Home > Guest Bloggers, Perspective > Brazilia pe scena olimpică

Brazilia pe scena olimpică

august 9, 2016

Când discutăm despre America Latină la nivel general, tranziția către guverne favorabile pieței și accelerarea reformelor sunt schimbări-cheie pe care noi ca investitori în regiune ne-am dori să le observăm. Cu siguranță, aceste chestiuni sunt prioritare și în Brazilia, care găzduiește luna aceasta Jocurile Olimpice de Vară 2016. Evenimentul se desfășoară într-un moment marcat de provocări imense pentru Brazilia și, fără îndoială, vor exista critici despre modul în care Brazilia gestionează Olimpiada, dat și propria economie. Ca investitori aflați adesea contra curentului, noi suntem mai înclinați să ne concentrăm pe oportunitățile pe termen lung pe care le observăm și pe schimbările pozitive care se petrec. L-am invitat pe colegul meu Gustavo Stenzel, vicepreședinte executiv, managing director, Templeton Emerging Markets Group Brazilia, să ne prezinte o situație actualizată a țării.

Gustavo Stenzel

Gustavo Stenzel, CFA
Vicepresidente Executiv, Managing Director Brazilia
Director de strategie America Latină
Templeton Emerging Markets Group

Considerăm că Brazilia reprezintă un bun exemplu al modului în care schimbările politice pot accelera schimbarea direcției unei economii sau piețe de capital. Brazilia are în acest moment un guvern interimar, în așteptarea unei decizii a senatului cu privire la punerea sub acuzare a fostului președinte Dilma Rousseff (decizie care ar putea fi adoptată luna aceasta), iar tranziția politică a generat mai multă încredere și o agendă de reforme, nu doar în interiorul guvernului, ci și al sistemului de reglementare, menite să atragă mai multe investiții private. Observăm o serie de privatizări interesante, concesiuni și o nouă agendo pro-piață, care deschid practic țara către exterior. Pe fondul optimismului privind schimbarea, moneda braziliană, realul, a atins cel mai ridicat nivel din ultimul an, iar bursa a crescut cu peste 30% în ultimul an.1

Există cu siguranță riscul ca schimbările politice din Brazilia să se prelungească, dar ultimele luni ne-au arătat că există o susținere puternică din partea Congresului și a publicului în general pentru impunerea unei noi agende, care să conducă nu doar la modernizarea statului, dar și a economiei.

Privind cifrele negative ale produsului intern brut (PIB) din 2015-2016, putem observa că Brazilia se află într-o recesiune profundă. Fondul Monetar Internațional prognozează o scădere a PIB-ului în 2016 (-3,3%), dar estimează o revenire în teritoriul pozitiv în 2017.2 Noi ne așteptăm la o evoluție similară a economiei, iar recent am observat câteva raze de speranță în ceea ce privește principalii indicatori economici. În iunie, producția industrială a crescut pentru a patra lună consecutiv, iar încrederea consumatorilor a atins cel mai ridicat nivel din ultimul an. Sperăm ca sentimentul pozitiv generat de Jocurile Olimpice de luna aceasta să continue.

Privind imaginea sistemului de guvernare, observăm că a existat un dezechilibru fiscal major în Brazilia. Printre primele măsuri ale noului guvern s-au numărat limitarea cheltuielilor incluse în datoria consolidată și adoptarea unor reforme structurale privind piața muncii, sistemul de pensii și alte sectoare, necesare pentru modernizarea țării. Există de asemenea discuții privind relaxarea controlului asupra sectorului petrolier și a altor industrii. Numirea unor persoane foarte experimentate în poziții-cheie, inclusiv la conducerea companiilor de stat, înseamnă foarte multă credibilitate pentru guvernul de tranziție al Braziliei. Acest lucru generează foarte mult optimism, iar din moment ce piața de capital braziliană se află la un nivel foarte jos, credem că orice îmbunătățire la nivelul economiei va avea un impact substanțial asupra companiilor și a mediului de business în general. În primăvara acestui an, Mark și alți membri ai echipei noastre au vizitat Brazilia și și-au împărtășit viziunea asupra unor potențiale oportunități de investiții. Mai jos, puteți găsi câteva link-uri către articole publicate anterior pe blog, care credem că merită recitite.

Provocări și oportunități pentru companiile braziliene

Mark Mobius și-a împărtășit observațiile asupra câtorva dintre multele companii din Brazilia pe care le-a vizitat recent împreună cu echipa, asupra provocărilor întâmpinate de acestea și a modalităților adoptate pentru soluționarea problemelor. Este datoria noastră să alegem acele companii despre care credem că pot supraviețui și prospera atunci când situația Braziliei se va îmbunătăți, ceea ce credem că se va întâmpla în timp. Citiți mai mult

A atins Brazilia pragul de jos?

Oamenii cred că este destul de dificil ca situația să se schimbe radical pe o piață nedreptățită ca cea braziliană, dar am observat că, în general, perioadele de pesimism extrem indică faptul că pragul de jos este aproape, iar acesta este momentul în care noi dorim să investim. Citiți mai mult

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică și politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scăzută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: Bloomberg LP, date din 4 august 2016. Conform măsurătorii realizate de indexul Ipovespa al Bursei de Valori din Sao Paolo. Indicii nu sunt administrați și nimeni nu poate investi direct în aceștia. Indicii nu includ comisioanele, cheltuielile sau taxele de vânzare a acțiunilor. Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.

2. Sursa: FMI, baza de date World Economic Outlook, iulie 2016. Nu există nicio certitudine că vreo previziune sau estimare se va materializa.