Home > History > Privind în urmă cu 20 de ani: Lecții din criza financiară asiatică

Privind în urmă cu 20 de ani: Lecții din criza financiară asiatică

iulie 13, 2017

Luna iulie marchează cea de-a 20-a aniversare a ceea ce a fost considerat drept începutul Crizei Financiare din Asia (AFC), care a transmis un șoc în regiune și dincolo de aceasta. Se presupune că această criză a început în Thailanda, în vara anului 1997, deși rădăcinile sale provin din problemele sistemice anterioare, cunoscute mai ales în sectorul financiar.

Moneda thailandei, baht-ul, a fost raportată la dolarul American, însa în data de 2 iulie 1997, guvernul s-a orientat către un sistem de rată de schimb flotant, devalorizând astfel moneda. Cu rezervele de schimb valutar din Thailanda secate de luni de apărare împotriva speculațiilor valutare, riscul economic a apărut. Aceleași speculații valutare s-au extins, agravând declinul.

Din perspectiva unui investitor în anul 1997, a fost un moment foarte dificil. În perioada premergătoare crizei am auzit de o serie de companii thailandeze care au descoperit că e mai ieftin să facă împrumuturi în dolari americani, deoarece rata dobânzii la împrumuturile de acest tip a fost mult mai mică decât cea a împrumuturilor realizate în baht thailandez.

Bineînțeles că eram puțin îngrijorați de riscul valutar, însă sugestiile venite din partea Băncii Thailandeze, care ar fi apărat baht-ului dacă acest lucru era necesar, părea să aducă liniște companiilor.

Din păcate, când valoarea baht-ului s-a prăbușit, unele companii s-au confruntat cu probleme grave. Un număr de companii care erau pe val, încărcate de datorii, au dat faliment și desigur, bursa thailandeză (în care am investit) s-a depreciat foarte rapid.

Acest fapt s-a dovedit a fi o lecție bună în legatură cu avantajele diversificării, deoarece, deși piața thailandeză a suferit și vânzarea la preț echitabil a fost dificilă, au existat alte investiții pe care le-am avut în întreaga lume pentru a ne putea oferi, dacă ar fi fost nevoie, lichidități pentru strategiile noastre. Vestea bună a fost că răscumpărările nu au fost excesive și majoritatea investitorilor noștri au adoptat o viziune pe termen lung, viziune pe care noi o încurajăm.

Totuși, la nivel personal, acest fapt a fost dezastruos pentru multe persoane din Thailanda și din alte țări. Un director executiv al unei importante companii din Thailanda a fost falimentat ca urmare a crizei așa că a început să vândă sandwich-uri în stradă pentru a obține bani.

Criza din Thailanda s-a răspândit în toată Asia iar când diversele vulnerabilități au fost expuse în țările afectate, încrederea în piețele emergente a suferit un declin general. Criza a avut de asemenea un efect de contaminare și asupra piețelor din afara Asiei, cu Rusia si America Latină care se s-au la scurt timp după cu crize proprii, piețele emergente suferind astfel o nouă lovitură.

Privind în urmă, 20 de ani după aceste evenimente, vedem în retrospectivă greșelile care s-au făcut. Banca centrală thailandeză a încercat să controleze cursurile de schimb și nu avea suficiente rezerve valutare pentru a realiza această protecție. Din nefericire, alte bănci centrale au făcut aceeși greșeală.

Multe bănci centrale au transmis la acel moment faptul că nu ar exista nici o problemă de control al cursurilor de schimb și că devalorizările nu vor avea loc. Dat fiind faptul că ratele dobânzilor în dolari americani erau mult mai scăzute decât cele ale monedelor locale, companiile și persoanele fizice au realizat împrumuturi în dolari americani crezând că, din moment ce monedele locale și-ar menține valoarea, riscul de schimb valutar ar fi redus.

Bineînțeles, băncile centrale nu și-au putut menține constantă valoarea monedelor, iar devalorizarea masivă a monedelor locale față de dolarul american a nimicit companiile. Persoanele care trăiau în aceste țări au suferit, de asemenea, nu numai din pierderile investițiilor ,ci și din efectele colaterale ale colapsului economic.Companiile au intrat în incapacitate de plată și oamenii și-au pierdut locurile de muncă. Din păcate, au existat multe sinucideri. În Thailanda, s-a raportat că vizitele la templele budiste s-au triplet.

