Home > History > Las Vegas, Macau şi Viitorul Muncii

Las Vegas, Macau şi Viitorul Muncii

septembrie 15, 2017

Acum câteva luni am fost onorat să vorbesc la prestigioasa conferinţă de investiţii SALT, în Las Vegas, Statele Unite ale Americii. Trecuse ceva timp de când am fost ultima dată în Las Vegas. Activitatea şi energia locului m-au surprins, chiar dacă eu nu sunt un fan al jocurilor de noroc.

Las Vegas a fost odată capitala cazinourilor lumii, dar Macau, o regiune specială de administraţie a Chinei, deţine acest titlu în prezent (cel puţin când vine vorba despre sectorul jocurilor de noroc). A fost interesant să compar cele două mecca ale divertismentului şi cum au evoluat ele.

În noaptea când am ajuns, după ce m-am cazat la un hotel aglomerat, m-am plimbat pe o secţiune din Bulevardul Las Vegas, cunoscută sub numele de “the Strip”. Am avut o companie bună; o mulţime de oameni au ieşit, de asemenea, să se plimbe acolo.

L-am sunat imediat pe colegul meu Jordan Pong, care stă în Hong Kong. Jordan este analistul nostru în domeniul diverstismentului şi acoperă aria de cazinouri din Macau, China, precum şi alte companii de acest gen din regiune.

Mi-am exprimat surprinderea că Las Vegas arată chiar mai aglomerat decât Macau, unde am vizitat companii în urmă cu câteva luni. Macau—o fostă colonie portugheză—are o industrie de jocuri de noroc care face Las Vegas să fie mic copil. Este atât de mare încât a fost denumită “Las Vegas pe Steroizi”.

Criza financiară globală din perioada 2007-2009, precum şi recesiunea au lovit Las Vegas-ul dur, iar economia acestuia a avut de suferit. Dar, după cum arată lucrurile recent, am presupus că toate cazinourile din Las Vegas de astăzi ar trebui să facă o avere de la mesele de joc şi aparatele de noroc.

Jordan mi-a spus că lucrurile nu stau chiar aşa. Macau încă aduce mai mulţi bani decât Las Vegas. El mi-a dat nişte numere interesante. Astfel, Las Vegas are aproximativ 150 de hoteluri cu un număr total de 132,000 de camere (150,000 dacă includem şi motelurile), în timp ce Macau are aproximativ 75 de hoteluri, cu un total de 35,000 de camere. 1 Aşadar, Las Vegas are hoteluri mai numeroase şi mai mari decât Macau.

De asemenea, Las Vegas are şi mai mulţi vizitatori—43 de milioane 2016—comparativ cu 31 de milioane care au vizitat Macau. 2

Cu toate acestea, când vine vorba de venitul total, cazinourile din Macau câştigă detaşat. În 2016, venitul total al hotelurilor/cazinourilor din Las Vegas a fost de aproximativ 25 miliarde de dolari, pe când cel din Macau a fost de aproximativ 32 miliarde de dolari. 3

Diferenţa în sursa câştigurilor este frapantă. Sectorul jocurilor de noroc din venitul Las Vegas-ului a fost de 10 miliarde de dolari în 2016, reprezentând mai puţin de jumătate din venitul total. 4 Între timp, companiile din Macau au câştigat 28 de miliarde de dolari, jocurile de noroc reprezentând mai mult de 80% din venitul total. 5

Varietatea divertismentului oferit în Las Vegas depăşeşte cu mult ceea ce oferă Macau—fapt ce îl pot confirma personal. În timpul scurtei mele vizite în Las Vegas, am luat parte la două show-uri pline de mulţimi entuziaste, ce au cheltuit mulţi bani pe acestea, şi anume Britney Spears şi legendara trupă britanică pop Duran Duran, populară în anii ’80 şi începutul anilor ’90.

În orice hotel de pe Las Vegas Strip era cel puţin un show, iar de cele mai multe ori, mai mult de unul singur—există câte ceva pentru oameni de toate vârstele şi pentru toate gusturile. În timp ce m-am plimbat pe Strip vedeam reclame pentru multe alte spectacole la hotelurile din zonă de asemenea, de la comedie la muzică şi spectacole de magie.

Lecţiile din Las Vegas

Echipa noastră este foarte interesată de spaţiul consumatorului din pieţele emergente şi am explorat companii implicate în petrecerea timpului liber şi divertisment, incluzând turismul, pentru potenţiale oportunităţi de investiţie. Este interesant de văzut dezvoltarea de noi parcuri tematice, hoteluri, resort-uri şi altele de acest fel, ce apar în pieţele emergente—precum şi cât de similare sau diferite sunt de cele din pieţele dezvoltate.

Îmi amintesc prima mea vizită la Los Angeles, în 1961. Eram student la specializarea Psihologie Experimentală şi asistent universitar la Universitatea din New Mexico, în oraşul Albuquerque.

Într-o zi, împreună cu câţiva colegi de-ai mei, am decis să mergem până în Las Vegas cu o maşină veche, pe care o cumpărasem cu câteva sute de dolari, la un târg de maşini second-hand. Drumul până în Las Vegas trebuia să fie de aproximativ nouă ore, dar a ajuns să fie mai lung. Am plecat după-amiază târziu, şi când am ajuns în vârful unui munte în toiul nopţii, maşina a început să hârâie. Aveam destulă benzină, însă motorul şi-a dat ultima suflare, iar maşina s-a stricat. Era destul de rece afară, dar am avut norocul să putem coborî de pe munte într-o vale.

