Home > History > Thailandezii plâng moartea regelui lor

Thailandezii plâng moartea regelui lor

septembrie 27, 2017

Moartea regelui Thailandei Bhumibol Adulyadej nu a fost neașteptată, deoarece monarhul în vârstă de 88 de ani a fost în stare precară de sănătate de ceva vreme, dar a fost totuși un șoc pentru poporul său și puteți vedea durerea și suferința pe chipurile lor. Am trăit în Thailanda acum mulți ani și am fost personal întristat să aud despre trecerea lui in nefiinta, mai ales stiind cât de mult a fost venerat. În timp ce puterea sa politică era limitată, Bhumibol nu numai că era văzut ca o forță stabilizatoare, ci era, de fapt, și o influență foarte importantă asupra armatei, birocrației și a tuturor celorlalte segmente ale societății, contribuind la asigurarea stabilității în timpul domniei sale de 70 de ani, care a generat multe schimbări—și uneori turbulențe—nu numai în Thailanda, ci și în întreaga lume.

Când ingrijorările legate de sănătatea lui Bhumibol au început să se intensifice, piața de capital din Thailanda și moneda națională, bahtul, au început de asemenea să sufere. Având cea mai lungă domnie, din lume ca monarh și având în vedere legăturile emoționale copleșitoare ale poporului thailandez cu acesta, ramificațiile unei succesiuni regale au fost o sursă de incertitudine în Thailanda timp de câțiva ani, deși se așteaptă ca prințul Maha Vajiralongkorn să succeada locul tatălui său în următoarea perioadă. Cred că va dura ceva ca oamenii să se obișnuiască cu schimbarea și, în timp ce prețul nu are aceleași valori (statura) pe care le-a avut tatăl său, sperăm că prințul va putea intra și va ajuta Thailanda să avanseze într-o direcție pozitivă. Un lucru pe care îl știm este că există o situație foarte dinamică, de schimbare în Thailanda, chiar acum. Țara a fost predispusă la lovituri de stat și a fost sub conducere militară chiar de la prima lovitura de stat, care a avut loc în 2014. Alegerile generale din Thailanda au loc în 2017, așa că am putut vedea unele schimbări semnificative, iar investitorii trebuie să fie pregătiți pentru asta – și pentru volatilitatea pieței.

Piața de capital din Thailanda a reacționat negativ la incertitudinea actuală, preocupările fiind centrate pe o posibilă instabilitate, cauzată de posibile conflicte de interese dintre diferitele grupuri, ce ar putea aparea în urma succesiunii la tron, dar si din cauza potențialelor comploturi teroriste. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la diferențele politice ce ar putea reapărea în Thailanda în urma unei succesiuni la tron, diferențe care în trecut au fost destabilizatoare. Cu toate acestea, în opinia noastră, fundalul unei succesiuni regale s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, cu protestele stradale concurentiale de mult timp trecute  și o nouă constituție aprobată de electorat. Guvernul militar rămâne la putere pentru a supraveghea orice succesiune, precum și alegerile din 2017. Securitatea în întreaga țară pare să fie strânsă.

În general, rămânem pozitivi în privința situației macroeconomice din Thailanda. Băncile mari de acolo arată atractiv pentru noi, deoarece creșterea s-a reflectat în cele mai recente rapoarte trimestriale privind câștigurile, iar evaluarile monetare par rezonabile.

Perspectiva noastră

În ciuda volatilității pieței pe care am văzut-o până acum, este de remarcat faptul că Bursa de Valori din Thailanda este, în general, mai mare decât pragurile sale din 2016, iar baht-ul se situează deasupra nivelurilor scăzute înregistrate la începutul anului 2016. 1 Pe termen scurt, considerăm că tranziția de putere în Thailanda ar putea afecta anumite zone ale economiei. O perioadă de doliu național ar fi de așteptat să influențeze, de exemplu, industria media și cea a divertismentului și ar putea avea un impact secundar asupra turismului. Incertitudinea referitoare la monarhie a reprezentat o preocupare pe termen lung atât a investitorilor interni, cât și a celor străini; in consecință, mulți participanți la piață au excedente de numerar care pot acționa ca o impulsionare a pieței, deoarece aceste temeri trec după o succesiune. In plus, guvernul Thailandei se îndreaptă către o agendă ambitioasă de creștere pe termen lung, după cum arată planul său pe cinci ani, concentrându-se pe investitii in infrastructură, investitiile venind atât din fondurile publice, cât si din întreprinderi de stat, executante de proiecte, sprijinite prin parteneriate public-private si prin datorii.

Dincolo de sentimentul slab de sfârşit de trimestru, actorii structurali din Thailanda—dintr-o perspectivă macroeconomică, precum şi bazele activelor ţării—rămân atractive pentru noi. O reducere a incertitudinii pe termen lung ar trebui să fie o influenţă pozitivă asupra pieţei din Thailanda. Considerăm că deificitul fiscal de 3% al Thailandei lasă loc pentru cheltuieli suplimentare de stimulare, în cazul în care acestea sunt necesare. Mai mult decât atât, surplusul substanţial curent (peste 12% din PIB) ar trebui să susţină moneda, plasând astfel Thailanda într-o poziţie puternică, putând beneficia de o revenire în comerţul global.

Credem că aceşti factori, alături de creşterea tipică a cheltuielilor aferentă alegerilor, pot avea un efect mult mai puternic asupra creşterii economice a Thailandei decât incertitudinea curentă pe termen scurt. De asemenea, cred că este foarte important să sublieniez faptul că, deşi continuă să existe un potenţial pentru conflicte politice, Thailanda are o lungă istorie de revenire după dificultăţi, demonstrând atât resistenta poporului şi a economiei, cât şi competenţa birocraţiei. Evenimentele recente nu alterează în mod fundamental perspectiva noastră pozitivă asupra Thailandei ca un întreg.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

––––––––––––––––––––––––––––––

1. Performanța anterioară nu este un indicator sau o garanție a performanțelor viitoare.

Categories: History