Home > History > China: Construirea drumurilor spre viitor

China: Construirea drumurilor spre viitor

august 10, 2017

China creează noi legături globale și își extinde comerțul și accesul pe piață în multe feluri. Țara pare să-și deschidă piețele de capital și să devină mai transparentă. Am văzut succesul legăturilor de stocuri dintre China continentală și Hong Kong și, recent, a fost anunțată o nouă legătură cu piața de obligațiuni. Cred că anunțul recent al MSCI privind indexarea majorității acțiunilor chineze continentale pe indicele piețelor emergente 1, care începe anul viitor, reprezintă un important vot de încredere și o recunoaștere a faptului că dimensiunea pieței de capital și creșterea capitalului chinez trebuie luată în considerare de investitorii globali.

Traseul comercial al Chinei “Drumul Mătăsii” poate fi datat încă din perioada dinastiei Han, cu mai mult de 2000 de ani în urmă. Importanța comerțului cu mătase către regiune a inspirat numele acestei rețele care leagă rutele comerciale terestre și maritime între China, Asia Centrală, lumea arabă și se întind pe continentele Africa și Europa.

În 2013, președintele chinez Xi Jingping a anunțat în mod oficial planurile pentru un sistem modern de rețele, inclusiv căi ferate, porturi, conducte și chiar autostrăzi electronice de informare. Inițiativa “One-Belt One-Road” (OBOR) își propune să transforme interesele economice și diplomatice din regiune, luând forma unor investiții în diferite țări pe care programul le cuprinde.

În 2014, China a înființat un fond special, de milioane de dolari, pentru a finanța o varietate de proiecte de infrastructură de-a lungul rutelor OBOR, creând noi coridoare economice. Inițiativa este considerată drept cea mai mare de tipul acesta, având în vedere că inițiată de o singură țară. În prezent, OBOR cuprinde mai mult de 60 de țări.

Partea maritimă a programului include porturi de-a lungul coastei Chinei, Hanoi în Vietnam, Kuala Lumpur în Malaezia, Jakarta în Indonezia, Kolkata în India, Colombo în Sri Lanka, Nairobi în Kenya și Atena în Grecia, unde chinezii au cumpărat Portul Pireu.

Un indiciu al faptului că atunci când spun ceva, chinezii se țin de cuvânt, mi-a fost demonstrat când am vizitat recent Sri Lanka. Chiar pe malul coastei Colombo era un nou port-container gigant pe care chinezii l-au construit, capabil să gestioneze cele mai mari nave port-container din lume.

O parte a proiectului va începe în Xian și Urumqi, în vestul Chinei, apoi va călători prin Kazahstan și Uzbekistan și Tadjikistan în Asia Centrală, apoi Teheran în Iran, Ankara în Turcia, Moscova în Rusia și Rotterdam în Olanda. Desigur, o serie de alte țări, cum ar fi Pakistanul și Georgia, vor fi probabil afectate, deoarece cooperarea în domeniul comerțului și energiei se extinde în diferite zone din regiune.

La mijlocul lunii mai a acestui an, chinezii au găzduit un summit OBOR la nivel înalt. La summit au fost anunțate o serie de investiții noi, care au amplificat ceea ce s-a întâmplat deja din 2013, atunci când a fost lansat OBOR. În cadrul acestui summit, China a promis să facă investiții noi de peste 100 de miliarde de dolari.

De asemenea, oficialii au anunțat că întreprinderile chineze au construit 56 de zone de cooperare economică în mai mult de 20 de țări. Chinezii subliniază investițiile în Caucazul de Sud și în Asia Centrală, deoarece aceste zone reprezintă o legătură strategică între China și Europa. Acordurile încheiate cu Uzbekistanul reprezintă doar un exemplu al impactului substanțial al investițiilor chineze. Cele două țări au încheiat numeroase acorduri care valorează multe miliarde de dolari, incluzând infrastructură energetică și un contract de furnizare a gazului către China.

Coridoarele de transport leagă un sistem feroviar care acoperă China, Kârgâzstan, Uzbekistan și Afganistan și, de asemenea se conectează la porturile maritime din Pakistan și Iran. La conferință, subliniind importanța țărilor din Caucaz, China a semnat, de asemenea, un acord de schimb liber cu Georgia. O atracție a Georgiei este Acordul de Asociere pe care Georgia îl are cu Uniunea Europeană (UE). Companiile mixte chineze din Georgia ar fi astfel eligibile pentru tratamentul preferențial al produselor sale pe piețele UE.

