Home > History > Piețele Emergente in Trimestrul al treilea: Sentimentul pieței rămâne puternic

Piețele Emergente in Trimestrul al treilea: Sentimentul pieței rămâne puternic

iulie 25, 2017

Templeton Emerging Markets Group acoperă un univers investițional foarte extins – zeci de mii de companii care activează în piețe de pe aproape fiecare continent. Deși suntem investitori de tip bottom-up (analizăm fiecare companie în parte), ne ajută să avem și o imagine de ansamblu a contextului macroeconomic. În acest articol conturez imaginea piețelor emergente în cel de-al treilea trimestru al acestui an, incluzând câteva evenimente-cheie, și voi merge putin mai în spate pentru a contura o perspectivă mai amplă. La nivel general, în trimestrul al treilea al acestui an, piețele emergente au fost puternice, în ciuda unor câteva incertitudini ale pieței globale.

Al treilea trimestru – privire de ansamblu:

Pieţele globale de capital au înregistrat o creştere în timpul celui de-al treilea trimestru, pe fondul unor statistici macroeconomice în general pozitive, precum şi a unei politici monetare acomodativă în mai multe regiuni. Cu toate acestea, incertitudinea privind planificarea Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed’s) cu privire la creşterea ratelor dobânzii, precum şi îngrijorările legate de votul istoric al Regatului Unit, prin care s-a decis părăsirea Uniunii Europene, au cântărit greu la sentimental pieţei. În mare, şi pieţele emergente şi cele dezvoltate de capital au avansat, cu pieţele de capital emergente performand, în general, mai bine decât pieţele dezvoltate, în timp ce îmbunătăţirea fundamentelor şi randamentele mai mari au condus fluxurile de fonduri în pieţele emergente. Indicele MSCI al pieţelor emergente a returnat 9.2%, peste creşterea de 5% a indicelui MSCI World, ambele fiind calculate în dolari.

Fed a ţinut ratele dobânzii stagnante în timpul întâlnirii din septembrie, dar a precizat că o creştere a dobânzii este acum mai puternică. Alte evoluţii cheie au inclus aprobarea programului Shenzen-Hong Kong Stock Connect, trecerea în Parlamentul Indiei a reformei taxei pe bunuri şi servicii, precum şi punerea sub acuzare a preşedintelui brazilian Dilma Rousseff. Între timp, preţurile petrolului nerafinat au revenit la sfârşitul lunii septembrie, când Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a aprobat reducerile producţiei.

Pieţele din Asia au continuat să crească, fapt ce a făcut ca acestea să fie cele mai performante pieţe emergente în trimestrul al treilea. Pieţele din China, Taiwan, Hong Kong şi Coreea de Sud au produs toate randamente cu două cifre, în timp ce pieţele din Indonezia, Thailanda şi India au înregistrat, de asemenea, câştiguri. Pieţele din Filipine şi din Malaysia au fost cele mai slabe, încheind trimestrul cu declinuri. Hong Kong a beneficiat de fluxuri nete din legătura de tranzacţionare cu Shanghai, precum şi din forţa de muncă în sectoarele jocurilor şi proprietăţilor. Pieţele Chinei au câştigat, de asemenea, după cum statisticile macroeconomice arată îmbunătăţiri. În Taiwan, Banca Centrală a lăsat ratele în aşteptare în şedinţa de la sfârşitul perioadei, în timp ce statisticile despre produsul intern brut al Coreei de Sud (PIB) au fost revizuite pozitiv.

În America Latină, Brazilia s-a remarcat cu o performanţă puternică, în timp ce investitorii s-au bucurat la punerea sub acuzare a preşedintelui  Rousseff, primindu-l pe Michel Temer în rolul de preşedinte oficial al Braziliei. Cu toate acestea, deprecierea peso-ului şi înăsprirea politicii monetare au condus piaţa Mexicană către un declin în timpul trimestrului. Incertitudinea privind câştigurile referendumului de pace din Columbia, alături de preţurile scăzute ale cuprului şi o economie slăbită, au determinat guvernul din Chile să anunţe un buget restrictiv pe anul 2017, având un impact negativ asupra încrederii investitorilor.

Piaţa din Ungaria a beneficiat de o creştere accelerată a PIB în cel de-al doilea trimestru, precum şi de dobânzi scăzute, în timp ce revenirea preţurilor la petrol în ultimele două luni ale trimestrului, o reducere a dobânzii şi statistici despre creşterea economică mai bune decât era preconizat, au susţinut acţiunile ruseşti. O lovitură de stat eşuată, impunerea unui stat de urgenţă timp de trei luni, precum şi deprecierea lirei, au făcut ca acţiunile turceşti să fie afectate pe pieţele globale.

