Home > Perspective > O călătorie spirituală în Thailanda

O călătorie spirituală în Thailanda

iulie 5, 2016

Piața de capital thailandeză a fost relativ rezistentă la valul de volatilitate de pe piețele globale generat de decizia recentă a Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (UE). Noi credem că impactul economic al așa-numitului Brexit asupra țărilor din Asia de Sud Est va fi, în general, limitat. Deși votul britanicilor în favoarea părăsirii UE a generat temeri cu privire la creștere nemulțumirilor față de politicile guvernamentale și în alte țări, inclusiv Thailanda, nemulțumirea poate fi constructivă dacă are ca efect reforme economice și sociale pozitive.

În viziunea noastră, potențialul economic și de investiții pe termen lung al Thailandei rămâne favorabil din multe motive, iar odată ce șocul Brexitului începe să se disipe, investitorii ar trebui să înceapă să recunoască aspectele unice ale fiecărei țări emergente. Am avut recent oportunitatea să vizitez Thailanda, iar aici îmi voi împărtăși perspectiva asupra țării obținută la fața locului.

Sunt obișnuit cu blocajele din traficul marilor orașe asiatice, dar în cel mai mare oraș din Thailanda, „ora de vârf” pare să dureze 24 de ore pe zi. Am ajuns în Bangkok noaptea târziu în timpul weekend-ului și m-am confruntat imediat cu situația drumurilor aglomerate și congestionate. După ce m-am odihnit, am decis să-mi pun în mișcare propriile roți, circulând cu o bicicletă prin Bangkok și prin alte orașe din apropiere. Mi-am dat seama că bicicleta este un este un mijloc de deplasare ideal pentru a vedea și experimenta o țară; este mai lentă decât o motocicletă sau mașină, dar viteza de deplasare este ideală dacă vrei să observi ce se întâmplă în jur și să discuți cu oamenii. Am locuit la un moment dat în Bangkok, așadar am o bună idee a configurației orașului, dar această vizită recentă mi-a oferit oportunitatea de a vedea cum s-a schimbat orașul între timp.

Am decis împreună cu colegii mei obsedați de exercițiile fizice să ne începem călătoria în Cartierul Chinezesc din Bangkok (cunoscut drept Yaowarat), care reprezintă inima spiritului antreprenorial al orașului. Cartierul Chinezesc datează din 1782, când chinezii au început să se stabilească în Thailanda, în timpul domniei regelui Rama I. Pe măsură ce Bangkokul a devenit un centru comercial major, cartierul să chinezesc a continuat să prospere. În timpul vizitei mele recente, zona era plină de vânzători ambulanți și magazine care vindeau orice, inclusiv haine, bijuterii, fructe, carne, legume, jucării – trebuie doar să ceri ceea ce dorești și cu siguranță găsești. Cu 50 de bați (1,5 dolari) am cumpărat am cumpărat un inel din argint în forma lui Hanuman, zeul maimuță din epopeea hindusă Ramayana. Din moment ce populația Thailandei este majoritar budistă, nu mă așteptam să văd aici zei hinduși, dar ideea respectului acordat tuturor religiilor a ieșit la suprafață pe măsură ce am trecut succesiv pe lângă o moschee și o biserică creștină.

Pe fațadele diferitelor temple și monumente dedicate lui Buda, erau sculptați zei chinezi ai războiului care protejau porțile alături de statuile de soldați cu fețe și uniforme portugheze și britanice, precum și motive cu influențe franceze (Floare de Luce) și indiene. Deoarece Bangkok a fost un port comercial timp de secole, societatea thailandeză a fost influențată de diverse culturi îndepărtate. Respectul este reflectat în acest mod, dar și multe altele – respect pentru Buda, respect pentru rege și respect pentru ceilalți prin salutul „wai”, care presupune unirea palmelor în dreptul feței. Acesta este salutul comun în Thailanda, în locul strângerii mâinilor.

De fiecare dată când vizitez Thailanda, îmi vin în minte cuvintele dragoste, respect și libertate. Este mai degrabă paradoxal că putem include cuvântul libertate în descrierea Thailandei deși țara este condusă în acest moment de un guvern militar, în timp ce rămâne suficient respect și suficientă dragoste pentru rege. Numele țării în limba thailandeză este „Muang Thai”, care înseamnă țară liberă. Thailanda este supranumită și “Tărâmul Zâmbetelor” și trebuie doar să călătorești prin țară ca să îți poți da seama de ce; oriunde ai merge oamenii îți zâmbesc. Nu este nicio surpriză că turiștii din întreaga lume merg în Thailanda datorită oamenilor primitori, climei plăcute și numeroaselor atracții culturale.

Ideea de bunătate și dragoste este inoculată copiilor încă de la o vârstă fragedă. Acest lucru este exprimat de obiceiul ca mulți bărbați thailandezi să devină călugări pentru o anumită perioadă din viața lor după vârsta de 20 de ani. Aceștia se rad pe cap, poartă robe galbene și merg  desculți. Călugării trăiesc într-un templu, dorim pe saltele subțiri așezate direct pe pardoseală (una din cele 227 de reguli pe care un călugăr trebuie să le respecte) și urmează o rutină foarte strictă.

