Home > History > Suișurile și coborâșurile politicii din Brazilia

Suișurile și coborâșurile politicii din Brazilia

iunie 6, 2017

Când economia Braziliei părea să se afle la un punct de răscruce favorabil, un nou scandal politic a produs o reacție puternică în piață, trimițând bursa de valori din Brazilia în cădere liberă. Președintele Michel Temer, care a preluat mandatul după suspendarea fostului președinte Dilma Rouseff, acuzată de corupție, este acum prins la rândul său într-un scandal de corupție.

Daca Temer nu este găsit vinovat, următoarele alegeri prezidențiale vor avea loc în 2018, astfel el rămânând în funcție pentru încă doi ani, timp în care va continua să-și urmărească agenda sa politică. Însă, dacă este găsit vinovat, cel mai probabil va intra în procedura de suspendare și va fi înlocuit din funcție, cum s-a întâmplat și în cazul Rouseff.

Fiind încurajați de abordarea mai progresivă și orientată spre reformă a lui Temer, în opinia noastră, ultimele schimbări de situație generate de scandalul de corupție nu înseamnă în ultimă instanță că această abordare va dispărea, chiar dacă președintele va fi înlăturat din funcție.

Dacă președintele Temer va fi înlăturat din funcție, considerăm că procesul de reformare va continua, cu toate că este posibil ca el să dureze mai mult pentru a fi implementat. Ceea ce trebuie reținut este faptul că reforma și luptă împotriva corupției sunt în plină desfășurare, lucru care nu poate fi decât pozitiv pentru Brazilia în ansamblu. Chiar dacă Temer însuși nu va putea să se ocupe de reformele pe care momentan le supervizează, considerăm că persoanele implicate în acest proces îl vor continua deoarece au văzut la rândul lor oportunitățile oferite de context. Există un sentiment care susține faptul că reforma este necesară în multe sectoare, dar adesea este nevoie de mai mult timp.

Desfășurarea evenimentelor din ultima perioadă scot în evidență faptul că pe este necesară o analiză pe termen lung atunci când se ia decizia de a investi într-o piață emergentă. Schimbarea nu se produce peste noapte.

Considerăm că există încă o mulțime de oportunități la nivelul individual al activelor din Brazilia, iar aceste tipuri de active pot debloca valori în plus. La momentul de față, ne uităm la orice oportunitate care să ne aducă plus valoare în fiecare sector economic din Brazilia, deoarece piața locală trece printr-o perioadă de recesiune în mai multe sectoare. În plus, pentru noi, piața de retail și banking din Brazilia prezintă un interes deosebit.

În ceea ce privește piața monetară din Brazilia, în opinia mea, încă există loc pentru ca banca centrală a Braziliei să mai reducă din ratele de schimb. Moneda a văzut o creștere a valorii sale după ultimul moment critic, din data de 18 mai, când scandalul Temer a izbucnit. Mai important este faptul că moneda locală a cunoscut o scădere a inflației. Rata inflației anuale din Brazilia s-a aflat la nivelul de 3,77% la mijlocul lunii mai, fiind la nivelul cel mai scăzut din ultimii 10 ani.1

În opinia mea, o tăiere bruscă a ratelor de schimb va fi benefică economiei. Cred că este deja timpul ca Brazilia să aibă un context al ratei de schimb rezonabil, ce ar favoariza IMM-urile, care ar putea primi împrumuturi cu rata dobânzii mai mica. Acest lucru ar putea oferi un impuls general economiei.

Vom monitoriza de asemenea situația din Brazilia pentru a determina natura impactului pe care îl are acest ultim eveniment asupra economiei țării și a mediului de afaceri de acolo. În opinia mea, regresul produs de acest eveniment este temporar; am văzut în trecut și alte piețe care și-au revenit în urma unor scandaluri politice. Recuperarea continuă, pe termen lung, a pieței bursiere și a economiei braziliene pare să fie în continuare intactă.

Observațiile, opiniile și analizele exprimate aici sunt opinii personale și sunt destinate în a fi folosite cu scop informativ și de interes general și nu ar trebui să fie interpretate ca sfaturi individuale de investiții sau ca recomandare sau solicitare de a cumpăra, vinde sau deține orice garanție sau de a adopta orice strategie de investiție. Ea nu constituie consultanță juridică sau fiscală. Informațiile furnizate în acest material sunt redate aşa cum erau valabile la data publicării și se pot schimba fără notificare prealabilă. Acest articol nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material cu privire la orice țară, o regiune sau o piață de investiții.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

–––––––––––

1. Sursa. Reuters, IBGE

Categories: History