Home > History > Perspectiva mijlocului de an: Renaşterea Pieţelor Emergente

Perspectiva mijlocului de an: Renaşterea Pieţelor Emergente

august 18, 2017

Prima jumătate a anului 2017 a fost, în general, favorabilă pieţelor emergente. Colegii mei Stephen Diver, chief investment officer la Grupul Templeton Emerging Markets, Chetan Sehgal, directorul departamentului Global Emerging Markets/Small-Cap Strategies şi Carlos Hardenberg, vice-preşedinte senior, director al Strategiilor Pieţelor de Frontieră, examinează factorii ce cresc sentimentul pieței în acest an şi indică unele teme şi sectoare din acest spaţiu de care suntem încântaţi.

Acţiunile pieţelor emergente (reprezentate de Indicele MSCI al pieţelor emergente) şi-au prelungit revenirea din 2016. În prima jumătate a anului 2017, Indicele MSCI a returnat 18.6%, comparativ cu un caştig de 11.02% al Indicelui MSCI World. 1

Startul puternic al acestui an reflectă un fond macroeconomic îmbunătăţit, în urma unei perioade în care preţurile valutei şi ale mărfurilor au fost ajustate, iar lumea politică a văzut o schimbare extinsă.

Factorii pe care mulţi investitori i-au considerat atractivi pentru clasa de active, s-au întors în plan, incluzând creşteri puternice ale câştigurilor, precum şi tendinţe robuste ale consumatorilor.

Chiar dacă zone de risc continuă să existe, părerea noastră este că suntem încă la începuturile creşterii câştigurilor din pieţele emergente. De asemenea, credem că preţurile şi sentimentul continuă să susţină.

Chiar şi în regiunile care încă trec printr-o perioadă de ajustări şi re-echilibrări, vedem semne mai vizibile de condiţii economice robuste de bază. Factorii pozitivi includ datoria scăzută, stabilizarea piețelor de mărfuri, volatilitatea monedei reduse și îmbunătățirea încrederii consumatorilor. Punerea în aplicare a reformelor în multe țări a determinat, de asemenea, încrederea pe piață.

Foarte important, creşterea câştigurilor corportative a atins un punct de inflexiune în 2016, după câţiva ani de declin, din cauza preţurilor mai slabe ale mărfurilor şi a creşterii lente din China. Creşterea câştigurilor pare să fie acum să se relanseze. Capitalul corporaţiilor din pieţele emergente şi eficienţa costurilor s-au îmbunătăţit de asemenea, lucruri ce credem că ar trebui să susţină marginile de profit şi să crească câştigurile capitalurilor proprii.

La sfârşitul lunii iunie 2017, Indicele MSCI Emerging Markets pentru creşterea câştigurilor a fost de 13.08%, cu aproximativ 53% mai mare decât al Indicelui MSCI World. (Vezi tabelul de mai jos)2

Considerăm că preţurile par a susţine, de asemenea, investiţia în Pieţele Emergente de capital. La sfârşitul lunii iunie 2017, raportul preţ-la-câştig (P/E) pentru indicele MSCI Emerging Markets a fost de 14.60, în timp ce Indicele S&P 500 pentru raportul P/E a fost de 21.40, iar Indicele MSCI World a fost 19.86. 3

Privind pe termen lung, investiţiile structurale în pieţele emergente continuă să se centreze în jurul demograficelor (incluzând o clasă e mijloc în creştere), dar şi în jurul consumului. Credem că este, de asmenea, important să recunoaştem faptul că au fost şi schimbări fundamentale în peisajul corporativ.

Pieţele emergente sunt mult mai diversificate decât erau acum o decadă. Clasa de active a suferit o transformare semnificativă de la modelele de afaceri simple din trecut. Modelele mai vechi tind să se concentreze pe infrastructură, telecomunicaţii, activităţi bancare clasice şi afaceri legate de mărfuri. Astăzi vedem o nouă generaţie de companii foarte inovative ce se îndreaptă către procese de producţie mult mai valoroase sau sunt aproape de a fi lideri în tehnologia de clasă mondială.

 

Tehnologia Informaţiei (IT): Diverşi Lideri ai Tehnologiei

Importanţa în creştere a domeniului IT în pieţele emergente reprezintă o transformare cheie, ce a avut loc, în ultima decadă, chiar sub ochii noştri. Această tendinţă coincide cu scăderea dependenţei de mărfuri ca fiind factorul de creştere principal.

Domeniul IT are sub comandă cea mai mare pondere a sectorului în Indicele MSCI Emerging Markets. Acesta este rezultatul unei supraperformanţe de-a lungul ultimilor doi ani, precum şi a creşterii unui număr mare de jucători în IT (mai ales anumite nume din internetul chinezesc), fapt ce a contat la Indicele MSCI Emerging Markets în ultima perioadă a lui 2015 şi mijlocul lui 2016.