Am găsit un orăşel cu probabil câteva sute de oameni, dar erau mai mult de 500 de maşini parcate. Arăta ca un cimitir de maşini.

Aparent, alţi şoferi au avut aceeaşi soartă pe care am avut-o şi noi pe munte, abandonandu-şi, astfel, maşinile. La un magazin de reparaţii auto, am întrebat dacă o puteau repara. Mecanicul s-a uitat la noi, ne-a răspuns afirmativ, însă reparaţia ne-ar fi costat 600 de dolari. Întregul motor era îngheţat, lucru ce s-a întâmplat aparent în acea zonă de pe munte, din cauza unei combinaţii neobişnuite de frig şi altitudine mare.

Am decis să vând maşina, însă mecanicul de acolo nu a vrut să o cumpere, întrucât era deja un surplus de maşini abandonate în zonă. Mi-a oferit 50 de dolari, iar eu şi prietenii mei a trebuit să facem autostopul până în Las Vegas.

Am ajuns târziu în noapte şi nu aveam bani destui pentru o cameră la hotel. Am dormit puţin în holul unui hotel şi am pornit apoi să pierdem restul banilor pe care îi mai aveam în cazinouri. Acea experienţă m-a făcut să renunţ la jocurile de noroc pe viaţă! A trebuit să facem autostopul până în Albuquerque.

Lecţie învăţată: nu paria mai mult decât îţi permiţi să pierzi! (Această lecţie se aplică, de asemenea, şi în investiţii.)

Am mers în acea excursie pentru că aveam acel impuls de a călători, impuls ce încă a rămas şi în prezent. La acea vreme, Las Vegas avea o imagine captivantă şi plină de glam, chiar dacă erau mult mai puţine hoteluri de cât sunt acum şi mult mai puţine opţiuni de divertisment. Oraşul şi-a acceptat moştenirea nu numai ca un centru major pentru împătimiţii jocurilor de noroc, dar a şi evoluat, ajungând un centru major de divertisment—unul care în prezent are, de asemenea, multe opţiuni şi pentru familii.

Istoria regiunii Macau drept centru pentru jocuri de noroc datează dinaintea celei a Las Vegas-ului, aceasta datând în urmă cu trei secole. La mijlocul anilor 1800, guvernul portughez al Macau de la acea vreme, a decretat ca jocurile de noroc să fie legale. Astăzi, Macau ia foarte în serios jocurile de noroc. Spre deosebire de Las Vegas, Macau nu s-a oreintat spre a fi o destinaţie pentru turiştii care caută şi alte forme de divertisment, dar au început demersuri pentru a schimba acest lucru.

După o serie de ani cu o creştere scăzută a venitului, Macau a reuşit să depăşească Las Vegas în ceea ce priveşte diversificarea ofertelor pentru a atrage mai mulţi vizitatori care nu sunt pur interesaţi de jocurile de noroc. Se construiesc mai multe resort-uri, însă există câteva provocări culturale şi de altă natură ce împiedică transformarea totală a regiunii Macau într-o destinaţie pentru turişti.

Cu toate acestea, companii americane ce deţin hoteluri/cazinouri mari au influenţat industria de jocuri de noroc a regiunii Macau, aducând noi tipuri de experienţe turistice. De exemplu, un cunoscut operator american de cazino/hotel a construit în Macau copii ale proprietăţilor de divertisment din Las Vegas, proiectate să ofere oaspeţilor experienţa de a fi într-un cu totul alt oraş.

Economii schimbătoare

În timpul vizitei mele în Las Vegas, m-am ferit de jocurile de noroc (mi-am învăţat lecţia acum mult timp). M-am concentrat pe muncă şi am participat la conferinţa de care vă spuneam.

Una dintre experienţele principale pe care le-am avut a fost să apar pe scenă cu dezvoltatorul de proprietăţi şi investitor global Sam Zell. Atunci îi citeam cartea, de altfel foarte interesantă, intitulată “Sunt prea subtil?” Aşadar, întâlnirea cu autorul şi discuţia cu el au fost o plăcere.

Pentru mine, Las Vegas reprezintă o idee generală despre cum multe economii se schimbă în lume. Automatizarea, robotica, Internetul şi inteligenţa artificială au transformat manufactura. Oamenii nu mai sunt nevoiţi să facă lucruri repetitive ce pot fi făcute acum, cu uşurinţă, de către calculatoare.

Astfel, munca umană s-a schimbat, învârtindu-se, acum, în jurul serviciilor, incluzând divertismentul şi ospitalitatea. Acestea sunt tipurile de activităţi ce domină Las Vegas—şi care sunt incluse în multe dintre economiile emergente. Consider că Las Vegas, Macau şi alte centre de divertisment oferă o imagine asupra modului în care se schimbă economiile şi asupra schimbărilor ce au loc în ceea ce priveşte gustul şi interesele consumatorilor.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

––––––––––––––––––––––––––––––

1. Surse: Convenția de la Las Vegas și Biroul pentru vizitatori; Biroul de Turism al Guvernului Macau; JP Morgan, din 2016.

2. Surse: Autoritatea pentru convenții și vizitatori din Las Vegas; Guvernul Regiunii Administrative speciale din Macau.

3. Surse: Biroul de inspecție și coordonare a jocurilor din Macau; “Joacă Nevada”, Consiliul Nevada de control al jocurilor; JP Morgan, din 2016.

4. Sursa: “Nevada Play”, Consiliul de Control al Jocurilor Nevada, ianuarie 2017.

5. Sursa: Biroul de inspecție și coordonare a jocurilor din Macau.

Categories: History