Ţările emergente în cife

Pentru cei care sunt interesaţi de numere, includ în acest articol actualizări pe ţări, care arată schimbări în indicatorii economici cheie şi măsurători mai recente.

Economia Chinei a crescut uşor, cu un procent mai bun decât era aşteptat, de 6.7 anual, în cel de-al doilea trimestru, pe fondul creşterii stimulului guvernamental şi a unei pieţe optimiste de proprietăţi, ce au condus activitatea industrială, în timp ce activitatea sectorului vânzărilor a înregistrat o creştere semnificativă. Indicele preţurilor de consum a scăzut la 1.3% anual în august, de la 1.8% anual în iulie, în principal datorită scăderii inflaţiei preţurilor la alimente, în timp ce preţurile de producător au scăzut la 0.8% anual în august, comparativ cu o scădere de 1.7% anual în iulie. Creşterea în domeniul producţiei industriale a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni—6.3% anual în august—de la 6.0% anual în iulie. Investiţiile fixe au crescut la 8.1% anual în primele opt luni ale anului 2016, neschimbate de la creşterea din primele şapte luni ale anului. Creşterea în domeniul vânzărilor s-a ridicat la 10.6% anual în august, de la 10.2% anual în iulie, fiind în principal conduse de industria vânzărilor de automobile. Exporturile au scăzut cu 2.8% anual, ajungând la 190.6 miliarde de dolari în august, în timp ce importurile au crescut cu 1.5% anual, ajungând la 138.5 miliarde de dolari, aceasta fiind prima creştere înregistrată în aproape doi ani. Acest lucru a rezultat într-un excedent comercial de 52.0 miliarde de dolari pe lună. Rezervele de schimb valutar au scăzut cu 15.9 miliarde de dolari, ajungând la 3.2 trilioane de dolari în august. Guvernul a aprobat lansarea programului Shenzen-Hong Kong Stock Connect în august, fapt ce le va da investitorilor acces direct la cele două pieţe de capital.

Coreea de Sud

Produsul Intern Brut (PIB) al Coreei de Sud a înregistrat o creştere accelerată la 3.3% în cel de-al doilea trimestru, de la 2.8% anual în primul trimestru. Printre factorii cheie se numără consumul privat şi investiţiile. Banca Coreei (The Bank of Korea—BOK) a redus creşterea prognozată pe 2016, de la 2.7% anual la 2.8%.  BOK şi-a menţinut rata dobânzii de referinţă la un un record de 1.25% pentru a treia lună consecutiv în septembrie, pentru a ajuta revenirea economiei. Inflaţia a rămas sub rata ţintă BOK pentru anul 2016. Indicele preţurilor de consum a scăzut la 0.4% anual în august, de la 0.7% anual în iulie. Exporturile au crescut pentru prima dată din 2014, cu 2.6% anual, ajungând la 40.1 miliarde de dolari în august. Această creştere a venit după un declin de 10.2% anual în iulie. Importurile au crescut de asemenea, fiind în creştere de 0.2% anual, prima de acest fel în doi ani. Excedentul comercial a crescut până la 5.3 miliarde dolari în august, de la 4.3 miliarde de dolari anul trecut, dar a fost mai mic decât excedentul revizuit de 7.6 miliarde de dolari înregistrat în iulie. Guvernul a anunţat suplimentarea bugetului cu 5.2 miliarde de dolari, astfel încât să stimuleze economia.

India

Economia indiană a crescut cu 7.1% anual într-o perioadă de trei luni până în iunie. Această creştere este comparativă cu cea de 7.9% anual în cele trei luni precedente. O încetinire în creşterea consumului privat, precum şi o scădere în investiţiile fixe au fost motivele cheie pentru moderarea creşterii economice. Reserve Bank of India (RBI) a lăsat neschimbată rată dobânzii, la cea mai mică valoare din ultimii cinci ani—6.5%, în timpul trimestrului. Indicele preţurilor de consum a scăzut la 5.1% anual în august, de la o creştere de 6.1% anual în iulie, încadrându-se astfel în intervalul ţintă al băncii de 2%-6%. Se aşteaptă ca politica monetară să continue în termen mediu, cu propunerea lui Urjit Patel, guvernatorul adjunct al RBI, drept guvernator. Deficitul de cont curent s-a restrâns la 277 miliarde de dolari în cel de-al doilea trimestru, de la 6.1 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţurile relativ scăzute la petrol şi aur au dus la un deficit de schimb semnificativ mai mic. Prim-Ministrul Narendra Modi s-a întâlnit cu Prim-Ministrul Vietnamului, Nguyen Xuan Phuc în Hanoi, în septembrie, pentru a discuta expansiunea bilaterală a relaţiilor comerciale şi de investiţie. Parlamentul a aprobat taxa pe bunuri şi servicii în august. Reforma va duce la crearea unei taxe naţionale standardizate pe vânzări.

