Home > History > Progresul și îmbunătățirea sentimentului de încredere în China

Progresul și îmbunătățirea sentimentului de încredere în China

mai 5, 2017

La începutul anului 2016, sentimentul de încredere în piața de capital din China a fost în cel mai bun caz slab, dar cele mai cumplite temeri ale multor investitori cu privire la economia sa nu s-au materializat. L-am invitat pe colegul meu, Eddie Chow, vicepresedinte executiv senior și director executiv la Templeton Emerging Markets Group, să ofere o informare despre piața din China și despre economia sa. El descrie ceea ce s-a schimbat pe la mijlocul anului trecut, precum și riscurile și oportunitățile pe care le vedem în China, inclusiv o conexiune cheie pentru actiunile de tranzacționare care ar putea atrage mai mulți investitori străini pe acea piață.

Eddie Chow

Vicepreședinte Executiv Senior

Director Executiv

Grupul Templeton Emerging Markets

Piața din China, așa cum este reprezentată de indicele China MSCI, și-a revenit din nivelurile scăzute la care era pe la a doua jumătate a lunii februarie 2016 și era în septembrie pe plus, prin comparație cu începutul anului[1]. Revenirea acțiunilor chinezești este mai evidentă pe piața din afară, în principal, acțiunile listate în Hong Kong (acțiunile de tip H), precum și cele listate în Statele Unite ca American Depository Receipts (ADR). Piața internă a acțiunilor-A din China – companiile locale chineze denominate în yuan renminbi și tranzacționate în principal între investitori locali pe bursele din Shanghai sau Shenzhen –  rămâne relativ slabă.

La începutul anului, existau temeri potrivit cărora în timp ce ciclul ratei dobânzii din SUA începea să se ducă în sus, ieșirile de capital ar determina moneda chineză să se deprecieze semnificativ și ar reduce în continuare lichiditatea sistemului său de creditare și așa slăbit. Mulți investitori au fost de asemenea îngrijorați cu privire la politicile economice superficiale ale guvernului, cum ar fi angajamentele ferme cu privire la realizarea unei creșteri economice de 6,5% din PIB , nepermiterea deprecierii monedei și asupra ajustărilor structurale, cum ar fi închiderea capacității /dezintermedierii.

La mijlocul anului 2016, sentimentul de piață s-a îmbunătățit din câteva motive. Rezerva Federală Americană (Fed) a fost mai puțin hotărâtă în a ridica ratele dobânzilor până la mijlocul anului, în ciuda speculațiilor, iar guvernul chinez a încetinit consistent ieșirile de capital și a introdus politici economice mult mai pragmatice. Guvernul chinez nu mai este la fel de înverșunat în ceea ce privește atingerea țintei de creștere de 6,5% din PIB, iar acest lucru a permis monedei sale să intre pe o ușoară tendiță de slăbire și a întreprins mai multe acțiuni concrete pentru a reduce producția de oțel și pe cea minieră. Cifrele macroeconomice ale Chinei rămân slabe în general, dar erau semne în rapoartele din august că încetinirea creșterii economice a Chinei a început să se stabilizeze. Temerile legate de supra-creditare s-au diminuat de asemenea, pe măsură ce guvernul a introdus băncilor instrumentele financiare prin care să scape de creditele neperformante (titluri de valoare bazate pe active – ABS, active care sunt la rândul lor bazate pe creditele neperformante – NPL) și, în același timp a înăsprit normele ce reglementează activitatea băncilor în sectorul de management a averii (wealth management).

Piețele acțiunilor de tip A din Shanghai și Shenzhen sunt dominate de investitorii din retail și eu personal cred că mulți și-au pierdut încrederea anul trecut când piața a scăzut brusc. Este nevoie de timp ca încrederea să revină.  Piața din Hong Kong este dominată de investitori instituționali, iar în timpul vânzărilor masive de la începutul anului 2016, piața a fost supra-penalizată cu valori care au atins praguri mult mai mici decât cele ale piețelor locale din Shanghai și Shenzhen. Pe măsură ce temerile au scăzut, recuperarea a fost, prin urmare, mai puternică  pe piața din Hong Kong. De asemenea, lichiditatea stă mult mai bine în piață pentru acțiunile de tip H, iar unele economii dezvoltate au apelat la reducerea ratelor dobânzii până la valori negative, lichiditatea a rămas relativ mică în piața acțiunilor de tip A, fiind determinată de ieșirile de capital.

Vulnerabilitatea bancară

Unele rapoarte din 2016 au arătat că sistemul bancar din China este vulnerabil și cu riscuri, din cauza unei dependențe de împrumuturile interbancare. În opinia noastră, nivelul de risc din activitățile de împrumut între bănci mari și mici din China, nu este foarte mare. Ca și pe multe alte piețe, băncile mari se bucură de un avantaj pe măsura dimensiunilor lor și, în general, ar fi mai puternice în ceea ce privește politicile legate de francizare a depozitelor. Este de regulă mai rentabil pentru băncile mici să se împrumute de la băncile mari, pe piața interbancară. Acest lucru ar fi puțin probabil să se transforme într-un risc sistemic în cazul în care toată lumea respectă normele și își prezintă pe bune riscurile în bilanțuri.

