Home > Guest Bloggers, Perspective > Nu vedem încă o aterizare forțată a Chinei

Nu vedem încă o aterizare forțată a Chinei

mai 9, 2016

După o lungă perioadă de creștere economică susținută, mulți investitori își pun acum întrebări în legătură cu viitorul traseu al pieței de acțiuni și economiei chineze, iar unele predicții indică o situație dificilă fără perspective de revenire rapidă. Deși ritmul de creștere al Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei a încetinit comparativ cu anii anteriori, transformarea economiei dintr-una bazată pe investiții într-una bazată pe consum se află în derulare și va avea implicații în fiecare sector. Tranziția economică a Chinei – alături de creștere economică incredibilă – a condus la crearea unei economii cu o dimensiune mult mai mare, astfel că este natural să existe o încetinire a ritmului de creștere în viitor. Din perspectiva noastră, acesta nu este un motiv de îngrijorare. Schimbările nu se vor produce peste noapte. Continuarea procesului important de urbanizare a țării, care este încă sub nivelul de urbanizare al Statelor Unite, ar trebui să aibă un impact semnificativ. Este de așteptat ca rata de creștere a economiei chineze, deși încetinește, să se mențină semnificativ peste media la nivel global, așa cum puteți observa din graficul următor.

Colegii Dennis Lim și Eddie Chow mi se alătură aici pentru o discuție despre China. Dennis este vicepreședinte executiv senior și un veteran care lucrează de 25 de ani, din Singapore, pentru Templeton Emerging Markets Group. Eddie, care  lucrează în Hong Kong și este vicepreședinte executiv senior, este un membru al echipei noastre de peste 20 de ani. Dacă doriți să aflați mai multe despre călătoriile mele recente în China, vă invit să citiți pe blog postările despre orașele Wuhan, Nanchang, Fuzhou, Nanning, Guiyang și Shenzhen. Am descoperit că situația din China, observată direct, este diferită de imaginea conturată de presă.

Despre schimbările din economia chineză

Dennis Lim

China este un partener commercial important pentru majoritate – dacă nu chiar toate – țărilor lumii, astfel că este o economie atent monitorizată la nivel mondial. Recent, am văzut o serie de știri negative privind sănătatea economiei chineze. Au existat îngrijorări legate de faptul că sectorul manufacturier ar fi în recesiune și că avansul generat de investiții înregistrat de economia chineză în ultimele trei decenii a ajuns la final, astfel fiind nevoie de trecerea de la o economie bazată pe producție și investiții la una bazată pe servicii și consum. Știm că moneda Chinei, yuanul, continuă să se afle sub presiune din cauza problemelor din sectorul manufacturier. În trimestrul al patrulea al anului trecut, a existat o depreciere abruptă a yuanului în fața dolarului american, dar de la începutul acestui an a existat o revenire susținută a cursului de schimb. Lupta autorităților împotriva corupției continuă, existând chiar o teorie care susține că acest lucru a creat un sentiment de precauție în rândul consumatorilor chinezi, deoarece există percepția monitorizării cheltuielilor excepționale. Cei care au resurse pentru a cheltui își restricționează consumul din cauza îngrijorărilor că ar putea deveni ținta unei investigații.

Unii investitori continuă să se aștepte la o aterizare dură a economiei chineze – o schimbare rapidă de la o creștere rapidă la una lentă/apropiată zero sau chiar recesiune. Aceștia urmăresc statisticile economice și anunțurile guvernului chinez cu scepticism. Noi nu vedem o aterizare dură a economiei chineze și, potrivit cercetărilor și observațiilor noastre de la fața locului, cifrele publicate de Biroul Național de Statistică al Chinei par să reprezinte un bun indicator al direcției în care economia se îndreaptă. Condițiile de creditare continuă se relaxeze, iar acest lucru s-ar putea reflecta pe piața imobiliară, unde noi credem că ar putea apărea mici bule speculative în anumite regiuni ale țării.