Brazilia

Economia Braziliei a scăzut pentru al nouă-lea trimestru consecutiv în perioada de trei luni încheiată în iunie. PIB-ul a scăzut cu 3.8% anual în cel de-al doilea trimestru, dar această scădere este o îmbunătăţire faţă de scăderea de 5.4% anual în primul trimestru. Formarea brută de capital fix a scăzut cu 8.8% anual, în timp ce cheltuielile pe gospodării au scăzut cu 5.0% anual, iar cheltuielile guvernamentale au scăzut cu 2.2% anual în cel de-al doilea trimestru. Banca Centrală şi-a menţinut rata dobânzii de-a lungul trimestrului la cel mai mare nivel din ultimii zece ani—14.25%. Indicele preţurilor de consum a crescut la 9.0% anual în iulie, de la 8.7% anual în iunie, rămânând mai mare decât intervalul ţintă de 2.5%-6.5% al Băncii Centrale. Într-un efort de a revirgora economia, guvernul a anunţat planuri de privatizare pentru a ajuta dezvoltarea infrastructurii şi participarea investitorilor din domeniul privat, precum şi a investitorilor străini. Senatul a votat punearea sub acuzare a preşedintelui Roussef, pentru încălcarea legilor fiscale, cu 61 dintre cei 81 de senatori votând în favoarea părăsirii din funcţie. Temer a devenit preşedinele oficial al ţării, şi se aşteaptă ca acesta să rămână în funcţie până la sfârşitul anului 2018.

Africa de Sud

Economia Africii de Sud a început să crească în cel de-al doilea trimestru, după o scădere cu 0.1% anual revizuit în primul trimestru. PIB a crescut cu un procentaj neaşteptat de 0.6% anual în perioada de trei luni încheiată în iunie, susţinut de o revenire în domeniul industrial. Sectorul industrial a crescut cu 3.6% anual în cel de-al doilea trimestru, comparativ cu cu scăderea de 0.9% anual în primul trimestru. Banca Sud-Africană şi-a menţinut rata dobânzii la 7.0% de-a lungul trimestrului, pe fondul unei inflaţii moderată la cel mai scăzut nivel până acum din acest an, încadrându-se, astfel, în intervalul ţintă de 3%-6% al băncii. Indicele preţurilor de consum a scăzut până la 5.9% anual în august, de la 6.3% anual în iunie, în timp ce preţurile la curent electric şi alţi carburanţi au crescut la o raţie lentă. Inflaţia alimentară, însă, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani. Exporturile au crescut cu 9.0% anual, în timp ce importurile au scăzut cu 2.4% anual, în aceeaşi perioadă, rezultând într-un excedent comercial de 359 miliarde de dolari. Creşterea în domeniul vânzărilor a scăzut la un nivel slab de 0.8% anual, de la o creştere revizuită de 1.4% anual, în iunie. Preşedintele Jacob Zuma a discutat cu Prim-Ministrul indian Modi, aflat în vizită în iulie, discuţiile fiind pe diferite teme, incluzând economia şi apărarea.

Rusia

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 0.6% anual în cel de-al doilea trimestru, procent neaşteptat de bun. Această scădere reprezintă cea mai bună performanţă a economiei Rusiei din ultimele 18 luni, comparativ cu un declin de 1.2% anual în primul trimestru. Preţurile ridicate la petrol susţin performanţa economiei ţării. Ministerul Dezvoltării Economice se aşteaptă ca PIB-ul să se micşoreze cu 0.2% în 2016. În comparaţie, economia a scăzut în anul 2015. Banca centrală a redus rata dobânzii de referinţă cu 50 de puncte bază (0.5%), la 10.0% în septembrie, pe fondul unei perspective a unei inflaţii îmbunătăţite. Indicele preţurilor de consum a scăzut la 6.9% anual în august, de la 7.2% anual în iulie şi 15.7% anual în septembrie 2015. Indicele managerilor de achiziţii din domeniul industrială a crescut la 50.8 în august, de la 49.5 în iulie. Un nivel peste 50 indică o expansiune în producţia industrial, în timp ce un nivel sub 50 indică o contradicţie. Într-un efort de a restabili relaţiile politice şi economice, preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în Sankt Petersburg, în luna august. Partidul conducător “Rusia Unită” a câştigat majoritatea constituţională în alegerile parlamentare din septembrie, obţinând, astfel, 343 dintre cele 450 de locuri din Duma de Stat.

