Home > History > Piețele emergente și președinția lui Trump: Să nu ne panicăm

Piețele emergente și președinția lui Trump: Să nu ne panicăm

iunie 29, 2017

Alegerile prezidențiale care au adus rezultatul victoriei lui Donald Trump au avut o serie de potențiale implicații pentru piețele din întreaga lume, inclusiv pentru piețele emergente. Când a devenit evident faptul că Trump ar putea să fie câștigătorul, piețele bursiere au reflectat șocul pe care mulți alegători din Statele Unite l-au resimțit. Piețele emergente au fost lovite de acest șoc în mod deosebit. Relațiile dintre Statele Unite și Mexic – a doua cea mai puternică economie din America Latină – au reprezentat un punct cheie în campania lui Trump, pe fondul promisiunii de a construi un zid pentru a reduce imigrația și a anula Acordul de liber schimb din America de Nord (NAFTA), care include de asemenea și Canada. Victoria lui Trump a făcut ca peso-ul Mexiacan să scadă la un nivel record în ziua următoare, în comparație cu dolarul American, iar piața de capital din Mexic a intrat in declin, împreună cu mai multe piețe din America Latină.

În timp ce piețele globale sunt predispuse rămână volatile pentru o perioadă de timp, dată fiind incertitudinea apărută în jurul politicii americane sub mandatul lui Trump, consider că este necesar să ne dăm un pas înapoi și să realizăm că o parte considerabilă a discursului retoric pe care l-am auzit pe parcursul campaniei nu se va reflecta în acțiuni concrete.  Având în vedere comentariile sale din timpul campaniei, mulți se așteaptă ca o serie de politici extreme să fie puse în acțiune. Cu toate acestea, că unele persoane exprimă prea mult pesimism și frică, acestea fiind greu de justificat dată fiind natura economiei americane și sistemul politic de control și echilibru, ce rămâne în vigoare. În mod cert, dacă Trump va fi capabil să realizeze creșterea economică promisă, alte țări – incluzând Mexicul și alte piețe emergente – vor beneficia.

Personal, nu am fost atât de șocat de faptul că Trump a câștigat alegerile. Am văzut o atitudine similară la electoratul din Europa și în alte locuri din lume cu cee ace se manifestă astăzi în Statele Unite. În special, multe dintre alegerile pre-electorale nu au evidențiat pe deplin nemulțumirea americanilor care trăiesc în zone rurale și defavorizate ale țării. Sunt încrezător că, în calitate de om de afaceri și deal-maker autoproclamat, Trump poate să obțina soluții pozitive care să includă acorduri comerciale care ar putea fi mai degrabă bilaterale decât multilaterale (exemplul NAFTA).

Fiind un om de afaceri, Trump se va simți ca acasă angajându-se în negocieri cu alte țări și mă gândesc că ar trebui să poată ajunge la niște acorduri comerciale și de investiții care ar putea să satisfacă ambele părți. Spre exemplu, poate să existe o noua colaborare și un acord comercial cu Rusia, ținând cont că Rusia a fost de asemenea un punct de interes pre-electoral pentru Trump.

S-ar putea ca acest fapt să înregistreze efecte pozitive pentru o serie de alte țări emergente care nu sunt fericite cu regulile clare și rigide ale acordurilor multilaterale. În plus, potențialul pentru taxe mai mici și un mediu de afaceri mai prietenos în Statele Unite ar putea duce la eforturi mult mai clare venite din partea companiilor americane, nu numai de a se extinde pe plan intern, dar și internațional, în principal în arena piețelor emergente cu profit ridicat. Dacă ar trebui să transmit un mesaj noului președinte al Statelor Unite, aș vrea să îi spun să accelereze comerțul liber și acordurile libere de investiții cu țări din întreaga lume.

Cu fiecare tur electoral există câștigători și învinși. Este responsabilitatea noastră ca manageri de investiții să trecem rapid peste aceste perioade de șoc și să determinăm țările și companiile care ar putea supraviețui și care ar putea să devină mai puternice. Desigur, trebuie să fim selectivi. În general, noi încă identificăm destule motive pentru investiții în piețele emergente, incluzând ratele de creștere ridicată, politicile fiscale și trendurile demografice pozitive. Așa cum alegerile din Statele Unite au arătat-o, surprizele pot să apară de oriunde. În această perioadă de mare volatilitate a piețelor, noi, cei de la Templeton Emerging Markets Group, credem că este important pentru investitori să adopte o viziune largă și să nu fie influențați de volatilitatea pe termen scurt pe care probabil vom continua să o întâlnim pe piețele emergente.

Observațiile, opiniile și analizele exprimate aici sunt opinii personale și sunt destinate în a fi folosite cu scop informativ și de interes general și nu ar trebui să fie interpretate ca sfaturi individuale de investiții sau ca recomandare sau solicitare de a cumpăra, vinde sau deține orice garanție sau de a adopta orice strategie de investiție. Ea nu constituie consultanță juridică sau fiscală. Informațiile furnizate în acest material sunt redate aşa cum erau valabile la data publicării și se pot schimba fără notificare prealabilă. Acest articol nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material cu privire la orice țară, o regiune sau o piață de investiții.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

Categories: History