Home > Perspective > Revenirea turismului în Columbia

Revenirea turismului în Columbia

aprilie 25, 2016

Columbia a avut mult timp o reputație îndoielnică în rândul turiștilor, ceea ce i-a împiedicat pe mulți dintre aceștia să exploreze această țară fascinantă. Guvernul columbian și oamenii de rând s-au confruntat cu multe provocări în ultimele decenii și s-au străduit să îmbunătățească atractivitatea țării în fața turiștilor, dar și a investitorilor. În timpul unei vizite recente în Columbia, am descoperit că țara este o destinație atractivă, cu o varietate incredibilă de obiective turistice, festivaluri și peisaje superbe, incluzând plaje cu nisip alb, munți, jungle tropicale, cascade și chiar vulcani. Împreună cu colegii mei am explorat și numeroasele oportunități de investiții ale țării și în general am fost încurajați de ceea ce am văzut și auzit în timpul vizitei noastre.

În Cartagena, Columbia

Prima noastră oprire a fost la Cartagena, un oraș cu o istorie interesantă. Orașul este un centru de rafinare a petrolului important și un port major; în timp ce avionul ateriza am putut observa un șantier naval uriaș, cu macarale moderne, care descărcau un cargobot german. Am simțit, totuși, că potențialul investițional al Cartagenei este legat mai degrabă de turism și am vrut să aflăm mai multe detalii referitor la acest aspect.

Turismul în ascensiune

În 2015, circa 2,5 milioane de turiști străini au vizitat Columbia, o creștere cu 12% față de 2014 și triplu față de nivelul din 2005.1 Deprecierea monedei columbiene (peso-ul) a încurajat turiștii străini, în special pe cei americani, având în vedere că dolarul și-a dublat valoarea față de peso în ultimul an și jumătate. Cartagena atrage o parte importantă a turiștilor și cred că nu există niciun motiv pentru care să nu poată ajunge la nivelul capitalei Bogota, care este principala destinație turistică a țării în acest moment.

Turismul din Columbia a avut de suferit în trecutul recent al țării din cauza violețelor legate de traficul de droguri. Totuși, politica de securitate democratică și apărare a lui Álvaro Uribe Vélez (pereședintele Columbiei din 2002 până în 2010) concepută pentru a recâștiga controlul guvernamental și a lupta împotriva drogurilor și crimei organizate și „caravanele turistice” (caravanas turisticas) s-au dovedit eficiente. Caravanele turistice implicau forțele militare, care ofereau protecție suplimentară pe străzi în anumite zile de sărbătoare.

Cartagena, Columbia

Numele complet al orașului este de fapt Cartagena de Indias (Cartagena Indiilor) pentru a se diferenția de orașul spaniol al cărui nume l-a preluat. Turiștii din Cartagena nu doar că se bucură de un climat tropical, plaje și mare, dar și de clădiri incredibile din orașul vechi construite în epoca colonială. Orașul a fost un port-cheie pentru spanioli din anii 1500 până în anii 1700 și a devenit un centru al comercianților bogați, soldaților și regalității. Orașul împrejmuit de ziduri și fortăreața sunt parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Aurul și alte comori din toată America Latină au reprezentat un stimulent pentru dezvoltarea inițială a orașului, din moment ce portul a fost un un punct important pentru navele spaniole care transportau comorile spre Spania, via Havana. Orașul fortificat și fortăreața sunt printre cele mai bine conservate din America, probabil datorită faptului că o asemenea bogăție reprezenta o țintă pentru inamicii europeni ai Spaniei, dar și pentru pirați.