Vizitând un templu în Thailanda

Călugării se trezesc la răsăritul soarelui și merg pe străzi cu castroane din metal în mână, acceptând mâncare oferită de oameni. Călugării fac o favoare oamenilor, care, prin darurile oferite acestora, pot primi binecuvântare. Călugării se întorc apoi la templu pentru masa de dimineață. După amiază, aceștia nu mai consumă alimente, iar restul zilei este dedicat meditației. Chiar și thailandezii de rang înalt urmează acest obicei, inclusiv regele. Există fotografii cu regele Bhumibol Adulyadej călugăr, acceptând mâncare de la oameni și îngenunching în fața superiorului templului. Aceste tipuri de ritualuri și obiceiuri m-au impresionat dintotdeauna. Acum mulți ani, m-am pierdut în timp ce hoinăream prin Bangkok. Când am intrat într-un templu, un călugăr m-a întâmpinat. Deși engleza lui era la un nivel foarte jos, iar abilitățile mele de a vorbi thailandeză erau inexistente, el a fost capabil să comunice și m-a invitat să rămân peste noapte în templu. M-a condus către o podea curată din lemn acoperită cu un covoraș din bambus unde am avut un somn foarte liniștit în atmosfera liniștită a templului.

Călătorind cu bicicleta prin Bangkok mi-au revenit în minte multe amintiri plăcute din perioada petrecută aici în anii 1960. Îmi amintesc șederea mea într-o casă din lemn aflată pe Soi Sawade (Drumul Salutului), fără să am nevoie de aer condiționat în pofida climatului tropical; podeaua și pereții din lemn de tec, de culoare închisă, aveau spații libere între scânduri pentru permite aerului să circule . Îmi plăcea să mă întind în pat și să privesc micuțele șopârle gecko mergând pe tavan. Acestea curățau camera de muște, care constituie baza dietei lor.

Atracții culturale și comerciale

În timpul călătoriei noastre recente cu bicicleta, am ajuns la râul Chao Phraya, inima comercială a orașului și poarta de intrare în capitală a bunurilor din celelalte regiuni ale țării, dar și din întreaga lume. Pentru mine, cea mai uimitoare priveliște a fost barca rapidă și îngustă, propulsată de un motor de automobil sau camion montat în partea din spate. Probabil cea mai bună demonstrație a manevrabilității și puterii acestor bărci a fost scena unei curse pe râu în filmul thailandez “Tom Yum Goong”.

Barca rapidă

Traversând un parc liniștit, am descoperit un muzeu dedicat mamei regelui Bhumibol Adulyadej, prințesa Srinagarindra, născută Sangwan Talapat, care a murit în 1995. Fiica unui bijutier, ea nu avea sânge regal. A călătorit din Thailanda până la Boston, în Statele Unite, pentru a studia medicina, unde l-a întâlnit pe viitorul său soț, prințul Mahidol Adulyadej, care a studiat medicina la Harvard. Ca o curiozitate, în Boston există o “Piață a Regelui”, unul dintre fii lor (actualul rege al Thailandei) fiind născut acolo.

Muzeul are o serie de exponate interesante legate de viața prințesei și munca sa în slujba comunității. Sunt expuse de asemenea fotografii rare ale familiei regale, precum și artefacte care arată că a fost o femeie foarte activă – expoziția include schiuri, rachete de badminton și figuri din porțelan pictate de ea, precum și scene în care ajută săracii. Un membru al personalului muzeului mi-a dăruit  carte, Alteța Sa Regina Mamă, care descrie educația sa timpurie în timpul domniei regelui Rama V (1868-1910), care a condus societatea thailandeză în epoca modernă printr-o serie de reforme extinse.

Pentru a înțelege structura politică și economică a Thailandei, este important să înțelegem trinitatea formată din rege și familia regală, clerul budist și armată/birocrație. Fiecare dintre aceste instituții joacă un rol important în construirea destinului țării. Regele și familia sa exemplifică spiritul nobil al națiunii, clerul budist exemplifică educația, modestia și înțelepciunea, iar armata și administrația publică reprezintă stabilitatea și ordinea. Aceste trei instituții sunt legate între ele în mod inexorabil și ele trebuie să fie parte a oricărei decizii importante. Desigur, Thailanda a adoptat un sistem formal de democrație parlamentară, cu reprezentanți aleși de popor și un sistem juridic independent. Dar orice decizie a acestor grupuri sunt legate de cele trei instituții importante. Respectul pentru rege și obediența față de morala religioasă sunt predate în școli, care sunt de multe ori anexe ale templelor și influențate de cler, deși oficial sunt administrate de guvern.

