Home > Guest Bloggers, Perspective > De ce credem că Mexicul se detașează de restul Americii Latine

De ce credem că Mexicul se detașează de restul Americii Latine

martie 11, 2016

Am călătorit recent în America Latină și am avut oportunitatea să vizitez și să colaborez cu mai mulți membri ai echipei noastre din regiune, inclusiv cu Rodolfo Ramos Cevallos, care lucrează în cadrul biroului nostru din Mexico City. Prețul petrolului are cu siguranță impact asupra economiilor din America Latină – pozitiv sau negativ – dar a fost clar pentru noi că Mexicul are mulți alți driveri de creștere, iar eforturile de reformare joacă un rol important. L-am invitat pe Rodolfo să ne vorbească mai mult despre perspectivele economice ale țării sale.

Rodolfo Ramos

Rodolfo Ramos Cevallos, CFA®

Vicepreședinte

Analist de investiții

Templeton Emerging Markets Group

În ultimele două decenii, Mexicul a realizat progrese semnificative în direcția integrării în economia globală prin semnarea unor acorduri comerciale, așadar țara este expusă factorilor externi, cum ar fi încetinirea creșterii economiei globale. Deși 2015 a fost un an plin de provocări pentru investitori – inclusiv pentru cei din Mexic – noi credem că Mexicul se detașează din multe puncte de vedere de alte țări din America Latină, dar și de alte piețe emergente. Mexicul s-a transformat într-o sursă de exporturi cu valoare adăugată mare către Statele Unite și a implementat o serie de reforme structurale menite să încurajeze competiția și să atragă investiții, chiar într-un moment în care multe țări se feresc de investițiile private și de liberalizare. De asemenea, țara are un cadru fiscal și macroeconomic stabil. Datorită acestor factori de diferențiere, piața de capital mexicană a reușit să depășească performanța generală a piețelor din America Latină, dar și performanța agregată a piețelor emergente (măsurate de indicii MSCI) în ultimul an, dar și în ultimii trei sau cinci ani.1

În acest moment, vedem oportunități în sectorul exporturilor, care a beneficiat de o devalorizare a peso-ului în fața dolarului american pe parcursul ultimilor ani. Industria auto este un exemplu foarte bun în acest sens; Mexicul este al șaptelea cel mai mare producător auto la nivel mondial și cel mai mare furnizor de componente auto pentru piața din Statele Unite.2 Producția de vehicule ușoare crește constant, fiind de așteptat să ajungă de la 3,2 milioane de unități în 2014 la 5 milioane de unități în 2020.3 Vedem de asemenea oportunități în sectorul minier. În timp ce sectorul minier a fost defavorizat în ultimii ani, am reușit să descoperim companii competitive cu bilanțuri solide, care par foarte bine poziționate pentru a beneficia de momentul în care ciclul se inversează.

În Mexic, observăm de asemenea oportunități în sectorul bancar și al serviciilor financiare și cred că băncile vor continua să crească pe măsură ce tinerii devin din ce în ce mai confortabili cu utilizarea creditului față de părinții sau bunicii lor. La nivel general, Mexicul înregistrează unul dintre cele mai reduse grade de penetrare a creditării din America Latină și credem că firmele de servicii financiare ar trebui să prospere pe măsură ce companii din industrii noi (cum ar fi cea energetică și cea petrolieră) se listează și obțin finanțare din piața de capital.

Politica monetară și peso-ul

Peso-ul mexican este una dintre cele mai lichide monede din lume și cea mai lichidă dintre monedele piețelor emergente, de aceea este utilizat pe pe scară largă de către participanții la piață pentru a se asigura împotriva riscurilor de pe piețele emergente. O piață de instrumente derivate uriașă are, de asemenea, un impact semnificativ asupra valorii monedei. Peso-ul a fost corelat, în mod istoric, cu prețul petrolului, datorită rezervelor de petrol ale țării și dependenței veniturilor statului de acestea. Această legătură a împins peso-ul la minimul istoric în fața dolarului american la începutul acestui an. Performanța slabă a peso-ului a reprezentat o temă majoră de frustrare și îngrijorare pentru investitorii internaționali, mai ales având în vedere perspectivele macroeconomice stabile ale țării. Banca Mexicului, banca centrală a țării, a permis, în mod istoric, ca piața valutară să funcționeze liber. Totuși, această volatilitate extremă, a determinat instituția să anunțe o creștere surpriză a ratei dobânzii-cheie în februarie și să vândă dolari băncilor (în locul licitațiilor sale obișnuite pentru cumpărarea de dolari) pentru a-și sprijini moneda. Peso-ul mexican a reacționat pozitiv la aceste măsuri, dar deocamdată rămâne subevaluat, potrivit calculelor noastre.

