Home > Perspective > A atins Brazilia pragul de jos?

A atins Brazilia pragul de jos?

martie 18, 2016

Când am vizitat Brazilia anul trecut, eram moderat optimist cu privire la situația țării; și am rămas la fel după vizita de anul acesta. Ne așteptam să existe probleme, dar eram încurajați de semnalele de schimbare care au loc și speram că, în calitate de gazdă a Jocurilor Olimpice de Vară din acest an, Brazilia va avea oportunitatea de a străluci. Oamenii cred că este destul de dificil ca situația să se schimbe radical pe o piață nedreptățită ca cea braziliană, dar am observat că, în general, perioadele de pesimism extrem indică faptul că pragul de jos este aproape, și acesta este momentul în care noi dorim să investim.

Având în vedere toate știrile negative apărute în jurul Braziliei în ultimii ani – inclusiv scandalurile de corupție, scăderile de rating, recesiunea economică severă și virusul Zika – ar putea părea surprinzător că piața de capital din Brazilia a avut o marcat o creștere de 10% în ultimul an.1 În timp ce piața pare să reflecte o parte din optimismul pe care noi îl observăm, în cazul economiei braziliene revenirea ar putea fi de lungă durată. Călătoriile mele recente au confirmat potențialul pe care noi îl vedem în Brazilia și oportunitățile existente aici.

La un carnaval din Brazilia

O mlaștină economică

Când am decolat împreună cu echipa mea din Buenos Aires, Argentina, pentru un zbor de două ore către Sao Paolo, ne întrebam care este oare sentimentul în rândul brazilienilor. Brazilia a ajuns într-o situație economică teribilă. Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 3,8% în 2015 – cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani – fiind de așteptat să rămână în teritoriul negativ și în 2016. Rata a  dobânzii-cheie a băncii centrale pentru plasamentele pe termen scurt, rata Selic, depășește 14%, inflația a trecut de 10%, iar rata șomajului a fost la 7-8% la finalul anului 2015.2 Moneda braziliană (realul) s-a devalorizat semnificativ în fața dolarului american, iar datoria publică a depășit 60% din PIB.3

Ca urmare a reducerii ratingului de țară în categoria nerecomandată investițiilor de către două dintre cele trei mari agenții de rating, guvernul a propus în septembrie anul trecut un program de austeritate, care include tăieri de cheltuieli și creșteri de taxe cu o valoare cumulată de 17 miliarde de dolari4. Planul include tăierea subvențiilor pentru industria chimică și sectorul bunurilor fabricate pentru export, o reducere a bugetelor pentru sănătate și pentru locuințe sociale, o nouă taxă pe tranzacțiile financiare și o creștere a impozitului pe câștigurile de capital de la 15% la 30%. Totuși, dată fiind situația politică precară a președintelui Dilma Rousseff, era pusă sub semnul întrebării posibilitatea susținerii noilor măsuri de de către Congresul Național. Cu o rată de aprobare de numai 7%, conform sondajelor de opinie, Rousseff probabil a realizat că nu are nimic de pierdut chiar dacă măsurile sunt nepopulare. Chiar vicepreședintele Michel Temer s-a opus taxei pe tranzacțiile financiare.

Totuși, comentatorii au declarat că adoptarea acestor măsuri nu ar fi evitat o nouă reducere a ratingului și exact acest lucru s-a întâmplat. În februarie 2016, Moody’s a fost ultima dintre marile agenții de rating care au retrogradat Brazilia în categoria “junk”. Pentru a-și motiva decizia, Moody’s a menționat combinația dintre scăderea economică, posibilitatea ca datoria publică să depășească 80% din PIB în următorii trei ani – cheltuielile cu dobânzile reprezintă peste 20% din veniturile statului – și mediul politic dificil, care îngreunează capacitatea guvernului de a implementa reforme fiscale.5

Este important de notat că la finalul anului trecut, Tribunal de Contas da União (TCU), curtea de audit federală, a invocat legea privind responsabilitatea fiscală6 și a respins execuția bugetară aferentă anului 2014, pentru prima dată din 1937 încoace. TCU a considerat că Rousseff a manipulat execuția bugetară în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, afișând cifre mai atractive decât erau în realitate. Neregulile vizează o sumă de 26 miliarde de dolari. Cheltuielile guvernamentale erau mult mai mari decât ceea ce a fost raportat, ceea ce a afectat situația fiscală, generând inflație și adâncit recesiunea economică. Această situație a condus la solicitări de punere sub acuzație a lui Rousseff, dar intervenția Curții Supreme în favoarea sa a redus acest risc. Demonstrațiile de stradă care s-au extins în această lună au fost cele mai mari din istorie, sprijinind continuarea acțiunilor de suprimare a corupției. Presiunea asupra președintelui a crescut, iar poziția sa pare să se fi deteriorat și mai mult. Protestatarii continuă să ceară înlăturarea sau demisia președintelui, dar, din punctul meu de vedere, indiferent dacă Rousseff rămâne sau nu la putere, țara are nevoie de reforme, inclusiv în ceea ce privește piața muncii, taxele și sistemului de pensii.

Măsurile de austeritate din Brazilia au avut impact asupra multor sectoare ale economiei. Un producător brazilian de avioane pe care l-am vizitat afirmă că măsurile de austeritate ale guvernului l-au obligat să amâne primele livrări ale unui aparat de transport de marfă îndelung așteptat până în prima jumătate a anului 2018, față de un termen inițial, care prevedea ca dată de livrare finalul anului 2016. Întârzierea va afecta nu doar compania braziliană și pe cei care au comandat aeronava, dar și furnizorii de piese, care sunt importate din întreaga lume, în special din Statele Unite.

