Home > Perspective > Provocări și oportunități pentru companiile braziliene

Provocări și oportunități pentru companiile braziliene

martie 23, 2016

Nu există niciun dubiu că Brazilia se confruntă cu numeroase provocări (unele dintre acestea au fost explorate în articolul anterior publicat pe blog), iar știrile recente au generat valuri de volatilitate pe piața braziliană. Nu putem prezice cum va evolua situația politică din Brazilia, dar știm că, din moment ce incertitudinea nu este pe placul investitorilor, țara va traversa câteva hopuri în perioada următoare. Nu putem ignora situația macroeconomică a unei anumite țări, dar noi suntem investitori de tip bottom-up și ne uităm la situația și perspectivele fiecărei companii. În acest articol, voi împărtăși observațiile mele despre câteva companii din Brazilia pe care le-am vizitat recent împreună cu echipa mea și voi descrie provocările pe care acestea le întâmpină și modalitățile prin care încearcă se le depășească. Este datoria noastră să selectăm companiile care credem că pot supraviețui și prospera când situația Braziliei se va îmbunătăți – ceea ce credem că se va întâmpla în timp.

Exporturile, motor de creștere

Printre datele economice pesimiste, am observat exporturile ca un element salvator pentru multe companii braziliene. Am avut oportunitatea să vizitez împreună cu echipa mea un producător brazilian de caroserii de autobuz cu operațiuni în întreaga lume. Nu am fost surprinși să aflăm că mediul economic este dificil, iar cererea s-a prăbușit și nu există niciun semnal de revenire în viitorul apropiat. Profitabilitatea companiei s-a redus, iar nivelul datoriilor a explodat. Lipsa finanțării este o îngrijorare majoră pentru acest sector economic, dar țara are nevoie de condiții mai bune de transport, astfel că reprezentanții companiei sunt optimiști că cererea de autobuze va crește pe termen lung. Partea pozitivă este că deprecierea monedei braziliene, realul, a contribuit la creșterea exporturilor, iar executivii companiei sunt optimiști în privința afacerilor de pe piețele externe.

Vizitând o fabrică de piese auto in Brazilia

De asemenea, am fost interesați să obținem o imagine asupra industriei auto braziliene prin vizitarea unei fabrici de piese auto. Pentru a ajunge la fabrică, am călătorit pe o autostradă cu cinci benzi pe sens, care este deținută și operată de o altă companie vizitată de noi. În timpul călătoriei, am trecut de trei bariere, la fiecare dintre ele șoferul achitând câte 10 reali (circa 2 dolari). Crearea punctelor de taxare pe autostrăzi a devenit un subiect de dezbatere politică. Șoferii încearcă să ocolească punctele de taxare, ieșind de pe autostradă, în momentul în care barierele sunt localizate dincolo de o zonă populată. Am aflat că pe o autostradă doar 8% dintre utilizatori plătesc taxa, în timp ce pe o alta procentul este de 40%. Noi am rămas pe autostradă și am plătit toate taxele, astfel că am observat că drumul este într-o stare excelentă, iar autostrada este mărginită de zone rurale verzi și de câteva plantații de eucalipt. A fost nevoie ca porțiuni din autostradă să fie construite prin tăierea unor versanți, iar ambele laturi au fost terasate pentru a preveni alunecările de teren.

Când am sosit la fabrica de componente auto, directorul financiar ne-a vorbit despre istoria companiei, care furnizează pistoane, segmente de piston, arbori cotiți, filtre de aer și ulei și alte piese auto, atât pentru producătorii de echipamente originale, cât și pentru industria de reparații auto. Procesul de fabricare includea turnarea oțelului sau aluminiului topit în forme brute și apoi finisarea pieselor cu mașini de mare precizie. În acea parte a fabricii era foarte cald și murdar, muncitorii turnând metalul încins în matrițe. După răcire, matrițele erau deschise și piesele erau mutate în zona mașinilor de mare precizie, unde muncitorii, ajutați de roboți, le dădeau forma finală. Era un proces foarte aspru și murdar, cu excepția camerei dotate cu aer condiționat, unde avea loc inspecția finală și ambalarea pieselor. În cadrul fabricii am observat utilizarea unui mixt între forța de muncă umană și roboți, ceea ce permitea flexibilitatea de a crea loturi mici pentru clienți diferiți. Similar cu ceea ce am aflat în cazul companiei producătoare de caroserii de autobuz, și oficialii acestei companii ne-au spus că producția și vânzările de mașini nu mergeau foarte bine în Brazilia, dar ei beneficiau de pe urma exporturilor și vânzărilor de piese aftermarket.

