Home > History > Sărbătorind aniversarea a 30 de ani

Sărbătorind aniversarea a 30 de ani

februarie 27, 2017

Luna trecută s-au împlinit 30 de ani când m-am alăturat Templeton Emerging Markets Group! Oportunitatea de a descoperi noi piețe emergente, de a învăța despre industrii noi, de a întâlni oameni minunați peste tot prin lume și, mai ales, de a face parte din familia Templeton Emerging Markets a fost o adevărată binecuvântare.

Această aniversare m-a făcut să mă gândesc la multiplele moduri în care lumea – și piețele emergente – s-au schimbat în ultimele trei decenii. Sunt cunoscut peste tot prin lume ca un pionier al investițiilor în piețe emergente, mergând în locuri în care mulți turiști, dar și investitori se tem să se avânte. De aceea, am primit  unele porecle destul de colorate în decursul anilor, inclusiv cea de “Indiana Jones al Investițiilor în Piețe Emergente”, pe care o consider chiar flatantă.

Acestea fiind spuse, nu sunt un erou de tipul lupului singuratic. Am avut parte de sprijinul și marea plăcere de a lucra cu o echipă extinsă în decursul anilor și nu aș fi putut să am succesul pe care l-am avut fără ea. Atâtea s-au întâmplat în ultimii 30 de ani în piețe și în echipa noastră, incluzând recenta schimbare prin care Stephen Dover a preluat responsabilitățile mele de CIO al Templeton Emerging Markets Group în 2016. Chiar dacă Stephen a preluat conducerea de zi cu zi a echipei, eu îmi continui activitatea ca președinte executiv și îmi place munca mea de a explora și de a împărtăși părerile mele despre piețele emergente, în numele lui Franklin Templeton.  Și nu intenționez să mă opresc!

Am crescut în New York , iar când am teminat facultatea și am început să îmi caut de lucru, am contactat absolvenții din anii anteriori  în speranța că mă vor ajuta să îmi găsesc un job. Nu le-am cerut o slujbă în mod direct, ci mai degrabă sfatul lor despre cum să îmi construiesc carieră. Mi-au vorbit frumos, iar cuvintele lor încă rezonează cu mine. Un consultant pe care l-am vizitat avea pe birou o plăcuță pe care nu o voi uita niciodată. Explica succesul firmei sale foarte prospere. Spunea: “Nu există limită pentru cât de departe poți să mergi atât timp cât nu îți pasă cine primește meritele”. Într-un mod succinct și elocvent, comunica un adevăr de bază: succesul tău depinde de succesul altor oameni din jurul tău și ajutându-i pe ei să reușească, vei reuși și tu.

 

Întâlnirea cu mentorul meu: Sir John Templeton
În anii ’70 și începutul anilor ’80, am lucrat ca analist și broker în Asia și am călătorit periodic în Nassau (Bahamas), acolo unde locuia legendarul investitor Sir John Templeton. Ne-am cunoscut în timpul uneia dintre prezentările mele pentru echipele care se ocupau de portofoliul Templeton. Într-o zi, mi-a propus să conduc noua sa echipă de piețe emergente și să administrez un fond nou pe care tocmai ce-l crease, un fond de piețe emergente. Potențialul investițional al piețelor în curs de dezvoltare era cunoscut de multă vreme, dar apariția și clasificarea piețelor emergente ca o categorie investițională într-un mod formal sau recunoscut poate fi legată de un eveniment din 1986. International Finance Corporation (IFC), o subsidiară a Băncii Modiale, s-a implicat într-o campanie de încurajare a dezvoltării piețelor de capital din țările mai puțin dezvoltate, care a primit adesea denumiri deloc măgulitoare, precum “lumea a treia”. În acel moment, o mână de investitori instituționali a investit 50 de milioane de dolari într-o strategie legată de piețele emergente, la solicitarea IFC. Un an mai târziu, în 1987, MSCI a dezvoltat primii săi indici pentru piețele emergente.

În 1987, în timp ce lucram pentru Templeton, fondul nostru a devenit primul de acest fel care a fost listat la bursa de la New York, deschizând lumea piețelor emergente pentru investitorii de primă mână. Pe atunci, aveam la dispoziție doar câteva piețe pe care puteam investi. Azi, echipa, cunoscută ca Templeton Emerging Markets Group, operează ca parte a Franklin Templeton Investments și investim în peste 60 de țări de pe tot globul.

