Home > History > Răspunsuri la întrebările cititorilor

Răspunsuri la întrebările cititorilor

iulie 5, 2017

Chiar dacă nu pot răspunde mereu fiecărei întrebări care-mi este adresată, mă bucur să aud opiniile cititorilor mei și ale celor care mă urmăresc pe rețelele sociale, apreciind feedback-ul primit. Sunt foarte bucuros să văd oameni de peste tot din lume care doresc să intre în contact cu mine prin intermediul blogului personal, al contului meu de Twitter, sau al profilului de LinkedIn. Vă încurajez să continuați să faceți asta! Mai jos regăsiți câteva din răspunsurile mele – din care sper ca cel puțin unul să răspundă întrebărilor pe care le aveți.

Î: V-am citit ultimul articol de blog despre piețele de frontieră și nu ați menționat Bangladesh. Puteți să împărtășiți cu noi opiniile despre oportunitățile existente acolo? Nazib in Bangladesh (via Twitter).

R: Considerăm Bangladesh-ul ca fiind una dintre piețele de frontieră mai efervescente și acum că scorul MSCI pentru Pakistanu a crescut, acesta devenind Piață Emergentă, credem că Bangladeshul va deveni mai important. Am avut o activitate intensă acolo și continuăm să prospectăm eventualele oportunități de investiții.

Mă simt atașat de oamenii din Bangladesh și de țara lor. Pe timpul ultimei mele vizite am avut oportunitatea de a vedea zona rurală și să vizitez o serie de fabrici și ferme, unde am descoperit oameni incredibil de prietenoși și ospitalieri. Pe durata vizitelor în ferme și în fabrici am văzut oameni talentați și muncitori și care își îmbunătățesc standardele de viață.

Î: Nu vreau să par naiv, dar este populismul parte a unui ciclu, o fază prin care societatea noastră trece? De exemplu, capitalismul funcționează foarte bine în zona creșterii locurilor de muncă și a eficientizării alocării de resurse. Dar, cu trecerea timpului, mulți dintre angajați s-au săturat să vadă cum munca lor este plătită puțin și anumiți candidați li se par atractivi ca opțiune politică, favorizând idei populiste, până când acele politici eșuează și reformele se impun. Opinia dumneavoastră care este? – Walter din Marea Britanie (via LinkedIn)

R: Cu siguranță nu sună naiv, dat fiind faptul că este o problemă care ridică provocări tuturor.  Agențiile multilaterale, precum Banca Mondială, Corporația Financiară Internațională și altele au constatat în anii ’70 faptul că un sistem orientat către piața liberă a fost cea mai bună abordare pentru a crește economia și a scoate oamenii din sărăcie. Cum ai menționat și tu anterior, un sistem bazat pe o piață liberă este bun pentru alocarea eficientă a resurselor . Cu toate acestea, dezavantajul este creșterea rapidă a bogăției de obicei, care nu este distribuită în mod egal și astfel ajungem să avem mari lacune în venituri, nu doar la nivel de țara ci și pe întreagă planetă.

Răspunsul socialist/comunist la această problemă este că statul trebuie să ia de la bogați și să dea celor săraci. Totuși, acest aspect i-a determinat pe mulți dintre capitaliștii pricepuți – cei care se ocupă de alocarea capitalului – să își abandoneze eforturile și uneori chiar să părăsească țara în cauza. Rezultatul că mai puțină bogăție este generată.

Politicienii inteligenți alimentează furia celor nemulțumiți și apelează la promisiuni de tipul salarii mai mari, oferirea de locuințe, hrană gratuită, etc. etc. Acest lucru este numit populism. Din păcate, odată ce politicienii populiști au câștigat puterea, au avut de multe ori tendința de a se îmbogăți și de a risipi averea țării.

Nu este o întrebare ușoară și mă gândesc că probabil , o combinație de filosofii este ceea ce avem nevoie. China încearcă această combinație a capitalismului ( în care forțele pieței determină alocarea de capital) cu socialismul. Scopul este acela că statul să asigure o mai bună distribuție a beneficiilor pentru toată populația. Desigur, niciun sistem nu e perfect și nu este niciun secret că provocările sunt destul de mari acolo. Programul recent agresiv anti-corupție al Chinei este un indicator al problemei. Cu toate acestea, noi rămânem optimiști referitor la perspectivele Chinei.

Î: Care sunt gândurile dumneavoastră cu privire la Pakistan? Aveți planuri de vizită? – Imran din Pakistan (via LinkedIn)

R: Din punct de vedere al investitorilor, noi credem ca Pakistan are un parcus foarte bun.  Trecerea sa de la statutul de piata de frontier la statutul de piata emergent a energizat piata, astfel incat, multe dintre companiile Pakistaneze au crescut substantial anul acesta. Suntem bucurosi de acest lucru, pentru ca noi am investit in Pakistan cu mulți ani înainte de această schimbare.

Nu am vizitat Pakistanul până acum dar mi-a plăcea să o fac. Unul dintre analiștii noștri a fost acolo recent și s-a întors cu rapoarte și recomandări favorabile. Cred că Pakistan se îndreaptă către o creștere puternică, nu numai datorită reformelor ci și datorită legăturilor pe care le are cu China. China ajută la îmbunătățirea infrastructurii Pakistanului prin programul “ One- Belț- One- Road”, care își propune să lege sectorul rutier al Asiei și cel feroviar în Orientul Mijlociu, prin Pakistan. Vedem acest lucru ca o idee minunată, de care Pakistan ar putea beneficia.