Politica monetară a băncii centrale a Mexicului este strâns coordonată cu cea a Federal Reserve (banca centrală americană), ceea ce ar trebui să limiteze orice impact negativ al ciclului de înăsprire a politicii monetare din SUA. Totuși, considerăm că orice înăsprire a politicii monetare a SUA se va produce în mod gradual datorită nivelului scăzut al inflației, estimat de analiștii chestionați de Bloomberg la 1,3% în 2016.4 Nu previzionăm niciun impact real al creșterii graduale a dobânzii de referință din SUA asupra economiei mexicane.

Impactul petrolului și reformelor

Deși petrolul este important pentru guvernul mexican, dependența de petrol este considerabil mai redusă decât este perceput de opinia generală, în condițiile în care petrolul reprezintă mai puțin de 10% din exporturile țării.5 Odată cu scăderea prețului petrolului și creșterea activității economice, importanța petrolului pentru Mexic s-a redus semnificativ în ultimii ani, iar veniturile din impozitul pe venit și taxa pe valoarea adăugată s-au majorat. Contribuția petrolului la bugetul federal a scăzut la jumătate în ultimii ani, de la 40% în 2008 la 20% în 2015.6 Din nefericire, prețul benzinei nu a scăzut deocamdată, dar liberalizarea sectorului petrolier ar putea schimba situația în următorii ani.

De-a lungul Americii Latine, guvernele nu se mai pot baza pe prețurile ridicate ale materiilor prime pentru a-și finanța proiectele și programele de amploare, în special cele legate de infrastructură. Așadar, cred că reformele vor fi foarte importante. Reforma sectorului energetic din Mexic a deschis piața petrolului către investițiile private prin diferite scheme de participare. Anterior, compania de stat Pemex era singura care putea exploata resursele de petrol. Acum, nou-înființata Comisie Națională a Hidrocarburilor are autoritatea de a scoate la licitație câmpuri petrolifere care pot fi adjudecate de entități private. Comisia a derulat trei licitații până acum, fiecare având un succes mai mare decât precedenta, iar ultima a avut o rată de adjudecare de 100%. Câmpurile petrolifere licitate până acum au costuri reduse de operare și au fost profitabile inclusiv la nivelul actual al prețului petrolului. În plus față de aceste licitații, Pemex se va putea asocia cu jucători specializați în industria petrolieră pentru a-și dezvolta resursele existente. Guvernul lucrează în acest moment la regulile de aplicare a echivalentului mexican al sistemului de parteneriat limitat din Statele Unite, care va permite listarea activelor energetice deținute de Pemex și partenerii săi privați. Credem că toate aceste măsuri vor conduce foarte probabil la creșterea investițiilor străine directe.

Telecomunicațiile au fost o altă zonă-cheie pentru reforme, fiind încurajată competiția prin crearea, printre altele, a unei autorități de reglementare independentă. Prețurile serviciilor de telecomunicații au scăzut semnificativ după implementarea reformelor, ceea ce înseamnă o reducere directă a costurilor consumatorilor. Anul trecut, scăderea prețurilor serviciilor de telefonie a jucat un rol major în reducerea ratei inflației la un minim record de 2,13% în 2015.7

În concluzie, economia mexicană s-a îmbunătățit din multe perspective. Consumul a crescut foarte puternic, iar guvernul a fost proactiv în ceea ce privește reducerile de taxe și încercările de a se baza mai mult pe investițiile private pentru a-și finanța proiectele planificate. Dincolo de volatilitatea pe termen scurt a piețelor, economia americană încă pare solidă, ceea ce ar trebui să ajute Mexicul să meargă mai departe și să devină un loc atractiv unde să investești.

CFA® și Chartered Financial Analyst® sunt mărci comerciale deținute de CFA Institute.

Comentariile, opiniile și analizele lui prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scăzută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: MCSI. Indicele MSCI al Piețelor Emergente include companii cu capitalizare de piață ridicată și medie listate pe 23 de piețe emergente; Indicele MSCI al Americii Latine include companii cu capitalizare de piață ridicată și medie listate pe cinci piețe emergente din America Latină. Indicele MSCI Mexic măsoară performanța include companii cu capitalizare de piață ridicată și medie listate pe piața Mexicană. Indicii nu sunt administrații și nimeni nu poate investi direct în aceștia. Indicii nu includ comisioanele, cheltuielile sau taxele de vânzare a acțiunilor. Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.

2. Sursa: Asociația Mexicană a Industriei Auto (Asociación Mexicana de la Industria Automotríz), date din 2014.

3. Sursa: Ibidem. Nu există nicio certitudine că orice estimare sau previziune se va materializa.

4. Nu există nicio certitudine că orice estimare sau previziune se va materializa.

5. Sursa: Administrația Informațiilor despre Energie, Banca Mexicului, date din 2014.

6. Sursa: El Economista, Martie 2016

7. Pe baza indicelui prețurilor de consum.