Home > Perspective > Piețele emergente în T2 2016: Brexitul ar putea fi o speranță pentru unii

Piețele emergente în T2 2016: Brexitul ar putea fi o speranță pentru unii

iulie 12, 2016

Templeton Emerging Markets Group acoperă un univers investițional foarte extins – zeci de mii de companii care activează în piețe de pe aproape fiecare continent. Deși suntem investitori de tip bottom-up (analizăm fiecare companie în parte), ne ajută să avem și o imagine de ansamblu a contextului macroeconomic. În acest articol conturez imaginea piețelor emergente în trimestrul al doilea din acest an, incluzând câteva evenimente-cheie, și voi merge puțin mai în spate pentru a contura o perspectivă mai amplă. La nivel general, trimestrul al doilea a fost pozitiv pentru piețele emergente, cele din Europa fiind afectate de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (EU), în timp ce piețele din America Latină și Asia au performat mult mai bine.

Pe 23 iunie, Marea Britanie a votat pentru părăsirea Uniunii Europene, surprinzând mulți investitori. Incertitudinea situației și ceea ce a urmat a afectat toate piețele imediat după vot, iar piețele emergente nu au fost exceptate, indicele MSCI al Piețelor Emergente suferind un declin după vot.1 Majoritatea piețelor și-au revenit însă rapid.

Noi credem că impactul pe termen lung ar putea fi pozitiv având în vedere că centrul de gravitație al activității piețelor emergente s-ar putea muta de la Londra spre piețele din Orientul Îndepărtat, precum Shanghai. În plus, schimburile comerciale și investițiile piețelor emergente sunt foarte diversificate; schimburile comerciale cu Marea Britanie sunt relativ reduse în cazul majorității piețelor emergente. Există anumite piețe emergente care au legături mai puternice cu Marea Britanie și care ar putea resimți mai puternic impactul. De exemplu, unele națiuni din Asia de Sud-Est care au legături istorice cu Marea Britanie ar putea fi afectate în mod negativ. Și anumite companii cu operațiuni în Marea Britanie ar putea fi afectate. Ar putea apărea totuși o oportunitate pentru anumite piețe emergente, existând posibilitatea ca unii producători și furnizori de servicii să-și mute activitatea din Marea Britanie în țările din Europa de Est membre ale UE, unde costurile sunt mai mici.

La modul general, Brexit-ul a îmbunătățit viziunea noastră asupra piețelor emergente și a potențialului de investiții pe termen lung existent în aceste zone. Votul pentru Brexit arată că instabilitatea politică nu este concentrată în piețele emergente, ci ea există și în piețele dezvoltate. Deși perioada următoare ar putea fi marcată de volatilitate, din perspectiva noastră, piețele au început deja să se reajusteze. O parte a volatilității pe termen scurt a fost legată de elementul surpriză al votului. Pur și simplu, piețele nu au luat în calcul în mod corect scenariul unui vor pro-Brexit.

Marea întrebare pentru observatorii piețelor este, desigur, efectul de domino la nivelul Uniunii Europene. Dacă există percepția că și alți membri ai Uniunii vor decide să iasă, atunci incertitudinea va continua, iar acest lucru ar putea afecta piețele din Europa și SUA. Totuși, opinia noastră este că piețele emergente ar trebui să aibă capacitatea de a se diferenția, iar anumite țări ar trebui să-și revină rapid datorită fundamentelor economice proprii.

Privire de ansamblu asupra celui de-al doilea trimestru

Piețele emergente și-au menținut tendința ascendentă în trimestrul al doilea din 2016, situația mai bună a piețelor de acțiuni din America Latină compensând slăbiciunile piețelor emergente europene. Indicele MSCI al Piețelor Emergente a încheiat trimestrul cu o creștere exprimată în dolari de 0,8%.2 Aceasta a urcat randamentul pentru prima jumătate a anului la 6,6%, semnificativ peste câștigul de 1% a indicelui MSCI Global.3 Performanța mai bună poate fi atribuită în general atitudinii prudente adoptate de marile băncile centrale ca urmare a votului pro Brexit, căutării de active producătoare de venituri, precum și revenirii prețurilor materiilor prime.

America Latină a fost regiunea cea mai performantă în acest trimestru, cu Brazilia și Peru obținând câștiguri de două cifre. Aprecierea puternică a realului brazilian, o îmbunătățire a sentimentului mediului de business și datele economice pozitive au fost motoarele de creștere a prețurilor acțiunilor braziliene. Victoria candidatului pro-business Pedro Pablo Kuczynski în alegerile prezidențiale din Peru a sprijinit piața peruviană, în tandem cu prețul mai mare al cuprului. De cealaltă parte, o politică monetară mai strictă și creșterea riscurilor implicate de activitatea economică au impactat negativ piața mexicană.