Din perspectiva mea, adevărata problema este că unele bănci de dimensiuni medii și mici și-ar putea ascunde împrumuturile date unor clienți ce prezintă risc ridicat de rambursare, prin aranjamente de tip swap cu alte bănci. Astfel de aranjamente sunt prezentate în bilanțurile lor ca active financiare cu risc mai scăzut, deținute în cadrul unor reîmpachetări sau revânzări către alte bănci. Scopul este de a face acele împrumuturi cu risc ridicat să consume cât mai puțin capital, astfel încât băncile să poată derula mai multe credite (sau cu alte cuvinte, să își asume mai multe riscuri), fără să fie nevoie să aducă mai mult capital. O astfel de situație s-ar putea transforma într-un risc sistemic. În cazul unui default pe scară largă în rândul acelor clienți cu risc ridicat, ne-am aștepta la un anumit grad de criză a creditării în sistemul bancar, precum și de asemenea la faptul că alți debitori bun-platnici ar putea fi și ei afectați.

O nouă legătură cu acțiunile

Recenta aprobare a programului ”Shenzhen-Hong Kong Stock Connect” facilitează comerțul extern și intern între piața locală a Chinei și Hong Kong – și, pentru noi, acest lucru înseamnă că piața acțiunilor de tip A din Chins este deschisă și mai mult. Așa cum pot cu acțiuni listate la Shanghai, investitorii străini vor putea cumpăra direct acțiuni listate pe piața Shenzhen. Acest lucru extinde foarte mult numărul de acțiuni disponibile investitorilor străini și, de asemenea, există mai multe companii private în Shenzhen, decât în Shanghai, lucru pe care îl vedem ca pe ceva bun. Pentru piața internă de acțiuni de tip A a Chinei, o participare mai mare din partea investitorilor străini, în special a investitorilor instituționali, este o evoluție bună deoarece poate oferi un potențial mai mare pe termen scurt, iar pe termen lung, asta poate conduce la dezvoltarea unei mai bune guvernări corporative, un cadru de reglementare mai bun și de aplicare mai strictă a normelor în materie.

Politica monetară – acțiune sau non-acțiune

Guvernul chinez s-a abținut de la a introduce măsuri monetare mai puternice în această etapă, recunoscând că politica monetară nu este cel mai eficient instrument pentru a sprijini economia. Economiștii au subliniat faptul că contribuția creditelor la creșterea PIB-ului a început să scadă rapid. O mare parte dintre creditele create sunt accesate de companii de stat ineficiente, moștenitoare a unui sectorul industrial din economie de stil vechi. În plus, guvernul ar dori să controleze o situație de îndatorare deja mare.Există cu siguranță anumite sectoare care ar putea beneficia de atenția guvernului asupra dezvoltării anumitor proiecte de infrastructură. De exemplu, guvernul și-a propus să aibă mai multe rețele feroviare urbane. Din punct de vedere al investițiilor, acest lucru ar fi o veste bună pentru unii dintre producătorii din sectorul feroviar.

Între timp, Rezerva Federală Americană (Fed) pare a fi pe un trend de reducere, spre deosebire de multe alte bănci centrale, care sunt încă în faza de relaxare. În general, o creștere a ratelor dobânzilor din SUA ar avea un impact negativ pentru piața din China, deoarece atunci când diferența de ratele dobânzilor din aceste țări se mărește, banii vor pleca probabil din China și vor reduce drastic lichiditatea sau capitalul circulant din sistem, lucru ce este în detrimentul creşterii economice. Cu toate acestea, eu cred că  în actualul ciclu de reducere din SUA, piața nu va reacționa cu la fel de multă volatilitate, așa cum probabil a făcut-o în trecut, deoarece piața s-a protejat împotriva unei creșteri a dobânzii în SUA, iar în lunile de la mijlocul anului 2016, multe companii chineze și-au eliminat expunerea pe datoria externă. De asemenea, cum Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei continuă să mențină politici negative a ratelor dobânzilor, cred că fluxurile de investiții către piețele emergente ar trebui să fie în măsură să rămână pozitive.

Investiții tematice: tehnologie și bunurile de larg consum

În ceea ce privește potențialele oportunități de investiții la care ne uităm când vine vorba despre China, noi ne concentrăm  atenția pe internet și pe sectorul de tehnologie, deoarece am descoperit că mulet companii pot avea parte de o creștere structurală puternică, pe fondul situației în care economia se îndreaptă spre mai multe tranzacții online, cumpărături și servicii. De asemenea, ne plac companiile orientate spre nevoile unei clientele selecte, în special în sectorul automobilelor și echipamentelor sportive. Noi căutăm oportunități din anumite industrii (de exemplu, hârtia de ambalaj) care au trecut printr-o consolidare, industrii în care barierele la intrarea pe piață au crescut și în care mediul concurențial a devenit mai benign.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

________________________________________________

  1. Sursa: Indicele China MSCI descrie reprezentarea firmelor cu capitalizare medie și mare pe mai multe tipuri de valori din China precum  acțiuni-H , acțiuni B, chips-uri Roșii chips-uri P. Cu 149 de constituenți, indicele acoperă aproximativ 84% din acest univers de capitaluri proprii din China. Indecși sunt neadministrați, iar un potential investitor nu poate investi direct într-un index. Ei nu reflectă nici taxe, cheltuieli sau taxe de vânzare. Performanțele anterioare nu sunt un indicator sau o garanție a performanțelor viitoare.
Categories: History