Home > Guest Bloggers, Perspective > Oamenii din echipa noastră: Greg Konieczny

Oamenii din echipa noastră: Greg Konieczny

august 31, 2016

Sunt norocos să lucrez cu o echipă extraordinară de analiști și manageri de portofoliu din întreaga lume și să am oportunitatea de a mă întâlni cu ei în țările lor de origine. În timpul acestor vizite, am acces la o perspectivă locală în timp ce observ schimbările fundamentale care au loc în economie și caut oportunități de investiții printre companiile locale.  La începutul acestei veri, m-am întâlnit cu Greg Konieczny, directorul nostru executiv din România, și am avut o serie de discuții importante despre problemele care afectează piețele emergente din Europa de Est și despre potențialul pe care noi îl vedem în anumite țări și sectoare. Mai jos, redau o discuție cu Greg, care ne împărtășește perspectiva sa asupra oportunităților existente în regiune, precum și informații mai personale pentru a vă ajuta să îl cunoașteți puțin mai bine.

Greg Konieczny

 

Grzegorz (Greg) Konieczny

CEO România, Vicepreședinte Executiv

Director de Strategii de Specialitate

Templeton Emerging Markets Group

 

Mark Mobius: Zona ta de expertiză este Europa de Est. Poți vorbi pe scurt despre sectoarele în care vezi cele mai mari oportunități în regiune în acest moment – și de ce?

 Greg Konieczny: Cele mai mari piețe din regiune – Rusia și Turcia – au redevenit interesante pentru noi.

Rusia a avut de suferit în urma conflictului militar cu Ucraina și a sancțiunilor internaționale care au urmat, suprapuse tendinței de scădere a prețului petrolului. Totuși, actualele evaluări de piață par să reflecte deja știrile negative. Prețul petrolului și-a revenit puțin anul acesta, ceea ce ar trebui să ajute bugetul de stat și deficitul de cont curent al Rusiei. Totuși, observăm oportunități de investiții foarte limitate în sectorul de petrol și gaze din Rusia, din cauza implicării puternice a statului. Suntem mult mai optimiști în legătură cu perspectivele sectoarelor IT și de consum, care pot beneficia de îmbunătățirea economiei rusești.

Piața din Turcia a fost foarte volatilă anul acesta, iar scăderile recente generate de lovitura de stat eșuată din această vară au adus piața la un nivel pe care noi în considerăm ca fiind atractiv comparativ cu alte piețe regionale. Companiile turcești listate tind să aibă în general o poziție mai bună decât competitorii lor din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) în ceea ce privește guvernanța corporativă, structura balanței contabile, managementul executiv, credibilitatea și capacitatea de export. De asemenea, consumul a avut o creștere susținută în Turcia, în pofida scăderii activității din turism. Ca urmare a recentelor performanțe slabe ale pieței și monedei turcești, vedem oportunități de investiții în companiile turcești orientate spre consum și în exportatori.

Dintre piețele de frontieră din Europa de Est, cea mai atractivă din punctul nostru de vedere este România. Există chilipiruri din punct de vedere al evaluărilor, randamente ridicate ale acțiunilor și perspective bune pentru oferte publice inițiale ale unor companii de stat, dar și private. Produsul intern brut a avut o evoluție solidă în ultimii ani, iar în primul semestru din 2016 a înregistrat o creștere de 5%, ceea ce plasează România în poziția de a deveni economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană (UE).1

 Mark Mobius: Înțeleg că ai fost student în Polonia în momentul în care regimul comunist era aproape de final. Cum a fost această experiență? Trebuie să fi fost confuz pentru un student la economie!

 Greg Konieczny: A fost și mai confuz pentru profesori decât pentru studenți! Am intrat la Universitatea din Gdansk în 1989 pentru a studia comerțul exterior. Era în perioada unei schimbări politice de amploare generată de mișcarea Solidaritatea și de liderul său Lech Walesa (chiar am mers la același liceu în același timp cu fiul său cel mare). Toată această situație a avut ca rezultat primele alegeri libere, în 1989, și o reorientare a Poloniei către economia de piață. Toate aceste schimbări istorice au început în primul meu an universitar. În timpul primului semestru, am urmat cursuri despre avantajele economiei socialiste. Dar din al doilea semestru, profesorii au început să ne explice că, de fapt, capitalismul nu este atât de rău. Adesea, prelegerile lor se limitau la lecturarea din cărți de economie străine, din moment ce și ei trebuia să studieze în același timp cu noi, studenții! Era uimitor cât de rapid se schimbau lucrurile. În anul trei de facultate am început să lucrez ca broker la Bursa de Valori din Varșovia, care a fost înființată în 1991.

 Mark Mobius: Ce te-a atras către o carieră în lumea managementului investițiilor?

Greg Konieczny: Pentru mine, managementul investițiilor este esența piețelor de capital. Încă de la începutul studiilor mele, am apreciat energia și dinamica achizițiilor și vânzărilor de acțiuni în cadrul tranzacțiilor private și ulterior în cadrul bursei înființate în Polonia. Am văzut, de asemenea, oportunitățile uriașe pe care le oferă managementul investițiilor, influențat și de cărțile despre faimoșii guru de pe Wall Street pe care le-am citit.

Mark Mobius: În România, administrezi Fondul Proprietatea; ce îl face unic?

