Home > Perspective > Shenzhen: Un oraș în mișcare

Shenzhen: Un oraș în mișcare

ianuarie 20, 2016

Mulți investitori sunt îngrijorați de creștere economică a Chinei în acest moment, piețele fiind extrem de volatile în primele săptămâni din acest an. Am călătorit recent cu echipa mea în mai multe orașe chineze, unde am găsit industrii înfloritoare și companii cu perspective extraordinare, ceea ce mi-a reîntărit opinia referitoare la investițiile în China. Mai jos, am trecut impresiile mele din Shenzhen.

Shenzhen este un oraș în mișcare. Este locul în care tinerii chinezi și-ar dori să trăiască și nu doar pentru că aici sunt localizate multe dintre companiile de tehnologie aflate pe val (inclusiv companii de internet sau producători de drone, roboți, etc.), dar și pentru că mediul de aici este considerat mult mai favorabil comparativ cu cel din alte orașe chineze. Cu toate că Shenzhen nu este capitala provinciei în care se află (Guangdong), acesta eclipsează din multe puncte de vedere orașul-capitală Guangzhou. În 1980, Shenzhen a primit statutul de Zonă Economică Specială, prima din cele cinci astfel de zone ale Chinei. Când liderul reformator Deng Xiaoping a vizitat zona în 1992 a spus: “Tu (guvernul local din Shenzhen – n. red) ar trebui să fii mai curajos cu reformele și cu deschiderea către exterior și să ai curajul să experimentezi.” Aprobarea primită de la Beijing a permis accelerarea reformelor în zonă, iar lucrurile au început să se miște. Shenzhen a devenit astfel un experiment în capitalismul controlat cu idealuri sau socialismul cu caracteristici chinezești. Aceste reforme au dat startul unei frenezii a investițiilor locale și străine și au transformat Shenzhenul într-un hub de producție și într-unul dintre orașele cu cel mai mai rapid ritm de creștere în anii 1990 și 2000, nu doar din China, ci din întreaga lume. Economia Shenzhenului este acum mai mai mare decât cele ale unor țări precum Irlanda, Portugalia sau Vietnam.1

Shenzhen, China

Salariile mari din Shenzhen au atras imigranți din întreaga Chină, ceea ce a dus la apariția unei mari populații de muncitori non-locali. De asemenea, Shenzhen are o populație tânără, media de vârstă fiind de sub 30 de ani.2 Pe măsură ce tot mai mulți oameni și tot mai multe investiții au ajuns în Shenzhen, prețurile proprietăților au crescut; diverse rapoarte indică faptul că prețurile proprietăților din Shenzhen au crescut în 2015 mai rapid decât în orice alt oraș din China. Pe lângă firmele străine care și-au construit fabrici în Shenzhen, marii producători chinezi de echipamente de telecomunicații și-au stabilit sediile operațiunilor internaționale în oraș, alături de multe alte companii locale din diverse domenii. Shenzhen este cunoscut ca unul dintre Silicon Valley-urile Chinei datorită concentrării foarte mari de companii de tehnologie, foarte atractive pentru absolvenții universităților chineze cu profil tehnic și pentru tinerii care își doresc să lucreze în domeniul internetului.

Shenzhen și Hong Kong sunt separate din punct de vedere politic, dar restricțiile de a călătorii dintr-o parte în cealaltă au fost relaxate treptat, iar acum existp autostrăzi și linii de cale ferată care conectează cele două orașe. Există în acest moment cinci puncte terestre de trecere a graniței și o cale ferată care leagă sistemele de metrou din Hong Kong și Shenzhen. Metroul din Shenzhen a fost deschis în 2004, iar acum are cinci tronsoane, 118 stații și 177 de kilometri de șine. De asemenea, un tren de mare viteză este așteptat să conmecteze în viitor Beijing, Guanhzhou, Shenzhen și Hong Kong.