Din punctul meu de vedere, programul OBOR va fi probabil benefic multor companii chineze, dar are implicații pe scară largă pentru alte țări din regiune și dincolo de aceasta. În timp ce unele țări din Asia se vor bucura cel mai mult de impactul inițial, consider că Africa va fi în cele din urmă un beneficiar cheie. Chiar dacă țările africane nu se află în calea directă a  proiectului “One Road”, acestea vor fi incluse în proiectul “One Belt” al mării, cu diferite îmbunătățiri de infrastructură deja în curs de desfășurare. Țările din Europa ar putea beneficia și după finalizarea programului și extinderea noilor legături comerciale și de investiții.

În timp ce China a stabilit acest program pentru a-și consolida poziția și puterea economică, cred că totuși chinezii vor fi atenți să nu favorizeze în mod nejustificat companiile chineze implicate în diversele proiecte ale OBOR. Concluzia este că, în mod clar, China își dorește mai mult comerț mondial și multe țări și companii implicate în aceste eforturi de care vor beneficia. Desigur, alții ar putea să nu beneficieze deloc, ceea ce subliniază importanța de a fi extrem de selectiv ca investitor pe aceste piețe.

O notă privind China și finanțele

În timp ce unii observatori consideră că programul OBOR ar putea aduce beneficii Chinei și multor alte țări în diverse moduri, există și câteva riscuri. China a pus un consorțiu de bănci și fonduri împreună pentru a ajuta la finanțarea proiectelor legate de OBOR, dar mulți investitori rămân preocupați de starea sistemului financiar al Chinei.

China se confruntă cu provocări interne, deoarece continuă să își tranziționeze economia de la un model orientat către export. Ritmul de creștere al Chinei a încetinit puțin în ultimii ani și au apărut îngrijorări cu privire la supracapacitarea apărută în anumite sectoare.

A existat în mod special o îngrijorare considerabilă în ceea ce privește așa-numitul “shadow banking” din China, care se referă la tranzacțiile financiare în afara sistemului oficial care nu dispun de o plasă de siguranță puternică. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care o agenție majoră de rating a retrogradat recent China, chiar dacă țara își menține încă un rating de investiții.

Există semne că Guvernul Chinez se mișcă pentru a elimina unele excese din sectorul financiar, în special în ceea ce privește vânzările de produse de management al averii – o componentă cheie a serviciilor de tip shadow banking.

În luna iunie, autoritățile chineze au comandat băncilor să suspende relațiile de afaceri cu o companie  chineză în regim holding care deținea o varietate de filiale de servicii financiare. A fost anunțat că managerul companiei a fost “temporar incapabil să-și îndeplinească rolul din motive personale”. Aparent, se pare că preocuparea guvernului a fost legată de vânzarea de produse financiare cu randament ridicat către clienți, pentru a combina bunurile imobiliare și bancare în străinătate.

Am fost în New York recent și am observat că faimosul hotel Waldorf-Astoria a fost închis și incapabil să mai primească clienți. În anul 2015, a fost cumparat de aceeași companie chineză în regim holding, menționată mai sus. Planul anunțat a fost acela de a transforma o parte a hotelului în condominiumuri, lucru de care fanii hotelului cu design iconic art-deco, s-au arătat nemulțumiți.

Achiziția a stârnit  multă atenție și probabil ridică sprancenele la Beijing. Autoritățile au vizat stoparea ieșirilor de curs valutar pentru a preveni o slăbire a monedei chineze. Odată ce renminbi-ul este stabil și încrederea în piața internă a crescut, cred că va fi mai ușor pentru autorități să-și continue reformele financiare pe termen lung.

Cu ocazia celui de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist din această toamnă, cred că va fi important ca președintele Xi să încerce să asigure stabilitatea financiară și să demonstreze că este capabil să prezideze un sistem financiar stabil, astfel încât piețele de acțiuni și obligațiuni din China să atragă mai mult sprijin pentru programul OBOR.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

––––––––––––––––––––––––––––––

1. Indicii nu sunt gestionați și nu se poate investi în aceștia. Aceștia nu includ taxe, cheltuieli sau taxe de vânzare.

Categories: History