Home > History > Artă, divertisment si timp liber in Asia

Artă, divertisment si timp liber in Asia

mai 30, 2017

La mulți ani de Anul Nou Chinezesc prietenilor și cititorilor mei! Fără îndoială este o sărbătoare foarte mare și un prilej pentru diverstiment și vacanțe. Numai anul trecut, costurile cumpărăturilor pentru Anul Nou Chinezesc au totalizat USD 115 miliarde (754 miliarde yuan), potrivit datelor Ministerului Comerțului din China. Această sumă este considerabil mai mare decât cea pe care americanii o cheltuie pentru Ziua Recunoștinței sau de Black Friday, cea mai importantă zi de shopping din an în Statele Unite. Având în vedere faptul că multe familii și prieteni din afara Chinei și din Asia în general, sărbătoresc prin mese bogate, escapade turistice și alte festivități, sărbătoarea combate preconcepția unora dintre occidentali, potrivit căreia sectorul manufacturier sau exportul de forță de muncă ieftină sunt principalii factori de creștere economică pentru piețele emergente.

De fapt, cererea internă este în mod general factorul de creștere economică în piața emergentă a Asiei, precum și în alte regiuni și asta s-ar putea să formeze un fel de izolare a lor împotriva șocurilor externe. Această schimbare a direcției spre cererea internă are loc, în mod special în China, de ceva timp, ajutată și de îmbunătățirea sistemului de educație, creșterea salariilor și de o productivitate mai ridicată. Alte piețe emergente au cunoscut o schimbare similară, industria de divertisment și de călătorii cunoscând o creștere, consumul intern general crescând în mod evident.

De ceva vreme, filmele produse în SUA (Hollywood) au depins de veniturile din vânzările internaționale atunci când ele nu excelau pe piața internă. Astăzi, China, India și alte țări – atât din Asia cât și din afara ei – au început să concureze cu SUA. Numele „Bollywood” a devenit deja recognoscibil în întreaga lume, cu o producție anuală de peste 1.000 de filme, cifră dublă față de Hollywood[1], cu toate că veniturile Bollywood-ului sunt mult mai mici și numai 15% vin din vânzările internaționale[2]. Costul scăzut al producției de filme animate în India și în alte țări din Asia a adăugat o nouă variabilă la industria producției de film, care ar putea să le aducă creșteri în plus. Deși articolul de față dezbate situația din Asia, aceste tendințe apar și în alte piețe emergente de asemenea – am văzut de asemenea tendința de creștere a Nollywood, industria de film înfloritoare din Nigeria.

În timp ce India este posibil să fie cea mai proeminentă de pe piața indutriei de film din Asia, există alte țări asupra cărora să ne aruncă o privire. Președintele Indoneziei Joko Widodo a retras recent interdicția asupra investițiilor străine în cinematografie, astfel că industria indoneziană, care era initial într-o situație de stagnare, a înceaput să înflorească. Indonezia – cel de-al patrulea stat din lumea după numărul populației – are un număr relativ scăzut de cinematografe și, prin urmare, este o piață atractivă.

Piata destinată artelor plastice este, de asemenea, în creștere în Asia. Astăzi, piața artei este mai mare în China decât în Statele Unite, cu toate marile case de licitații precum cele care lui Christie și Sotheby (alături de casele de licitație apărute în China) ce atrag prețuri de ordinul miliardelor, atât pentru arta din vest, cât și pentru cea din partea asiatică.

Industria animalelor de companie și serviciilor conexe, devine tot mai populară în Asia. Cândva interzise, piața din China are acum mai mult de 100 milioane de animale înregistrate[3], majoritatea dintre ele fiind câini și pisici, urmate de iepuri, pești, broaște țestoase – ultimele probabil dorite din credința populară conform căreia longevitatea poate fi transferată stăpânilor. Unele gospodării cheltuiesc sume excesive de până la USD 1.000 pe an pentru animalele lor[4], nu doar pentru mâncare, dar și pentru jucării sau produse de îngrijire.

Referitor la timpul liber, altă zonă care a crescut este cea legată de mâncatul în oraș, în special “fast food”. Multe dintre faimoasele branduri străine, mai ales americane, au intrat pe pietele din Asia alături de brandurile autohtone. Restaurantele cu servire rapidă sunt sunt cele mai atractive în India si au văzut o rată a creșterii anuală de 25%; aproape jumătate din populația totală a Indiei mănâncă în oraș cel puțin o dată la trei luni, iar în comunitățile urbane agitate, numărul crește până la de opt ori pe lună.[5] Având o populație tânără cu venituri suplimentare în creștere și cu posibiltate de crestere și o mai mare implicare a femeilor pe piața muncii, este ușor de observat de ce cultura “mâncatului în oraș” pare să se afle într-o continuă creștere în India.

