Home > History > Piețele emergente bilanțul trimestrului al treilea: o creștere spectacualoasă

Piețele emergente bilanțul trimestrului al treilea: o creștere spectacualoasă

octombrie 31, 2017

Templeton Emerging Markets Group acoperă un univers investițional foarte extins – zeci de mii de companii care activează în piețe de pe aproape fiecare continent. Deși suntem investitori de tip bottom-up (analizăm fiecare companie în parte), ne ajută să avem și o imagine de ansamblu a contextului macroeconomic. În acest articol conturez imaginea piețelor emergente în cel de-al treilea trimestru al acestui an, incluzând câteva evenimente-cheie, și voi merge puțin mai în urmă pentru a contura o perspectivă mai amplă.

Trei lucruri la care ne gândim astăzi

  1. Câștigurile corporative pentru companiile din piețele emergente au înregistrat o creștere puternică și sincronizată, conducând la creșterea încrederii pentru acțiunile din piețele emergente. De exemplu, mai multe companii chineze de internet au raportat câștiguri care au depășit în mod constant previziunile pieței în ultimele trimestre. În Europa, o revenire a prețurilor materiilor prime a dus la revizuiri pozitive ale câștigurilor salariale pentru companiile din domeniul metalelor și energiei din Rusia.
  2. Privim pozitiv piața chineză a automobilelor. Creșterea clasei de mijloc superioare a Chinei a continuat să conducă cererea de automobile de lux în țară, deoarece cumpărătorii acordă o atenție sporită performanței vehiculului și calității produselor. Chiar dacă China este cea mai mare piață la nivel mondial pentru autoturisme, ratele de proprietate ale vehiculelor în țară rămân destul de scăzute în comparație cu piețele dezvoltate, ceea ce indică un potențial de creștere.
  3. Creșterea economică a Indiei rămâne puternică într-un context global, în pofida unei ușoare decelerații în al doilea trimestru al anului 2017. Cererea consumatorilor a fost un factor-cheie de creștere în ultimele trimestre, iar cererea generate de sezonul festivalului din octombrie ar putea susține în continuare creșterea în ultima parte a anului 2017.

Perspectivă

Rămânem optimiști în legătură cu oportunitățile aduse de acțiunile din piețele emergente în climatul actual, rămânând în același timp conștienți de potențialele riscuri. Tensiunile din peninsula coreeană au cauzat îngrijorarea unor investitori. Izbucnirea violențelor ar putea avea ramificații globale, cu un impact deosebit asupra Asiei de Nord. Cu toate acestea, amenințarea există de multă vreme și majoritatea investitorilor familiarizați cu regiunea s-au obișnuit cu aceasta.

Din partea noastră, vom continua procesul de investiții orientat spre valoare, luând în considerare sentimentul pieței. Considerăm că este important ca investitorii să fie diversificați la nivel global prin portofolii care includ expunerea nu doar la Coreea de Sud sau Asia, ci și în alte părți ale lumii.

În general, considerăm că investițiile pentru piețele emergente continuă să se concentreze asupra demografiei, a unei clase de mijloc în creștere și a consumului intern. Cea mai remarcabilă evoluție recentă este totuși transformarea dramatică a multor companii de pe piețele emergente, care depindea de modelele “economiei vechi” (cum ar fi mărfurile sau infrastructura) care se îndreaptă către produse și servicii mai inovatoare, cu valoare adăugată.

Spațiul tehnologic este deosebit de interesant pentru noi în această privință, mai multe companii emergente devenind jucători de frunte în dezvoltarea tehnologiilor de clasă mondială.

Piețele emergente: Tendințe și evoluții cheie

Piețele emergente din piață au depășit în mod semnificativ contractele pe piețele dezvoltate în al treilea trimestru al anului 2017, cu indicele MSCI Emerging Markets în creștere cu 8,0%, comparativ cu un câștig de 5,0% în indicele MSCI World, ambele în ​​dolari americani. Această performanță a survenit în ciuda ușoarei scăderi în luna septembrie, prima lună de declin pentru acțiunile pe piațe emergente în 2017.

