Home > Perspective > Turul roșu: De la Nanchang la Fuzhou

Turul roșu: De la Nanchang la Fuzhou

februarie 23, 2016

Am efectuat recent, împreună cu echipa mea, un tur al mai multor orașe din China, deplasându-ne în principal cu trenul de mare viteză. Am explorat orașe precum Shenzhen, Nanning, Guiyang, Changsha și Wuhan, în căutarea unor potențiale oportunități de investiții și cu scopul de a observa direct condițiile economice din China. Acest ultim episod din călătoria noastră oferă o imagine asupra orașelor Nanchang și Fuzhou din sud-estul Chinei.

Nanchang, China

Faptul că ritmul de creștere al economiei chinzeze încetinește este deja binecunoscut, dar noi ne așteptam de mult timp ca acest lucru să se întâmple ca urmare a tranziției țării către un nou model economic, bazat pe consumul intern. Pe parcursul călătoriei noastre prin China, am putut obsera aceste transformări economice, existând puncte forte clare în multe sectoare, inclusiv divertisment și turism, care par să compenseze încetinirea din sectoarele industriale, orientate către export.

Nanchang

Am părăsit impresionanta gară din Wuhan pentru a călători spre Nanchang, capitala provinciei Jiangxi. Cu o populație de 5 milioane de locuitori, Nanchang este o metropolă importantă și caracterul chinezesc utilizat pentru numele orașului înseamnă „prosperitate sudică”, dar Nanchang este considerat un oraș de rangul al doilea. Nanchang este situat pe Fluviul Gan, care se unește cu alte câteva râuri pentru a forma Lacul Poyang, cel mai mare lac de apă dulce din China. La fel ca Wuhan, Nanchang are o poziție strategică și este un nod ferorviar care conectează sudul și estul Chinei. Nanchang este orașul unde a fost înființată Armata Roșie (Armata de Eliberare Populară), iar turiștii chinezi adeseori numesc călătoriile în această zonă „turul roșu” sau „călătoria roșie”.

Nanchang, China

Una dintre atracțiile turistice faimoase ale orașului este Pavilionul Prințului Teng (Pavilionul Tengwan) de pe malul estic al Fluviului Gan. Acesta a fost contruit inițial în anul 653 d.Hr. de către Prințul Tang, fratele mai tânăr al Împăratului Li Shimin din Dinastia Tang, dar a fost distrus și reconstruit de câteva ori de-a lungul timpului. Am urcat împreună cu colegii mei cele nouă etaje ale turnului înalt de 58 de metri și am putut admira o priveliște fantastică. La fiecare etaj existau vitrine cu artefacte vechi, picturi și mozaicuri. Un etaj era ocupat de un teatru cu spectacole și muzică din perioada Dinastie Tang și de asemenea exista un magazin cu probabil cea mai mare și variată colecție de obiecte din porțelan pe care am văzut-o vreodată. Aparent, turnul a devenit un centru pentru comerțul cu antichități al orașului. Importanța clădirii pentru locuitorii din Nanchang este exemplificată de o vorbă populară care spune că în momentul în care turnul va cădea vor dispărea de asemenea bogăția și resursele orașului.

Am vizitat un mare centru comercial dedicat familiilor și tinerilor. Compania care a dezvoltat centrul comercial intenționează să deschidă și un centru de agrement pentru turiști, care include un parc tematic, un cinema, un complex acvaristic și mai multe hoteluri. Managerii companiei cu care am discutat ne-au explicat că atunci când decid cu privire la amplasamentul unui proiect iau în calcul următorii factori: populația (zone cu cel puțin 500.000 de locuitori), ritmul de creștere al economiei din regiune și vânzările de bunuri de consum.

Pentru a ne contura o imagine a celorlalte oportunități de investiții ne-am întâlnit cu oficialii Departamentului de Comerț al provinciei Jiangxi. Au fost foarte dispuși să ne ajute și ne-au furnizat o prezentare care cuprinde principalele puncte de atractivitate ale regiunii. Provincia este localizată strategic în centrul regiunii de sud-est a Chinei, are o populație de 45 milioane de locuitori și deține resurse uriașe de apă dulce (peste 2.400 de râuri și cel mai mare lac cu apă dulce al țării – Lacul Poyang). Celelalte resurse naturale includ lemnul, dar și minereuri de cupru,tungsten, tantalum și alte metale rare. Jiangxi este și o regiune turistică, cu peisaje montane superbe și rezervații naturale incluse în patrimoniul mondial, dar și o regiune agricolă care produce cereale, legume, portocale, carne de vită și de pui, pește și fructe de mare, ceai și ulei esențial din arborele de ceai. Este o listă foarte diversă!