Am luat cina cu executivii unei companii de închirieri auto. Ei ne-au confirmat impactul devalorizării monedei braziliene și ne-au spus că mai mulți turiști locali preferă să viziteze alte orașe braziliene decât să călătorească în străinătate. Totuși, una dintre problemele lor era că vor reuși să vândă mai greu mașinile pe care le-au utilizat din moment ce producătorii auto locali au redus prețurile, astfel că ar putea avea loc o consolidare a industriei. “Brazilia este un loc dificil pentru afaceri! Nu ne temem de competiția străină.”

Sectorul de consum se zbate, dar supraviețuiește

Ne-am întâlnit, de asemenea, cu executivii unei mari companii de produse alimentare. Deși părea să fie o companie bine administrată, o mare parte a costurilor acesteia erau în dolari americani. Din cauza deprecierii realului și a puterii de cumpărare scăzute a consumatorilor, capacitatea companiei de a majora prețurile a fost limitată, astfel că aceasta se confrunta cu un an dificil. Grâul este un ingredient de bază pentru multe dintre produsele companiei, iar deprecierea monedei nu le-a adus prea multe beneficii, în condițiile în care cea mai mare parte a cantității de grâu necesară este importată. Compania încearcă să-și mențină marjele de câștig prin creșterea treptată a prețurilor și implementarea unor procese de restructurare. Oficialii companiei ne-au spus că speră să majoreze volumul exporturilor datorită prețurilor competitive, în special către piața din Statele Unite. De asemenea, oficialii companiei iau în considerare achiziția unor competitori pentru a-și majora cota de piață, dar au descoperit că multe dintre companiile pe care le vizau sunt grupuri deținute de familii care nu vor să vândă și care au fost mai puțin afectate de scăderea economiei braziliene pentru că nu sunt puternic îndatorate.

Executivii unei companii producătoare de băuturi pe care am vizitat-o ne-au spus că actuala criză din Brazilia a permis companiei să-și consolideze operațiunile cu achizițiile efectuate anterior. Ne-au spus că vânzările de bere au rezistat mai bine decât cele de băuturi non-alcoolice (ceea ce este general valabil peste tot în lume în perioade de criză), iar operațiunile din străinătate au acționat ca un element de amortizare. Când i-am întrebat cum percep nivelul de accesibilitate al consumatorilor la produsele lor, ne-au menționat că se concentrează pe ambalajele returnabile în supermarketuri  – berea este îmbuteliată în sticle pe care consumatorii le returnează la magazin pentru a li se returna o sumă reținută drept garanție pentru ambalaj în momentul achiziției. Această operațiune reprezintă un câștig și pentru supermarketuri, care își cresc astfel traficul. Totuși, compania se aștepta să se confrunte cu un an dificil, din cauza climatului macroeconomic precar și a amenințării creșterii taxelor pe vânzarea de bere în statele care au nevoie disperată de fonduri. Au precizat că jucătorii din industrie lucrează împreună pentru a demonstra guvernului că poate câștiga mai mult dacă nu majorează taxele, ci mizează pe creșterea consumului.

De asemenea, în sectorul de consum, ne interesează produsele de îngrijire personală. Brazilia este o țară orientată către modă și înfrumusețare, iar industria locală de cosmetice, parfumuri și articole de toaletă se numără printre cele mai mari din lume. Economia slabă și creșterea taxelor și-a pus însă amprenta asupra multor sectoare ale acestei industrii; în 2015, guvernul a majorat taxele pe produse cosmetice și de îngrijire personală, ceea ce a afectat întreaga industrie. Oficialii unei firme pe care am vizitat-o ne-au spus că piața este foarte aglomerată și competitivă. Totuși, compania s-a extins pe alte piețe dinamice din America Latină, iar aceste eforturi au dat roade.

O companie de produse farmaceutice pe care am vizitat-o își diversifica gama de produse în alte sectoare (inclusive cel al cosmeticelor), ceea ce i-a permis să-și îmbunătățească bilanțul contabil, prin reducerea gradului de îndatorare. Piața farmaceutică braziliană este foarte concentrată, iar 20 de companii cumulează 65% din vânzări. Compania pe care am vizitat-o considera că are o cotă de piață solidă și se aștepta la creșterea vânzărilor, dar există totuși riscul unei intervenții a statului în stabilirea prețului medicamentelor.

