Home > Perspective > Oamenii din echipa mea: Chetan Sehgal

Oamenii din echipa mea: Chetan Sehgal

martie 1, 2016

Templeton Emerging Markets Group acoperă o zonă foarte întinsă la nivel global, cuprinzând aproape fiecare continent și fiecare fus orar. Deși îmi place să cred că am multe calități, aceea de a fi în două locuri în același timp nu se numără printre ele. Sunt norocos să pot colabora cu o echipă extraordinară formată din oameni aflați în birourile noastre din întreaga lume, cu care discut zilnic, chiar și atunci când mă aflu în vizită pe un alt continent. Am discutat de foarte multe ori despre modul în care tehnologia a accelerat schimbările din piețele emergente în ultimele decenii, iar acest lucru se aplică și investițiilor în aceste piețe. De data aceasta, discut cu colegul meu din Mumbai Chetan Sehgal despre schimbările pe care el le-a observat de când s-a alăturat echipei noastre, la mijlocul anilor 1990, și de ce crede el că India este o oportunitate de investiții atractivă.


Chetan Sehgal

Chetan Sehgal

 

Vicepreședinte executiv, Managing director, India

Director global pentru piețe emergente/strategii de investiții în companii mici

Templeton Emerging Markets Group 

 

Mark Mobius: Îți amintești prima zi de lucru ca parte a echipei Templeton Emerging Markets Group de acum două decenii?

Chetan Sehgal: Cum aș putea să uit chiar prima zi! Eram doar eu și un alt coleg, cu laptopuri închiriate, într-un centru de business din sudul orașului Mumbai. Eram în era faxurilor și nu existau telefoane mobile. Atunci aveam acces la foarte puține informații. Piața bursieră indiană era încă un sistem bazat pe licitațiile cu strigare, iar fondurile mutuale erau abia într-o fază incipientă. Ceea ce nu am realizat atunci a fost că mă angajez într-o călătorie de 20 de ani împreună cu Franklin Templeton. Acum avem peste 2.000 de angajați în birourile noastre din India, iar operațiunile de suport sunt bazate pe tehnologii pe care nu ni le-am fi putut imagina când am început să lucrăm în industrie.

Mark Mobius: Care este cea mai mare schimbare pe care ai observat-o pe piață sau în investiții în general în cei peste 20 de ani petrecuți în echipă?

Chetan Sehgal: Din punctul meu de vedere, cea mai mare schimbare este legată de disponibilitatea informației, care acum ajunge mult mai repede la noi. De asemenea, astăzi pare să existe mai puțină încredere în judecata umană. Noi credem că aceasta contează încă. La început nu aveam acces la multitudinea de date despre o anumită companie sau industrie. Era nevoie să facem muncă de teren pentru a înțelege un o afacere și, poate chiar mai important, să înțelegem oamenii din spatele afacerii respective. Acum piața este prea focalizată pe cifrele care indică direcția pe termen scurt, iar piețele tind să reacționeze la cea mai nesemnificativă informație. Zgomotul de fundal a crescut. Totuși, noi continuăm să avem încredere în modul tradițional de a analiza o oportunitate de investiții, respectiv prin cercetare la fața locului. Încercăm să insuflăm colegilor noștri filosofia de a observa perspectivele pe termen lung. Sperăm ca și managementul companiilor în care intenționăm să investim să facă la fel.

Mark Mobius: La începutul carierei tale ai fost analist de rating. Cum influențează această experiență modul în care abordezi investițiile?

Chetan Sehgal: Ca analist de rating trebuie să efectuezi analize detaliate asupra unui business și asupra factorilor care pot influența capacitatea unei companii de a-și achita datoriile. Există o vorbă în industrie: când nu poți investi în datoria unei companii, de obicei nu poți investi nici în acțiunile acelei companii. Totuși, în calitate de acționari, nu putem fi prea conservatori și trebuie să avem o abordare mai pragmatică; trebuie să cântărim potențialele riscuri și potențialele câștiguri.

Mark Mobius: Cum ai cataloga cunoștințele publicului despre piețele emergente în raport cu potențialul acestora?

Chetan Sehgal: Cred că cei mai mulți investitori încă percep piețele emergente ca pe o clasă de active distinctă, mai degrabă decât să înțeleagă cât de integrate au devevenit acestea în sistemele financiare și de tranzacționare mondiale. Datorită tehnologiei și rapidității cu care circulă informațiile, nicio țară nu mai deține monopolul asupra antreprenoriatului. În acest sens, cred că piețele emergente, care reprezintă cea mai mare parte a populației lumii, rămân subevaluate și subapreciate.

Mark Mobius: Ce le-ai spune investitorilor speriați de volatilitatea înregistrată de piețele emergente?

Chetan Sehgal: Cred că în perioadele dificile traversate de către piețe este important ca investitorii să aibă răbdare și să fie încrezători că lucrurile se vor îmbunătăți. Sir John Templetin a spus la un moment dat: “Amintește-ți că atât perioadele de scădere a burselor, cât și depresiunile economice sunt temporare. Oamenii nu rămân pesimiști pentru totdeauna.” Ciclurile economice tind să fie temporare, chiar dacă există schimbări semnificative. Companiile tind să se adapteze și de aceea atunci când prognozele sunt negative deseori apar surprize. Desigur, este important să-ți faci temele, dar întotdeauna trebuie să rămâi vigilent și să-ți amintești că lucrurile se pot schimba rapid.