Cartagena, Columbia

A fost o plăcere să merg pe lângă zidurile orașului vechi, ceea ce m-a transportat înapoi în perioada colonială, când orașul era bijuteria sud-americană a Spaniei. În interiorul zidurilor fortificate se află străzi și alei mărginite de vechi clădiri coloniale foarte frumos restaurate și care acum sunt ocupate de o varietate de magazine, de la cele care vând suveniruri la magazine de modă, restaurante și hoteluri. În timp ce ne plimbam, am ajuns într-o piață aflată în apropierea unei catedrale, unde un grup de soliști și dansatori susțineau un concert improvizat.  Mai departe, a trebuit să evităm trăsurile trase de cai mergând pe aleile pavate foarte înguste. Am trecut pe lângă un hotel elegant aflat într-o clădire construită inițial în 1621 și care de-a lungul istoriei a găzduit o congregație catolică, un spital caritabil, o închisoare și o școală de medicină. În 1991, un grup de investitori columbieni au restaurat clădirea și o mulțime de artefacte au fost găsite sub ruine. Fosta sală de mese a călugărițelor a fost transformată într-unul dintre cele mai faimoase restaurante gourmet ale orașului.

Orașul fortificat este în prezent doar o mică parte a ceea ce a devenit o metropolă uriașă. Zona Boca Grande (Gura Mare) aflată între Golful Cartagena și Marea Caraibilor include cele mai multe atracții turistice: hoteluri, magazine, restaurante, cluburi de noapte și galerii de artă, precum și plaje cu nisip vulcanic gri și ape foarte calde.

Am vizitat, de asemenea, un centru comercial modern deschis recent, dar și cartiere rezidențiale și zona industrială din port. Camioane venind din toate orașele columbiene se strâng în port pentru a încărca sau descărca marfă. Pentru a ne deplasa prin oraș am recurs la o aplicație foarte populară prin care pot fi comandate mașini cu șofer. Șoferii pe care i-am întâlnit erau politicoși și serviabili, iar eu le-am pus diverse întrebări pentru a afla perspectiva lor în timp ce făceam turul orașului. Când am văzut un echipaj de poliție care oprea mașini, l-am întrebat pe tânărul nostru șofer dacă polițiștii sunt sau nu onești. Răspunsul lui rapid și sincer a fost „nu”. Din păcate, coruția este un fenomen extins la nivel global (chiar și în țările dezvoltate) și adesea este considerată un cost pentru mediul de business. Vestea bună este că datorită internetului lucrurile au devenit mai transparente și în multe zone s-au depus eforturi pentru eradicarea corupției.

Am citit ziarele de limbă spaniolă pentru a afla subiectele de interes legate de oraș și de întreaga națiune, iar unul dintre articole titra: „Situația economică este dificilă, dar nu îngrozitoare“. Articolul reprezenta un interviu cu președintele Juan Manuel Santos, care spunea că acest an ar putea fi cel mai spectaculos an din istoria țării în cazul în care se va ajunge la un acord de pace cu rebelii din mișcarea FARC. FARC, o mișcare de gherilă marxist-leninistă care luptă împotriva guvernului din 1964, este prescurtarea pentru “Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia”, adică “Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei”. Statele Unite și țările europene consideră FARC o organizație teroristă responsabilă pentru numeroase crime. Guvernul columbian și FARC au derulat în ultimele luni negocieri pentru încheierea unui posibil acord de încetare a focului, deși un acord de pace definitiv rămâne ambiguu deocamdată.

Ca o concluzie a vizitei noastre în Cartagena, este foarte clar că orașul este o destinație turistică extraordinară, care va atrage cu siguranță tot mai muți turiști în următorii ani pe măsură ce reputația de țară sigură a Columbiei va câștiga mai mult teren.

Medellín

Următorul oraș vizitat a fost Medellín, aflat în mijlocul unui peisaj montan presărat cu zgârie-nori care par că escaladează munții. Când am vizitat prima dată Medellín, în anii ‘90, am fost destul de neliniștit deoarece Medellín și Cali erau cunoscute drept „capitalele drogurilor”, fiind conduse de cartelurile drogurilor. Am înțeles perfect de ce Medellín putea fi ascunzătoare perfectă pentru criminali, având în vedere numeroșii munți acoperiți cu păduri dese. Totuși, după ce am ajuns la hotel și am început să vizitez companii și să discut cu oamenii, m-am simțit mai ușurat, și am realizat că în pofida reputației sale, orașul găzduia afaceri legitime și probabil că o parte din temerile anterioare au dispărut astfel.