Astăzi, un set divers de companii din pieţele emergente devin jucători de vârf în dezvoltarea tehnologiei de clasă mondială.

Un mod de a ilustra acest fenomen este creşterea în număr a cererilor de brevet din pieţele emergente. Acum 15 ani, pieţele emergente reprezentau undeva între 10% şi 15% din fondul global de brevete. În 2015, aproximativ 45% din toate brevetele depuse veneau din companiile şi ţările cu pieţe emergente. 4

Sunt numeroase exemple de cum companiile din pieţele emergente se transformă în multe domenii. Unul dintre aceste exemple îl reprezintă cumpărăturile online. “Ziua oamenilor singuri” (“Singles Day”) din China este cea mai mare zi de cumpărături online. Celebrată anual în China pe 11 noiembrie, conceptul este similar celui de “Black Friday”, ce are loc în ziua de după sărbătoarea de Thanksgiving din Statele Unite.

În China, mai mult de 14,000 de brand-uri internaţionale au participat la Singles Day în 2016, generând mai mult de 17.7 miliarde de dolari. 5 Pentru comparaţie, totalul vânzărilor online ale tuturor comercianţilor din Statele Unite, din perioada Thanksgiving, Black Friday şi Cyber Monday (lunea de după sărbătoare), a fost de 12.8 miliarde dolari, în 2016. 6

Iar inovaţia nu este limitată doar la companiile mari. Se întâmplă, de asemenea, şi la companiile mai mici, de nişă, din companiile din pieţele emergente. Atenţia noastră este pe companiile ce au câştiguri durabile şi un avantaj competitiv care poate conform analizei noastre mai mult decât se aşteaptă piaţa.

Deşi retragerea recentă a stocurilor IT serveşte ca o reamintire a volatilităţii pieţei ce poate apărea, rămânem pozitivi în ceea ce priveşte perspectiva sectorului  IT. Deşi suntem prudenţi de evoluţia rapidă a preţurilor acţiunilor la anumite stocuri de internet din China, continuăm să vedem valoare în acest sector, de-a lungul pieţelor emergente ca un tot.

Guvernul chinez rămâne concentrat pe strategia sa de “Internet Plus”, unde Internetul va juca un rol cheie în alimentarea următoarei perioade de creştere economică din China. Sunt, de asemenea, numeroase oportunităţi de extindere locală pentru companii. De interes este atragerea consumatorilor din zonele rurale ale ţării, unde locuieşte mai mult de 40% din populaţie.

Nu numai bunuri de consum, ci şi servicii

Pe lângă domeniul IT, sectorul consumatorului oferă un mijloc eficient de a obţine expunere la expansiunea economică în pieţele emergente, precum şi accesul la creşterea cheltuielilor, pe măsură ce bogăţia regională creşte, alimentând, astfel, populaţia de consumatori în creştere.

Companiile clasice din sectorul de consum al pieţelor emergente, operează în zone incluzând domeniile auto, domeniul produselor alimentare, precum şi doemeniul textilelor. Consumatorii din clasa mijlocie din pieţele emergente nu cer numai acest tip de produse, ci şi servicii, incluzând servicii bancare, îngrijire medicală şi activităţi de petrecere a timpului liber (divertisment, resort-uri, cinematografe, jocuri şi călătorii).

Creşterea în sectorul serviciilor din pieţele emergente este consecventa cu ceea ce vedem în pieţele dezvoltate, pe măsură ce veniturile cresc. De asemenea, credem că această zonă reprezintă o oportunitate de investiţie interesantă, încât aceasta tinde să fie de natură internă şi mai puţin expusă la politicile de comerţ şi la volatilitatea monedei.

În multe economii emergente, vedem, în special, un aflux de brand-uri de lux, furnizând produse unei clase de mijloc a cărei afluenţă este în creştere.

Creşterea stabilă a Chinei si Continuitatea Forţei de Creditare

Deşi încetinirea creşterii economice a Chinei a cântărit greu asupra pieţelor emergente timp de câţiva ani, mulţi analişti au supraestimat riscul unei aterizări grele. Creşterea Chinei pare stabilă până acum, în acest an, iar economia se confruntă acum cu restabilirea preţurilor pe fondul unei cereri externe îmbunătăţite. Pe partea structurală, am văzut rezultate pozitive de la reforma întreprinderilor aflate în proprietatea statului. Multe dintre aceste companii au acum fluxuri de bani şi o îmbunătăţire a bilanţurilor.

