Home > Perspective > Un scurt comentariu despre Brexit și piețele emergente

Un scurt comentariu despre Brexit și piețele emergente

iunie 24, 2016

Vineri, 24 iunie, piețele financiare din întreaga lume s-au trezit cu o mahmureală post-Brexit. Marea Britanie a votat ieșirea din Uniunea Europeană, luând prin surprindere mulți investitori, inclusiv pe mine. Am crezut că efectele negative ale ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană par să fie mult mai vizibile decât cele pozitive, considerând că britanicii vor percepe lucrurile în același mod.

Incertitudinea situației și efectele acestei decizii au lovit toate piețele în ziua următoare votului, iar piețele emergente nu au fost exceptate, Indicele MSCI al Piețelor Emergente consemnând un declin abrupt. Totuși, cred că imediat ce șocul inițial se va estompa, impactul pe termen lung va fi mult mai limitat din moment ce schimburile comerciale și investițiile piețelor emergente sunt foarte diversificate; schimburile comerciale cu Marea Britanie sunt relativ reduse în cazul majorității piețelor emergente.

Totuși, anumite piețe emergente au legături mai puternice cu Marea Britanie, iar impactul ar putea fi resimțit mult mai puternic de aceste țări. Unele națiuni din Asia de Sud Est care au legături istorice cu Marea Britanie ar putea fi afectate în mod negativ. Și anumite companii cu operațiuni în Marea Britanie ar putea fi afectate – de exemplu, băncile care au investiții imobiliare în Marea Britanie (sau dețin sucursale acolo) pentru a-și asigura capacitatea a a-și finanța proiectele.

Dacă legăturile comerciale vor fi rupte, producătorii din Marea Britanie și-ar putea reloca o parte din activitate, pentru că vor vedea mai multe beneficii în a rămâne în interiorul UE. Ar putea apărea astfel o oportunitate pentru unele piețe emergente. Unele companii de producție și servicii s-ar putea muta din Marea Britanie în țările emergente din Europa Centrală și de Est, din moment ce aceste țări sunt membre ale UE, iar costurile sunt mai reduse în această regiune.

Acest eveniment nu afectează percepția mea generală asupra piețelor emergente sau potențialul de investiții pe care îl observ pe termen lung. Cred că votul pentru Brexit arată că instabilitatea politică nu este concentrată în piețele emergente, ci ea există și în piețele dezvoltate. Deși perioada următoare ar putea fi marcată de volatilitate, cred că piețele se vor reajusta. O parte a volatilității pe termen scurt este legată de elementul surpriză al votului; pur și simplu, piețele nu au luat în calcul în mod corect scenariul unui vor pro-Brexit.

Din punctul meu de vedere, votul pentru ieșirea Marii Britanii din UE nu va afecta foarte mult politica monetară în piețele emergente sau în Statele Unite. După trecerea perioadei de volatilitate, banca centrală a SUA își va continua probabil analiza de politică monetară bazată pe statisticile privind șomajul, creșterea economică și inflația din Statele Unite. Marea întrebare pentru observatorii piețelor este, desigur, efectul de domino la nivelul Uniunii Europene. Dacă există percepția că și alți membri ai Uniunii vor decide să iasă, atunci incertitudinea va continua, iar acest lucru ar putea afecta piețele din Europa și SUA. Totuși, opinia mea este că piețele emergente ar trebui să aibă capacitatea de a se diferenția, iar anumite țări ar trebui să-și revină rapid datorită fundamentelor economice proprii.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică și politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scăzută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puțin dezvoltate în piețele de frontieră, precum și ca urmare a diverșilor factori care includ potențialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerțului și controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu piețele emergente sunt amplificate în piețele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

Categories: Perspective