În gara din Shenzhen, către Nanning

Adițional agitatului aeroport internațional din Hong Kong, aeroportul internațional din Shenzhen este sediul companiei Shenzhen Airlines, dar și un hub pentru alte linii aeriene cargo și de pasageri. În condițiile în care autostrăzile și liniile de cale ferată care leagă orașul de Hong Kong se extind în acest moment către Macau și Zhuhai, dincolo de Macau un nou megaoraș este creat în Delta Fluviului Perlelor, care dispune de o populație de 42 de milioane de oameni, fiind cea mai mare aglomerație urbană din lume.3 Zburând spre aeroportul Chek Lap Kok din Hong Kong, am putut observa piloni din beton ajungând până în ocean, parte a șantierului de contrucție a unor poduri și tunelui către Macau. Cred că este o alternativă extraordinară să poți evita vapoarele utilizate acum pentru a ajunge în Macau și să poți conduce tot drumul de-a lungul oceanului și pe sub apă către Macau, Zhuhai, Shenzhen și alte zone din China.

Pe lângă activitatea de producție, Shenzhen devine rapid și un centru financiar, două dintre cele mai mari bănci chinez având sediul central aici. Bursa de Valori din Shenzhen (SZSE), la fel ca cea din Shanghai, este o bursă națională, cu peste 1.700 de companii listate, inclusiv acealea listate pe Growth Enterprise Market (GEM).4 Indicele SZSE Composite include 500 de companii listate, cu o capitalizate de piață de peste 300 miliarde de dolari.5 Interconectarea dintre bursele din Shenzhen și Hong Kong, care ar facilita tranzacțiile de tip cross-border, este așteptată să se realizeze anul acesta și ar putea deschide și mai multe oportunități pentru investitori. Guvernul promovează în acest moment Shenzhen ca un centru financiar egal Hong Kong-ului prin desemnarea districtului Qianhai ca un centru financiar cu drepturi speciale și privilegii. Scopul este acela de a poziționa zona ca un driver pentru inovație și dezvoltare a serviciilor moderne, dincolo de rolul de a întări legăturile între Hong Kong și China continentală. Și mai important, districtului Qianhai i s-au acordat drepturi speciale în perspectiva internaționalizării monedei chineze, yuanul, prin relaxarea restricțiilor privind conturile de capital, ceea ce înseamnă că băncile din Hong Kong își vor putea extinde operațiunile de creditare în yuani către entități cu sediul în Qianhai.

Transformare urbană

Conducând prin Shenzhen, am putut observa cât de mult s-a trasformat orașul față de acum 20 de ani, când l-am vizitat prima dată. Unde altădată se aflau câmpuri cu orez, au apărut clădiri de birouri și rezidențiale – unele fiind printre cele mai înalte din China. În acest moment se află în construcție Ping An Finance Centre, cu o înălțime de 600 de metri, ceea ce ce o va face a doua cea mai înaltă clădire din China și a patra din lume în momentul finalizării, programată în 2016.6

Pe măsură ce procesul de urbanizare continuă în China și tot mai mulți oameni se mută în apartamente, nu este nevoie doar de infrastructură de transport, ci și de facilități de distracție și culturale, apariția acestora fiind chiar încurajată de guvern. Una dintre companiile vizitate de noi face parte dintr-un curent tipic pentru această zonă, care combină proiectele rezidențiale, cu cele de disracție și de turism, incluzând parcuri tematice, hoteluri, cinematografe, etc. Compania are activități imobiliare și de turism în Shenzhen, dar și în alte zone din țară. Am făcut turul unui parc tematic din Shenzhen într-o mașină de golf și ne-am cazat la un hotel aflat deasupra unui mall uriaș. Mall-ul nu avea foarte multe magazine, dar numărul chiriașilor crește gradual. Hotelul și mall-ul se aflau în apropierea unui parc extraordinar, cu o sală de concerte modernă și o mare varietate de restaurante cu mâncare occidentală și chineză. Am luat cina într-un restaurant cu specific italian, la o masă cu priveliște asupra unei ape curgătoare.