Pentru trimestrul 3, în ansamblu, unele dintre principalele motoare ale performanțelor pieței emergente includ, în general, încurajarea datelor economice din China, semne de redresare economică și speranțe de reformă în Brazilia, o revenire puternică a prețurilor la mărfurile la nivel mondial, bazată pe cererea fermă, – puterea valutară a pieței față de dolarul american mai slab.

Cele mai importante mișcări pe piețele emergente din acest trimestru

Pe fondul unui raliu general în acțiunile globale și a revenirii încrederii investitorilor, cele mai mari piețe emergente – Brazilia, Rusia și China – au fost printre cele mai performante în trimestrul al treilea.

Brazilia a înregistrat un câștig substanțial de două cifre, alimentat de relaxarea politicii monetare, aprecierea reală față de dolarul american, speranța pentru continuarea reformei și creșterea prețurilor materiilor prime. În America Latină, Chile și Peru au fost de asemenea performanți notabili, pe încurajarea evoluțiilor politice, progresul înregistrării creșterii economice în al doilea trimestru și, pentru Chile, a prețurilor mai mari ale cuprului.

Un sezon solid de câștiguri a fortificat Rusia, împreună cu un raliu în prețurile petrolului și aprecierea în ruble. În Europa, Ungaria și Polonia au câștigat teren. Cu toate acestea, Grecia a înregistrat un declin, înregistrând un declin de două cifre, mai ales spre sfârșitul trimestrului, privind îngrijorarea cu privire la calitatea activelor din sectorul bancar.

Un sezon robust de câștiguri a condus, de asemenea, piața Chinei. Printre factorii adiționali s-au numărat fluxurile de capital de la investitorii străini și creșterea economică solidă în al doilea trimestru, acestea din urmă sprijinindu-se puternic în producția industrială, vânzările retail și investițiile cu active fixe.

În Asia, piața din Thailanda a înregistrat un câștig de două cifre pe fondul unei creșteri economice mai puternice decât cea așteptată, determinată de exporturi și turism. În schimb, Pakistanul a fost printre cele mai slabe performanțe ale piețelor emergente în ansamblu, afectat de un declin brusc la mijlocul trimestrului din cauza turbulențelor politice.

Piețele din Africa au câștigat moderat în al treilea trimestru. Deși Africa de Sud a crescut, aceasta a înregistrat o performanță scăzută față de colegii săi din întreaga lume, deoarece a continuat să fie afectată de incertitudinea politică și de plecarea investitorilor.

Acțiunile de pe piețele de frontieră s-au deplasat, de asemenea, mai mult pe parcursul trimestrului, îndeplinind în mare măsură concomitent cu partenerii lor de pe piețele emergente.2 Cu toate acestea, performanța pe piețele individuale a fost mult mai dispersată. Piețe cum ar fi Kuwait, Kenya și Argentina au înregistrat câștiguri semnificative. Între timp, Nigeria a pierdut teren, afectată de devalorizarea bruscă a naira în luna august. Sri Lanka și Ucraina au fost, de asemenea, printre piețele care au scăzut. Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

–––––––––––––––––––––––––––––––

1. Bazat pe indicele MSCI Emerging Markets versus indicele MSCI World, termenii în dolari americani. Indicele MSCI Emerging Markets înregistrează reprezentări mari și medii în 24 de țări emergente. Indicele MSCI World captează performanțe mari și medii în 23 de piețe dezvoltate. Indicii nu sunt gestionați și nu se poate investi în mod direct în ei. Performanțele anterioare nu reprezintă un indicator sau garanție a performanțelor viitoare.

2. Bazat pe indicele MSCI Frontier Markets, care cuprinde reprezentări mari și medii în 30 de țări de pe piețele de frontieră. Indicii nu sunt gestionați și nu se poate investi în mod direct în ei. Performanțele anterioare nu reprezintă un indicator sau garanție a performanțelor viitoare.

Categories: History