Home > Perspective > Explorând oportunități în Peru și Chile

Explorând oportunități în Peru și Chile

iunie 21, 2016

La începutul acestui an, eu și colegii mei am vizitat Peru și Chile în căutarea de oportunități de investiții. Mineritul este o industrie importantă pentru ambele țări, printre principalele metale extrase fiind aurul, argintul, cuprul și zincul.

Peisaj în Peru

Stabilirea unei vizite la o mină aflată la mare altitudine în munții din Peru a fost una dintre cele mai dificile aranjamente făcute de echipa noastră. Negocierile cu reprezentanții companiei au durat foarte mult, iar noi am fost aproape în punctul de a renunța. Apoi, cu câteva zile înainte de vizita planificată, compania ne-a solicitat dovada că deținem o asigurare de viață și că am trecut printr-un examen medical, care pentru persoanele mai în vârstă, așa ca mine, includea o electrocardiogramă. Aproape am renunțat în acel moment, dar într-un final am ajuns să stau întins pe patul din hotelul din Lima unde eram cazat, asistat de un doctor și cu numeroase fire cu ventuze atașate de corp, pentru a efectua electrocardiograma solicitată. A fost o experiență pe care cu siguranță nu o voi uita, mai ales momentul în care doctorul a realizat că echipamentul nu funcționează corect. Am trecut însă testul, după ce și-a dat seama că sunt capabil să rezist la altitudine mare.

Am înțeles îngrijorarea companiei în legătură cu primirea de vizitatori într-un șantier minier periculos. În orice caz, imediat ce am trecut examenul medical am și pornit la drum.

Drumul spre Ilo, Peru

Terenul din jurul aeroportului din orașul de coastă unde am aterizat și drumul către mină ar fi putut fi utilizate ca locații pentru filmarea unui film despre lună sau a unor secvențe din Războiul Stelelor. Nici măcar puțină vegetație, ci doar teren stâncos, denivelat și cu o nuanță maro deschis. Șoseaua cu două benzi era spectaculoasă, șerpuind în jurul munților pe care îi urcam. Pe drum am observat din loc în loc locuințe mici din beton, cu acoperișuri din tablă ondulată. A durat o oră și jumătate să ajungem de pe coasta Oceanului Pacific până la mina aflată la o altitudine de 3.400 de metri deasupra nivelului mării.

Odată ajunși în vârf, am descoperit ceea ce poate fi numit un mic oraș în mijlocul pustiului, cu 20.000 de rezidenți, inclusiv 1.500 de mineri, 500 de contractori, personal suport și familiile acestora. Printre facilități se numărau o biserică, un teren de golf săpat direct în terenul stâncos, dar care avea și câteva zone verzi, un teren de fotbal, un spital, sucursale de bănci, școli, etc.

Întreaga vizită a fost o experiență extraordinară. Am fost impresionați de calitatea oamenilor care lucrează acolo. Toți păreau foarte motivați și mândri de munca lor, vorbind permanente despre indicatori de performanță importanți, precum creșterea producției și costul per unitate. A fost remarcabil să descoperim că această companie minieră poate reține și dezvolta talentele într-un mediu atât de izolat și inospitalier. De asemenea, a fost interesant să vedem atenția acordată detaliilor în cadrul proceselor operaționale și de siguranță.

Camion utilizat pentru operațiuni miniere în Peru

Camioanele uriașe în valoare de 4,5 milioane de dolari fiecare utilizate pe șantierul minier puteau transporta până la 400 de tone de material. Am aflat că fiecare pneu al unui asemenea camion costă 50.000 de dolari. Datorită dimensiunii lor, aceste camioane nu pot urca pe munte, astfel că sunt dezmembrate înainte livrare și sunt reasamblate direct pe șantier. Asamblarea unui camion durează două sau chiar trei luni. Deși au un motor diesel enorm, ele sunt din punct de vedere tehnic vehicule electrice, deoarece motorul diesel generează electricitate, iar aceasta pune de fapt roțile în mișcare.

Purtând căști și veste de protecție, am vizitat puțul minier deschis, aceasta fiind cea mai impresionantă parte a vizitei. Puțul are un diametru de aproape trei kilometri și un kilometru adâncime. Designul minei este de fapt foarte tehnic, luând în considerare căile de transport, înclinarea și înălțimea teraselor și canalele de scurgere. Pe suprafața pereților puțului sunt instalate stații electronice de monitorizare pentru a detecta orice mișcare de teren care ar putea compromite stabilitatea pereților. Am fost foarte norocoși să vedem în direct, în momentul în care am ajuns în punctul cel mai înalt al șantierului, o acțiune de dinamitare a unei secțiuni a puțului. Într-o altă parte a șantierului, am observat foarte multe echipamente, inclusiv o mașină de spălare a minereului și una de extracție electrolitică, cu ajutorul căreia minereul era purificat și pregătit pentru topire.

