Home > History > Pieţele emergente in cel de-al doilea trimestru al anului 2017: Perioada bună continuă

Pieţele emergente in cel de-al doilea trimestru al anului 2017: Perioada bună continuă

august 3, 2017

Templeton Emerging Markets Group acoperă un univers investițional foarte extins – zeci de mii de companii care activează în piețe de pe aproape fiecare continent. Deși suntem investitori de tip bottom-up (analizăm fiecare companie în parte), ne ajută să avem și o imagine de ansamblu a contextului macroeconomic. În acest articol conturez imaginea piețelor emergente în cel de-al doilea trimestru al acestui an, incluzând câteva evenimente-cheie, și voi merge puțin mai în urmă pentru a contura o perspectivă mai amplă.

Acest articol este disponibil și in: Chineză, Germană, Poloneză

Privire de ansamblu:

  • Bursele pieţelor emergente au performat mai bine decât pieţele dezvoltate,  pentru a şasea lună consecutiv  în iunie, cu indicele MSCI al pieţelor emergente întorcându-se la 1.1%, comparativ cu o creştere de 0.4% a indicelui MSCI World. Privind trimestrul în ansamblu, indicele MSCI al pieţelor emergente a marcat o creştere de 6.4%, în timp ce indicele MSCI World a marcat o creştere de 4.2%. Printre factorii cheie ce au facilitat performanţa pieţelor emergente se numără statistici încurajatoare din China, contribuţii ale investitorilor, precum şi creşterea câştigurilor corporative.
  • Pieţele de frontieră au performat mai bine decât pieţele dezvoltate şi au performat în concordanţă cu echivalentele lor din pieţele emergente. Indicele MSCI de frontieră a crescut cu 6.3% pe durata trimestrului, evoluţie calculată în dolari. Nigeria, Sri Lanka şi Kenya au fost printre cele mai performante pieţe de frontieră. O îmbunătăţire a lichidităţii de schimb valutar împreună cu valori monetare modeste, au dus la creşterea preţurilor pentru acţiuni în Nigeria. Cu toate acestea, preţurile acţiunilor din Bahrain şi Oman au scăzut.
  • Preţurile materiilor prime au scăzut în cel de-al doilea trimestru, în ciuda unei reveniri la sfârşitul lunii iunie. Preţurile petrolului nerafinat West Texas Intermediate au scăzut cu 9% în acest trimestru. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii iunie, preţurile petrolului au înregistrat cea mai puternică revenire în anul 2017, după ce producătorii americani au părut să reducă rata de foraj, iar statistici guvernamentale arată o scădere accentuată a stocurilor de benzină pe măsură ce cererea pe vară a crescut. Preţurile minereurilor de fier au înregistrat o revenire după ce s-au prăbuşit din cauza datoriei Chinei  la începutul trimestrului.
  • Monedele pieţelor emergente s-au apreciat uşor faţă de dolarul american. Monedele central europene, precum coroana cehă, forinţul ungar şi zlotul polonez sunt printre cele mai performante monede, datorită suportului oferit de un euro puternic. Între timp, peso-ul argentinian, peso-ul chilean şi rubla rusească s-au depreciat.

Ţările emergente şi evoluţii cheie:

Asia a fost cea mai performantă regiune în acest trimestru, cu pieţele de capital din China, Coreea de Sud şi Taiwan printre cele mai performante. Indicele MSCI a atins cel mai ridicat nivel al ultimilor 17 ani, în iunie, cu sectoarele IT şi cel financiar conducând în câştiguri. Indicele majoritar de capital al Coreei de Sud a atins un nivel record în iunie, pe fondul cumpărării străine şi al forţei de muncă în IT şi în companiile de sănătate.

Domeniul IT a fost, de asemenea, un factor cheie de performanţă în China. Anunţul furnizorului indicelui MSCI de a adăuga, anul viitor, acţiuni continentale de tip A (mari acţiuni continentale chineze) la indicii curenţi, a venit în ajutorul sentimentului pieţei.

Ca manageri activi, noi nu urmăm indicele. Continuăm să găsim valoare în bursele relevante pentru internet şi cele orientate către consumatori în China. Guvernul chinez îşi păstrează atenţia pe iniţiativa sa “Internet Plus”, unde domeniul IT va juca un rol cheie în următoarea etapă de creştere economică. În zona consumatorilor, suntem de părere că industria automobilă este favorabilă, întrucât ratele de penetrare rămân destul de scăzute comparativ cu pieţele dezvoltate. Divertismentul este o altă zonă interesantă pentru noi. De exemplu, în China şi în pieţele emergente în general, vedem o creştere rapidă a cinematografelor şi multiplex-urilor, alături de alte tipuri de locaţii dedicate divertismentului.