Shenzhen, China

Turul nostru din parcul tematic din Shenzhen a inclus o alee concepută pentru a prezenta istoria, cultura și arhitectura diverselor grupuri etnice din China pe parcursul a 5.000 de ani de civilizație. În timp ce ne deplasam prin parcul tematic, ne-am putut bucura de scenele diverselor perioade ale istoriei chineze, versiuni în miniatură ale diverselor zone turistice ale chinei și modele ale unor clădiri sau evenimente istorice celebre. Un model fascinant este cel al marelui zid chinezesc și a bătăliei istorice care a avut loc lângă acesta. De asemenea, în diverse zone ale parcului există spectacole de dans, muzică, acrobație, magie, un spectacol de lumină și mai mulți călăreți iscusiți. Există de asemenea mai multe restaurante cu diverse feluri de mâncare din diferite regiuni ale Chinei, inclusiv Sichuan, Yunnan sau Hunan. Am fost impresionat să descopăr o parte a parcului care include o pagoda tailandeză, elefanți și un ansamblu de fântâni care pulverizau jeturi fine de apă în toată zona, permițând turiștilor să se răcorească. Există și un park de safari în Shenzhen, pentru înmulțirea leilor albinoși.

Tehnologii noi, medicină tradițională

Excursia noastră în Shenzhen a inclus o vizită la o companie specializată în producția de echipamente laser de mare putere. Am văzut mașini automate capabile să producă volume foarte mari, dar și o varietate de produse fabricate sau decorate cu ajutorul laserelor, precum sticlă gravată cu laserul, carcase de teleoane gravate cu laserul și bucăți de metal tăiate cu laserul pentru a fi utilizate la construcția de nave sau automobile. Majoritatea mașinilor construite de companie sunt personalizate pentru un anumit scop sau client. Am aflat că la nivel mondial, majoritatea laserelor produse sunt de joasă putere, fiind utilizate în producția de electronice.

Examinând medicamente moderne și tradiționale chinezești

A doua zi am vizitat un producător chinez de medicamente tradiționale. Produsele companiei sunt distribuite în farmacii și spitale, rețelele de farmacii fiind cel mai mare canal de venituri. Vizitând câteva farmacii din diverse orașa chinze, observi imediat dominanța medicamentelor tradiționale și nu doar sub formă de ierburi comprimate în capsule sau siropuri, dar și sub formă de ierburi în stare pură. Distribuția către farmacii are loc prin intermediari, în timp ce distribuția către spitale este efectuată de personalul propriu al companiei. Discutând despre metoda de evaluare a stocurilor uriașe de ierburi medicinale ale companiei, erau evaluate la costul de achiziție chiar dacă ele valorau semnificativ mai mult. Reprezentanții de achiziții ai companiei călătoresc prin toată țara în căutarea marii varietăți de rădăcini flori uscate și frunze. În plus, compania are propria fermă în care cumtivă o varietate de ierburi. Compania vede, de asemenea, potențialul de a extinde aplicarea medicinei tradiționale chineze în societățile occidentale.

Ne-am bucurat de vizita noastră în Shenzhen pe care îl vedem ca pe un oraș înfloritor, care combină vechiul și noul în cultura, atracțiile și oportunitățile sale de investiții.

Comentariile, opiniile și analizele lui prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: Centrul de date al autorităților municipale din Shenzhen; Banca Mondială, date din 2014.

2. Sursa: Oficiul de Sondaje al Biroului Național de Statistică din Shenzhen, date din 2011.

3. Sursa: Banca Mondială, Schimbarea peisjului urban din Asia de Est: Un deceniu de creștere, Ianuarie 2015; Datele privind populația sunt din 2010.

4. Bursa de Valori din Shenzen, date din ianuarie 2016.

5. Ibidem.

6. Sursa: Ping An Finance Center atinge nivelul maxim din punctul de vedere structural, Consiliul pentru Clădiri Înalte și Habitat Urban din Shenzhen, 4 mai 2015.

Categories: Perspective