Home > Perspective > Va schimba noua conducere perspectiva asupra Filipinelor?

Va schimba noua conducere perspectiva asupra Filipinelor?

mai 18, 2016

Filipine, o țară din Asia de Sud Est formată din câteva mii de insule, are un nou lider. După ce oponenții săi au decis să se retragă din cursa electorală, Rodrigo Duterte a fost declarat neoficial președinte. Mulți investitori se întreabă acum în ce măsură victoria sa este o veste bună, având în vedere atitudinea sa pro-business, sau una problematică, date fiind viziunile sale autoritare (și uneori controversate). Duterte însuși și-a pus eticheta de “dictator” în lupta împotriva corupției și a răului. Se pare că filipinezii îmbrățișează stilul său direct și uneori neșlefuit. Popularitatea sa pare să emane din faptul că el exprimă public exact ceea ce gândește, lucruri pe care alți nu îndrăznesc să le spună (aceasta le-ar putea aduce aminte cititorilor de unul dintre candidații la alegerile prezidențiale din Statele Unite), dar există temeri despre atitudinea sa totalitară în anumite privințe.

Unii oameni de afaceri se tem, de asemenea, că Duterte ar putea avea vederi prea de stânga din anumite puncte de vedere, astfel că piețele ar putea manifesta puțină neliniște și un sentiment general de incertitudine. Există, de asemenea, îngrijorări că unele dintre politicile publice pozitive ale fostei administrații ar putea să fie stopate. Ratingul de credit al țării a fost promovat în categoria recomandată investițiilor în timpul mandatului fostului președinte Benigno Aquino III, iar ratele de creștere economică au fost puternice în ultimii ani, cu un avans al Produsului Intern Brut estimat la 6% anul acesta.1 Acest ritm de creștere este cu siguranță impresionant, dar există anumite temeri că progresele realizate de Aquino în economie s-ar putea încheia odată cu mandatul său la finalul lunii iunie.

Un alt aspect important al opiniilor exprimate de primarul Duterte este faptul că Filipinele ar trebui să se îndrepte spre unitate. În timpul mandatului său, Duterte a păstrat legături strânse cu Partidul Comunist al Filipinelor (PCF), fiind un apropiat al președintelui acestei formațiuni politice. Duterte a propus includerea unor membri ai PCF în guvernul său, ceea ce a condus la apariția unor controverse în rândul comunității de afaceri. Rămâne de văzut dacă poate conduce un asemenea cabinet bipolar din punct de vedere ideologic. Totuși, dacă intregrarea PCF în administrația va avea succes, cred că țara poate privi mai departe către o nouă eră de pace și prosperitate, care nu a fost atinsă niciodată în timpul guvernărilor precedente.

Filipine și-a revenit de nenumărate ori din situații dificile, inclusiv după devastatorul taifun Haiyan din 2013. “Rezistență” este probabil un termen potrivit pentru a descrie țara și oamenii săi. Țara s-a dovedit relativ rezistentă la șocurile economice mondiale, ajutată inclusiv de remiterile importante ale celor 10 milioane de filipinezi care muncesc sau au emigrat în străinătate.2 Din 2003, țara a înregistrat fără întrerupere excedent de cont curent.

Desigur, au existat provocări pentru Filipine în trecut, și nu doar cele legate de condițiile meteo. Corupția a fost un obstacol mare. Aquino a depus eforturi pentru a elimina corupția și a implementat o serie de reforme și legi (inclusiv Legea Responsabilității Parentale și Reproducerii Sănătoase și Reforma Taxei pe Viciu) pe care observatorii externi le-au considerat necesare, în pofida lipsei de popularitate inițiale în rândul anumitor grupuri din interiorul țării. Cu toate acestea, administrația Aquino a înregistrat progrese remarcabile în ceea ce privește atragerea de investitori, inclusiv prin eliminarea restricțiilor privind deținerea de bănci de către străini în 2014.

Unii observatori spun că victoria unui personaj atât de flamboaiant reflectă nemulțumirea multor filipinezi – în special a celor din clasa de mijloc care se simt strâmtorați de ceea ce ei percep ca fiind taxe ridicate și lipsă a sprijinului guvernamental. Infrastructura rămâne un subiect problematic, fără îndoială fiind nevoie de îmbunătățiri în acest sector.

Având în vedere retorica și istoricul său, se pare că Duterte va fi o mână forte în guvern. Probabil, el va continua să ia măsuri drastice pentru a combate criminalitate. Din acest punct de vedere, el va continua politica anti-corupție a lui Aquino (probabil chiar mai puternic), ceea ce reprezintă un element pozitiv pentru mediul de afaceri și pentru economie. În plus, în pofida aplecărilor sale socialiste, istoricul lui Duterte ca primar al orașului Davao arată că el are o atitudine prietenoasă față de mediul de afaceri, marile companii din oraș prosperând sub administrația sa.