Vizita noastră s-a încheiat la un producător de automobile. Executivii companiei ne-au spus că există o competiție puternică în China și, deși camioanele ușoare pe care compania le produce sunt vândute în peste 70 de țări din lume, exporturile au devenit mai dificile din cauza aprecierii yuanului.

Luand o gustare in trenul catre Fuzhou

Ne-am programat plecarea din Nanchang pentru după amiaza târziu și am cumpărat niște gustări din gară. Am cumpărat o gustare preparată din orez, cu formă sferică și cremă dulce în interior (denumită mochi în Japonia). Pe cutia în care erau împachetate sferele din orez figurau imagini cu niște generali și un monument. L-am întrebat pe colegul meu Chris despre aceste imagini și mi-a spus că înfățișează câțiva dintre marii generali ai Armatei Roșii din timpul Revoluției, care proveneau din Nanchang. Au făcut o mișcare strategică în zona Munților Jin Gang, aflați la nord-est de oraș, și s-au hrănit cu aceste gustări din orez în timpul Marșului cel Lung. Sferele din orez au fost o hrană convenabilă pentru că nu au nevoie de preparare, amidonul din orez este o sursă de energie, iar crema din interior este o sursă de proteine și are consistența necesară pentru a da senzația de sățietate. Au fost incluse în rațiile soldaților pentru că sunt ușor de transportat și au un termen de valabilitate prelungit.

Fuzhou

Drumul catre Fuzhou traveresează o regiune montană foarte frumoasă. Acum înțeleg de ce limba chineză are atât de multe dialecte! Am traversat regiunea unde este cultivat ceaiul oolong. Denumirea de ceai de stâncă Wuyi este utilizată pentru categoria ceaiurilor oolong Wuyi produse în nordul provinciei Fujian, în care se află orașul Fuzhou. Fiind unul dintre cele mai fine ceaiuri chinezești, acesta este binecunoscut pentru aroma sa unică și gustul bogat și relaxant.

Am ajuns în Fuzhou într-o perioadă cu cer senin și vreme caldă. Unul dintre râurile care traversează orașul era situat chiar în fața hotelului nostru și era foarte plăcut să te plimbi pe esplanada care mărginea apa. Călătorind prin oraș am putut observa mulți copaci banyan cu frunzele lor groase și rădăcinile supraterane extinse. Oamenii din Fuzhou consideră că trăiesc într-un loc favorabil din moment ce orașul respectă principiile feng shui (vânt și apă), fiind poziționat între munte (în spate) și apă (în față).

Pe malul raului in Fuzhou, China

Apa este asigurată de fluviile Minjiang și Wulong, care traversează orașul, iar munții se află în spatele orașului în opoziție cu oceanul unde se varsă cele două fluvii. Din vremuri străvechi, râurile au reprezentat o rută comercială cu restul Chinei și al lumii. În afară de cele două fluvii principale, mai mulți afluenți ai acestora traversează orașul, oferind o priveliște plăcută. Orașul deține și numeroase izvoare termale, care sunt o atracție pentru turiști. Statuile amplasate prin oraș reprezintă o mulțime de persoane faimoase – și nu doar personaje recente, ci și din perioada Dinastiei Qing. Între 1405 și 1433, amiralul Zeng din dinastia Ming a condus de câteva ori o mare flotilă compusă din nave ale flotei imperiale din Fuzhou până în Oceanul Indian și chiar dincolo de acesta, ajungând pe țărmul Africii. Fuzhou a fost implicat și în comerțul din regiunea Asiei de Sud-Est după ce dinastia Ming a permis orașului să devină unul dintre cele cinci porturi chineze deschise comercianților și misionarilor occidentali.

Am vizitat “Pagoda Albă”, un mausoleu budist foarte bine păstrat, parte a unui ansamblu care cuprinde mai multe clădiri. În timp ce urcam treptede din piatră către zona de sus a complexului, am trecut pe lângă un templu construit în onoarea generalului Qi Jiguang, cunoscut pentru acțiunile de apărare a coastei estice a Chinei de raidurile piraților.

Pagoda Alba, Fuzhou, China

La marginea orașului am vizitat un ansamblu rezidențial uriaș, situat în districtul Cangshan, care cuprindea grădini amenajate. Am vizitat și sediul central al unui lanț de supermarketuri, care a început ca un mic business cu magazine de proximitate. Am discutat cu aceștia despre problemele pe care le întâmpină în derularea activității, precum și despre planurile de expansiune. I-am întrebat de concurența firmelor străine și am aflat că brandurile străine cu modele de business nepotrivite pieței chineze se confruntă cu presiuni operaționale. Totuși, ne-au spus că firmele locale au încă de învățat foarte mult de la companiile străine prezente în China – nu doar în ceea ce privește lucrurile bune, dar și lucrurile care nu funcționează. De exemplu, companiile care au adus manageri străini au generat adesea conflicte cu angajații locali.