În Medellín, Columbia

Fondat în perioada colonială de la începutul anilor 1600, orașul Medellín are o istorie lungă, denumirea sa fiind preluată după cea a unui sat din Spania. Medellín este al doilea cel mai mare oraș al Columbiei (după Bogota) și are o populație de circa patru milioane de locuitori. Având în vedere relieful dificil, nimeni nu s-ar fi așteptat ca un oraș de o asemenea diminesiunie să se dezvolte în acestă zonă, dar producția și exportul de aur din minele aflate în munții din apropiere explică de ce oamenii au fost atrași aici. În timpul perioadei coloniale, orașul a fost o țintă importantă pentru exploratorii spanioli, care au extras cât de mult aur au putut din America Latină pentru a-l trimite în Spania. Ulterior, mediul s-a dovedit prielnic pentru producția de cafea, care a devenit un produs de export cheie, încurajând dezvoltarea unei clase de comercianți ambițioși și de antreprenori ai căror descendenți au transformat orașul într-un centru de inovație și creștere. În prezent, există o serie de companii de talie mare în Medellín, care și-au extins afacerile în toată America Latină și chiar în alte regiuni ale lumii. Accesul în oraș continuă să se îmbunătățească datorită unor proiecte de infrastructură aflate în derulare, care includ aeroporturi, drumuri mai bune și căi ferate. Din cauza reliefului abrupt, o scară rulantă exterioară cu o lungime de 384 de metri a fost instalată pentru a ajunge într-unul dintre cartierele aflate pe munte. De asemenea, există planuri pentru construcția unui tunel care să conecteze aeroportul de oraș, astfel încât călătorii să evite drumurile abrupte, dar spectaculoase.

Gazdă a Cartelului Medellín condus de Pablo Escobar, orașul a fost scena diverselor războaie ale drogurilor în anii ‘80. După moartea lui Escobar în 1993, numărul violențelor a intrat în declin, iar în 2002 fostul președinte Álvaro Uribe a ordonat armatei să desființeze milițiile urbane, cum este FARC, ca parte a eforturilor de a reduce numărul violențelor. Au existat și alte inițiative de a îmbunătăți situația orașului, prin construirea, alături de alte proiecte de infrastructură publică, a unor hoteluri, muzee sau parcuri. Astăzi, Medellín este un oraș vibrant și primitor pentru turiști.

Medellín găzduiește unul dintre cele mai mari conglomerate din Columbia, astfel că am profitat de acestă oportunitate pentru a ne întâlni cu un director al grupului, care și-a amintit că m-a întâlnit cu mai mulți ani în urmă, atunci când era analist de investiții. Ne-a povestit despre o reorganizare și o extindere recente și ne-a spus că vede foarte mult potențial de creștere, mai ales pe fondul expansiunii clasei de mijloc din regiune. Am discutat despre complexitatea derulării unei afaceri în piețele din regiune – inclusiv în Brazilia – care prezintă și dificultatea unei limbi diferite (portugheza) față de cea a majorității țărilor Americii Latine (spaniola). Cu privire la America Latină, în ansamblu, oficialii companiei ne-au confirmat că regiunea a suferit din cauza devalorizării monedelor și a creșterii ratelor de dobândă. Totuși, economiile reale performează relativ bine, iar conturile de profit și pierdere ale multor companii par sănătoase. Am discutat și despre modul de viață al celor 22 de milioane de oameni care formează clasa de mijloc a Americii Latine, dar și despre dezvoltarea produselor financiare de economisire și investiții adresate acestora. Compania a angajat antropologi și sociologi pentru a trăi în mijlocul comunităților din America Latină pentru a observa cum îți cheltuiesc banii și pentru a studia viața de zi cu zi a acestora.