Când noi am început să administrăm portofoliile de pe piețele emergente, era dificil de investit din mai multe puncte de vedere. Deși erau multe țări emergente în Asia, Africa, America Latină și Europa, care păreau atrăgătoare pentru noi, foarte puține dintre ele chiar erau deschise pentru investiții străine. Existau controale stricte și limitări pe schimburile valutare,  la care se adaugau o mulțime de probleme legate de lichiditatea pieței, guvernanță  corporativă și siguranța valorilor mobiliare.

Am fost prezenți încă de la începutul multor evoluții spectaculoase, care au inclus deschiderea multor piețe către o gamă largă de investiții străine. În ultimii 30 de ani, am fost martorii sfârșitului regimului de apartheid din Africa de Sud, simplificarea accesului investitorilor pe piețele din Europa de Est (incluzând aici și Rusia), deschiderea Indiei către investiții străine și, desigur, îmbrățișarea de către China a capitalismului și a urbanizării rapide. Astăzi, putem investi într-o largă varietate de piețe emergente de pe glob, cât și pe “piețe de frontieră”, o clasificare dată subsectorului ce conține economii mai puțin dezvoltate dintre cele emergente și care include majoritatea țărilor de pe continentul african. Ne bucură potențialul acestor piețe de frontieră pentru următorii 30 de ani, pentru că multe cresc într-un ritm rapid și asimilează repede ultimele avansuri tehnologice, în mod special în materie de aplicații financiare pe telefonul mobil sau vânzări online. În general, populații mai tinere și în creștere înseamnă că puterea consumului a fost în creștere, cu o clasă mijlocie în creștere.

 

Continuă să întrebi “De ce?”
În carierea mea de investitor, am aflat că trebuie să întrebi mereu întrebarea: “De ce?” De ce acea persoană face ceea ce face? De ce compania ia acele decizii? Ce stă în spatele lor? Punând astfel de întrebări, am fost capabil să evit multe posibile dezastre. A pune întrebări poate să nu fie confortabil, dar pionierii oricărui domeniu trebuie să se obișnuiască să iasă din zona lor de confort. În timp ce piețele s-au mai schimbat ceva de când l-am întâlnit pentru prima oară pe Sir John, principala noastră filosofie de investiții rămâne în picioare pe termen lung. Sir John a făcut prima sa incursiune în Japonia în anii ’50, iar la acea vreme, Japonia era considerată săracă și în curs de dezvoltare. A investit curajos acolo și în alte zone din lume unde alții nu investeau. M-a învățat multe lucruri, dar un aspect pe care cu siguranță mi l-am însușit este mesajul său că dacă vrei să ai succes, trebuie să ai mintea deschisă și să ieși din zona de confort.

Am dezvoltat credința fermă că este esențial să mergi la fața locului și să vizitezi  țărileși companiile în care  investești , iar asta m-a făcut să călătoresc peste 250 de zile pe an. Nu a fost ușor să adun peste 30 de milioane de mile de zbor, dar asta mi-a dat un sentiment puternic de împlinire.

Echipa Templeton pentru piețe emergente a crescut de la doar o mână de manageri de portofoliu și analiști, acum mulți ani, la peste 50 câți sunt azi și ne-am extins prezența pe teren de la un singur birou de analiza în Hong Kong (deschis în 1987) la 20 de birouri în locații precum Asia și Orientul Mijlociu, Europa și America Latină. Acum, călătoresc de regulă cu colegii din Franklin Templeton care cunosc bine locul respectiv, pentru a trage concluzii suplimentare. Este, întradevăr, un efort comun în fiecare etapă – mereu ne provocăm reciproc și punem multe întrebări oficialilor guvernamentali, precum și șefilor de companii sau conducerilor companiilor. Ne place să vizităm nu doar sediile corporațiilor, dar și fabricile și obiectivele asemănătoare, acolo unde se face producția, ca să vedem care sunt condițiile și care este procesul de producție, dar și să vorbim cu muncitorii.