Executivii unui mare dezvoltator imobiliar pe care l-am vizitat ne-au spus că datorită populației de șapte milioane de locuitori a orașului  și condițiilor climatice și de mediu mai bune decât în alte zone ale Chinei, vânzările de proprietăți sunt foarte bune. Stocul de locuințe din Fuzhou are nevoie, în medie, de 14 luni înainte de a fi epuizat, un termen considerat relativ bun. La fel ca în cazul altor dezvoltatori pe care i-am vizitat în China, spațiul de prezentare al dezvoltatorului era spectaculos, cu decorațiuni excesive și cu un model la scară mare al proiectului rezidențial.

Portul Fuzhou este un punct major pentru comerțul cu Taiwan, iar în timpul șederii noastre în oraș am observat o mulțime de referiri la Taiwan și la Strâmtoarea Taiwan. Reclamele stradale utilizează adeseori caracterul chinezesc pentru cuvântul “strâmtoare” pentru a se referi la Taiwan (aluzie la Strâmtoarea Taiwan care desparte insula de continent). O reclamă stradală a unei clinici de chirurgie din Taiwan afișa mesajul: “De ce să mergi în Coreea pentru chirurgie plastică când poți merge peste Strâmtoare”.

La Pagoda Alba, Fuzhou, China

Guvernul local din Fuzhou pare să profite de diversele condiții preferențiale obținute de la guvernul central cu obiectivul de a întări legătura cu Taiwan, nu doar în termeni de comerț, ci și în ceea ce privește activitățile financiare și sectorul tehnologic.

Probabil că cea mai importantă parte a orașului Fuzhou – și cea care atestă lunga istorie a acestuia – este zona denumită “Cele Trei Străzi și Șapte Alei”, o parte a orașului vechi foarte bine conservată cuprinzând 258 de locuințe vechi pe o suprafață de patru hectare. Zona a fost construită inițial în timpul dinastiei Tang și a fost denumită Orașul Luo. Planul orașului prezintă un model simetric, iar zona este traversată de un râu. Am făcut un tur al caselor delicate, cu pereți albi și acoperișuri din țiglă, iar fiecare proprietate conține pavilioane, grădini, munți artificiali, borduri cu flori și mici peluze. Ușile, ferestrele, treptele, tocurile ușilor și coloanele erau decorate cu sculpturi superbe, parte a artei populare din Fuzhou. Astăzi, zona este cunoscută ca “Muzeul Arhitecturii Vechi”. Zona Celor Trei Străzi și Șapte Alei este și locul de naștere al multor politicieni, ofițeri, scriitori și poeți faimoși. Strada principală este plină de magazine tradiționale care vând diverse produse de artizanat și dulciuri.

La plecarea din Fuzhou, în uriașa gară a orașului am observat un ecran video care afișa reclame pentru o populară băutură energizantă, precum și pentru produse cosmetice care promiteau să transforme fața unei femei în ceea ce era considerat ca o formă mai atractică. Am observat de asemenea o tendință tot mai comună în întreaga lume – oameni cu privirile ațintite asupra ecranelor telefoanelor, jucând jocuri, scriind mesaje sau navigând pe internet. Câțiva oameni se înghesuiau în jurul unei mese din gară unde telefoanele mobile puteau fi încărcate.

Reflectând asupra călătoriei noastre în așa-numitele orașe de rang doi și trei din China am avut impresia că sectorul serviciilor (inclusiv turismul și sectoarele legate de cultură) este solid și va continua să crească. Deși am observat că investițiile cu infrastructura și cele imobiliare au încetinit ritmul de creștere din cauza procesului de aprobare mai restrictiv și stocului relativ ridicat de proprietăți imobiliare, considerăm că lucrurile se pot îmbunătăți pe parcursul acestui an ca urmare a îmbunătățirii situației financiare a guvernelor locale. Deși este evident că muți investitori sunt îngrijorați în legătură cu ritmul de creștere al economiei chineze, din perspectiva noastră, una dintre cele mai mari provocări ale Chinei este să insufle încredere investitorilor. Continuăm să vedem consumul ca pe o temă de investiții și continuăm să subliniem faptul că investitorii trebuie să privească dincolo de schimbările pe termen scurt, către potențialul pe termen lung al Chinei – care în opinia noastră este evident.

Comentariile, opiniile și analizele lui prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

Categories: Perspective