Bariere pentru afaceri – și riscuri

Similar cu experiențele noastre din Brazilia și alte țări din America Latină, am aflat că reglementările guvernamentale eronate reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri luate în considerare de companii, dar am aflat și modalitățile prin care acestea își rezolvă provocările și găsesc noi zone de creștere.

Am revizitat în timpul recentei mele călătorii în Columbia un producător de ciment pe care îl mai vizitasem în 1998. Mi-am amintit că directorul general ne-a asigurat în acel moment că firma va reuși să traverseze perioada economică foarte dificilă de atunci. Din fericire, a reușit! Ne-am amuzat de faptul că eu mi-am exprimat atunci o mulțime de temeri privind sănătatea financiară a companiei și de răspunsul lui: “Nu te îngrijora, Mobius!” De data aceasta am discutat despre programul 4G al guvernului columbian, a patra generație a planurilor de infrastructură care vizează construirea de drumuri care să conecteze marile orașe ale țării. Desigur, un asemenea efort va necesita o cantitate uriașă de ciment; în Columbia, consumul de ciment este încă dominat de utilizatorii de talie redusă, care achiziționează ciment în saci, nu vrac. Sectorul rezidențial reprezintă o zonă suplimentară de potențial de creștere, și nu doar pentru ciment, ci și pentru alte industrii ale țării, în condițiile în care vârsta mediană a populației este de sub 30 de ani2, iar acești tineri își întemeiază familii și au nevoie să-și îmbunătățească condițiile de locuit și să achiziționeze alte bunuri de consum.

Medellín, Columbia

Desfășurând operațiuni la nivel mondial, producătorul de ciment reprezintă un exemplu al modului în care companiile din Medellín s-au extins în alte țări pentru a avea acces la piețe noi. Am discutat despre faptul că transportul este un cost foarte important al cimentului și despre faptul că această industrie este mai degrabă una locală, deservind o piață pe o rază de circa 100 de kilometri în jurul unei fabrici.

În timp ce industria petrolieră reprezintă mai puțin de 10% din Produsul Intern Brut (PIB) al Columbiei3, exporturile de petrol rămân o sursă importantă de venituri pentru guvern. Prețul energiei afectează costul transportului, dar are repercursiuni și asupra altor sectoare economice. Când am vizitat o bancă, prima întrebare pusă a fost legată de impactul prețului scăzut al petrolului asupra băncii și asupra țării în general. O bună recoltă de cafea în 2014 a ajutat la contrabalansarea scăderii veniturilor din petrol, dar amenințarea secetei în anumite zone ale țării din 2015 și din prima parte a acestui an are un impact negativ asupra bugetului guvernamental. Astfel, executivii băncii cred că va urma o nouă rundă de reforme fiscale pentru a acoperi deficitul viitor, sub forma unei majorări a taxei pe valoarea adăugată (TVA) sau chiar a impozitului pe dividende.

Executivii băncii erau îngrijorați și în legătură cu creșterea ratei inflației. Prețurile de consum au crescut cu 7,5% în februarie, mult peste intervalul de 2-4% țintit de guvern, ceea ce a determinat banca centrală să majoreze dobânda-cheie la ședința de politică monetară din martie pentru a șaptea lună consecutiv.4 Creșterea recentă a inflației s-a datorat în principal majorării prețurilor alimentelor și este de așteptat să existe o scădere în viitor, dar situația trebuie supravegheată în continuare. Totuși, bancherii consideră că potențialul sectorului serviciilor financiare este semnificativ, în condițiile în care se estimează că o treime din adulții columbieni nu dețin un cont curent.

De asemenea, am revizitat un producător alimentar specializat în ciocolată (columbienii beau în general ciocolată caldă la micul dejun în loc de cafea sau ceai), dar care a dezvoltat activități și în alte sectoare, precum afacerile cu restaurante, și care se extinde la nivel global prin achiziții. Mi-am amintit că unul dintre executivii companiei îmi spunea acum două decenii că Medellín este un oraș grozav, cu foarte mult potential și un centru industrial important. Considerațiile sale s-au dovedit corecte. Fabrica pe care am vizitat-o era foarte curată și impresionantă, iar muncitorii purtau uniforme.