În opinia mea, Banca Mondială și alte instituții multilaterale au făcut de asemenea o greșeală majoră în ceea ce privește abordarea crizei. În loc să ofere finanțare pentru reducerea datoriilor și pentru ca economiile să continue să funcționeze, acestea au impus măsuri dure asupra guvernelor. Au cerut guvernelor să reducă bugetele și să permită băncilor din țările lor să se prăbușească. Acest lucru a fost considerat drept un factor care a  agravat criza și a extins problemele.

În schimb, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite, a avut o abordare mai diferită de salvare a instituțiilor financiare în timpul crizei subprime, cu un deceniu mai târziu, decât aceea de a lăsa sistemul să se prăbușească. După cum văd, principala soluție a AFC este ca băncile centrale și guvernele să nu încerce să meargă împotriva forțelor pieței și să controleze cursurile de schimb valutar. De asemenea, cred că guvernele și persoanele fizice nu ar trebui să aibă datorii în alte valute decât moneda care reprezintă principala lor sursă de venit, fără a înțelege pe deplin riscurile din spatele ei.

Multe țări, companii și chiar personae fizice din piețele emergente au învățat lecțiile dure ale AFC. De atunci, multe piețe emergente au creat rezerve valutare și au redus sarcinile datoriei externe în raport cu produsul intern brut. Din acest motiv și din altele, cred că perspectivele piețelor emergente arată astăzi foarte bine. Desigur, astfel de crize reprezintă o parte integrantă a unui sistem de piață liber și ar trebui să fie de așteptat. Nicio sumă de reglementări și supravegheri guvernamentale nu poate garanta că nu va mai avea loc o altă criză a pieței.

Cicatricile AFC și ale celei mai recente crize financiare globale, care a zdrobit piețele dezvoltate în 2007-2009, rămân în mintea multor investitori. Am văzut panica investitorilor la orice semn de incertitudine, adesea poate chiar irațională. Mulți investitori continuă să vadă toate piețele emergente la fel – cu aceleași elemente de bază. Eu cred că asta este o greșeală.

În timp ce unele piețe emergente rămân vulnerabile, multe altele se descurcă destul de bine și au urmat politici prudente care au condus la creștere economică și prosperitate. Este misiunea noastră să diferențiem oportunitățile individuale de investiții pe care le vedem de la caz la caz și să folosim momentele de panică inevitabile pentru a face profit atunci când observăm o bază solidă și perspective bune.

Thailanda: 20 de ani mai târziu

Continuăm să credem în perspectivele pe termen lung ale Thailandei și considerăm catalizatorii structurali, în special accentul pus recent de guvern asupra infrastructurii, un sprijin pentru investiții. În opinia noastră, piața de capital din Thailanda este bine sprijinită de o dezvoltare economică și politică sănătoasă, care poate rezulta într-o perspectivă de creștere pentru Thailanda pe termen mediu și lung. Ne plac în continuare bunurile și serviciile de consum, precum și băncile și companiile imobiliare.

De la începutul anului 2017, sectorul extern – tranzacțiile internaționale cu economia din Thailanda – a cunoscut o îmbunătățire sănătoasă în zona exporturilor, împreună cu creșterea fluxurilor comerciale în regiune. De asemenea, măsurile guvernamentale de stimulare economică semnificative, programele de reformă și cheltuielile de infrastructură par să ajute economia.

Considerăm că inflația este moderată la aproximativ 1% și credem că este probabil să rămână stabilă. Considerăm, de asemenea, că ratele dobânzilor sunt suficient de bune la 1,5%. În plus, considerăm că mediul politic este stabil ca urmare a unei tranziții ușoare în familia regală. În viitor, ne așteptăm la o creștere a veniturilor stabilă până la un nivel pozitiv în 2017, deoarece economia și încrederea continuă să se îmbunătățească.

Observațiile, opiniile și analizele exprimate aici sunt opinii personale și sunt destinate în a fi folosite cu scop informativ și de interes general și nu ar trebui să fie interpretate ca sfaturi individuale de investiții sau ca recomandare sau solicitare de a cumpăra, vinde sau deține orice garanție sau de a adopta orice strategie de investiție. Ea nu constituie consultanță juridică sau fiscală. Informațiile furnizate în acest material sunt redate aşa cum erau valabile la data publicării și se pot schimba fără notificare prealabilă. Acest articol nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material cu privire la orice țară, o regiune sau o piață de investiții.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

Categories: History