Am fost norocos să lucrez pentru o organizație care are răbdare și care consideră că investițiile pot fi volatile pe termen scurt. Acest mesaj l-am fost repetat constant și clienților nostri. Și anterior au fost perioade când piețele au fost abandonate de investitori, iar evaluările companiilor au ajuns la niveluri foarte joase, similare cu perioada actuală. Am avut întotdeauna tăria necesară de a trece peste astfel de perioade.

Mark Mobius: Zona ta de interes este India. Din perspectiva ta, ce este unic sau diferit în a investi în India comparativ cu alte piețe?

Chetan Sehgal: Dimensiunea și anvergura pieței indiene, dar și potențialele oportunități, sunt uriașe din multe puncte de vedere. Cu o populație foarte mare și cu o piață de consum subdezvoltată, India rămâne unul dintre ultimele bastioane reale de creștere. Totuși, cred că adevărata provocare cu privire la piața indiană este legată de nivelul de antreprenoriat. Lipsa resurselor generează de obicei soluții inovative. Sacrificiile făcute de generațiile anterioare pentru a asigura educația generației următoare dau acum rezultate. Vedem o nouă generație de antreprenori care transformă India într-o destinație de investiții foarte atractivă. Diaspora indiană s-a extins și a înregistrat succese impresionante în multe zone. Datorită acestui lucru, perspectivele de creștere ale Indiei sunt foarte bune, iar relațiile cu multe țări avansate din punct de vedere economic au fost întărite.

Istoric, India a înregistrat o creștere economică solidă și s-a bazat în principal pe fluxurile externe de capital pentru a-și finanța proiectele de dezvoltare a infrastructurii. Aceste fluxuri sunt acum în declin. Totuși, potențialul de angrenare a activelor în dezvoltarea economică există în continuare și vedem un potențial semnificativ de creștere a productivității muncii. Considerăm că India rămâne o piață foarte atractivă pentru investitori, iar reformele și adoptarea unor noi tehnologii (de exemplu, digitalizarea înregistrării terenurilor) oferă perspective de creștere foarte bune.

Mark Mobius: Diverse estimări arată că, cel mai probabil, ritmul de creștere al Indiei l-a depășit pe cel al Chinei în 2015 și, după cum știi, eu cred că ritmul de creștere al Indiei ar trebui să fie chiar mai ridicat. Care este părerea ta cu privire la acest subiect?

Chetan Sehgal: În ultimii ani, China a consemnat un ritm de creștere economică superior celui înregistrat de India și a depășit multe țări asiatice din punctul de vedere al venitului per capita. Totuși, acum observăm că India are un potențial de creștere a economiei mult mai rapidă pe termen lung. Cred că India are un mix bun de antreprenori privați – atât în industriile manufacturiere tradiționale, cât și în sectoare noi precum industria farmaceutică și tehnologie – care asigură perspective foarte bune pe termen lung.

Mark Mobius: Care este cea mai satisfăcătoare parte a slujbei tale?

Chetan Sehgal: Faptul că învăț constant. Când analizezi o companie trebuie să ai curiozitatea unui student. Analizând afacerile din India și din alte piețe emergente am avut șansa de a studia cum au crescut și s-au dezvoltat diverse companii.

Mark Mobius: Există ceva despre tine ce oamenii ar putea găsi surprinzător?

Chetan Sehgal: Cred că mulți prieteni și membri ai familiei nu știu exact cu ce mă ocup. A fost o experiență interesantă să lucrez în echipa dedicată piețelor emergente, iar mulți oameni sunt fascinați de anecdotele pe care le-am strâns în ultimii 20 de ani. O parte dintre acestea îmi vin în minte foarte rapid.

Când m-am alăturat echipei Templeton, una dintre primele mele misiuni a fost să vizitez Rusia, care atunci își revenea din prăbușirea dură a Uniunii Sovietice. Economia traversa o perioadă de hiperinflație și trebuia să schimbăm bani în fiecare zi. Din vizitele la diverse companii ne-am dat seama că acestea nu cunoșteau ideea sacralității contractului; trocul era modul preferat de a face afaceri. Vizitând o fabrică auto am realizat problemele pe care le genera acest sistem. Compania ajunsese în posesia unor materiale de la o facilitate nucleară.

De asemenea, am avut un coleg care a mers în Irak și în timpul acestei vizite voia să meargă și la Ierusalim pentru a se ruga la Zidul Vestic. Se considera un cetățean al lumii, dar alții nu vedea lucrurile în acest fel. Lucrurile au devenit cam haotice pentru că a început să fie privit cu suspiciune și chiar au fost îndreptate câteva arme către el. A reușit totuși să facă această călătorie și s-a întors în siguranță, spre ușurarea noastră.

Mark Mobius: Da, cred că toți cei din echipă ne considerăm cetățeni ai lumii! Așadar, cum îți place să îți petreci timpul liber?

Chetan Sehgal: Încerc să petrec timp alături de familie și de prieteni. Îmi place să practic anumite sporturi, precum tenisul de masă, și de asemenea mă implic în acțiuni cu impact la nivelul societății.

Comentariile, opiniile și analizele lui exprimate aici sunt opinii personale au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a cumpăra, vinde sau deține o anumită valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu reprezintă consultanță fiscală sau legală. Informațiile incluse în acest material sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dumneavoastră.

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

Categories: Perspective