Home > History > Răspunsuri la întrebările cititorilor

Răspunsuri la întrebările cititorilor

iulie 19, 2017

Chiar dacă nu pot întotdeauna să răspund fiecărei întrebări primite din partea cititorilor și urmăritorilor mei, mă bucur să le primesc și prețuiesc feedback-ul pe care mi-l oferiți. Sunt încântat să observ că oameni din întreaga lume intră atât pe blogul meu, cât și pe conturile de Twitter și LinkedIn. Având în vedere că anul tocmai se va încheia, m-am gândit că ar fi timpul potrivit să răspund întrebărilor unor cititori.

Î: Cu respect, credeți că politicile monetare divergente – și mai ceșterea celor fiscale- ar putea fi un factor al întreruperii stabilității pieței? -G. din Canada (via Twitter)

R: Da, sunt de acord. În cazul Statelor Unite ale Americii, alegerea lui Donald Trump ca președinte înseamnă că un buget mai extins al țării, împreună cu și mai mari cheltuieli și rate de interes , pot duce la un alt tip de mediu decât cel pe care l-am văzut în ultimii ani. În ciuda creșterii recente  a valorii dolarului, vom putea vedea această monedă devalorizându-se în lumina dorinței lui Trump de a face ca industria Statelor Unite să fie mai competitivă la nivel global. În timp ce piețele globale ar putea rămâne volatile pentru o perioadă de timp, dată fiind împrejurarea nesigură a polițelor în timpul mandatului lui Trump, mă aștept ca toată retorica pe care am auzit-o în timpul campaniei electorale să nu aibă nicio concretizare în planul real. Pentru că președintele nu poate influența în mod direct politica monetară, ceea ce rezultă din discursul său poate pune presiune pe Fed, pentru a crește tarifele- ceea ce pare, de fapt, a fi calea preferată de Fed, încă înainte de alegeri.

Î: Într-o postare recentă pe blog, ai militat în favoarea măririi alocațiilor pentru companiile mici. Dar cum putem să implementăm acest lucru într-un spațiu, dat find un domeniu despre care știm atât de puțin în prezent?- Arun în India (via blog)

R: În zone mici, în care procesul de capitalizare este mediu, unde piețele sunt în curs de dezvoltare, există mii de acțiuni în care se poate investi, de aceea nu credem că ar putea fi o problemă în a găsi oportunități de achiziționare. Prevăd că investitorii au nevoie să realizeze  căutări ample, din moment ce, așa cum spui și tu, nu există încă informații solide despre aceste companii. De aceea, cred că e nevoie de folosirea accentuată a “pantofului de piele”, pentru a investiga managementul acestor companii. În opinia mea, făcând acest lucru s-ar putea ajunge la descoperirea unor negocieri teribile. Vedem micile companii din Asia, în special, oferind potențial pentru o creștere masivă, în timp ce ineficiențele la nivelul pieței, în parte datorate unei lipse de investigație, pot furniza posibilități atractive.

Î: Turcia are multe probleme. Ce crezi despre acțiunile de aici? Ești în căutarea unor oportunități de investiție în Turcia?- Turan din Turcia (via blog)

R: Intenționăm să continuăm căutarea unor noi oportunități de investiție în Turcia. Tindem să fim investitori contrari, de aceea căutăm în mod activ oportunități în țări care nu sunt anjagate în relații cu alți investitori, acolo unde vedem valoare, inclusiv în Turcia.

 

Î: Din 1987, nu am asistat la o evoluție a piețelor, de la cele în curs de dezvoltare, la cele dezvoltate. De ce?- Khoo din Tasmania (via LinkedIn)

R: Definiția exactă a ceea ce înseamnă “piețe în curs de dezvoltare” poate fi bazată pe un număr de factori, inclusiv mărimea pieței, accesul acesteia și convertibilitatea valutei. Un punct cheie de luat în considerare este venitul pe cap de locuitor. Bazate pe acest aspect, multe piețe în curs de dezvoltare devin, de fapt, dezvoltate (sau cel puțin foarte aproape de acest lucru), deoarece venitul lor pe cap de locuitor a crescut la nivelul piețelor în curs de dezvoltare. Coreea de Sud și Taiwan sunt cele care îmi vin în minte referitor la asta. Diferite companii care stabilesc index-ul, împreună cu alte entități pot avea diferite sisteme de clasificare. De exemplu, FMI consideră atât Coreea De Sud, cât și Taiwan ca fiind “economii avansate”. Furnizorul de index FTSE consideră Coreea de Sud a fi dezvoltată, în timp ce Taiwanul nu, iar MSCI le consideră pe amândouă în curs de dezvoltare. Există evaluări obișnuite care pot schimba statusul de clasificare al unei țări și am remarcat clasificări demne de interes de-a lungul ultimilor ani. În iunie, anul acesta, MSCI a anunțat că va muta Pakistanul în categoria piețelor în curs de dezvoltare, de la poziția de piață de frontieră, în care s-a încadrat anterior, fapt care se va implementa în 2017. În 2013, am remarcat că MSCI  a schimbat poziția Greciei- de la “dezvoltată”, la “în curs de dezvoltare”.