Greg Konieczny: Fondul Proprietatea (Fondul) a fost înființat pentru a-i despăgubi pe românii ale căror proprietăți au fost confiscate de fostul regim comunist, iar noi suntem managerul de investiții din 2010. Fondul este cel mai mare fond de investiții închis din regiune, iar după listarea sa la Londra a devenit al cincilea cel mai mare fond de pe această piață. Ceea ce face fondul unic, din moment ce România este încă o piață de frontieră, este mărimea sa în termeni de active comparativ cu piața locală de capital. Fondul deține participații minoritare în cele mai mari și mai importante companii de stat și private românești din sectoarele energie și infrastructură. Peste jumătate din portofoliu este reprezentat încă de companii nelistate, astfel că Fondul oferă o expunere interesantă pe acele companii și pe România.

Mark Mobius: Care sunt cele mai mari schimbări pe care le-ai văzut în România, dar și la nivel regional în ultimele decenii?

Greg Konieczny: Cu siguranță căderea comunismului și, drept urmare, încheierea dominației rusești în regiune au fost cele mai importante evenimente, care și-au găsit deja locul în cărțile de istorie din întreaga lume. Sunt mândru că Gdanskul, orașul meu natal, a fost leagănul Solidarității și locul unde primele proteste au avut loc pe șantierele navale, în 1980. Mișcări similare au avut loc și în alte țări din Europa de Est în următorii ani, punctul culminant al acestor schimbări fiind căderea Zidului Berlinului în 1989. Alte momente-cheie importante au fost extinderea Alianței Nord-Atlantice (NATO) și a Uniunii Europene în Europa Centrală și de Est.

 Mark Mobius: Ne poți vorbi despre rolul tău de investitor activ?

Greg Konieczny: Acesta este un lucru de care am fost entuziasmat întotdeauna, deoarece cred că acționarii minoritari pot contribui la succesul durabil al companiilor în care investesc. Noi am fost foarte activi în regiune. Am recomandat o serie de membri în consiliile de administrație și am lucrat cu ceilalți acționari și cu echipele de management pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă și pentru a promova creșterea companiilor, spre beneficiul tuturor acționarilor.  În special în cazul Fondului Proprietatea, a trebuit să fim foarte activi în transformarea companiilor de stat în adevărate întreprinderi comerciale, în același timp limitând influența politică asupra acestor companii. Am reușit să generăm schimbări pozitive, care au avut ca rezultat îmbunătățirea rezultatelor financiare ale celor mai multe companii din portofoliul nostru. În unele cazuri am asistat chiar la schimbări spectaculoase.

 Mark Mobius: Îți amintești prima săptămână în cadrul echipei Templeton Emerging Markets? Care au fost impresiile tale?

 Greg Konieczny: Încă îmi amintesc procesul de recrutare. În 1995, Templeton intenționa să lanseze fonduri locale în Polonia. Pentru a obține licența necesară, o companie trebuia să angajeze doi consultanți de investiții autorizați.  În acel moment, erau circa 40 de consultanți autorizați în toată țara, din moment ce examenele organizate de autoritatea de reglementare poloneză erau foarte dificile. Oarecum, am fost printre cei norocoși, fiind deținătorul licenței cu numărul 16. Templeton a abordat toți consultanții autorizați, iar într-un final am fost din nou norocos să primesc o ofertă. A trebuit să susțin un test de inteligență și îmi amintesc un scurt interviu pe care l-am avut cu tine în camera ta de hotel. Întrebările tale s-au concentrat pe ideile mele de investiții în Polonia, precum și pe aventurile mele trecute în fotbal. Erai o persoană multifuncțională foarte bună – îmi amintesc că în timpul interviului a trebui să trimiți câteva faxuri cu ordine către biroul de tranzacționare al companiei din Hong Kong (emailurile nu erau utilizate în acel moment).

În timpul primei săptămâni de la preluarea slujbei, am participat la o conferință a analiștilor în California susținută pentru clienții noștri. Îmi amintesc că echipa noastră dedicată piețelor emergente era destul de mică atunci – doar o duzină de oameni – și am discutat despre procesele noastre de investiții într-o sală foarte mică. Acela a fost începutul instrucției mele. Îmi amintesc că am fost foarte surprins să văd că nimeni nu a părăsit acea sală de conferință înainte să pleci tu – la 3 a.m.!

 Mark Mobius: Avem un grup foarte dedicat, nu-i așa? Dar desigur, nu poate fi doar muncă și deloc distracție. Ce îți place să faci în timpul tău liber? Ai vreun hobby interesant?

Greg Konieczny: Sunt pasionat de fotbal. Înainte de începerea studiilor universitare, am fost membru al echipei naționale de juniori a Poloniei, dar am suferit o accidentare la genunchi și, din păcate, scurta mea carieră s-a încheiat. Încă încerc să joc fotbal în fiecare săptămână cu alți foști jucări, dar acum suntem nevoiți să ne numim băieți bătrâni! Încerc de asemenea să văd din tribună fiecare meci al naționalei Poloniei. Așadar, luna iunie a fost foarte aglomerată pentru mine, cu numeroase călătorii în Franța, unde echipa Poloniei a evoluat foarte bine în timpul Campionatului European 2016.

Echipa națională de fotbal de juniori a Poloniei, 1983. Greg Konieczny se află în rândul din spate, în stânga antrenorului. El a fost golgheterul echipei!

 

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici sunt puncte de vedere personale și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a cumpăra, vinde sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acest material nu constituie consultanță juridică sau fiscală. Informația furnizată de acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică și politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scăzută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: Comunicatul de presă al Intitutului Național de Statistică, 12 august 2016. Nu există nicio certitudine că vreo previziune sau estimare se va materializa.