Executivii cu care am discutat ne-au spus că eforturile de reformare fiscală ale guvernului au avut în general un impact negativ asupra mediului de afaceri; am discutat de asemenea despre faptul că „taxa pe avere” a descurajat investițiile. Așadar, ne-au spus că nu vor mai deschide fabrici în Columbia, dar își vor extinde producția în alte țări cu un regim fiscal mai bun. Deprecierea peso-ului columbian a fost de bun augur pentru multe companii orientate către export, din moment ce produsele lor au devenit competitive și au descurajat concurenții străini să intre pe piață.

Grevele muncitorilor sunt o altă problemă a companiilor din Columbia. La începutul acestui an, Sindicatul Central al Muncitorilor (Central Unitaria de Trabajadores de Colombia, CUT), cea mai mare federație de sindicate din Columbia, care cuprinde 500.000 de membri și 500 de sindicate din sectoarele public și privat, a amenințat cu întreruperea activității și proteste ca urmare a unui decret guvernamental care prevedea majorarea salariului minim cu 7%, la circa 212 dolari. CUT a declarat că va ataca decretul la Consiliul de Stat (Consejo de Estado), cea mai înaltă curte administrativă a Columbiei. Deși s-ar putea crede că o creștere de salariu trebuie sărbătorită, CUT a susținut că decretul încalcă constituția deoarece este sub nivelul ratei inflației

Noul guvern columbian se focalizează pe lege și ordine, ceea ce înseamnă neutralizarea și desființarea divereselor mișcări revoluționare din țară. În afară de FARC, un alt grup cu care guvernul s-a confruntat este Armata de Eliberare Natională (Ejército de Liberación Nacional, ELN), care a devenit forțată să colaboreze cu guvernul datorită dispoziției FARC de a negocia. Clanul Úsuga este un alt grup infracțional care a derulat o serie de activități ilegale, inclusiv furul de petrol din conducte, o parte fiind utilizată chiar pentru a produce cocaină. Asociația Columbiană a Petrolului estimează că circa 300.000 de barili de petrol s-au furat în 2015.

Deși provocările sunt foarte mari, guvernul columbian s-a angajat să le întâmpine. Transparancy International, un grup care monitorizează gradul de corupție al guvernelor din întreaga lume, a raportat o îmbunătățire semnificativă a gradului de transparență al serviciilor publice din Columbia în ceea ce privește deschiderea, dialogul, regulile și controlul. Din păcate, aceste îmbunătățiri nu se reflectă și la nivelul percepției publice asupra corupției. Indicele de percepție a corupției publicat de Transparency International arară de fapt o creștere a corpuției din 2012 încoace, deși corupția în sine a scăzut.5 Acest lucru se poate datora creșterii utilizării telefoanelor inteligente, care a accelerat comunicare între oameni și astfel aceștia au devenit mult mai conștienți de acest fenomen.

De-a lungul perioadei îndelungate de timp în care am investit în columbia, am observat îmbunătățiri semnificative. Calea spre reformă a guvernului este clară, iar dacă acesta va rezolva problema FARC și a celorlalte grupări, considerăm că îmbunătățirea condițiilor pentru investitori va continua. Chiar mai important, dacă guvernul columbian va reuși să rezolve problemele bugetare fără să recurgă la înăsprirea fiscalității și va continua programul de privatizări pentru a-și finanța proiectele de infrastructură, credem că viitorul acestei națiuni frumose poate fi foarte luminos.

Comentariile, opiniile și analizele prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: Ministerul de Turism al Columbiei

2. Sursa: CIA, The World Factbook, date din 2015.

3. Sursa: Banca Mondială, date din 2014.

4. Sursa: Bloomberg LP.

5. Sursa: Indicele de Percepție a Corupției publicat de Transparency International, date din perioada 2012-2015.

Categories: Perspective