China încă se bucură de câteva puncte forte de creditare, în special o economie largă şi diversificată, creştere robustă şi o rată ridicată de economii interne. Deşi ţara încă se confruntă cu un nivel ridicat al datoriei, aceasta este, în general, limitată la un nivel intern şi nu la un nivel extern, către un creditor. Mai mult decât atât, China menţine un surplus substanţial de cont curent, iar guvernul încearcă să limiteze un risc financiar sistematic, prin propuneri de reglementări strânse asupra activităţilor bancare din umbră şi închiderea întreprinderilor de stat de tip “zombie”—companii care au foarte multe datorii şi performanţe slabe.

Uitându-ne în viitor, principalii factori conducători ai capitalurilor chineze au o perspectivă cu câştiguri îmbunătăţite, dividende mai mari către acţionari, un risc în scădere a deprecierii monedei, precum şi implementarea reformelor pe partea de oferte şi în întreprinderile de stat.

Zonele de risc de care este bine să ne ferim includ schimbări nefavorabile în politicile Statelor Unite, creşterea ratei dobânzii mai repede decât ar fi preconizat (fapt ce ar putea duce la un dolar mai puternic), creşterea tensiunilor politice cu Coreea de Sud şi Japonia, precum şi creşterea ratei obligaţiunilor dacă lichiditatea sistemică se înăspreşte.

Cele mai mari teme de investiţie sunt de-a lungul fronturilor structurale şi ciclice, şi includ tehnologia de Internet şi e-commerce, consumul de bunuri şi servicii de lux (de exemplu, maşini şi cazinouri), consumul în masă, revenirea preţurilor la marfă şi reforma pe partea de oferte, dar şi creşterea structurală.

Perspectiva noastra şi riscurile pe care le vedem

Credem că îmbunătăţirea continuă în fundamentele pieţelor emergente ar trebui să susţină capitalurile. Tendinţele creşterii câştigurilor s-au îmbunătăţit deosebit de mult în 2016 şi în prima parte a lui 2017. Ne aşteptăm că această schimbare să continue, cu economiile şi fundamentele corporative de-a lungul clasei de active, de asemenea continuând să se stabilizeze.

În opinia noastră, preţurile în pieţele emergente rămân atractive, spre deosebire de cele din pieţele dezvoltate. Reducerea preţului din pieţele emergente, în raport cu pieţele dezvoltate, rămâne în partea de jos a intervalului pentru această decadă, chiar dacă pieţele emergente au avut  o supraperformanţă în prima jumătate a anului 2017. (Vezi tabelul de mai jos)

Cu toate acestea, suntem conştienţi de o posibilă volatilitate şi rămânem, astfel, precauţi în privinţa riscurilor. Schimbările în politica monetară a Statelor Unite sunt încă o sursă de nelinişte pentru mulţi participanţi ai pieţei. Ne aşteptăm ca rata dobânzii în Statele Unite să crească gradual, însă suntem prudenţi având în vedere că pot fi creşteri bruşte şi mai mari decât era preconizat ale acesteia, fapt ce poate domoli sentimentul, ducând la o volatilitate a pieţei.

Alte riscuri în perspectiva noastră includ incertitudine în ceea ce priveşte noi politici administrative ale Statelor Unite, precum şi abilitatea Chinei de a-şi continua creşterea în timp ce efectuează ajustări structurale.

Acestea fiind spuse, multe dintre pieţele emergente au poziţii de rezervă puternice şi datorii externe mai mici decât au avut vreodată, fapt ce le face mai puţin vulnerabile la şocurile externe.

Concluzionând, vedem multe motive să fim optimişti în legătură cu perspectiva pentru clasa de active pentru restul acestui an şi după.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

––––––––––––––––––––––––––––––

1. Până la 30 iunie 2017. În dolari americani. Indicele MSCI Emerging Markets captează reprezentări mari și medii în 24 de țări emergente. Indicele MSCI World captează performanțe mari și medii în 23 de piețe dezvoltate. Indicii nu sunt gestionați și nu se pot investi în mod direct în acestea. Performanțele anterioare nu reprezintă un indicator al performanțelor viitoare.

2. Sursa: FactSet. 30 iunie 2017. A se vedea www.franklintempletondatasources.com pentru informații suplimentare despre furnizorii de date.

3. Raportul P / E pentru un stoc individual compară prețul acțiunilor cu rezultatul pe acțiune al companiei. Raportul P / E pentru indice este media ponderată a indicilor stoc / câștiguri ale stocurilor din index. Indicii nu sunt gestionați și nu se pot investi în mod direct în acestea. Performanțele anterioare nu reprezintă un indicator al performanțelor viitoare.

4. Sursa: Gartner, IC Insight, JP Morgan Estimare.

5. Surse: Bloomberg, TechCrunch. Date din 2016.

6. Surse: Bloomberg, TechCrunch. Black Friday vânzări online de 3,3 miliarde de dolari, Cyber ​​luni SUA 3,45 miliarde dolari și Ziua Recunostintei SUA 1,9 miliarde dolari (total pentru perioada 24-28 noiembrie 2016).

Categories: History