Piețele asiatice au încheiat trimestrul la un nivel ușor mai ridicat, printre performerii regiunii numărându-se Filipinele, Indonezia și India. Filipinele au beneficiat de o perspectivă pozitivă datorită recent inauguratei administrații a președintelui Rodrigo Duterte, în timp ce adoptarea unei legi a amnistiei fiscale și relaxarea monetară au impulsionat piața de capital din Indonezia. Liberalizarea accesului investitorilor străini, adoptarea unor reglementări privind falimentul și sistemul de fiscalitate și un mediu pozitiv privind politicile interne au fost constructive pentru acțiunile indiene. Acțiunile chineze au rămas în urmă pe fondul reapariției temerilor privind economia Chinei, în timp ce piața malaieziană a scăzut ca urmare a vânzărilor anterioare procesului de reducere a ponderii acestei piețe în indicele MSCI al Piețelor Emergente.

Piețele emergente europene s-au numărat printre piețele emergente cu cele mai slabe performanțe din trimestrul al doilea deoarece votul pro Brexit a diminuat încrederea investitorilor în regiune. Rusia a făcut excepție de la această tendință și a încheiat trimestrul pe plus, beneficiind de datele peste așteptări privind creșterea produsului intern brut din primul trimestru, de revenirea prețului petrolului și de evaluări nesolicitante. Africa de Sud a înregistrat creșteri datorită sectorului minier, ca urmare a creșterii prețurilor materiilor prime.

Țările emergente în cifre

Pentru cei interesați de cifre, am inclus și ultimele date statistice care arată schimbările la nivelul indicatorilor macroeconomici cheie ai principalelor piețe emergente.

China

Economia chineză a crescut cu 6.7% în primul trimestru din 2016, față de aceeași perioadă a anului trecut, un ritm ușor mai redus comparativ cu avansul de 6,8% din trimestrul al patrulea al anului trecut. Indicele anualizat al prețurilor de consum s-a diminuat la 2% în mai, față de 2,3% în aprilie, pe fondul scăderii prețurilor alimentelor, în timp ce prețurile de producție s-au redus cu un ritm anualizat de 2,8% în mai, comparativ cu o scădere de 3,4% în martie. Producția industrială a crescut cu un ritm anualizat de 6% în mai, similar cu ritmul din aprilie, în timp ce vânzările din comerțul cu amănuntul au crescut cu 10% în mai. Totuși, ritmul de creștere a cheltuielilor de capital a decelerat până la 9,6% în primele cinci luni, comparativ cu un ritm de 10,5% în cele patru luni încheiate în aprilie. Rezervele valutare au scăzut cu 27,9 miliarde de dolari, la 3.200 de miliarde de dolari, în mai, după creșteri în cele două luni anterioare, în principal datorită întăririi dolarului american. Cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping în timpul unei vizite în China, ambii lideri politici susținând întărirea relațiilor bilaterale. Mai mult, companiile chineze au semnat acorduri în valoare de 15 miliarde de dolari cu companiile germane și tranzacții de 4,1 miliarde de dolari cu companiile americane în trimestrul al doilea din acest an.

Coreea de Sud

Creșterea PIB-ului Coreei de Sud a încetinit până la un ritm anualizat de 2,5% în primul trimestru al acestui an, față de 3,1% în ultimul trimestru din 2015, conform datelor revizuite. Creșterea mai slabă a consumului privat și a exporturilor, precum și declinul investițiilor companiilor s-au numărat printre principalii factori ai încetinirii ritmului de creștere. Totuși, creșterea cheltuielilor guvernamentale a accelerat în primele trei luni ale anului. Îngrijorările legate de încetinirea consumului și a exporturilor au determinat banca centrală a Coreei să reducă dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un minim record de 1,25% pe an. Aceasta a fost prima reducere a dobânzii-cheie din iunie 2015 încoace. Indicele anualizat al prețurilor de consum a crescut cu 0.8% în mai, față de de 1% în aprilie, avansul fiind generat de prețurile mai mari ale alimentelor. Guvernul a anunțat un pachet de stimulare fiscală în valoare de 17 miliarde de dolari, în încercarea de a sprijini economia, și și-a redus prognoza de creștere a PIB de la 3,1% la 2,8% anul acesta, pe fondul Brexitului și al restructurărilor derulate de companii. Ministrul de finanțe Yoo Il-ho a anunțat planuri de a injecta peste 9 miliarde de dolari în capitalul băncilor deținute de stat pentru a sprijini restructurarea industriei navale. După ce a pierdut în mod neașteptat majoritatea în Adunarea Națională în urma alegerilor parlamentare din aprilie, partidul conservator Saenuri a recâștigat majoritatea în iunie, prin revenirea în partid a șapte membri, ajungând astfel la 126 de locuri, față de cele 122 ale principalului partid de opoziție – Partidul Minjoo.