Î:  Ar fi minunat dacă ați putea elabora aspectul serviciilor financiare oferite prin dispozitive mobile. În timp ce companiile lucrează din greu la acest lucru, infrasturctura tehnologică și juridică pentru accelerarea serviciilor financiare mobile și a altor modalități de plată fără numerar au încă nevoie de multă dezvoltare pe piețele emergente (și desigur,de frontieră) -Hanh din Singavore (via LinkedIn)

R: Serviciilor financiare mobile prezintă o creștere rapidă în toată lumea. În unele țări, unde legile nu limitează sau restricționează transferul de bani sau alte activități financiare (așa cum e în Kenya), serviciile financiare mobile au explodat. În general, în țări în care nu există legi bancare și financiare complexe (așa cum găsim în general în țările dezvoltate) potențialul de introducere rapidă al serviciilor financiare mobile este excelent. Am văzut în acest sens multe țări emergente care deopășesc piețele dezvoltate.

Cu toate acestea, modalitatile de plata fara numerar se dezvolta rapid.  Am experimentat sistemele de plata electronice aproape peste tot in lune, in special in Asia. Este un val al viitorului care nu poate fi oprit, nu doar pentru ca este atat de convenabil si eficient ci și datorită creșterii cumparaturilor pe internet și serviciilor bancare, care fac tehnologia să fie esențială. Programul de identificare al cardului pe care guvernul Indiei l-a instituit, permite servicii bancare mobile pentru zeci de milioane de oameni care nu au avut niciodata un cont bancar.

Î:  Cum vedeti Turcia astazi ? (Christine din Singapore, via Twitter)

R:  Tucia se confruntă cu multe provocări, nu doar din cauza recentei schimbări constituționale, ci din cauza conflictului kurd și a războiului din Siria, în desfășurare. Cu toate acestea, țara are o economie foarte importantă, cu o piață de capital în dezvoltare, pe care cred că investitorii internaționali nu ar trebui să o ignore complet. Riscul perceput a crescut că urmare a factorilor menționați anterior dar noi credem încă faptul că investițiile în țara sunt încă fezabile. În prezent, susținem companiile orientate către sectorul de cosum larg și vom continua să căutăm potențiale oportunități în Turcia.

Î:  Considerați că activele braziliene oferă o valoare mai bună și o marjă suficientă de “siguranța” față de de alte piețe emergente? Toni din California (via LinkedIn)

R: În timp ce Brazilia s-a confruntat cu unele tulburări în ultimul timp, piața bursieră și monedă au reușit să se redreseze din punct de vedere al minimelor absolute. Deși au existat corecții  pe termen lung dintr-un trend ascendent, noi considerăm că Brazilia este pe calea creșterii în anul ce urmează, pur și simplu pentru că mișcarea anti-corupție ar trebui să aducă modificări guvernamentale și legislative care, sperăm că vor împiedica risipirea resurselor pe care am văzut-o în trecut.  Vedem o valoare bună în acțiuni cumpărate selectiv din Brazilia, însă ne dăm seamă că vor există eșecuri și corecții. În prezent, credem că achiziționarea în condițiile acestor corecții ar putea fi o bună strategie pe termen lung.

I:  Am citit postarea despre Argentina și mă întreb dacă aveți ceva de menționat despre Chile? – Ancilla din Chile (via LinkedIn)

R: Guvernul și sitemul politic fac din Chile una dintre cele mai prospere țări din întreaga lume .Ținând cont de importanța exporturilor de cupru în economia din Chile, guvernul a fost  inteligent în ceea ce privește planificarea viitorului pentru a se asigură că scăderea prețului cuprului nu ar împinge economia într-o criză generală. A stabilit fonduri de urgență care să ajute la izolarea econimiei în fața volatilității prețurilor cuprului. Acestea fiind spuse, recentul guvern a fost mai puțin prietenos cu mediul de afaceri și s-a angajat în politici de tip populist care ar putea crea probleme în ceea ce privește atragerea de noi investiții. Modificarea termenilor și condițiilor cu privire la utilitățile privatizate reprezintă un exemplu în acest sens. Observăm cu atenție situația de acolo.

Î:  Credeți că declasarea bazată pe datoria Chinei implică faptul că India s-ar putea bucura de investiții mai mari în viitor? Pratik din India (via Twitter)

R:  Declasarea Chinei ar putea ar putea determina creșterea atragerii de fonduri spre India, dar nu consider că va fi semnificativă în această etapă, deoarece declasarea a fost destul de mică și totuși China a rămas în categoria de țări propice pentru investiții. De asemenea, consider că ar fi necesar pentru India ușureze procesul prin care sunt atrase investițiile în țară, nu doar pentru investitorii străini, ci și pentru cei locali.

Obstacolele birocratice sunt încă destul de semnificative în India. Fiind o democrație vibrantă, face ca în ciuda faptului că guvernul federal și cel local acordă aprobări pentru proiecte, rezistența locală poate să ucidă proiectele sau să le întârzie în măsură în care investitorii pur și simplu renunță din frustrare. Totuși, chiar și cu aceste bariere, noi credem că India rămână o destinație atractivă pentru investitori.

Observațiile, opiniile și analizele exprimate aici sunt opinii personale și sunt destinate în a fi folosite cu scop informativ și de interes general și nu ar trebui să fie interpretate ca sfaturi individuale de investiții sau ca recomandare sau solicitare de a cumpăra, vinde sau deține orice garanție sau de a adopta orice strategie de investiție. Ea nu constituie consultanță juridică sau fiscală. Informațiile furnizate în acest material sunt redate aşa cum erau valabile la data publicării și se pot schimba fără notificare prealabilă. Acest articol nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material cu privire la orice țară, o regiune sau o piață de investiții.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

Categories: History