Mark Mobius

Există o mulțime de dezbateri legate de cifrele privind PIB-ul Chinei și statisticile economice despre China în general. Cred că oamenii trebuie să conștientizeze că China este o economie planificată și, în mare parte, poate proiecta un plan de creștere care să atingă anumite ținte. Aceasta înseamnă că ordinele liderilor de la Beijing ajung în diverse provincii, orașe sau comune cu cerințe exacte privind ratele de creștere care trebuie atinse. Regiunile primesc astfel aprobarea să realizeze investițiile necesare pentru a atinge ratele de creștere impuse. Acest lucru poate conduce, desigur, la risipirea unor sume substanțiale; de exemplu, drumuri sau poduri care nu ar fi trebuit construite, clădiri rezidențiale sau cu altă destinație care nu sunt ocupate integral sau sunt neocupate complet. Dar majoritatea acestor proiecte se dovedesc utile într-un final. Calea ferată rapidă, de exemplu, s-a dovedit a fi un adevărat motor de creștere pentru economie, iar acest lucru l-am putut experimenta în timpul călătoriilor mele prin țară. Cred că chinezii sunt conștienți de problemele generate de faptul că nu au o piață complet deschisă, unde resursele sunt alocate de piață, nu de o autoritate centrală. Totuși, cred că statisticile privind economia chineză nu sunt mai puțin exacte decât cele care privesc alte regiuni ale lumii.

Dennis Lim

Recunoaștem că, foarte probabil, perioada creșterilor de două cifre s-a încheiat pentru China. Mai departe, ne așteptăm să vedem creșteri în intervalul de 4-5%, ceea ce nu este deloc neașteptat având în vedere creșterea semnificativă a dimensiunii economiei. Ratele de creștere de o singură cifră ar trebui să devină norma în viitor, potrivit așteptărilor noastre.

Au avut loc investiții extraordinare în rețeaua de căi ferate a Chinei. La finalul anului trecut, existau 121.000 de kilometri de cale ferată în China (din care 19.000 de kilometri este lungimea rutelor de mare viteză), iar un număr de 2,5 miliarde de pasageri au fost transportați anul trecut pe calea ferată din China.1 În pofida creșterii rapide din ultimii ani, densitatea căilor ferate din marile orașe chineze este încă sub nivelul înregistrat în alte orașe mari din lume, precum Londra, Paris sau Tokio. În opinia noastră, este nevoie în continuare de investiții în acest domeniu.

Situația este similară atunci când comparăm sistemele de metrou ale marilor orașe chineze cu cele ale altor orașe mari din lume. De exemplu, Chengdu, un mare oraș din zona de sud-vest a Chinei, cu 7 milioane de locuitori în interiorul orașului și 14 milioane de locuitori în zona metropolitană, are numai două linii de metrou – una mergând de la nord la sud și alta de la nord-vest la sud-est. Comparativ cu Tokio, cu 13 milioane de locuitori, diferența este semnificativă. În pofida investițiilor imense în infrastructură realizate de China în ultimii ani, a fost atins încă nivelul de saturație, așadar ne așteptăm să vedem în continuare investiții în căi ferate, drumuri și porturi.

În ceea ce privește sectorul manufacturier, utilizarea capacităților existente rămâne scăzută. Aceasta este o îngrijorare reală pentru noi din cauza anilor de investiții semnificative. Transportul de marfă pe calea ferată a înregistrat, de asemenea, o încetinire, iar ultimii doi ani în special au fost destul de slabi. Sectorul energetic conturează o imagine similară. După criza financiară globală din 2008-2009, a existat o încetinire a ritmului de creștere a producției de energie, care în acest moment acest sector afișează rate de o singură cifră, care cred că vor continua și în următoarele trimestre.