Exporturile, un punct forte

Un punct forte al Braziliei a fost anul trecut excedentul de cont curent. Datorită nivelului redus al importurilor, dar și exporturilor peste așteptări, ca urmare a devalorizării monedei, considerăm că Brazilia va continua să-și păstreze această poziție, dar acest lucru rămâne de văzut. De exemplu, exporturile de automobile au crescut cu 37% în ianuarie 2016 față de aceeași lună a anului trecut.7 Industriile dependente de consumul intern afișează însă o imagine mult mai deprimantă. Vânzările magazinelor, comerțul cu automobile și alte bunuri de folosință îndelungată, dar și producția industrială au scăzut și nu există așteptări de revenire în perioada următoare. Puterea de cumpărare a consumatorilor a fost slăbită de creșterea inflației și a ratei șomajului. Creșterea taxelor pentru o serie extinsă de produse, inclusiv țigări, ciocolată și înghețată au afectat și mai mult încrederea consumatorilor, iar companiile și-au amânat proiectele de investiții.

Brazilia a ajuns într-o situație dificilă din cauza politicilor economice greșite promovate de guvern, scandalurilor uriașe de corupție și prețului scăzut al materiilor prime (Brazilia este un mare exportator de minereu de fier și alte minereuri, precum și de petrol). Deoarece băncile au înăsprit condițiile de creditare, fluxul finanțărilor pentru companii a încetinit, iar creditul de consum este foarte slab din cauza creșterii reticenței gospodăriilor de a se împrumuta. În plus, unele companii se confruntă cu probleme financiare pentru că datoriile contractate în dolari au crescut semnificativ odată cu devalorizarea realului cu peste 80% de la jumătatea lui 2014 încoace. Am vizitat operatorul unui centru comercial care părea să înregistreze un număr record de clienți, dar care avea probleme cu rambursarea datoriilor. Acesta este un caz clasic de dezechilibru valutar, din moment ce veniturile companiei erau în monedă locală, dar două treimi din datoria acesteia erau în dolari.

Devalorizarea monedei nu a fost o veste rea pentru toate industriile – așa cum am precizat, a fost benefică pentru industriile orientate spre export. Un important producător alimentar brazilian pe care l-am vizitat ne-a declarat că devalorizarea a reprezentat chiar un avantaj, din moment ce jumătate din vânzările sale sunt realizate pe piețele externe. Compania se afla în proces de remodelare a operațiunilor internaționale, incluzând un nou proces de organizare a operațiunilor de pe piețele africane și expansiunea în Orientul Mijlociu, prin deschiderea de fabrici de procesare, precum și planuri de expansiune în China și alte piețe asiatice. Am fost de asemenea interesați să aflăm că firma se focaliza pe fuziuni și achiziții. Nu există nicio îndoială că multe companii braziliene au manageri capabili, iar o schimbare de atitudine a guvernului în direcția reformelor și a unui model mai prietenos cu mediul de afaceri ar avea un impact pozitiv asupra țării.

Chiar și în momentul în care condițiile economice par pesimiste, există oportunități pentru investitorii dornici să le observe. Brazilia are un potențial de export uriaș în sectorul manufacturier și agricultură și considerăm că acest lucru ar trebui să se reflecte mai mult în evoluția viitoare a Produsului Intern Brut. În plus, am fost încurajați să vedem mai multe acțiuni concrete de combatere a fenomenului corupției, inclusiv investigații ale unor figuri politice. Chiar dacă scandalurile recente au avut un impact asupra economiei, cred că nivelul mai mare de transparență va conduce la măsuri corective rapide, ceea ce alimentează optimismul meu cu privire la faptul că Brazilia se află în fața unei schimbări pozitive. Sunt încrezător că vor avea loc reforme în Brazilia, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. Investitorii trebuie să învețe să aibă răbdare în astfel de situații.

În următoarea postare, voi relata situația mai multor companii pe care le-am vizitat în Brazilia, cum au răspuns acestea provocărilor și dacă am observat perspective bune de investiții aici.

Comentariile, opiniile și analizele lui prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică și politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scăzută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: Indexul Bovespa (Ibovespa), evoluția din ultimul an anterior datei de 7 martie 2016. Indexul Bovespa reflectă performanța medie a pieței de acțiuni, urmărind schimbarea prețului celor mai lichide și cel mai bine reprezentate acțiuni de pe piața braziliană de capital. Indicii nu sunt administrați și nimeni nu poate investi direct în aceștia. Indicii nu includ comisioanele, cheltuielile sau taxele de vânzare a acțiunilor. Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.

2. Surse: Bloomberg, banca centrală a Braziliei (Banco Central do Brasil)

3.Ibidem.

4.Sursa: Reuters, “Brazilia anunță taxe noi și reduceri de cheltuieli de 17 miliarde de dolari”, 14 septembrie 2016.

5. Sursa: Moody’s Investors Service, 28 februarie 2016.

6. Legea privind responsabilitatea fiscală a fost adoptată în anul 2000 pentru a crea o cadru mai larg de planificare, execuție și transparență fiscală la nivel federal, statal și municipal.

7. Sursa: Asociația Națională a Producătorilor de Automobile din Brazilia.

Categories: Perspective