Din punctul nostru de vedere, primele 100 de zile din mandatul lui Duterte vor fi cruciale, și va trebui să urmărim inițiativele adoptate de acesta. Oamenii de afaceri (inclusiv noi) ar dori o continuare a luptei împotriva corupției și promovarea unei guvernări eficiente, similar cu administrația lui Aquino. Având însă în vedere istoricul său și declarațiile din timpul campaniei electorale, există multe șanse ca Duterte să nu continue politica lui Aquino, ci chiar ar putea să acționeze mai dur împrotriva crimelor și corupției. El are reputația de a fi curățat orașul Davao de infractori și chiar a executat mai mulți criminali (ceea ce a generat îngrijorare în rândul organizațiilor de apărare a drepturilor omului). Cu siguranță, filipinezii și-ar dori un guvern cu politici dure la adresa corupției și criminalității, iar Duterte are istoricul necesar pentru a îndeplini aceste așteptări.

Oportunități în industria de outsourcing

În timpul celei mai recente vizite ale mele în Filipine, am vorbit la un eveniment de inaugurare a unei clădiri rezidențiale pentru lucrătorii din industria de servicii de externalizare pentru afaceri (BPO – Business Process Outsourcing). Am observat foarte mult potențial în acest sector; industria de outsourcing a crescut într-un mod spectaculos în Filipine datorită populației tinere vorbitoare de limba engleză. India este foarte cunoscută pentru industria de outsourcing, dar Filipine câștigă cotă de piață – se estimează că industria de outsourcing va atinge 1,2 milioane de angajați și o cifră de afaceri totală de 25 de miliarde de dolari anul acesta.3 Aceasta implică operațiuni timp de 24 de ore pe zi, cu angajații călătorind spre și dinspre locul de muncă la ore neobișnuite și având un stil de viață zi/noapte unic.

În timpul unei vizite în zonele Makati și Fort Bonifacio din Manila, am fost surprins să văd barurile și restaurantele pline la ora șase dimineața, lucru explicat de faptul că atunci își încheiau schimbul de noapte angajații companiilor de outsourcing. Principala problemă a acestor angajați pare să fie deplasarea spre și de la locul de muncă, dar și faptul că trăiesc în locuințe de nivel inferior. Se estimează că 50% din populația Manilei are nevoie de locuințe ieftine, în condițiile în care oferta nu a ținut pasul cu cererea. Cu o populație de 15 milioane de locuitori, Manila este una dintre cele mai mari și mai populate zone urbane din lume, și are probabil cel mai dificil trafic rutier din Asia, ca rezultat al deceniilor de investiții reduse în infrastructură. Tinerii locuiesc în suburbii și călătoresc două sau mai multe ore către birou în fiecare zi, deseori împărțind locuințe de rang inferior cu până la alte 12 persoane. Circa un sfert din populația zonei metropolitane a Manilei locuiește în condiții ilegale. Deși prețurile proprietăților din Filipine sunt printre cele mai mici din Asia, achiziția unei locuințe este încă imposibilă pentru mulți tineri.

Având în vedere condițiile proaste de locuit, credem că dezvoltarea unor proiecte rezidențiale care să adreseze nevoilor celor care lucrează în industria de outsourcing reprezintă o oportunitate de investiții. O clădire pe care am vizitat-o se afla într-o suburbie nouă a Manilei , unde și-au stabilit sediile multe companii de outsourcing. Deși spațiile erau mici, clădirea beneficia de pază, un club cu o sală de cinema unde rulau filme non-stop, o piscină pe acoperiș, o cafenea și un serviciu de spălare a hainelor, astfel încât locatarii puteau avea o viață socială și un loc confortabil unde să trăiască, chiar aproape de birou.

Credem că Filipinele se află într-un moment demografic prielnic, iar țara ar trebui să continue să se dezvolte cât timp nu vor exista schimbări dramatice în politica guvernului. Pare probabil ca Duterte să continue să realizeze progrese în multe domenii. Am speranțe că Duterte va păstra un echilibru și va lucra în interesul cetățenilor. Pe termen lung, sunt optimist că țara va rămâne o destinație atractivă pentru investitorii străini.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică și politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scăzută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puțin dezvoltate în piețele de frontieră, precum și ca urmare a diverșilor factori care includ potențialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerțului și controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu piețele emergente sunt amplificate în piețele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: FMI, baza de date World Economic Outlook, aprilie 2016. Nu există nicio certitudine că orice estimare sau previziune se va materializa.

2. Sursa: CIA World Factbook.

3. Sursa: Asociația Companiilor de IT și Procese de Afaceri din Filipine. Nu există nicio certitudine că orice estimare sau previziune se va materializa.

Categories: Perspective