Despre piața de capital chineză

Eddie Chow

Piața chineză a acțiunilor de tip A este uriașă,  cu peste 2.000 de companii listate pe Bursa din Shaghai și aproape 1.000 de companii listate pe Bursa din Shenzhen și alte burse din China. Deoarece cotațiile sunt în yuani, doar rezidenții Republicii Populare Chineze sau investitorii străini autorizați printr-un certificat de investitor instituțional străin pot tranzacționa acțiuni de tip A, care sunt incluse în așa-numita piață domestică. Principala caracteristică a pieței bursiere domestice din China este ponderea foarte mare a investitorilor de retail, astfel că există adesea perioade de volatilitate legate de sentimentul pe termen scurt al investitorilor, mai degrabă decât de fundamentele pe termen lung. Furnizorul de indici MSCI ia în considerare includerea Bursei din Shanghai în indicii săi și au existat chiar discuții privind includerea a 5% din capitalizarea ajustată cu factorul free-float a acțiunilor chineze de tip A în indicele MSCI al Piețelor Emergente. Decizia MSCI este așteptată în luna iunie, iar dacă indicele va include acțiunile chineze de tip A, atunci este de așteptat ca interesul investitorilor străini pentru piața de capital chineză să crească.

Indicele MSCI China cuprinde acțiuni de tip H (ale unor companii chineze cu capitalizare mare și medie listate pe Bursa de la Hong Kong, a căror valoare este exprimată în dolari din Hong Kong), acțiuni de tip B (ale unor companii chineze listate pe bursele din Shanghai sau Shenzhen, a căror valoare este exprimată în dolari americani sau dolari din Hong Kong), red chips (companii din afara Chinei tranzacționate pe Bursa din Hong Kong și deținute direct sau indirect de entități de stat din China continentală), și P chips (companii din afara Chinei tranzacționate pe Bursa din Hong Kong și deținute de persoane fizice din China continentală). Aceasta este considerată piața off-shore și este accesată mai mult de investitorii străini, dar, la fel ca piața domestică, a fost foarte volatilă de-a lungul anilor.

Noi vedem piața off-shore ca fiind foarte atractivă din punctul de vedere al evaluării companiilor. Raportul preț/câștig (P/E) al Indexului MSCI China este de circa 10x, ceea ce pentru noi reprezintă un nivel foarte atractiv raportat la standardele istorice.2 Raportul preț pe active contabile (P/B) se tranzacționează de asemenea la aproape de un minim istoric de 1.3x.3 Vedem multe zone cu oportunități de investiții în China, în special în sectorul de consum, având în vedere procesul de tranziție traversat de economie. Piața auto chineză consemnează o creștere structurală solidă, inclusiv vânzări semnificative de automobile de lux. Vânzările de autovehicule de pasageri au crescut cu 5% anul trecut, iar estimările indică un avans similar și în 2016.4 Rata de penetrare a autovehiculelor în China rămâne la un nivel scăzut comparativ cu piețele mature, cum ar fi piața americană, așadar observăm un potențial semnificativ de creștere pentru companiile chinezești din acest sector, dar și pentru producătorii auto străini care vor să-și majoreze cota de piață în China.

Articolele sportive reprezintă o ală zonă de interes pentru noi. Piața articolelor sportive din China poate fi divizată în două segmente mari: străină și domestică, cu brandurile străine afișând niveluri de preț mai ridicate. Vedem anumite companii locale care își dezvoltă rețele de distribuție solide în orașe de rang doi și trei. De asemenea, vedem companii locale care vizează segmentul premium, prin încheierea de parteneriate cu branduri străine, de la care împrumută drepturile de marketing. Activitățile sportive recreative, de la fotbal la ski, cresc în popularitate.

