Home > History > Congresul Partidului Comunist Chinez

Congresul Partidului Comunist Chinez

octombrie 24, 2017


În această lună, conducerea Chinei organizează cel de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist, o întâlnire care stabilește ordinea de zi a parcursului politic, economic și chiar social al Chinei în anii următori. Mai mult de 2.000 de delegați din elita conducătoare a Chinei participă la Congres, care are loc la fiecare cinci ani. Xi Jinping, președintele Chinei și secretarul general al partidului, este probabil să primească un al doilea mandat de cinci ani pentru a-și continua agenda. Vor exista, probabil, alte schimbări de conducere și / sau procedură la Congres, care ar putea avea implicații asupra țării în viitor.

Împreună cu colegul meu din Hong Kong, Eddie Chow, vicepreședinte și director general, Templeton Emerging Markets Group, discutăm importanța întâlnirii și unele implicații în materie de investiții.

Mark Mobius: Eddie, cel de-al 19-lea Congres al Partidului Chinez are loc în această lună, în cadrul căruia noul Comitet Central va alege imediat noi membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic (PSC). PSC conține șapte până la nouă membri și este locul în care toate autoritățile (ale partidului și, astfel, ale țării) sunt centralizate. Este cel mai important grup de decizie din China. Din punctul dvs. de vedere, care este semnificația acestui eveniment și a oricărei schimbări de conducere care poate rezulta?

Eddie Chow: China este un stat unipartit sub conducerea partidului comunist, iar orice schimbare cu personalul de top si cu sistemul în care va alege liderii va afecta cu siguranță țara. Congresul Partidului Național (NPC) este cel mai înalt organism de conducere al Partidului Comunist din China (CPC). Delegații se întâlnesc o dată la cinci ani și discută și hotărăsc asupra problemelor majore ale partidului. Acestea includ schimbări de conducere, aprobarea revizuirilor Constituției partidului și alegerea Comitetului Central și a Comisiei Centrale pentru Inspecția de Disciplină.

În plus față de alegerea unor fețe noi la PSC, se crede că aprobările vor fi, de asemenea, în direcția revizuirii constituției, astfel încât structura PSC să poată fi schimbată. S-ar putea să vedem o schimbare în modul în care autoritatea este distribuită între membrii PSC și cum va fi aleasă următoarea generație de lideri de partid.

Mark Mobius: Secretarul general Xi Jingping deschide Congresul pe 18 octombrie, cu un Raport Politic, care abordează prioritățile, temele, obiectivele și evaluarea liderilor asupra condițiilor economice actuale. Desigur, cine conduce China și modul în care aceștia formează țara are implicații pentru investitori deoarece China este o economie planificată.

Eddie Chow: Ne așteptăm ca raportul politic al lui Xi să ofere câteva sugestii pentru investitori în ceea ce privește modul în care liderii urmăresc să modeleze țara în următorii cinci ani. Vom vedea o schiță a priorităților diferitelor reforme, cum ar fi reforma întreprinderilor de stat (SOE), reforma Hukou (înregistrarea gospodăriilor casnice), reforma agrară, urbanizarea, modernizarea industrială, reechilibrarea structurală etc. – viziuni macro, care ar trebui să ofere perspective asupra modului în care economia Chinei poate crește în mod durabil în următorul deceniu.

Mark Mobius: Deși este foarte probabil să vedem noi chipuri care vor aparea ca lideri ai PSC (următoarea generație de conducere după 2022), direcția și perspectivele pentru economia Chinei nu sunt susceptibile la schimbări majore în următorii doi sau trei ani. Ești de acord?

Eddie Chow: Xi Jingping va continua să dețină puterea și va continua să facă reforme și să acorde o atenție deosebită calității creșterii Chinei. Cu toate acestea, o schimbare în structura de luare a deciziilor în cadrul PSC îi poate acorda mai multă putere, pentru a impulsiona reformele într-un mod mai rapid și într-un mod mai radical. Vedem acest lucru, dacă se întâmplă, într-o lumină pozitivă, deoarece economia va fi capabilă să abordeze problema fundamentală de lungă durată a eficienței reduse în alocarea resurselor.

Un alt rezultat potențial pozitiv ar fi că Xi poate aduce un nivel mai ridicat de instituționalizare țării. Cred că este esențial ca China să se dezvolte singură dintr-o țară cu venituri medii.

Acestea fiind spuse, nu mă aștept la schimbări majore din direcția întâlnirilor anterioare. Există un model general referitor la modul în care puterea trece de la o generație la alta în cadrul partidului. Xi, după primul său mandat de cinci ani ca lider de partid și președinte al Chinei, va deține o putere politică mai puternică și probabil că va fi mai ușor pentru el să-și mobilizeze capitalul politic pentru a impulsiona reformele.