Legături europene

Legătura strânsă dintre Europa și Thailanda este exemplificată de istoria unei companii farmaceutice germane fondate în 1878 de un comerciant austriac și un farmacist german. Ei au înființat o farmacie care să servească familia regală thailandeză, iar ca rezultat au primit multe onoruri regale. În cele din urmă afacerile companiei s-au extins, aceasta devenind distribuitor pentru o serie de firme europene – dintre care unele există și astăzi. În timpul celor două războaie mondiale, activele companiei au fost expropriate (la fel ca în cazul multor companii germane din Thailanda), dar de fiecare dată ei s-au întors în Thailanda și și-au reluat afacerile, extinzându-se de la industria farmaceutică la producția de energie, imobiliare și industria navală. Compania a sprijinit o serie de proiecte sociale, inclusiv proiectele de reîmpădurire sponsorizate de fiica regelui. Aceasta este un exemplu al modului în care unele companii străine au devenit destul de integrate în societatea thailandeză.

Rolul regelui este mult mai puternic în Thailanda decât în alte părți ale lumii. De exemplu, dacă mergi la cinema în Thailanda, la începutul fiecărui film ești rugat să te ridici în picioare alături de ceilalți spectatori în timp ce pe ecran sunt rulate fotografii și clipuri cu regele și familia sa. De asemenea, nu este neobișnuit să vezi oficiali guvernamentali aflați în vizită la rege nu doar îngenunchind în fața acestuia, ci arătându-și respectul aplecându-se până la pământ. În ochii multora, regele și-a câștigat acest respect prin cauzele sociale și proiectele pe care el și familia sa le-au patronat, inclusiv promovarea unor practici agricole avansate în mediul rural.

În timpul turului nostru cu bicicletele, am vizitat unul dintre cele mai uimitoare locuri din Bangkok, Templul lui Buda de Aur, unde există o statuie din aur veche de 900 de ani, din timpul perioadei Sukhothai. Legenda spune că pentru a ascunde invadatorilor birmani faptul că statuia este din aur solid, thailandezii au acoperit-o cu gips. Multe generații mai târziu, în 1955, când statuia a fost mutată, o parte din gips s-a desprins, dezvăluind aurul de dedesubt și provocând o adevărată senzație. Aceasta este considerată cea mai mare statuie din aur reprezentându-l pe Buda din lume, măsurând circa 3 metri în diametru și având o înălțime de aproape 4 metri. Întreaga statuie cântărește 5,5 tone. Puteți calcula valoarea sa la prețul actual al aurului? Este o avere! Interesant, călugării de la templul care găzduiește statuia au călătorit recent în Marea Britanie pentru a binecuvânta clubul de fotbal Leicester City, deținut de un om de afaceri thailandez. Mulți thailandezi cred că acesta este motivul pentru care echipa a câștigat titlul de campioană a Angliei.

Statuia din aur a lui Buda

Volatilitatea piețelor și oportunități în Thailanda

Thailanda este parte a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEA) și de aceea noi credem că este bine poziționată pentru a beneficia nu doar de tendința sa de creștere deja existentă, dar și de creșterea rapidă a economiilor vecine, precum Cambogia, Laos, Myanmar și Vietnam.

Guvernul thailandez a urmărit o agendă de creștere și pare orientat spre reforme pro-piață și spre investiții în infrastructură, care din punctul nostru de vedere ar trebui să fie un motor de creștere economică important. În plus, oficialii thailandezi au arătat că în timp ce impactul Brexitului ar putea reduce cu 0,1 puncte procentuale creșterea economică estimată pentru anul acesta, de 3%, discuțiile comerciale cu UE nu vor fi afectate, iar în plus țara poate încheia noi acorduri comerciale individuale cu Marea Britanie mai rapid decât înainte.

Similar cazurilor altor țări din regiune, orice încetinire a economiei chineze reprezintă cu siguranță un risc pentru Thailanda, în special pentru industriile orientate spre export și pentru sectorul agriculturii. Thailandezii au, de asemenea, temeri în legătură cu acțiunile guvernului militar, din moment ce se înregistrează întârzieri în demararea proiectele de infrastructură asumate de guvernul anterior.

Deși se pare că la finalul lunii iunie a existat o așa numită fugă de activele considerate riscante, un fenomen care a afectat la nivel general piețele emergente fără să țină cont de fundamentele individuale ale unor țări sau companii, piața de capital thailandeză a fost destul de rezistentă. Creșterea economică a Thailandei a fost stabilă, avansul turismului și al cererii interne contrabalansând scăderea înregistrată de exporturi anul acesta. Noi rămânem optimiști cu privire la perspectivele pe termen lung și nu suntem foarte îngrijorați de panica recentă generată de Brexit.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scăzută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puțin dezvoltate în piețele de frontieră, precum și ca urmare a diverșilor factori care includ potențialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerțului și controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu piețele emergente sunt amplificate în piețele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: Previziuni PIB 2016: Banca Thailandei, date din iunie 2016. Nu există nicio certitudine privind realizarea oricărei predicții sau estimări.

Categories: Perspective