India

PIB-ul Indiei a crescut cu un ritm anualizat de 7,9% în primele trei luni din 2016, comparativ cu un ritm anualizat de 7,2% în ultimul trimestru al anului trecut. Avansul a fost sprijinit de consumul privat. Creșterea economică a accelerat la 7,5% în anul fiscal 2015-2016, comparativ cu 7,2% în anul anterior. Banca centrală a Indiei a menținut în iunie dobânda de politică monetară la minimul ultimilor cinci ani, de 6,25% pe an, după o reducere cu 0,25 puncte procentuale în aprilie, în contextul în care au apărut semnale de îmbunătățire graduală a condițiilor din economie. Indicele anualizat al prețurilor de consum a crescut cu 5,8% în mai, comparativ cu un avans de 5,5% în aprilie, în principal ca urmare a creșterii prețurilor alimentelor. Prețurile de producție au crescut pentru a doua lună consecutiv, iar ritmul anualizat a accelerat la 0,8% în mai, comparativ cu 0,3% în aprilie, în principal ca urmare a avansului prețurilor alimentelor și mărfurilor manufacturiere. Indicatorul PMI – Purchasing Managers’ Index al sectorului manufacturier, calculat de Nikkei/Markit India, a crescut la 51,7% în iunie, față de 50,7% în mai, în timp de indicatorul sectorului serviciilor a scăzut la 50,3%, față de 51%.4

Guvernul a eliminat o parte din restricțiile impuse investițiilor străine directe, permițând existența capitalului 100% străin în nouă sectoare, inclusiv aviația civilă, industria farmaceutică și comerțul de tip single-brand. Parlamentul a adoptat o lege care ar putea întări independența băncii centrale în domeniul politicii monetare, precum și un cod al insolvenței și falimentului, ceea ce ar trebui să contribuie la îmbunătățirea climatului de afaceri din această țară.

Brazilia

Economia braziliană s-a contractat cu un ritm anualizat de 5,4% în primul trimestru (ceea ce nu a fost atât de rău pe cât se temeau economiștii), comparativ cu un declin de 5,9% în trimestrul al patrulea din 2015. Acesta a fost al optulea trimestru consecutiv de scădere, în condițiile în care investițiile și consumul și-au continuat declinul. Banca centrală a menținut dobânda-cheie la maximul ultimilor nouă ani, de 14,25% pe an, pe fondul recesiunii economice, instabilității politice și îngrijorărilor privind situația fiscală a guvernului. Prețurile de consum au crescut cu 9,3% în mai, un ritm similar cu cel din aprilie, și au rămas astfel peste ținta de 2,5%-6,5% pe an a băncii centrale. Deficitul de cont curent s-a diminuat la 29,5 miliarde de dolari, adică 1,7% din PIB, în perioada de 12 luni încheiată în mai, față de 34,1 miliarde de dolari în cele 12 luni încheiate în aprilie. Senatul a votat pentru inițierea procedurii de suspendare a președintelui Dilma Rousseff în luna mai, ceea ce înseamnă că aceasta nu își mai poate exercita atribuțiile pentru o perioadă de până la 180 de zile, în funcție de rezultat. Vicepreședintele Michel Temer a devenit președinte interimar.

Africa de Sud

Economia Africii de Sud s-a contractat cu 0,2% în primul trimestru, prima scădere înregistrată în ultimii șase ani. Prin comparație, PIB-ul crescuse cu 0,5% în ultimul trimestru din 2015. Scăderea activităților de minerit și producție au fost principalele motive pentru scăderea economiei. Cererea slabă la nivel global și prețurile scăzute ale materiilor prime au generat o scădere anualizată cu 8,55% a producției miniere, în timp ce producția industrială a consemnat un declin anualizat de 0,9% în primul trimestru. Indicele PMI al sectorului manufacturier a crescut la 53,7% în iunie, față de 51.9% în mai.5 Banca centrală a Africii de Sud a menținut dobânda-cheie la 7% în mai, după o creștere cu 0,75 puncte procentuale în primul trimestru. Indicele prețurilor de consum s-a redus ușor la 6.1% în mai, față de 6,2% în aprilie, dar rămâne peste ținta de 3-6% a băncii centrale. Agențiile internaționale de rating Standard & Poor’s și Moody’s au confirmat ratingul suveran al Africii de sud la BBB- și respectiv Baa2, în timp ce Fitch a păstrat ratingul la BBB-, cu perspectivă stabilă.6