Din vizita la un lanț de magazine universale care se adresa clienților cu venituri mici și medii am aflat că vânzările online mergeau destul de bine, iar cele mai populare produse erau articolele de îmbrăcăminte. Executivii companiei ne-au spus că au achiziționat o companiei de curierat și una de IT, care lucrează acum exclusiv pentru ei, ceea ce le-a permis să-și îmbunătățească serviciile de livrare și pe cele online. Discutând despre operațiunile online, am aflat că cele mai multe companii braziliene livrează cumpărăturile în mod gratuit în cinci zile și solicită o taxă în cazul în care clientul dorește ca produsele să fie livrate într-un timp mai scurt. Așadar, operațiunile de livrare se numără printre provocările cu care se confruntă compania, în timp ce câștigurile s-au redus din cauza ratelor de dobândă ridicate. Una dintre metodele prin care compania încearcă să mențină prețurile la un nivel redus este să achiziționeze cantități mari de marfă și să le păstreze în stoc. Pentru un control mai bun, compania a introdus un nou sistem IT și a aplicat diverse mecanisme de stimulare a angajaților pentru a reduce fluctuația personalului, inclusiv un sistem de acordare de bonusuri.

În sectorul financiar, am vizitat un grup implicat în sistemul bancar, administrare de active și asigurări. Sectorul bancar brazilian este foarte concentrat, iar băncile controlate de stat au o cotă de piață importantă. Executivii băncii pe care am vizitat-o ne-au povestit despre impactul recesiunii din Brazilia (cea mai dură din anii 1930 încoace) și despre blocajul politic. Având în vedere situația dificilă din Brazilia, nu a fost surprinzător să aflăm că rata creditelor neperformante a crescut. Totuși, existau speranțe legate de o schimbare pozitivă la nivel politic odată cu viitoarele alegeri prezidențiale din 2018, dacă nu chiar mai devreme, iar banca afișa un rezultat bun în pofida mediului economic, datorită portofoliului conservator, marjelor ridicate de dobândă, competiției pozitive, măsurilor de reducere a costurilor și comisioanelor solide.

Unul dintre cele mai importante active: Tinerii

Serviciile de educație au foarte mare cerere în Brazilia din cauza incapacității guvernului de a le asigura unei mase largi de tineri. Astfel, a avut loc o creștere rapidă a companiilor private care furnizează servicii de educație. Am vizitat una dintre aceste companii, care, similar altor firme, se confruntă cu deciziile guvernului de a retrage sau de a reducerea creditele acordate studenților pentru plata studiilor. Având o dimensiune considerabilă și servicii diversificate, compania afirmă că poate depăși actualele dificultăți economice și că se află chiar în poziția de a putea achiziționa competitori. Totuși, principalul risc rămâne legat de schimbările la nivel legislativ. Executivii companiei ne-au spus că afacerile pot crește chiar și în condițiile economice dificile actuale și în lipsa programelor de creditare guvernamentale și și-au exprimat satisfacția că îi pot ajuta pe studenți să-și majoreze veniturile după absolvirea studiilor. Unul dintre directorii companiei ne-a spus că există încă spațiu pentru expansiunea rapidă a campusurilor universitare și a centrelor de studiu la distanță. Cel mai important criteriu de evaluare calitativă a acestui sector este gradul de angajare după absolvire. Competiția este concentrată în principal la nivel regional, astfel că nu există branduri naționale importante, ne-au spus aceștia. Cea mai importantă barieră de intrare pe piață este reprezentată de reglementări. Sectorul este strict reglement, iar majoritatea instituțiilor și cursurilor noi trebuie să treacă printr-un lung proces de aprobare derulat de Ministerul Educației din Brazilia.

Am vizitat și un comerciant de articole de îmbrăcăminte important, care plănuia să lanseze o colecție de articole sportive pentru femeile tinere. Așa cum am aflat și din celelalte discuții cu executivi de companii, și oficialii acestei companii ne-au declarat că se confruntă cu provocările generate de mediul economic instabil, de taxele ridicate și de competiție. Cu câțiva ani în urmă, guvernul brazilian a oferit stimulente fiscale industriei textile, care necesită utilizarea intensivă a forței de muncă, prin reducerea taxei pe valoarea adăugată. Măsura respectivă a fost anulată recent însă, iar companiile au pierdut un beneficiu care se presupunea că va fi permanent. Nivelul ridicat al șomajului a reprezentat de asemenea o provocare pentru vânzările companiei, care a găsit totuși oportunități de a recupera marje și volume, iar în plus compania a beneficiat de potențialul ridicat de creștere a vânzărilor online.