Mark Mobius: În general, liderii ar trebui să devină mai uniți și mai eficienți în al doilea mandat. După cum ați observat, schimbarea majoră pe care o vedem ar putea fi revizuirea structurii PSC, ceea ce ar putea aduce o anumită incertitudine cu privire la evoluția politică a țării pe termen lung. Merită menționat faptul că relația cu și reacția la acțiunile Coreei de Nord reprezintă o altă provocare pentru conducerea Chinei. SUA pare să se implice mai mult în Asia și ne confruntăm, de asemenea, cu o posibilitate ca Japonia să se reînarmeze și să-și schimbe constituția.

Eddie Chow: Liderii Chinei au cu siguranță multe probleme de discutat. Pe lângă provocările generale prezente pe multe alte piețe emergente, cum ar fi un mediu de reglementare slab, o guvernanță corporativă sub-standard și o structură complexă a pieței, China în sine prezintă un caz foarte unic pentru investitori. A fost – și încă este – într-o tranziție economică foarte rapidă și semnificativă. Economia Chinei s-a mutat de la un stat cu venituri mici la un venit cu venituri medii și, probabil, se va îndrepta mai mult spre venituri mari, astfel încât aceste obiective progresează.

Pe măsură ce China continuă să avanseze cu diferite reforme, credem că perspectivele generale ale economiei sunt pozitive. Sistemul social-economic din China se deplasează de asemenea de la unul dominat de guvern la cel care este în prezent dominat în mod semnificativ de forțele pieței. China a fost o țară cu o dezvoltare foarte scăzută a tehnologiei și s-a transformat într-o țară care se află în fruntea implementării unor noi tehnologii.

Fiind una dintre cele mai populate țări din lume, poporul și guvernul chinez s-au străduit să obțină realizări economice mai mari. Această unitate a dat naștere la multe noi companii cu noi modele de afaceri care nu au fost văzute pe nici o altă piață înainte. China este o piață de frontieră în acest sens și cere investitorilor să aibă mintea larg deschisă.

Mark Mobius: Din punct de vedere investițional, cu siguranță avem oportunități în multe domenii din China. Acestea includ nu numai zonele de comerț electronic pe scară largă, ci și sectoarele industriale mai tradiționale. Până în acest an, acțiunile chineze tranzacționate în Hong Kong (Acțiunile H) s-au descurcat bine, depășind piața internă. Eddie, ceva gânduri asupra evaluărilor?

Eddie Chow: Companiile chineze de peste hotare – cele listate în Hong Kong și Statele Unite – au avut în general un an foarte bun, dar trebuie să ne amintim că a venit dintr-o bază foarte scăzută atunci când se făceau griji cu privire la ieșirea de capital din țară și colapsul posibil al monedei chineze, care a speriat mulți investitori.

Piețele interne A-share (companiile listate la bursă de la Shanghai sau Shenzhen) sunt de fapt încă rămase în urmă fără prea multe progrese până acum în acest an. Anumite reforme au început să arate rezultate și împreună cu un mediu mai puternic de creștere globală, am văzut că multe companii chineze au raportat câștiguri mai mari în acest an. Considerăm că, având în vedere îmbunătățirile continue din cadrul structurii economiei și un mediu global stabil, o astfel de redresare pare să nu se oprească și ar putea fi mai amplă pe măsură ce privim în continuare în 2018. Nu considerăm că evaluările reprezintă o preocupare dacă piața se așteaptă la câștiguri mai mari.

Mark Mobius: Există multe tipuri de reforme care au loc în China. Reforma companiilor de stat este o problemă importantă pentru investitori, deoarece poate deschide mai multe domenii pentru investițiile străine.

Eddie Chow: Cred că China se află încă în stadiile incipiente ale agendei sale de reformă pentru întreprinderile de stat și este implementată cu prudență. Progresul major pe care l-am văzut a fost în amestecul de proprietate; adică introducerea de capital privat pentru unele întreprinderi de stat majore. Și, Consiliul de Stat a introdus un mijloc mai sistematic de evaluare a performanței conducerii acestor companii.

Putem vedea unele avantaje ale acestor eforturi, deoarece întreprinderile de stat par a fi acum mai responsabile în investirea capitalului lor și sunt mai dispuse să restituie dividendele statelor (și acționarilor minoritari). Cred că acest lucru este doar începutul și aștept cu nerăbdare eforturile lui Xi de a accelera reformele în cel de-al doilea mandat, inclusiv o extindere mai largă a proprietății mixte, închiderea întreprinderilor de stat “zombie” (cele care necesită împrumuturi guvernamentale sau planuri de salvare pentru a funcționa) – eliminarea (prin închiderea și vânzarea activelor) a sectorului companiilor de stat.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

Categories: History