În alte ţări, agenţia de rating Standard & Poor’s a clasificat datoria Indoneziei la gradul de investiţie, aducându-o în line cu clasificarea de la Moody’s and Fitch. Această schimbare a dus la o creştere a capitalurilor indoneziene.

Câştigurile corporative în general dezamăgitoare din primul trimestru au îngreunat capitalurile din Thailanda, în timp ce sectoarele de materiale, telecomunicaţii şi energie au înregistrat performanţe scăzute în Malaysia. În ciuda câştigurilor poştale, pieţele de capital din Thailanda, Malaysia şi India au înregistrat o degradare la nivel regional.

Provocările în implementarea impozitului pe bunuri şi servicii (GST) şi profit au slăbit piaţa indiană în iunie, însă aceasta rămâne destul de puternică până în acest moment. Datele variate despre inflaţie deschid uşa unei potenţiale destinderi a băncii centrale şi de aceea credem că implementarea impozitului pe bunuri şi servicii ar trebui să fie în beneficiul multor companii. În timp ce India încă se confruntă cu bariere birocratice, suntem optimişti în ceea ce priveşte potenţialul Indiei şi investiţia în această zonă.

În America Latină, ştirile politice pozitive despre piaţa financiară şi semnele unui sfârşit al crizei monetare au crescut încrederea investitorilor în Mexic. Creşterile pozitive aşteptate au dus la o performanţă mai bună în Peru. Decizia MSCI de a amâna reclasificarea Argentinei la statutul de piaţă emergentă în iunie, a dus la o corecţie a pieţei în acea lună, însă indicele MSCI a încheiat luna la un nivel pozitiv. Între timp, profitul a condus piaţa din Chile către un declin la sfârşitul trimestrului.

În Europa de Est, Rusia a fost printre cei mai slabi participanți pe fondul temerilor investitorilor, cu privire la prețurile scăzute ale petrolului, care ar putea afecta creșterea câștigurilor corporative din 2017. Sancțiunile suplimentare din SUA au îngrijorat, de asemenea, mulți investitori. Cu toate acestea, statisticile macroeconomice din cursul trimestrului au indicat o revenire datorită creșterii Produsului Intern Brut (PIB) în prima jumătate a anului 2017, după doi ani consecutivi de scădere. Companiile energetice, financiare și IT continuă să prezinte un interes pentru noi, din punctul de vedere al valorilor. Considerăm, de asemenea, că sectorul energetic oferă potențiale dividende bune pentru productivitate  într-un mediu cu preț scăzut al petrolului, în timp ce companiile financiare și IT oferă expunere la economia internă a Rusiei cu perspective de creștere atractivă și preturi relativ ieftine.

Turcia a fost țara cu cea mai bună performanță din regiune. Creșterea neașteptat de puternică a PIB-ului pe primul trimestru, o liră mai puternică și adoptarea referendumului privind pachetul de amendamente constituționale au contribuit la creșterea pieței. De asemenea, Ungaria, Polonia și Republica Cehă au depășit așteptările din punct de vedere al creșterii monedelor naționale.

În regiunea MENA, MSCI a declarat că va lua în considerare trecerea Arabiei Saudite la statutul de piață emergentă (decizia va fi anunțată în iunie 2018), fapt care ar putea atrage mai multe fluxuri de investitori. Decizia a stimulat creșterea prețurilor pentru acțiuni in Arabia Saudită, la sfârșitul lunii iunie, alături de numirea lui Muhammad bin Salman ca prinț al coroanei. Piața bursieră din Qatar a scăzut după ce șase țări arabe au rupt legăturile diplomatice, în iunie, pentru presupusul sprijin al terorismului.

Perspectiva noastra

Suntem de părere că piețele emergente continuă să ofere un potențial superior de creștere, in comparație cu piețele dezvoltate. Tendința pe termen lung a creșterii penetrării consumatorilor și a îmbunătățirii afluenței, care duc la o schimbare a produselor si serviciilor la versiunea premium, ar trebui să continue sa influențeze in mod pozitiv aceste piețe in viitor.

Creșterea cererii de consum este o teză de investiție evidentă în cadrul portofoliilor noastre. Căutăm oportunități în domenii legate de produsele de consum. Acestea includ materii prime de consum, achiziții in vanzari si cele discreționare, precum automobilele. De asemenea, căutăm oportunități în sectorul serviciilor, cum ar fi finanțarea pentru consumatori, unde putem găsi companii despre care credem că pot atinge rate de creștere ridicate și profituri sustenabile.

