Home > History > Transformarea Vietnamului

Transformarea Vietnamului

iulie 6, 2017


În doar câteva decenii, Vietnamul a trecut printr-o transformare dramatică, de la o societate agrară, la una care a îmbrățișat era modernă. Populația sa tânără și clasa de mijloc în ascensiune au condus la o creștere sustenabilă – și la multe oportunități pentru investitorii globali. Această piață în creștere nu a îmbrățișat în totalitate capitalismul – rămâne în continuare un stat comunist – dar a reușit să câștige un echilibru interesant. A existat o oarecare rumoare despre Vietnam printre investitori în ultimii câțiva ani, dar dată fiind alegerea lui Donald Trump ca următorul președinte al Statelor Unite, TPP, al cărei principal beneficiar ar fi fost Vietnamul, pare chiar mai puțin probabil să avanseze. Totuși, noi acorduri comerciale sunt în lucru – incluzând Parteneriatul Regional Economic Cuprinzător (RCEP) căruia Vietnam i s-a alăturat împreună cu alți 9 membri ai Asociației Națiunilor Asiei de Sud-Est, precum Australia, China, India, Japonia, Republica Coreea și Noua Zeelandă. Mai pot apărea, însă, noi acorduri, bilaterale, în viitor.

Totuși, cred că Vietnam rămâne o destinație atractivă atât pentru investitori, cât și pentru turiști, și, mai mult, credem că viitorul său este cu adevărat promițător. Am avut recent oportunitatea de a vizita Vietnamul și de a vedea noul val de schimbări prinzând contur.

Vietnam a cunoscut o creștere economică solidă, cu o creștere a prodului intern brut (PIB) având o medie cu puțin peste 7% între 2000- 2015.1 Acest boom economic a încurajat puterea de cumpărare a consumatorilor. În 1990, venitul național brut (VNB) pe cap de locuitor era de USD 910 darîn 2015, acesta a crescut până la USD 5.690.2 În timpul vizitei mele recente în Vietnam, am descoperit oportunități imense în sectorul bunurilor de consum, ca rezultat al creșterii niveluluiveniturilor.

De exemplu, am vizitat o companie de produse lactate și am învățat că, în timp ce consumul de lapte pe cap de locuitor în Statele Unite a fost de peste 100 de litri de persoană pe an și în China a fost de 30 de litri, în Vietnam a fost de doar 16 litri. Totuși, acest număr a crescut foarte rapid și nu e de mirare că acea companie de lapte pe care am vizitat-o în Vietnam a cunoscut o creștere a profitului în fiecare an, în ultimii cinci ani. Compania produce lapte proaspăt de la vacile locale, la fel ca și lapte reconstituit din pudră, lapte condensat, baby formula și iaurt. Compania exportă produsele sale nu doar către vecinii din Asia, cât și pentru câteva piețe din Orientul Mijlociu.

Multe companii din Vietnam sunt deținute de guvern, dar privatizarea se extinde cu intenția de a lista în viitor acțiuni la bursă ale unor companii. Câteva vor fi initial listate pe cea de-a doua piață a  Ho Chi Minh Stock Exchange, UPCoM, care are cerințe de listare mai puțin stringente. Credem că vânzarea unor întreprinderi deținute de stat ar putea ajuta la micșorarea datoriei naționale a Vietnamului aflată în creștere, dar investițiile străine directe sunt puternice, iar industria și exporturile merg excelent. Încât serviciile (incluzând turismul) reprezintă mai mult de 40% din PIB-ul Vietnamului, aceasta este aria de care suntem cei mai interesați.3

Insula Phu Quoc

Pentru a studia industria turistică din Vietnam, împreună cu colegii mei am aterizat pe insula Phu Quoc, pe lângăcoasta de sud a Vietnamului. Am aterizat pe un aeroport nou, modern, capabil să gestioneze un flux în creștere al turiștilor locali și străini. Turiștii locali pot zbura de la Ho Chi City pentru o sumă începând de la USD 30, până la USD 50 prin intermediul liniei aeriene low cost din Vietnam. În timp ce reglementarea poate fi complicată și în continuă schimbare, astăzi, turiștii străini pot sta între 15 și 30 de zile fără viză în Phu Quoc, ceea ce reprezintă un privilegiu unic, neîntâlnit de către turiști în alte părți ale Vietnamului.

În timpul șederii noastre, am condus și am mers cu bicicleta de la un capăt al insulei către celălalt și am găsit o explozie de construcții ale unor noi hoteluri, apartamente, vile și o rețea spectaculoasă de telecabină aflată în construcție, care conectează insula cu altele mai mici din jur. Phu Quoc în sine este o insulă mare (având 574 kilometri pătrați prin comparație cu Singapore care are 719 kilometri pătrați), iar guvernul din Vietnam a desemnat-o pentru dezvoltarea turismului.