Despre bănci și obligațiuni corporative

Mark Mobius

Aș dori să adaug câteva comentarii despre sistemul bancar chinez și despre piața obligațiunilor corporative, având în vedere că au existat îngrijorări și în legătură cu acestea. Nu există nicio îndoială pentru noi că există o serie de companii chineze supraîndatorate și care cel mai probabil vor avea probleme – de fapt, au deja probleme – și astfel au intrat în incapacitate de a-și achita datoriile. Totuși, băncile mari din China sunt controlate de stat și astfel beneficiază de sprijinul guvernului în momentele dificile. China are încă un volum impresionant de rezerve valutare, și există numeroase supape de siguranță care ar trebui să permită băncilor să-și onoreze obligațiile de a ajuta aceste companii la nevoie. Așadar, nu mă aștept să vedem o panică bancară extinsă la nivel național, și nici nu cred că vom asista la falimente în masă. Unele companii private probabil vor falimenta; de fapt, acest lucru se întâmplă deja. Dar considerăm că structura societății și structura de bază a sistemului financiar nu se va deteriora într-o măsură semnificativă.

Eddie Chow

Este adevărat că guvernul chinez și-a stabilit ca obiectiv major dezvoltarea unei piețe de obligațiuni mai performante; comparativ cu piața chineză de capital, cea a obligațiunilor este încă în fașă. Anul trecut au început să fie eliminate garanțiilor guvernamentale acordate companiilor de stat pentru emiterea de obligațiuni și astfel am asistat la primul default la plata obligațiunilor generat de o companie de stat. Considerăm că aceasta este o evoluție sănătoasă care îi ajută pe investitori să înțeleagă riscurile investițiilor în obligațiuni. Este adevărat că vom vedea mai multe default-uri în viitor, dar cred că în general nu vor avea o dimensiune care să reprezinte o amenințare la adresa lichidității sistemului bancar sau a întregii economii. În ceea ce privește condițiile monetare generale ale economiei chineze, situație pare sănătoasă în continuare. China are o rată a economisirii ridicată, iar Banca Populară Chineză (BPC) monitorizează foarte atent situația lichidității întregului sistem. Credem că în cazul în care va fi nevoie BPC va injecta lichiditate pe termen scurt în piață. În general,cred că guvernul caută soluții pentru a ajuta mediul de business să-și reducă povara datoriei acolo unde este necesar și să elimine capacitatea de producție în exces; acesta este conștient de nevoia de întineri sistemul bancar, astfel încât creditarea să fie canalizată dinspre companiile cu probleme către cele sănătoase. Închiderea unora dintre companiile slabe va elimina o parte din creditele cu probleme ale sistemului bancar, care se află acum în grija guvernului în loc să intre direct în default. În general, cred că guvernul caută soluții pentru diminuarea gradului de îndatorare a companiilor, astfel că riscul de a asista la o criză amplă a sistemului financiar este scăzut.

Mark Mobius

Sper că Dennis, Eddie și cu mine am lămurit câteva dintre concepțiile greșite despre China și am adresat câteva îngrijorări comune. În concluzie, credem că temerile privind un colaps bancar sau economic în China sunt exagerate și că există în continuare spațiu pentru dezvoltarea infrastructurii înainte de a atinge nivelul altor țări. Vedem în continuare oportunități de investiții în diferite sectoare de piață și credem că investitorii răbdători vor obține recompense pe termen lung din moment ce acțiunile tranzacționate pe piața chineză sunt subevaluate în acest moment.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scăzută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: Centrul de Informare pe Internet al Chinei, China.org.cn, Ianuarie 2016

2. Surse: FactSet, date aferente lunii martie 2016. Raportul P/E aferent unei companii măsoară prețul acțiunii comparativ cu câștigul per acțiune al companiei. Raportul P/E aferent unui indice este o medie ponderată a rapoartelor P/E ale companiilor incluse în indice.

3. Surse: FactSet, date aferente lunii martie 2016. Raportul P/B aferent unei companii măsoară prețul curent al acțiuni împărțit la valoarea activului net per acțiune. Raportul P/B aferent unui indice este o medie ponderată a rapoartelor P/B ale companiilor incluse în indice.

4. Nu există nicio certitudine cu privire la materializarea vreunei previziuni.