Home > History > Elasticitatea piețelor emergente

Elasticitatea piețelor emergente

iunie 9, 2017

În timp ce perspectivele de la începutul anului 2016 păreau mai degrabă sumbre pentru piețele emergente, rezistența a fost tema principală pentru clasa de active a primei jumătăți a anului. Ce se află în spatele evoluției titlurilor de pe piețele emergente? Iată pe scurt câteva teme generale pe care vreau să le prezint pe scurt:

  • Creșterea piețelor emergente continuă să o depășeasca pe cea a piețelor dezvoltate
  • Îmbunătățirea percepției investitorilor străini și evaluările atractive au contribuit la creșterea fluxului de active
  • Piața/economia Chinei nu a făcut implozie așa cum mulți s-au temut la începutul anului 2016
  • Schimbări politice, economice și structurale au avut loc în multe piețe

În primele trei trimeste din anul trecut, ritmul de creștere al acțiunilor din piețele emergente l-a depășit pe cel al acțiunilor din piețele dezvoltate, la valori exprimate în dolari: indicele MSCI al Piețelor Emergente a urcat cu 14,5%, în timp ce indicele  MSCI World a crescut cu 2,7%.1 De asemenea, ratele de creștere economică ale piețelor emergente continuă să le depășească pe cele ale piețelor dezvoltate;  Fondul Monetar Internațional estimase o creștere a Produsului Intern Brut de 1,8% în 2016 și 2017 pentru economiile avansate și o creștere de 4,1% și respectiv 4,6%, în economiile emergente.2 În august, agenția de rating Moody’s și-a revizuit perspectiva asupra celor mai mari economii ale piețelor emergente pentru 2016 și 2017, în urma previziunii că aceste economii s-au stabilizat.3

Deși anul 2016 nu a ajuns încă la final, vedem perspective mai bune pentru investitorii din piețele emergente comparativ cu anul trecut, în timp ce și performanța pe termen lung a acțiunilor din piețele emergente este mai bună comparativ cu cea din piețelele dezvoltate.

Această clasă de active a beneficiat de fluxuri de capital puternice în vara anului 2016, în condițiile în care investitorii au continuat să caute randamente mai mari, ducând la o performanță mai bună.4 O revenire a prețurilor mărfurilor în 2016, condusă de petrol, a continuat să schimbe sentimentul investitorilor în favoarea acțiunilor din piețele emergente. În același timp, multe țări cu piețe emergente și-au diminuat dependența de mărfuri ca factori de creștere și și-au diversificat economiile în alte domenii, inclusiv tehnologia informației și în alte sectoare bazate pe servicii.

Dolarul american s-a stabilizat, iar acest lucru a ajutat în mare măsură piețele emergente, deoarece a redus amenințarea creșterii datoriei în dolari americani; multe companii de pe piețele emergente au emis bonduri denominate în dolari americani, ceea ce face mai dificilă rambursarea în momentul în care economiile lor sunt slabe în timp ce dolarul american este foarte puternic. În plus, date fiind provocările de la nivelul economiei globale, inclusiv votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, mai multe bănci centrale majore au adoptat o poziție de favorizare a dobânzilor reduse, ceea ce în opinia noastră este un lucru pozitiv pentru creșterea piețelor emergente și a activelor acestora. În același timp, Rezerva Federală Americană a fost foarte precaută în acest an în ceea ce privește înăsprirea politicii monetare. Noi credem ca piețele emergente ar trebui să fie capabile să reziste creșterilor mici și graduale ale ratelor dobânzilor din SUA, care pare a fi calea indicată de cei ce decid politica monetară.

În plus, multe țări emergente fac  progrese semnificative în privința reformelor structurale pentru a stimula creșterea și propriile piețe bursiere. De exemplu, India a adoptat recent o lege națională a falimentului, o lege prin care a instituit o taxă pe bunuri și servicii și a relaxat normele privind investițiile străine directe pentru a stimula în continuare creșterea economică.

