în anii 1600, un grup de mercenari croați care susțineau regele Louis XIII al Franței purtau eșarfe colorate înnodate. Aceste eșarfe erau distincte și interesante pentru francezi, care, la acea vreme, foloseau lenjerii în jurul gâtului. Ideea nu numai că a prins în Franța, dar și în Anglia, unde Charles II a introdus-o la întoarcerea din exilul din Franța.

Lucrurile unice și bunul gust nu au ieșit din stil în Croația. Nu este surprinzător faptul că turismul și călătoriile reprezintă o mare parte din economia Croației- aproximativ o cincime din produsul intern brut (PIB) – datorită plajelor sale frumoase, mâncărurilor grozave și vremei ușoare.

În timpul vizitei mele recente, am făcut o scurtă plimbare de la hotelul meu pe coasta Adriaticii într-un vechi port pescăresc, Rovinj, situat pe coasta de vest a peninsulei Istria. Orașul are un amestec de caracteristici croate și italiene, iar acolo sunt vorbite atât limba croată, cât și italiană – ambele sunt limbi oficiale în regiunea Istra. Mulți (dacă nu majoritatea) croați vorbesc două limbi.

Influența italiană

În diverse perioade de timp, orașul ca și alte părți ale Croației făceau parte din imperiile romane, Bizantine, Franceze, Venețiene și Austriace. Urme ale tuturor acestor influențe pot fi văzute în părți din pereți, fortărețe și clădiri, inclusiv o turlă a unei biserici care seamănă  foarte mult cu clopotnița din  Piața San Marco din Veneția.

De la malul mării, am văzut un șantier imens de construcții de-a lungul coastei opuse a golfului, cu șapte macarale mari la locul de muncă. Acesta a fost un mare proiect de dezvoltare care aparent este legat de extinderea turismului.

Nu departe de Rovinj este Pula, alt oraș pitoresc pe care l-am putut vizita. Cea mai remarcabilă caracteristică a orașului este Arena Romană, care este foarte bine conservată și similară amfiteatrului din Roma. Rătăcind în vechiul cartier al orașului, am dat peste un templu roman incredibil de frumos, despre care se crede că a fost construit în cinstea împăratului Augustus. Trecând peste această clădire într-o piață pustie, scăldată de lumina lunii, m-am transportat înapoi în timp. De asemenea,  noi am văzut câteva dintre arcurile și porțile triumfale mari de piatră pe care Romanii le-au construit.

Nu putem vorbi despre Croația fără a menționa cel puțin fostul președinte iugoslav, mareșalul Josip Tito. După cel de-al doilea război mondial, Tito a fost co-fondator al Mișcării Nealiniate, un grup de state care nu a fost aliniate oficial cu sau împotriva vreunui bloc major de putere. Tito a creat Iugoslavia, din care face parte și Croația, până la obținerea independenței în 1991, după o luptă de patru ani.

Aparent, unul dintre locurile preferate ale lui Tito era insula Brioni. În timpul nostru liber, colegii mei și cu mine am făcut o scurtă plimbare cu feribotul spre insulă, care este acum un parc național. Este un loc minunat și nu este deloc surprinzător faptul că există rămășițe ale unei vile romane, precum și dovezi că aristocrația austriacă a fost vacantă pe insulă când zona era sub dominație austriacă. La un moment dat, la sfârșitul anilor 1800, un milionar vienez a cumpărat insula pentru a crea o stațiune balneară de vacanță. După al doilea război mondial, președintele Tito a transformat insula într-o reședință personală de vară, fiind construite o serie de pavilioane și alte clădiri pentru el, contingentului său de securitate și oaspeților oficiali.

Tito a găzduit staruri de film precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren și Gina Lollobrigida precum și mulți conducători de stat cum ar fi: președintele Egiptului, Gamal Abdel Nasser, Premierul Indiei, Jawaharlal Nehru, și alți membri ai mișcării Nealiniate ale țărilor care s-au opus Războiului Rece.