Infrastructura: Construind viitorul

Infrastructura Braziliei are nevoie de îmbunătățiri, mai ales având în vedere faptul că țara va găzdui Jocurilor Olimpice de Vară din 2016 – un subiect pe care o să îl abordez într-un comentariu viitor. O modalitate prin care guvernul încearcă să stimuleze investițiile în infrastructură este acordarea de concesiuni firmelor private. Pentru a atrage ofertanți, guvernul a început în sfârșit să asculte doleanțele sectorului privat, care solicită rate de rentabilitate mai mari pentru a face concesiunile mai atractive, în special în ceea ce privește porturile și liniile de cale ferată.  În Brazilia, guvernul a permis companiilor private să-și asume riscul de a construi obiective de infrastructură publică sau civilă (cum ar fi autostrăzi sau porturi), dar cu dreptul de a taxa utilizatorii pentru a obține un randament adecvat. Multe proiecte sunt viabile doar cu finanțare ieftină de la Banca de Dezvoltare a Braziliei (BNDES), care a distribuit aproape 88 miliarde de dolari sub forma unui program de creditare subvenționat. Dar din cauza problemelor financiare ale guvernului, este dificil de continuat astfel de programe.

La jumătatea anului 2015, guvernul brazilian a anunțat un plan investiții în infrastructură de zeci de miliarde de dolari, incluzând porturi, aeroporturi, căi ferate și drumuri. Acest plan includea chiar și o cale ferată care să conecteze oceanele Atlantic și Pacific, din Brazilia până în Peru. Problema este, bineînțeles, nivelul ridicat al dobânzilor, care face astfel de proiecte dificil de justificat din punct de vedere economic. De asemenea, din moment ce multe proiecte de infrastructură aveau drept scop facilitarea exportului de materii prime, viabilitatea lor este pusă sub semnul întrebării în actualul context marcat de prețuri în scădere ale materiilor prime, cum este minereul de fier. Pentru ca investițiile în infrastructura energetică să devină atractive pentru investitorii privați, Brazilia a majorat recent tarifele de electricitate. Totuși, apetitul investitorilor nu s-a îmbunătățit având în vedere volatilitatea politică ridicată și deprecierea monedei.

Ne-am întâlnit cu executivii unuia dintre cei mai mari producători de energie din Brazilia, cu operațiuni și în afara țării. În Brazilia, compania produce, dar și distribuie energie. Ne-au spus că energia verde este importantă, iar circa 65% din energia consumată de Brazilia este generată de hidrocentrale. Energia produsă de termocentrale însumează 21% din total, iar cea din surse regenerabile 14%. Există o problemă mare cu furtul de energie – oamenii utilizează energie fără să plătească. Un aspect cheie pentru companiile producătoare de energie este diferența dintre vânzările de energie pe bază de contract și cele realizate pe piața nereglementată, către clienții mari. În acest caz, compania a finalizat un contract pe termen lung încheiat pe piața reglementată cu un mare furnizor de electricitate către consumatorii casnici, iar acum depinde de vânzările pe piața nereglementată către companiile mari, dar la prețuri mai mici.

Am vizitat și o mare companie de parcări, una dintre cele mai mari din America Latină. Compania utiliza tehnologia pentru a-și îmbunătăți eficiența, incluzând rezervări online, plăți mobile și un punct de control central de unde pot fi monitorizate toate locațiile. De-a lungul ultimilor ani compania a primit concesiuni în aeroporturi și diverse municipalități. O îngrijorare este legată însă de creșterea costului datoriei, care a afectat capacitatea companiei de a se dezvolta prin noi concesiuni și achiziții.

Privind pe termen lung

După ce am vizitat aceste companii, dar și altele, și am discutat cu managerii acestora, am aflat multe despre modul în care situația economică precară a țării afectează afacerile. Am auzit și despre provocările comune ale aproape tuturor industriilor, inclusiv datoriile și ratele ridicate ale dobânzilor, nivelul crescut al taxelor și teama de intervenția guvernului sau de politici care nu sprijină mediul de business și investițiile străine.

Dezbaterea privind demisia sau nu a  președintelui Dilma Rousseff continuă și nu există niciun consens clar privind drumul pe care ar trebui țara să meargă. Așa cum am menționat anterior, Brazilia are un potențial uriaș de a-și îmbunătăți situația economică, și nu suntem singurii care spunem că multe politici trebuie schimbate. Nu putem prezice când se va întâmpla acest lucru, așadar investitorii trebuie să fie răbdători. Se spune că Benjamin Franklin a declarat la un moment dat că democrația este similară cu doi lupi și un miel care votează ce vor mânca la prânz, în timp ce libertatea este un miel bine înarmat care contestă votul. Puteți decide singuri în ce fel se aplică aceasta Braziliei. Noi continuăm să căutăm oportunități de investiții în Brazilia și observăm multe companii care au potențial de a traversa actuala perioadă dificilă. Nu există nicio îndoială că în momentul în care brazilienii vor începe să își pună lucrurile în ordine, investitorii care și-au pierdut acum încrederea se vor întoarce.

Comentariile, opiniile și analizele lui prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

 

Categories: Perspective