Probabil cel mai mare catalizator al sentimentului investitorilor a fost China. În 2015, evenimentele din China au reprezentat un vector în favoarea unei vânzări consistente care a afectat toate piețele emergente. Devalorizarea monedei Chinei a tras semnalul de alarmă în rândul investitorilor globali pe fondul temerilor că o monedă slabă ar putea aprinde volatilitatea cursului monedelor concurente și ar putea destabiliza economiile țărilor vecine Chinei. Datele economice slabe din China au contribuit la starea de incertitudine a piețelor, provocând scăderea cu aproximativ 40% a Indicelui Shanghai Composite, de la vârful din mijlocul lunii iunie 2015. În timp ce piața din China și-a mai revenit de atunci, fără îndoială, economia chineză are încă multe probleme, inclusiv un surplus de locuințe, supraproducție în anumite ramuri industriale, un sector de producție încetinit și probleme considerabile cu datoriile. Cu toate acestea, sunt multe puncte forte generate de reechilibrarea economică a Chinei, inclusiv creșterea consumului determinată de creșterile salariale, un sector al serviciilor în dezvoltare și noi inițiative în materie de infrastructură lansate de guvernul de la Beijing.

Așadar, probabil mai important, semnele de stabilitate din economia Chinei au fost un factor cheie în creșterea sentimentului general de încredere pe piețele emergente din acest an. Recent, autoritățile chineze au făcut un pas înainte în deschiderea piețelor de capital interne, cu mult-așteptata aprobare a platformei Shenzhen-Hong Kong Connect, care permite tranzacțiile între acțiunile listate in RP Chineza (acțiuni A) și cele listate pe piața din teritoriul Hong Kong (acțiuni H). Sunt așteptate fluxuri semnificative spre sud (adică dinspre piața RP Chineze spre Hong Kong), în condițiile în care investitorii chinezi vor încerca să profite de benefiicile sporite ale lichidității și ieftinirii acțunilor de tip H față de acțiunile de tip A, de pe piața locală. În opinia noastră, datele macroeconomice ale Chinei încă arată foarte bine. Țara rămâne una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume, în pofida încetinirii ritmului din deceniile anterioare, iar noi rămânem încrezători în eforturile guvernului de a realiza o reechilibrare economică de amploare, de la un model bazat pe export la unul orientat mai mult spre consumul intern.

Mutându-ne atenția în altă parte, titlurile din America Latină au avut performanțe pozitive în acest an. Sentimentul s-a îmbunătățit în ciuda schimbărilor politice drastice și încercărilor de reforme din Brazilia, culminând cu suspendarea în august a fostului președinte Dilma Rousseff. Piața din Peru a beneficiat la rândul său de victoria în cursa prezidențială a lui Pedro Pablo Kuczynski. În Argentina, un nou guvern a eliminat cele mai multe constrângeri impuse capitalului și a ajuns la un acord cu creditorii.

Aceștia sunt doar câțiva factori din spatele întăririi pe care am observat-o în cazul piețelor emergente în 2016. Observăm, de asemenea, multe tendințe pozitive pe termen lung, care continuă, inclusiv date demografice favorabile și o creștere a puterii de cumpărare și un consum în creștere pe multe piețele emergente – iar povestea este departe de a se încheia aici. Ca atare, considerăm că perspectivele de investiții pe termen lung în piețele emergente rămân pozitive. În opinia noastră, ratele de creștere economică în țările cu piețe emergente vor continua să le depășească pe cele ale multor economii dezvoltate, din motivele discutate mai sus. În timp ce piețele emergente rămân sensibile la indicatorii macroeconomici și la politica monetară globală – ceea ce înseamnă că probabil volatilitatea va mai persista – piețele de capital par să înceapă să se reajusteze. Vedem semne că încrederea se întoarce pe piețele emergente și credem că este probabil ca această tendință să continue.

Observațiile, opiniile și analizele exprimate aici sunt opinii personale și sunt destinate în a fi folosite cu scop informativ și de interes general și nu ar trebui să fie interpretate ca sfaturi individuale de investiții sau ca recomandare sau solicitare de a cumpăra, vinde sau deține orice garanție sau de a adopta orice strategie de investiție. Ea nu constituie consultanță juridică sau fiscală. Informațiile furnizate în acest material sunt redate aşa cum erau valabile la data publicării și se pot schimba fără notificare prealabilă. Acest articol nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material cu privire la orice țară, o regiune sau o piață de investiții.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

……………………………….

  1. Sursa: Indicele piețele emergente MSCI, până la data de 9 septembrie 2016.
  2.  Sursa: Previziunile Economice Mondiale ale Fondului Monetar Internațional, iulie 2016. Nu există nici o garanție că estimarile, prognoza sau proiecțiile vor fi realizate.
  3. Sursa: Anunțul Moody Investors, 17 august 2016.
  4. Performanțele anterioare nu sunt un indicator de garanție pentru performanțelor viitoare.
Categories: History