Ofertele de servicii pentru turiști și spectatori

Turismul este probabil sectorul cu creșterea cea mai rapidă din industria serviciilor de petrecere a timpului liber, ca rezultat al scăderii prețurilor la biletele de avion low-cost și a reducerii restricțiilor în privința vizelor pentru multe regiuni de pe glob. Japonia devine o atracție turistică importantă pentru călători din alte părți ale Asiei. În 2016, Japonia a cunoscut un număr total de 24 milioane de turiști, un sfert din ei venind din China.[6] Japonia a continuat să atragă în acest an turiști de sărbătoarea Anului Nou Chinezesc. Cel mai mare retailer din Japonia a anunțat că va accepta plata electronică prin intermediul celei mai populare aplicații de plată mobile din China, iar companiile de închiriere de mașini din Japonia au lucrat pentru a ușura procesul de călătorit, poziționând autoturismele lângă gări și aeroporturi și neobligând realimentarea înainte de returnarea unui vehicul. Pentru persoanele care locuiesc în localități calde, chiar tropicale din Asia, ocazia de a vedea zăpada în Japonia în timpul lunilor de iarnă – fără a părăsi fusul orar propriu în unele cazuri – este un câștig.

Coreea de Sud beneficiază de asemenea de fluxul de turisti, predominant dinspre China. Această tedință nu este o surpriză, de vreme ce China conduce în clasamentul mondial în termeni de călătorii în afara țării, cu o creștere de două cifre din 2014[7] până în prezent a cheltuielilor destinate turismului.

A face fitness și a merge la competiții sportive ca spectator reprezintă de asemenea activități destinate turiștilor în scopul petrecerii timpului liber, chiar și pentru aceia care urmăresc sportul din propriile lor case. Fotbalul European câștigă din ce în ce mai mulți fani în China; Super Liga Chineza atrage zeci de milioane de spectatori care urmăresc meciurile în timp real, online sau la TV. Sumele de bani cheltuite pe salariile jucătorilor (recrutați din  rândul străinilor) au scăpat atât de mult de sub control, încât Administrația Generală a Sportului din  China, organismul de control în domeniul sporturilor, a anunțat recent impunerea unui plafon de cheltuieli cu astfel de achiziții de jucători.

Sectorul sporturilor cu spectatori din Asia include o întreagă gamă de multe alte sporturi, precum basketball-ul și chiar jocurile video, Coreea de Sud fiind piața cea mai importantă acestui tip de “E-Sports”. Sud-coreenii tratează cu mare responsabilitate jocurile electronice, astfel încat acestea reprezintă o mare sursa de mândrie națională, dar turneele cu spectacolau au atras jucători din Europa si Statele Unite, susținuti de corporații care îi sponsorizează – un nou tip de export care se răspândește la nivel global.

Dezvoltarea clasei de mijloc și creșterea veniturilor în multe din piețele emergente înseamnă mai mult venit disponibil pentru cheltuieli, pentru activități de petrecere a timpului liber care pot varia de la mersul la cinema, la parcuri de distracții, de la descoperirea restaurantelor din oraș la achiziția de obiecte de artă. Credem că această zona de interes reprezintă pentru mulți o oportunitate interensată pentru investitori – una care poate fi chiar interesant de explorat!

Observațiile, opiniile și analizele exprimate aici sunt opinii personale și sunt destinate în a fi folosite cu scop informativ și de interes general și nu ar trebui să fie interpretate ca sfaturi individuale de investiții sau ca recomandare sau solicitare de a cumpăra, vinde sau deține orice garanție sau de a adopta orice strategie de investiție. Ea nu constituie consultanță juridică sau fiscală. Informațiile furnizate în acest material sunt redate aşa cum erau valabile la data publicării și se pot schimba fără notificare prealabilă. Acest articol nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material cu privire la orice țară, o regiune sau o piață de investiții.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

––––––––––––-

1. Sursa: “Indywood, industria cinematografică indiană”, septembrie 2016, Deloitte.

2. Idem.

3. Sursa: China Daily, “Pet Tally din China atinge 100 de milioane de oameni, mai ales pisici și câini”, octombrie 2016.

4. Idem.

5. Sursa: Camerele de Comerț și Industrie Asociate din India (ASSOCHAM), octombrie 2015.

6. Sursa: recenzia Nikkei din Asia, “Japonia se poziționează ca destinație de Anul Nou Chinezesc, ianuarie 2017″.

7. Sursa: Organizația Mondială a Turismului, datele din 2015.

Categories: History