Î: Sunt interesat să aflu care sunt gândurile tale în legătură cu Africa de Sud, date fiind noile dezvoltări aici.- Owen din Africa de Sud (via Twitter)

R: Considerăm Africa de Sud ca fiind cea mai importantă piață din Africa, urmată de Nigeria, Kenya, Coasta de Fildeș, Ghana și Zimbabwe. În ciuda unor provocări pe termen scurt, am abordat o perspectivă pozitivă pe termen lung, în ceea ce privește piețele africane, în general, astfel încât acestea au un potențial considerabil de a crește din punct de vedere economic. Considerăm că acest lucru produce un mediu favorabil profitabilității corporatiste și creșterii încasărilor. O mare parte din acest potențial nu a fost încă valorificat. Multe piețe africane nu doar impulsionează semnificativ resursele de ulei, gaz și materie primă grea, ci și furnizează bani pentru a extinde materia primă ușoară. Credem că posibilitatea este amplificată de evaluarea pieței pentru corporațiile africane, care se poziționează sub colegii lor din cadrul piețelor dezvoltate. Problemele politice ale Africii de Sud  sunt, cu siguranță, bine știute, dar vestea bună este că procesul democratic se desfășoară, chiar dacă ar putea dura. În experiența noastră, am găsit manageri ai companiilor sud-africane foarte experimentați și capabili. Multe companii sud-africane s-au extins la nivel global, iar investiția într-o companie din Africa de Sud înseamnă că poți obține vizibilitate în alte părți ale Africii și chiar în restul lumii. Evoluțiile politice recente nu au influențat multe companii de mare amplaore, iar noi vedem lucuri bune petrecându-se în țara care ne face optimiști. De exemplu, din ce în ce mai mulți tineri devin implicați în a face acest spațiu mai bun. Și în alte părți ale lumii, aspirațiile și speranța aparțin tinerilor. Cred că aceștia vor reuși să transforme țaraîntr-un spațiu mai dezvoltat.

 

 

 

 

Î: Ce țări din Africa, cu piețe în curs de dezvoltare, credeți că sunt cele mai afectate de decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană?- Yacine din Filipine (via LinkedIn)

R:  Toate țările, la un anumit nivel, vor fi influențate de decizia Marii Britanii de  a ieși din UE, de când acordurile cu Uniunea vor trebui renegociate cu Regatul Unit. Atât importul, cât și exportul, alături de serviciile financiare vor fi influențate. Dar, din punctul meu de vedere, acest impact se va resimți pe termen scurt în natură, din moment ce Regatul Unit se va manifesta agresiv în căutarea unor noi acorduri, astfel încât să nu fie prea negativ afectat. În Regatul Unit și în Statele Unite, mă aștept ca noi acorduri bilaterale să fie negociate, în urma cărora pot beneficia anumite piețe în curs de dezvoltare, care ar fi putut fi nesatisfăcute de acordurile multilaterale anterioare.

Î:  Transport mărfuri la nivel profesionist și văd imagini macabre din comerțul international și din producția materialelor pure. Poți explica ce impact pot avea asupra Chinei prețurile produselor de bază ?

R: Prețurile produselor de bază au cunoscut o revenire sclipitoare în acest an, după câtiva ani de devalorizare și, credem că acestea au putut scădea. Privind înainte, așteptăm ca prețurile produselor de bază să își revină și să cunoască evaluări atractive în sectorul de acțiuni al acestui areal. Totuși, din punctul meu de vedere, impactul imens pe care China îl are asupra piețelor de materie primă- fiind cel mai mare consumator al acestui tip de produse de multă vreme- va continua să nu mai fie factorul care a fost în trecut. Deci, nu putem aștepta un grad ridicat al comerțului chinez în spațiul pe care l-am expermientat în ultimii 10 ani, și mai bine. Totuși, alte țări cu ritm de dezvoltare accelerat, cum ar fi India, ar putea înlocui China pe planul cererii de mărfuri. Cererea ar putea proveni din revenirea Statelor Unite, în mod particular cu privire la infrastructura îmbunătățită a acestora, care ar putea necesita resurse naturale. Referitor la impactul materiei prime în China, acesta a fost, în general, pozitiv, din moment ce China este un importator mare, iar prețurile scăzute vor ajuta  costurile.

Î: De ce are India un progres lent, în ciuda climatului favorabil și a unor rate de interes scăzute?- Kunal din India (via Twitter)

R: Decizia guvernului de a demonetiza valoarea ridicată a valutei a fost, cert, un factor. Mișcarea de a interzice vechea valută va avea probabil un impact negativ în ceea ce privește atât dezvoltarea, cât și încrederea la nivelul țării și va creea un număr de inconveniențe. Chiar dacă intenția procesului- de a reduce corupția- este una bună, execuția sa ar putea fi puțin aspră. Cred că e nevoie de câteva luni pentru  recuperarea în urma acestui eveniment. Cu toate acestea, India continuă să aibă o rată de creștere ridicată, cu un GDP ce se așteaptă a fi peste 7% în acest an și în următorii, ceea ce înseamnă mai mult decât în multe alte țări din lume, inclusiv China. Cred că această creștere ar putea fi chiar mai mare dacă eforturile sunt considerate în vederea îmbunătățirii infrastructurii. Cred, de asemenea, că banca centrală a Indiei își poate permite să reducă din tarife pe viitor, având în vedere că inflația nu este o problemă mare în acest moment. Per total, încă vedem în India perspective la fel de luminoase și un potențial mai mare în ceea ce privește oportunitățile de investiții.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

1. Sursa: Baza de date privind perspectivele economice mondiale ale FMI, octombrie 2016. Nu există nici o asigurare că orice estimare, prognoză sau proiecție va fi realizată.

Categories: History