Turcia

PIB-ul Turciei a scăzut la 3.1% anual în cel de-al doilea trimestru al anului 2016, de la un 4.7% anual revizuit în primul trimestru, în timp ce investiile au scăzut, iar creşterea consumului în gospodării şi în exporturi s-a moderat. Banca Centrală şi-a menţinut, de-a lungul trimestrului, rată dobânzii de referinţă la 7.5%, însă a micşorat rata împrumutului pentru instituţii cu 75 de puncte bază (0.75%), ajungând la 8.25%. Rata creditelor overnight a rămas neschimbată, la 7.25%. Indicele preţurilor de consum a scăzut la 8.0% anual în august, de la cel mai mare nivel din ultimele şase luni—8.8% anual în iulie, pe fondul unei inflaţii scăzute a preţurilor pentru alimente. Excedentul bugetului guvernului central s-a mărit la 1.6 miliarde de dolari în prime opt luni ale anului 2016, de la 215 milioane de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut. Agenţia Internaţională de Evaluare Financiară “Fitch” a menţinut evaluarea implicită pentru datorii pe termen lung, la standardul de BBB-, însă a declasat perspectiva într-una negativă. Ulterior, agenţia Moody’s Investors Service a redus evaluarea pentru creditele în aur, de la Ba1 la Baa3, desemnând o perspectivă stabilă. Guvernul a declarat stat de urgenţă timp de trei luni după eşuarea loviturii de stat de la mijlocul lunii iulie.

Perspectiva noastra

Sentimentul către pieţele emergente continuă să devină şi mai pozitiv, pe măsură ce investitorii sunt în căutare de producţii mai mari, iar riscul percepţiei despre clasa de active se îmbunătăţeşte. O revenire în monedele pieţelor emergente, detensionarea îngrijorărilor cu privire la stagnarea economiei din China, preţuri atractive, precum şi fundamente economice robuste în multe ţări, sunt printre factorii care au continuat să susţină performanţa pieţelor emergente.

Companii în sectoarele de consum şi tehnologia informaţiei sunt în special atractive în mediul curent, mai ales pe măsură ce tehnologia devine din ce în ce mai integrată şi mai competitivă în pieţele emergente. Mai mult decât atât, credem că acţiunile selectate din sectorul materiilor prime rămân evaluate atractiv, în special având în vedere faptul că preţurile materiilor prime arată semne de scădere substanţială. De exemplu, preţurile petrolului sunt, în acest moment, mai mari decât cele mai recente valori scăzute.

Creşterea PIB-ului în multe ţări, de asemenea, s-a îmbunătăţit uşor, şi, în următorii ani, ţări precum Rusia şi Brazilia ar putea înregistra cele mai mari progrese. Ca grup, Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca pieţele emergente să crească cu 4.4% în 2016, ajungând rapid la 4.9% în 2017; în comparaţie, pieţele dezvoltate sunt aşteptate să se mărească cu 1.8% în 2016 şi cu 1.9% în 2017.

Deşi există îngrijorări cu privire la viitoare potenţiale creşteri ale ratei dobânzii de către Fed, credem că acest lucru a fost, în mare, redus de către pieţe. Cu toate acestea, creşteri mai mari şi mai rapide decât preconizat ar putea duce la o volatilitate adăugată pe termen scurt.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

  1. Indicele MSCI al Piețelor Emergente este compus din companii cu capitalizare de piață ridicată și medie listate pe 23 de piețe emergente. Indicele MSCI World este compus din companii cu capitalizare de piață ridicată și medie listate pe 23 de piețe dezvoltate. Indicii nu sunt administrați și nimeni nu poate investi direct în aceștia. Acestia nu reflecta taxe, cheltuieli sau reduceri. Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.
  2.  Agenția de Evaluări Financiare “Fitch”, 19 august 2016
  3.  Moody’s Investors Service, 23 septembrie 2016
  4.  Perspectiva Economică Globală IMF, iulie 2016. Nu există nicio garanție că estimările, proiecțiile si predicțiile vor fi realizabile.
Categories: History