Rusia

Economia Rusiei s-a contractat cu un ritm anualizat 1,2% în primul trimestru din 2016 (un rezultat mai bun decât cel prognozat), după un declin de 3,8% în trimestrul al patrulea din 2015. Ministerul Economiei prognozează o încetinire a ritmului de contracție economică, la -0,2% în 2016, față de -3,7% în 2015. Banca centrală a Rusiei a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale în iunie, la 10% pe an, pe fondul prognozelor de inflație mai reduse. Aceasta a fost prima reducere de dobândă operată de banca centrală începând din iulie 2015. Banca centrală și-a redus prognoza de inflație pentru finalul acestui an de la 6-7% pe an la 5-6% pe an și estimează o creștere economică de 1,3% pentru 2017. Indicele anualizat al prețurilor de consum a crescut cu 7,3% în mai, similar cu ritmurile din martie și aprilie, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Fitch a confirmat ratingul datoriei suverane în monedă locală și străină a Rusiei la BBB-, cu perspectivă negativă.7 Primul ministru Dimitri Medvedev a semnat un decret pentru a mandata companiile de stat să plătească cel puțin 50% din profit ca dividende, ca parte a eforturilor de a reduce deficitul bugetului public, generat de prețul scăzut al petrolului.

Turcia

Creșterea anualizată a PIB-ului Turciei s-a redus la 4,8% în primul trimestru din 2016, față de 5,7% în ultimul trimestru al anului trecut. Consumul privat și cheltuielile guvernamentale au fost motoarele creșterii economice. Creșterea consumului privat a accelerat la 6,9% în primele trei luni ale anului, comparativ cu un ritm anualizat de 4,7% în ultimul trimestru din 2015, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut cu 10,9% în aceeași perioadă, comparativ cu 8,1% în cele trei luni anterioare. Banca centrală a Turciei a menținut dobânda de politică monetară la la 7,5% pe an pe parcursul primului trimestru, pe fondul îngrijorărilor privind inflația. Totuși, banca centrală a redus dobânda facilității de credit cu 0,5 puncte procentuale, la 9% pe an, în timp ce a menținut dobânda facilității de depozit la 7,25% pe an. Prețurile de consum au crescut cu 6,6% în mai, un ritm neschimbat comparativ cu aprilie. În încercarea de a extinde relațiile bilaterale ale țării în Africa de Est, primul ministru Recep Tayyip Erdogan a vizitt Uganda, Kenya și Etiopia în timpul primului trimestru. Partidul de guvernare Justiție și Dezvoltare l-a nominalizat pe fostul ministrul al transporturilor Binali Yildirim în funcția de președinte al partidului și prim-ministru al țării, pentru a-i succeda lui Ahmet Davutoglu.

Comentariile, opiniile și analizele lui Mark Mobius au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică și politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scăzută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Indicele MSCI al Piețelor Emergente este compus din companii cu capitalizare de piață ridicată și medie listate pe 23 de piețe emergente. Indicii nu sunt administrații și nimeni nu poate investi direct în aceștia. Indicii nu includ comisioanele, cheltuielile sau taxele de vânzare a acțiunilor.  Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.

2. Ibidem.

3. Indicele MSCI World este compus din companii cu capitalizare de piață ridicată și medie listate pe 23 de piețe dezvoltate. Indicii nu sunt administrații și nimeni nu poate investi direct în aceștia. Indicii nu includ comisioanele, cheltuielile sau taxele de vânzare a acțiunilor.  Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.

4. Sursa: Comunicatele de presa ale Nikkei News. Nikkei India Manufacturing PMI™, 1 iulie 2016; Nikkei India Services PMI™, 5 iulie 2016.

Surse: Barclays Purchasing Managers’ Index (PMI), Biroul de Cercetare Economică al Africii de Sud, 1 iulie 2016

6. Surse: Moody’s Investors Service, 6 mai 2016; Fitch Ratings, 8 iunie 2016.

7: Sursa: Fitch Ratings, 15 aprilie 2016.

Categories: Perspective