Tehnologia reprezintă o altă temă investițională importantă. Multe companii de pe piețele emergente au devenit actori cheie în adoptarea și dezvoltarea tehnologiei, iar domeniul IT a depășit performanțele altor sectoare ale pieței emergente în al doilea trimestru și în prima jumătate a anului 2017. Deși suntem precauți de evoluția prețurilor pe acțiuni în unele stocuri de pe Internet, vom continua să vedem importanta acestui sector pe piețele emergente ca pe un întreg. Ne concentrăm pe durabilitatea câștigurilor, ca urmare a inovației, a platformelor dominante sau a tehnologiei.

Alături de companiile de pe Internet, care vor beneficia de avantajele trecerii la mai multe tranzacții  online, vedem un potențial pentru oportunități de investiții atractive pe termen lung, în multe alte domenii. Acestea includ: cumpărături, publicitate orientată, jocuri și alte servicii, unități de procesare grafică pentru centre de date și aplicații de inteligență artificială, conectivitate și procesoare cu circuite integrate, pentru autoturisme și dispozitive autonome legate de “Internet-of-Things”.

In segmentul memoriei, smartphone-urile au îmbunătățit conținutul memorie, pentru o performanță mai bună, fapt ce a contribuit la creșterea cererii și a prețurilor la chip-urile dinamice de memorie de acces aleator (DRAM). Cererea de chip-uri DRAM de la centrele de date este în crestere, fapt care ne face să credem că ar trebui să susțină în continuare prețurile.

Evaluările rămân atractive

În ceea ce privește prețurile, la sfârșitul lunii iunie, indicele MSCI EM a avut un pret de castiguri (P/E) de 14,9x, un pret de rezervare (P/B) in valoare de 1.7x si un randament al dividentului de 2,4%. Aceasta se compară cu un P/E de 21,5x, P/B de 2,3x și un randament al dividendului de 2,4% pentru indexul MSCI World.

Suntem de părere că fundamentele capitalurilor emergente rămân atractive. Cu toate acestea, suntem precauți cu privire la anumite dezvoltări care pot apărea din orice eveniment de tipul “lebăda neagră” – adică un șoc major care nu poate fi prezis. China este o țară dominantă în cadrul piețelor emergente, atât ca piață, cât și ca un motor al cererii pentru multe mărfuri industriale. Orice încetinire a Chinei și orice deraiere a procesului său de ajustare structurală, ar putea avea implicații pe termen scurt, asupra sentimentului față de piețele emergente ca întreg.

La un nivel mai larg, lumea este încă dezechilibrată. Multe țări au niveluri ridicate ale datoriilor, iar preocupările legate de acest factor și de alți factori macroeconomici ar putea conduce la o volatilitate pe termen scurt.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

  1. Pe baza indicelui MSCI al Pieţelor Emergente versus indicele MSCI World, calculate în dolari americani. Indicele MSCI al Piețelor Emergente este compus din companii cu capitalizare de piață ridicată și medie listate pe 23 de piețe emergente. Indicele MSCI World este compus din companii cu capitalizare de piață ridicată și medie listate pe 24 de piețe dezvoltate. Indicii nu sunt administrații și nimeni nu poate investi direct în aceștia. Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.
  2. Indicele MSCI al Pieţelor de Frontieră este compus din companii cu capitalizare de piaţă ridicată şi medie, listate pe 30 de pieţe de frontieră. Indicii nu sunt administrații și nimeni nu poate investi direct în aceștia. Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.
  3. Sursa: Administraţia Statelor Unite pentru Informaţii despre Energie
  4. Indicele MSCI Taiwan conține 89 de elemente constitutive destinate să măsoare performanța segmentelor mari și medii ale pieței din Taiwan. Indicii nu sunt administrați și nimeni nu poate investi direct în aceștia. Indicii nu includ comisioanele, cheltuielile sau taxele de vânzare a acțiunilor. Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.
  5. Sursa: MSCI, la 30 iunie 2017. Rportul P/E pentru un indice este media ponderată a raportului preț/câștig al stocurilor din index. Pentru o companie individuală, raportul P/B este prețul curent al acțiunii împărțit la valoarea contabilă a unei societăți (sau valoarea netă) pe acțiune. Pentru un indice, raportul P/B este media ponderată a tuturor raporturilor pret/evidență a stocurilor din indice. Randamentul dividendelor se calculează prin împărțirea dividendului anual, pe acțiune, la prețul curent.

 

 

Categories: History