Am condus până la hotel pe o autostradă nouă, cu 4 benzi, șiîn timp ce am înconjurat insula, am descoperit că se mai realiza încă una de același tip, între zona de nord și cea de sud.. Guvernul a cheltuit peste USD 1 miliard până acum pe infrastructura insulei, incluzând mai mult de USD 700 de milioane în costurile pentru aeroportul unde am aterizat noi. Conform rapoartelor de știri regionale, în vara anului 2016, guvernul a aprobat și a licențiat mai mult de 160 de proiecte, ce implică o investiție totală mai mare de USD 6 miliarde.

Ca microcosmos al țării, Phu Quoc a cunoscut o transformare, având în vedere istoria sa ca loc de refugiu. Insula a fost, de asemenea folosită cândva cao închisoare în timpul diferitelor regimuri, din vremea Franței coloniale până la războiul din Vietnam. Una dintre atracțiile turistice este o închisoare de tip tabără/muzeu, plină de sârmă ghimpată, turnuri de protecție și modele de soldați paznici și prizonieri. De asemenea,insula estefaimoasă pentru sosul său de pește și pentru boabele de piper; pe care le-am văzut crescând pe plantațiile de pe insulă.

Turismul transformă economia insulei, care a supraviețuit anterior din pescuit și din mai sus menționatele boabe de piper și sosul de pește. Un mare dezvoltator vietnamez a construit  un complex mare în partea de nord a insulei, incluzând 1.000 de camere de hotel, 1.000 de vile, un parc pentru safari (aparent, unul dintre cele mai mari din lume), un parc acvatic și unul de divertisment  caracterizate de multe tipuri de roller coastere și alte mașinării care întorc stomacul pe dos. Există de asemenea și un teren de golf cu 27 de găuri, un spital international și facilități pentru ceea ce ar putea deveni un casino major.

Un alt dezvoltator construiește un complex în partea de sud a insulei, care să includă o telecabină, destinată transportului pe mare către insulele învecinate. Am văzut, de asemenea, alte noi hoteluri în construcție de-a lungul plajei.

De asemenea, o fermă de perle a fost creată astfel încât am putut remarca un număr de magazine care promovează perlele locale. Făcând un tur al satelor de pe insulă, am observat că încă persist nevoia urgentă pentru a avea infrastructură mai bună și drumuri mai bune. . Fluxul de turiști și construcția de noi facilități în ceea ce privește cazarea lor  au adus joburi stabile și bine plătite multor locuitori care au suferit din pricina standardelor scăzute de viață din trecut.

De exemplu, unul dintre bucatarii vietnamezi din hotelul în care am fost cazați ne-a spus că a fost pescar, dar acum are o situație financiară mai bună. Ca pescar, acesta spunea că avea o viață periculoasă și nesigură, deoarece niciodată nu putea ști dacă va prinde suficient pește pentru a supraviețui. Acum că și soția sa lucrează, reușesc să trăiască o viață mai bună.

În timp ce unii ar critica dezvoltarea urbană în locuri cu peisaje naturale precum în Phu Quoc, e important să privim problema din mai multe perspective.  Pentru cei peste 100,000 de locuitori ai insulei, șansele de reușită sunt mult mai mari. Din fericire, dezvoltarea în Vietnam și de oriunde  poate veni cu cele mai bune intenții și cu o bună echilibrare a intereselor. Prin felul lor amabil de a fi și prin ospitalitatea lorși starea de spirit bună, din punctul meu de vedere, rezidenții din Phu Quoc, vor face din insula lor un spațiu turistic de succes. Suntem încântați de potențialul de dezvoltare și de transformarea în Vietnam.

Observațiile, opiniile și analizele exprimate aici sunt opinii personale și sunt destinate în a fi folosite cu scop informativ și de interes general și nu ar trebui să fie interpretate ca sfaturi individuale de investiții sau ca recomandare sau solicitare de a cumpăra, vinde sau deține orice garanție sau de a adopta orice strategie de investiție. Ea nu constituie consultanță juridică sau fiscală. Informațiile furnizate în acest material sunt redate aşa cum erau valabile la data publicării și se pot schimba fără notificare prealabilă. Acest articol nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material cu privire la orice țară, o regiune sau o piață de investiții.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

1. Sursa: baza de date privind perspectivele economice mondiale ale FMI, octombrie 2016.

2. Sursa: Banca Mondială, începând din 2015.

3. Sursa: CIA World Factbook, date din 2015.

Categories: History