Am vizitat o vilă în apropiere de stația feribotului unde a fost o colecție extinsă de fotografii din acele zile care îl arăta pe Tito în costumul său alb ce gazduia toți acei oameni celebri. Când Tito a murit în 1980, insula a devenit parc național. Astăzi, turiștii pot sta pentru o zi sau se pot caza  într-unul din hotelurile în stilul anilor 1960, pentru o vizită mai lungă. Mașina veche al lui Tito este singurul automobil permis pe insulă. Vizitatorii pot închiria carturi de golf sau biciclete pentru a vedea împrejurimile. Am ales bicicleta pentru a vizita numeroasele atracții ale insulei, care includ: ruine vechi romane și bizantine, urme în piatră ale dinozaurilor și o grădină zoologică în aer liber.

O privire generală asupra economiei Croației

Aproximativ patru milioane de persoane locuiesc în Croația și, în general, au un standard de viață bun, cu un venit pe cap de locuitor de aproximativ 23596 dolari SUA pe an, din 2016. 1  Pentru o perspectivă, în  jurul Mării Adriatice, Italia are un venit pe cap de locuitor de 38160 dolari SUA pe an. 2 Astăzi, Croația face parte din Uniunea Europeană, dar nu utilizează moneda euro.

Creșterea PIB a Croației a fost solidă în ultimii trei ani, în creștere cu 3,0% în 2016 și se așteaptă o creștere similară în 2017. 3

Desigur, Croația are și provocările sale. Precum alte multe țări din întreaga lume, Croația se confruntă cu probleme de corupție. Croația a avut un scor de 55 în Indexul percepțiilor privind corupția din 2016 al Transparency International, care este aproape de mijlocul intervalului de la zero (foarte corupt) la 100 (foarte curat). 4 În 2016, parlamentarii croați au trebuit să dizolve guvernul de coaliție atunci când a existat un vot de neîncredere care a demis primul ministru în mijlocul unui scandal de corupție după doar cinci luni de conducere.

Vorbind de scandaluri, îmi place întotdeauna să primesc întrebări din partea publicului când vorbesc, iar după recenta mea prezentare în Croația, un participant ma întrebat ce țară din lume am crezut că este cea mai interesantă pentru potențialele oportunități de investiții. Răspunsul meu – Croația – a surprins pe toată lumea. Nu am vrut doar să flatez mulțimimea.

Una dintre cele mai mari companii private din Croația, deținută de familie, a dezvăluit recent și aproape a declanșat o criză a datoriilor. În încercarea de a evita o astfel de criză, guvernul a adoptat o lege care să îi permită să preia compania într-un fel de procedură de faliment.

Întrucât operațiunile firmei nu erau numai în Croația, dar și în Slovenia, Serbia, Bosnia-Herțegovina și Ungaria, consecințele unui colaps ar fi  fost devastatoare. Compania de tip holding angajase zeci de mii de persoane, cuprinzând mai mult de 140 de firme și a sprijinise mulți furnizori care au acordat credite în valoare de miliarde de euro.

Cred că ar putea fi necesar ca anumite părți ale companiei să fie vândute în viitor pentru a-și îndeplini angajamentele. Aceasta ar putea fi o oportunitate de restructurare a filialelor individuale. Cu toate acestea, situația este încă în desfășurare, astfel încât nu știm rezultatul.

Cu toate acestea, aștept cu nerăbdare următoarea mea vizită în Croația, nu doar datorită posibilelor oportunități de investiții care ar putea apărea, ci și datorită culturii minunate și a oamenilor.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

1. Sursa: Banca Mondială, PIB pe cap de locuitor, baza de cumpărare, începând din 2016.

2. Ibid.

3. Sursa: Baza de date privind perspectivele economice mondiale ale FMI. Nu există nicio asigurare că orice estimare, proiecție sau prognoză va fi realizată.

4. Sursa: Indicele de percepție a corupției Transparency International 2016.

Categories: History