Minciunile pot fi la fel de revelatoare precum adevărul, dacă știi unde să te uiți. Trebuie să observi cu atenție și să asculți care sunt semnalele care duc la adevărata înțelegere a unei situații. Acesta este unul dintre avantajele pe care îl ai atunci când îi cunoști pe cei care conduc afacerea când vizitezi o fabrică sau o uzină. Chiar dacă tot trebuie să faci calcule și să verifici atent toate aspectele înainte de a decide să investești, nu poți obține aceleași informații detaliate doar din hârtii.

Teoria mea personală este că țările care permit un acces simplu călătorilor tind să fie mai prietenoase cu investițiile străine. De câte ori vizitez o țară nouă, radarul mi se activează atunci când mă dau jos din avion și trec de vamă. Obțin mai multe informații când ajung cu mașina în oraș, când mă cazez la hotel, când vorbesc cu șoferii de taxi, când merg prin oraș și vorbesc cu vânzătorii din magazine. Am descoperit că starea infrastructurii unei țări este de cele mai multe ori un semn al eficienței economice a acelei țări și cum nu îmi place să fiu blocat în trafic, pentru mine acestea sunt semnele unei economii solide.


Nu există un secret al succesului, dar optimismul ajută
Una dintre consecințele aparițiilor în multe interviuri de presă și faptul că am un aspect ușor diferit este că de multe ori sunt recunoscut în aeroporturile și în holurile de hotel pe unde ajung în călătoriile mele. Oamenii îmi cer informații despre investiții. Chiar dacă îmi formulez, cu siguranță, puternic opiniile mele atunci când vine vorba de investiții, nu există niciun secret, nicio rețetă, niciun traseu care să garanteze, mie sau oricui, un succes pe termen lung ca investitor global. Acestea fiind spuse, sunt multe lecții importante de învățat și una dintre ele este să rămâi fidel filosofiei tale de bază și convingerilor tale, atât în investiții cât și în viață. De asemenea, eu cred cu tărie că simțul modestiei este extrem de important – și piața va face tot ce poate să te facă să te simți modest.

Ca să mă asigur că generația următoare continuă să exploreze noi frontiere, cum am făcut și eu, cer mereu oamenilor tineri să vadă lumea și să caute noi idei și noi oportunități. Este foarte interesant să vezi diferențe în modul în care presa din diferite țări prezintă aceeași știre sau același eveniment de piață și este la fel de interesant chiar să fii martor ocular la acele evenimente în diferite țări.

Am văzut cu siguranță disparități între modul în care presa a relatat un incident sau condițiile dintr-o anumită țară, comparativ cu ce am văzut eu și ce am auzit de la localnici. Lumea este mare, cu o largă varietate de țări, culturi, limbi și industrii, dar indiferent unde trăiesc, oamenii sunt tot oameni și nu sunt atât de diferiți între ei, așa cum cred mulți. În principal – speranțele oamenilor și visurile lor legate de viitor sunt mult mai asemănătoare și mai puțin diferite. Cred că acesta este un mesaj important de reținut, cu atât mai mult în contextul  unor mișcări naționaliste sau populiste care au venit azi ca tăvălugul peste multe zone ale lumii. Nu ar trebui să ne temem unii de ceilalți.

O mare parte din succesul meu se datorează optimismului meu debordant. Unii oameni chiar m-au criticat pentru că sunt prea optimist! Cu toate acestea, cred că dacă te uiți la toate problemele lumii din ziua de azi, este ușor să cazi într-o stare de disperare. Eu percep problemele ca pe potențiale oportunități. Căderea comunismului și asocierea tuturor țărilor lumii, combinate cu transformarea Chinei și a Indiei în economii de piață, au creat ocazii de neegalat  pentru a genera belșug. Sunt optimist legat de ce ne rezervă viitorul. Pentru mine, fiecare colț al lumii promite câte ceva; cheia pentru a găsi cele mai bune investiții stă în analiză.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționaleși nu ar trebui considerate sfaturi individuale  pentru investiții sau recomandări pentru investiții în orice fel de titlusau de a acopta vreo strategie de investiții. Deoarece condițiile pe piață și condițiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare și pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații juridice importante
Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuații valutare, instabilitate economică și evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

 ____________________________________________________________

1. Sursa: Indicii MSCI Emerging Markets și MSCI All Country World au fost lansați la 31 Decembrie 1987. Sursa: MSCI.

Categories: History