Mină în Peru

Analiștii și-au exprimat îngrijorări în ultima perioadă în legătură cu cererea de cupru datorită încetinirii ritmului de creștere al economiei chineze, care a afectat prețul materiilor prime. China este cel mai mare consumator de cupru, consemnând 45% din cererea la nivel global.1 Cuprul este o componentă cheie pentru sectorul rezidențial și, în pofida încetinirii economiei chineze, consumul total a crescut în China, dar și în zone mai dezvoltate precum Statele Unite, Japonia și Europa, fiind de așteptat ca această tendință să continue.2 Deși a existat o scădere a producției în cazul minelor mai puțin eficiente din punctul de vedere al costurilor, minele noi, mai eficiente, intră acum în piață, ceea ce a pus o barieră prețurilor, și  nu doar pentru cupru, ci și pentru alte resurse naturale, inclusiv molibdiu, argint, zinc și aur. În ciuda scăderii prețurilor, companiile miniere au continuat să crească producția, fie pentru că deja începuseră construirea unei mine și investiseră prea mulți bani și nu ar fi avut sens economic să abandoneze proiectul, fie pentru că se așteptau ca prețurile să reînceapă să crească în cele din urmă, justificându-și astfel investiția. Sumele investite sunt foarte mari, iar timpul necesar pentru construirea unei noi mine ajunge în mod normal la cinci sau mai mulți ani, astfel că este necesar ca firmele din această industrie să gândească pe termen lung. Desigur, există încă îngrijorări pe termen scurt legate de prețurile reduse.

Cuprul este utilizat preponderent în construcții, dar și pentru fabricarea bunurilor de consum, precum automobile, electronice și electrocasnice, și joacă de asemenea un rol important în tehnologia informației și cea a comunicațiilor. Unii executivi ai companiei pe care am vizitat-o și-au manifestat optimismul în privința unei reveniri economice solide în Statele Unite și Europa și a creșterii cererii din China, estimată la circa 3% în 2016.3 Ei se așteaptă ca industria auto și sectorul rețelelor electrice să genereze o creștere a cererii pentru cabluri din cupru și să contrabalanseze cererea scăzută din segmentul rezidențial. Volumul scăzut de cupru reciclat este un alt factor de limitare a ofertei din perspectiva executivilor companiei, ceea ce ar putea conduce la creșterea prețului. De asemenea, datorită prețului scăzut, companiile miniere nu mai sunt stimulate să deschidă mine noi, ceea ce într-un final va avea impact asupra ofertei. Totuși, profitul companiei se află sub presiune din cauza prețurilor scăzute ale materiilor prime.

Producția de cupru în Peru

Impactul minei asupra medului a fost un subiect intens dezbătut la nivel național și între executivii companiei. Orice extindere a fost subiectul unui studiu de impact asupra mediului care a necesitat aprobarea Ministerului Peruvian al Energiei și Mineritului, fiind angajați consultanți pentru a studia resursele de apă de suprafață și subterane. Am aflat că Agenția de Mediu a Perului este foarte activă în ceea ce privește inspecțiile derulate pe șantierele miniere, aplicând amenzi pentru orice abaterea de la reguli. În alte țări au fost cazuri în care companiile au plătit despăgubiri de zeci de milioane de euro celor afectați de scurgeri de acid, fiind obligate și la derularea de acțiuni suplimentare pentru remedierea problemelor. Accidentele și litigiile aferente reprezintă cu siguranță un risc în industria minieră.

Peru este în general o jurisdicție bună pentru minerit, dar mediul politic a generat o serie de incertitudini, protestele populare conducând la amânarea anumitor proiecte. Totuși, managerii cu care am discutat înainte de alegerile prezidențiale din Peru considerau că guvernul ar putea fi stimulat să aprobe proiecte noi, în încercarea de a îmbunătăți cifrele privind rata șomajului. În timp ce ne aflam în Peru, guvernul a anunțat că va reduce impozitul pe profit de la nivelul actual de 30% la 26% până în 2019. De atunci, victoria lui Pedro Pablo Kuczynski, care își va prelua mandatul de președinte în luna iulie, este considerată benefică pentru viitorul industriei de minerit, din moment ce acesta a promis că va implementa politici favorabile mediului de afaceri și va face eforturi pentru a atrage investiții străine la o scară mai largă.

După această vizită, ne-am întors la aeroport și am decolat spre Chile chiar în momentul în care soarele apunea. Am trăit un sentiment de nostalgie față de locul acela izolat plin de oameni muncitori și prietenoși, care încearcă să facă tot ce le stă în putință pentru a alimenta lumea cu cupru și alte minerale.

Peisajul sărat din Chile

Am ajuns la Calama, Chile, unul dintre cele mai secetoase orașe din lume, cu o medie a precipitațiilor de numai 5 mm anual. Destinația noastră era Salar de Atacama, cea mai întinsă câmpie de sare din Chile. Peisajul era presărat cu munți zimțați, cu forme neobișnuite, unii dintre aceștia semănând în imaginația mea cu animale sau oameni. Zona este o destinație turistică, oamenii sosind aici pentru a admira peisajul selenar și câmpia de sare. De asemenea, în regiune există vulcani activi și gheizere cu apă fierbinte, dar și șantiere miniere pentru extragerea cuprului și litiului.

