Home > History > Reformă și reflație în China

Reformă și reflație în China

octombrie 18, 2017

Congresul Național al Poporului din China s-a întrunit în Martie, un bun context pentru întalnirea anuală de cercetare a Templeton Emerging Markets, care a avut loc în aceeași lună în Shanghai, China.

Recent, represiunea guvernamentală  împotriva așa-numitelor investiții încredințate, aflate în sfera activităților bancare din umbra, a cauzat o turbulență de piață. Cu toate acestea, considerăm că aceste eforturi de a determina în mod efectiv anumite entități bancare să renunțe au eșuat.

Totuși, China ramâne una dintre țările cu cea mai rapidă creștere economica din întreaga lume și noi credem că veniturle crescânde și maturarea unei populații tinere active vor continua să determine cererea internă. În plus, China devine din ce în ce mai puțin dependentă de exporturi dat fiind faptul că Guvernul pune în aplicare o serie de reforme structurale, economice si financiare. China deține in momentul de față cele mai mari rezerve valutare din lume, lucru care o face să fie mai puțin vulnerabilă la riscurile financiare externe.

Există cu siguranță preocupări legate de sănătatea economică a Chinei – incluzând creșterile datoriilor – deci avem în vedere potențiala volatilitate si suntem vigilenți atunci când vine vorba de riscuri. Printre acestea se numără și schimbările politice din China, impactul politicii comerciale a președintelui Donald Trump dar și alte măsuri economice, modificări aduse ratelor dobânzilor și transformarile existente în ceea ce privește cursului de schimb.

Relația Chinei cu Statele Unite s-a aflat într-o lumină favorabilă zilele acestea, în contextul in care noua administrație americană se concentreaza pe relațiile de schimb – pe fondul tensiunilor sporite existente între vecinul Chinei, Coreea de Nord. L-am invitat pe colegul meu, Eddie Chow, care este stabilit în Hong- Kong, să împartășească câteva dintre temele cheie pe care le-am abordat în cadrul ședinței noastre de cercetare. El ne va oferi o imagine de ansamblu atât a economiei din China cât și a unor potențiale domenii care sunt oportune așa cum le vedem noi, ca investitori.

Eddie Chow
Senior Executive Vice President
Managing Director
Templeton Emerging Markets Group

Economia Chinei se află acum într-un stadiu de deflație, lucru care ne face să fim optimiști referitor la perspectivele piețelor de capital. Sectorul industrial a ieșit dintr-o perioada de deflație de 5 ani și ne așteptăm să vedem o creștere în ceea ce privește reconstituirea efectivelor și a cheltuielilor de capital. Stabilizarea cererii externe (care asigură performanțe în ceea ce privește exportul) ar spriji , de asemenea, cresterea pe termen scurt.

Economia Chinei experimentează în prezenet o relansare circulară ce se bazează pe investiții de ordin privat și pe activități industriale în creștere, precum și pe o stabillizare a cererilor externe.

Din punct de vedere structural, reformele inteprinderilor de stat au înregistrat rezultate pozitive , alături de alte companii care înregistreaza acum o creștere mai puternică a fluxului de numerar și o îmbunătățire a bilanțului. Reforma din sectorul de aprovizionare a fost implementată deja, fără impact economic major. Viitoarele implementari din sectorul reformei ar trebui să probeze factorii de piață, în opinia noastră.

Guvernul a lucrat de asemenea la diferite eforturi în vederea limitării riscului financiar, incluzând înăsprirea reglementarilor ce vizează sistemul bancar și inchiderea inteprinderilor de stat de tip fantomă .

Noi credem că reformele Guvernului au fost prudente, în primul rând orientându-se catre actiuni care să reducă portofoliile de bunuri în orașele mai puțin dezvoltate si limitarea producțiilor din sectoarele cărbunelui și oțelului. Industriile de stat, dețin atât cărbune cât și oțel, deci execuția a fost relativ ușoară în aceste zone. Se așteaptă ca execuția să fie mult mai dificilă în alte industrii ca industria cimentului, construcției navelor și a flat glass, care au o vizibilitate mai mare în aceste sectoare. În opinia noastra, reforma industriilor statului ar sa continue cu stabilirea obiectivului de a introduce un tip de management mai profesionist si sa elimine toate celelelalte concurențe neloiale pe care industriile statului le dețin în prezent.

Noi de asemenea credem că Guvernul ar trebui sa continue să își extindă sprijinul fiscal prin reducerea taxelor și impozitelor dar și a cheltuielilor mai mari în vederea atenuării impactului negativ pe care reforma ofertei în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și creșterii economice, le va avea.

Reforma nu se referă numai la reducerea supracapacității. Există de asemenea necesități în ceea ce privește cererea. Guvernul a solicitat deja dezvoltarea unor noi industrii, promovând inovația.  China se confruntă de asemenea cu o lipsă de aprovizionare în sectoare precum serviciile de sănătate și producția de înaltă calitate. Infrastructura lipsește, de asemenea, în unele zone ale țării, în special în zonele vestice și rurale ale Chinei. Considerăm că o astfel de extindere a ofertei va trebui făcută cu atenție pentru a evita noi probleme cu privire la supracapacitate.

Prezentare de ansamblu – piața internă a Chinei

În aprilie, acțiunile chineze s-au prabusit după ce autoritățile de reglementare chineze au reflectat în privința investițiilor încredințate, care stau la baza produselor de management al averii. Aceste produse au reprezentat o parte importantă a sistemului bancar din China, către  care băncile chineze au încredințat, în mod esențial, managerilor externi de bani să-și investească activele în investiții uneori riscante, într-un efort de a stimula rentabilitatea.

