Home > History > Punerea sub acuzare a președintelui din Coreea de Sud

Punerea sub acuzare a președintelui din Coreea de Sud

mai 18, 2017

Curtea Constituțională a Coreei de Sud a decis să mențină punerea sub acuzare a președintelui Park Geun-hye în urma scandalului de corupție care s-a abătut asupra sa și a consilierului său, Choi Soon-sil. În 60 de zile vor avea loc noi alegeri pentru a o putea înlocui pe aceasta. În ciuda acuzațiilor și a încrederii scăzute în rândul alegătorilor, Park încă are susținători, iar tensiunile au fost majore.

Punerea sub acuzare nu a fost deloc o surpriză pentru mine, având în vedere că gradul de mânie populară în legătură cu comportamentul președintelui Park a făcut ca legislativul să pară că nu avea alternativă. Sud-coreenii sunt cu precădere intransigenți când vine vorba de acte de corupție din partea administrației prezidențiale, sau de abuz de putere. Câtiva președinți sud-coreeni, din trecutul nu foarte îndepărtat, au fost închiși sau exilați – unul a ajuns chiar să se sinucidă.

Procedura de destituire a președintelui Park are potențiale implicații importante pentru economia sud-coreană și pentru piața acestui stat. Deși țara are puternice tradiții confucianiste, ce au făcut dificilă confruntarea  persoanelor care au un statut superior, a existat o tendință de reformare a societății și nu doar la nivel guvernamental.

De exemplu, un copilot al unei companii aeriene sud-coreene nu a îndrăznit să confrunte pilotul principal în legătură cu anumite probleme, pentru că pilotul avea un status superior, ceea ce s-a soldat cu o catastrofa. De punctat este de asemenea continuitatea controlului familiei la nivelul conglomeratelor coreene (chaebols), unde puterea merge pe cale ereditară, din tată în fiu, chiar dacă familia nu are control majoritar asupra companiei. Cred că acest sistem ar trebui reformat sau înlăturat ca rezultat al recentului scandal prezidențial.

Având în vedere faptul că chaebols sunt atât de importante în cadrul Bursei de valori a Coreei de Sud, mișcările de reformare a sistemului ar putea avea implicații majore pentru piață. O slăbire a sistemului acestor conglomerate ar putea oferi unor comapanii mici oportunitatea de a crește și de a prospera fără a fi dependente de chaebols.

Procedura de destituire în Coreea de Sud nu are un impact major în ceea ce privește strategia noastră de investiție în țară sau în regiune. Suntem un grup care investește de jos în sus și continuăm să urmărim tot ceea ce considerăm ca fiind potentiale investiții în afaceri, pentru toate sectoarele și toate companiile. Totuși, dacă sistemul chaebols se diminuează, anticipăm o mai mare concentrare a atenției pe companiile mici și mijlocii, din partea cărora așteptăm o creștere mai rapidă.

Ceea ce se întâmplă în Coreea de Sud ar putea genera implicații la un nivel extins, în special pentru alte state cu probleme de corupție în zona politică. De exemplu, procurorii din Brazilia s-au inspirat de la cei din Italia, care au trimis în închisoare cu succes politicieni corupți. Deși aceste scandaluri sunt neplăcute și pot da naștere unei volatilități a pieței, ele pot oferi posibilitatea unei schimbări pozitive.

Analiștii noștri localizați în Coreea de Sud raportează faptul că decizia de a demite președintele a fost bine-primită, iar reacția imediată a pieței a reflectat o atitudine optimistă. Există sentimentul că acest stat merge în direcția cea bună. Va fi interesant de văzut cum se vor desfășura alegerile prezidențiale, în special în legătură cu reforma chaebol, ce reprezintă un punct central al programului partidului aflat în opoziție.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

Categories: History