Câmpuri de sare în Chile

Pe drumul spre hotel, fiecare casă părea foarte joasă și arcuită, în linie cu peisajul sărăcăcios; casele aproape păreau că încearcă să se ascundă de căldura intensă a soarelui. Se întunecase deja în momentul în care am ajuns la micul hotel unde am fost cazați, o clădire rustică, cu pardoseală din piatră și pereți din lemn. Am adormit la miezul nopții, iar a doua zi dimineața eram deja pe drum spre câmpurile de sare și șantierele miniere din regiune.

Salar de Atacama (adică “lac sărat”) este o câmpie de 3.000 de kilometri pătrați formată din sare albă, maro și gri. Câmpia este înconjurată de munți, Anzii fiind în partea estică a acesteia. Această zonă cuprinde cea mai pură sursă de litiu din lume, iar estimările existente arată că aici se află aproape o treime din rezervele de litiu la nivel mondial. Unii au numit acest lac străvechi “Arabia Saudită a Litiului”.

Am vizitat o companie minieră cu birouri moderne și facilități confortabile. Un reprezentant al companiei, care venise din capitala Santiago, ne-a explicat întregul proces operațional și procedurile de siguranță. Purtând căști și veste de protecție, ne-am îndreptat către câmpurile de sare. Am observat că erau construite mici bariere din pământ pentru a forma bazine în care ulterior se evapora apa pompată din subsol. Pe măsură ce se evaporă, aceasta capătă nuanțe de albastru și verde deschis, ceea ce face ca aceste câmpuri să semene cu o paleta uriașă a unui pictor. Prin acest proces se produc compuși chimici ai potasiului, alături de un lichid vâscos, clorură de litiu. Aceasta este transportată la o fabrică din apropiere, unde este transformată într-o pulbere fină de carbonat și hidroxid de litiu, care este apoi livrată în întreaga lume.

Nu ar fi o exagerare să spunem că litiul este în acest moment un produs foarte căutat. Pe fondul cererii de baterii reîncărcabile pe bază de litiu, companiile se luptă pentru furnizorii de materie primă. Deși litiul reprezintă numai 5% din materialele care compun unele baterii, el este un component vital. Cererea la nivel mondial pare că va continua să crească datorită utilizării litiului nu doar în bateriile pentru vehicule electrice și alte bunuri de consum, precum telefoane mobile și laptopuri, dar și datorită potențialului său de a stoca energie, care poate fi utilizat de companiile de electricitate. Unele companii de electricitate au început să instaleze deja baterii uriașe pentru a putea creștere cantitatea de energie furnizată în perioade cu cerere ridicată. O companie intenționează chiar să instaleze suficiente baterii de tip litiu-ion pentru a echivala producția de electricitate a unei întregi centrale pe bază de cărbune.

Cercetând istoria companiei pe care am vizitat-o, mi-am dat seama că situația este mult mai profundă în legătură cu ale câmpuri de sare și că deasupra lor s-au purtat adevărate războaie. Am auzit făcându-se referire la “nitrat de sodiu”, “caliche”, “salpetru”, “azotat de sodiu” și o serie de alte denumiri doar pentru a afla că este vorba de fapt despre același lucru – o substanță albă solubilă în apă. Este utilizată în mai multe reacții chimice pentru a obține fertilizatori, explozibili, artificii, sticlă, porțelan, conservanți alimentari și combustibil solid pentru rachete, iar cea care se găsește în deșertul Atacama este unică. Nitratul de sodiu se găsește în depozite minerale (numite caliche), iar timp de 100 de ani, deșertul Atacama a fost aproape singura sursă de materie primă la nivel mondial. La finalul anilor 1800, nitratul de sodiu era utilizat pentru fabricare fertilizatorilor și a prafului de pușcă, dar la începutul anilor 1900 chimiștii germani au găsit o modalitate de a produce amoniac din aer și de a-l converti în salpetru sintetic, care putea fi utilizat pentru a produce praf de pușcă. Nitratul de sodiu este utilizat, de asemenea ca aditiv alimentar, pentru conservarea cărnii, dar și pentru transferul de căldură în cadrul centralelor termice solare, pentru tratarea apelor uzate sau chiar în producția de apă de gură.

Este interesant de văzut cum, de-a lungul anilor, diversele descoperiri privind utilizarea sărurilor minerale au continuat să genereze noi beneficii.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scăzută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: Grupul Internațional de Studiu al Cuprului, estimări 2015/2016. Nu există nicio certitudine că vreo estimare sau predicție se va materializa.

2. Nu există nicio certitudine că vreo estimare sau predicție se va materializa.

3. Nu există nicio certitudine că vreo estimare sau predicție se va materializa.

Categories: Perspective