Înăsprirea actuală cu privire la lichidități și viitoarele înăspriri ale reglementărilor privind activitățile bancare ar putea continua să restrângă și să limiteze piața internă a Chinei. Deși aceste eforturi pot provoca reacții puternice pe piață pe termen scurt, în ultimă instanță eforturile de reducere a riscurilor ar trebui să contribuie la prevenirea ulterioarelor șocuri ce pot să apară.

Rămânem pozitivi pe perioada care urmeaza și consideram că China are înca o creștere potențială uriașă în segmentul care vizează schimburile. Exceptând industriile de stat și reformele capitalului de piață , Guvernul abordează o serie de alte direcții cheie, care include reechilibrarea de la o economie bazată la un export condus de economie. Îndreptându-se apoi către producția cu valoare adăugată și sfârșind cu o politică de tip “one-child.”

După cum am putea observa chiar și un acces mai mare ar trebui să indice furnizorului MSCI să includă cotele din China în sectorul indicilor piețelor emergente.

În acest timp MSCI a respins includerea de-a lungul mai multor ani,se așteaptă o decizie în iunie. Dacă este aprobată, această dezvoltare ar trebui să aducă mai mulți participanți, împreună cu fluxuri mai mari de investitori.

Desigur, exista și riscuri. Acestea includ un mediu de lichiditate mult prea ridicat, ca urmare surplusului din capital și a desființării de gestionare a averii din cadrul eforturilor reglementare stipulate mai sus. O creștere în materie de protectionism mondial ar putea de asemenea să aibă un impact important în ceea ce privește creșterea. Modificarile aduse politicilor comerciale americane, creșterile dobânzilor ratelor au fost mai mari decât cele anticipate de SUA și astfel dolarul a rămas puternic. Creșterea tensiunilor politice ar putea determina, de asemenea, mulți investitori să evite activele de risc, inclusiv acțiunile chinezești.

Direcția comerțului cu China

Președintele SUA, Donald Trump ocupă această poziție de o perioada scurtă de timp, iar politica sa față de China îi este încă relativ necunoscută, dar cu toate acestea pare să evolueze. Trump a fost inițial în umbra unor plângeri comerciale foarte puternice lansate împotriva Mexicului și Chinei derulate în timpul campaniei sale, cu o propunere punitive care ar avea ca rezultat impunerea unui tarif de 45% în ceea ce privește importurile din China. În ciuda acestui fapt, de când a fost inventată. retorica politicii protecționiste s-a dezvoltat mai amplu.

În plus, secretarul de comerț din SUA, Wilbur Ross a pledat cu tărie pentru modificarea tranzacțiilor comerciale, fiind total împotriva războaielor comerciale.

Între timp, Trump a amenințat deja că va semnala China drept un manipulator de valută, sprijinind recent această retorică.

Câțiva observatori au susținut că SUA ar putea viza sectoare în care schimburile deficitare ale acesteia cu China sunt foarte mari, cum ar fi zonele care includ echipamentele de telecomunicații sau prelucrarea automată a datelor. Cu toate acestea, luarea măsurilor împotriva tipurilor de import, poate afecta China dar nu contribuie la o crearea unei plaje de job-uri în SUA, din perspectiva noastră.

Ce urmărim pe termen lung

În următoarele 12 luni, sunt câteva evenimente cheie pe care le vom urmări și care vor avea probabil impact în ceea ce privește piața de capital din China. Cel de-al 19-lea Congres Comunist din China va avea loc în luna octombrie/ noiembrie 2017 și va reprezenta o remaniere politică ce are loc o dată la 5 ani. Congresul de partid va aduce schimbări din punct de vedere al compoziției Partidului Politburo și al Comitetului său permanent. Va fi esențial sa urmăriți componența noii conduceri pentru a putea astfel sa ne facem o idee cu privire la direcția politică din următorii ani. Președintele Xi își poate reactualiza diferitele ținte cu privire la problemele interne și își poate reevalua direcția strategică a relațiilor internaționale, inclusiv a relației dintre SUA și China.

Vom urmari de asemenea îndeaproape evolutia și politica existentă în SUA în ceea privește China. Dialogul strategic și economic dintre SUA și China (care va avea loc în luna Iunie/ Iulie 2017) poate să reprezinte o oportunitate bună pentru ambele conduceri pentru a pune capăt decalajului de comunicare existent între acestea și să rezolve fricțiunile comerciale. Observăm, de asemenea, orice tip de acțiune îndreptată catre Mexic ca precursor al relațiilor de schimb dintre China si SUA.

Dialogul recent dintre Xi si Trump pare să se traducă prin pozitivitate atunci când vorbim de relații bilaterale. Trump și-a luat angajamentul de a onora politica “One China” , în timp ce Xi i-a propus o cooperare mutuală benefică în materie de schimburi, energie electrică , infrastructura și investitii, care nouă ne sugerează reducerea riscului declanșării unui război comercial între cele doua națiuni.

Într-un scenariu optimist, noi credem că o abordare sensibilă atât din partea Statelor Unite cât și din partea Chinei în continuarea abordării problemelor comerciale ar putea să fie pozitivă pentru piața comercială din China și ar putea să elimine preocupările existente legate de riscurile comerciale. Combinată cu o revenire treptată a mediului extern, noi considerăm ca evaluările de pe piață pot cunoaște o redresare având un sprijin mai consistent.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

Categories: History