Home > Guest Bloggers > Piețele de frontieră în vizor: 2016 și dincolo

Piețele de frontieră în vizor: 2016 și dincolo

ianuarie 12, 2016

La nivel global, investitorii în acțiuni au avut de înfruntat o serie de incertitudini în 2015 în condițiile în care anticipațiile privind creșterea dobânzilor în SUA, prețurile reduse ale materiilor prime și încetinirea creșterii economice a Chinei au avut impact asupra sentimentului general al piețelor. Aceste tendințe contrare au fost vizibile mai ales în piețele emergente, iar unele piețe au fost mai afectate decât altele. În acest articol, Carlos Hardenberg, vicepreședinte și director de strategii pentru piețele emergente, explorează oportunitățile de investiții pe care noi le observăm pe piețele de frontieră (categoria celor mai puțin dezvoltate piețe din universul piețelor emergente) cu o privire mai detaliată asupra unor țări despre care noi credem că ar putea performa cel mai bine.

Carlos Hardenberg

Carlos Hardenberg
Vicepre
ședinte
Director de strategie pentru Piețele de Frontieră
Templeton Emerging Markets Group

Când vorbim despre piețele de frontieră, prima întrebare a celor mai mulți oameni este cum să le clasificăm. Una dintre cele mai interesante metode de a defini o piață de frontieră despre care am citit la un moment dat este lipsa din țara respectivă a popularului lanț de cafenele Starbucks – deși nu sunt foarte sigur că aș fi de acord cu o asemenea perspectivă. Indicii de referință precum MSCI Frontier Markets1 pot reprezenta un ghid, în condițiile în care includerea unei piețe și ponderea acesteia în indicele respectiv se bazează pe dezvoltarea economică, dimensiunea, lichiditatea și accesibilitatea acesteia. Templeton Emerging Markets nu aderă la definiția unui anume indice. Noi vedem piețele de frontieră într-un cadru mai larg, ca piețe noi sau tinere aflate într-un stadiu de dezvoltare mai timpuriu comparativ cu piețele emergente mari, cu rate de creștere mai ridicate și cu un nivel mai redus al investițiilor străine. Piețele de frontieră sunt localizate în Asia, Africa, Europa și America de Sud.

Precauția investitorilor a prevalat în 2015

În vremuri cu un nivel ridicat de incertitudine sau de precauție din partea investitorilor, riscurile percepute la nivelul piețelor emergente – și în particular la nivelul celor de frontieră – pot conduce la perioade în care acestea subperformează comparativ cu piețele dezvoltate. La o astfel de situație am fost martori în 2015. Totuși, condițiile de piață din 2015 ne-au relevat importanța unei abordări de tip ascendent, respectiv analiza critică a fiecărei piețe și companii. Nu poți picta toate piețele emergente sau toate companiile din aceste aceste piețe cu aceeași pensulă. De exemplu, unele dintre cele mai performante piețe bursiere de anul trecut au reprezentat o surpriză pentru anumiți oameni – una dintre acestea fiind Venezuela, cu un randament de peste 200% în 2015,2 dar și Argentina, care a avut un randament de peste 50%.3 Ambele țări se confruntă cu un mediu economic și politic dificil, dar totuși există companii din aceste piețe care au reușit să prospere. Putem indica și alte piețe de frontieră care au performant bine în 2015, în pofida unui mediu plin de provocări pentru piețele emergente.

Noi vedem provocările din piețele emergente ca oportunități, folosind scăderile de prețuri pentru a investi în acțiuni care considerăm că au fost penalizate pe nedrept de investitori. Deși mulți investitori nu investesc în piețele de frontieră, credem că acest lucru se poate schimba. Considerăm că odată cu familiarizarea investitorilor internaționali cu jucătorii din acest piețe valoarea acestora ar putea crește.

Piețele de frontieră reprezintă pentru noi oportunități de investiții pe termen lung extraordinare. Observăm fundamente economice foarte bune, inclusiv rate de creștere economică solide, resurse naturale și umane abundente, profile demografice favorabile, potențial pentru progres economic rapid și beneficii potențiale generate de îmbunătățirea infrastructurii și a standardelor de guvernanță. Credem că oportunitățile existente sunt amplificate de evaluările curente ale companiilor din piețele de frontieră, respectiv sub nivelul celor ale companiilor din piețele dezvoltate. Vom nota în acest sens că fluctuațiile recente au distanțat și mai mult evaluările companiilor din piețele emergente și de frontieră de cele ale companiilor din piețele dezvoltate, după cum arată indicii MSCI. În plus, multe piețe de frontieră prezintă diveri locali, care pot contribui la reducerea corelației cu piețele emergente și dezvoltate și pot reprezenta astfel un element de diversificare pentru investitori. Am vrea să punem în evidență câteva piețe de frontieră de la care noi avem așteptări în mod special în acest moment.

Vietnam

Investim în Vietnam de mulți ani, dar mulți investitori abia acum încep să-și îndrepte privirea către această piață. Cu aproape un deceniu în urmă, am ajuns la concluzia că Vietnamul reprezintă o oportunitate de investiție unică printre piețele de frontieră, fiind piață puțin analizată de investitori; în acel moment, nu exista practic niciun raport de cercetare despre companiile vietnameze redactat în limba engleză. Vietnamul părea ignorat comparativ cu piețele din regiune și aproape că nu exista nicio companie cu acționariat străin. Am petrecut mult timp călătorind prin țară și întâlnindu-ne cu manageri locali pentru a cunoaște mediul politic și de business înainte de a decide să deschidem un birou local. Sistemul politic vietnamez este monopartidist, cu un control uriaș din partea statului și un sistem de proprietate similar celui chinez. Totuși, am observat că oamenii pe care i-am întâlnit aveau o atitudine pro-busiuness și pro-capital.

Când am început să investim în Vietnam, în 2008, economia țării se confrunta cu o serie de provocări, inclusiv un deficit de cont curent cronic. Deși Vietnamul deține rezerve de petrol și gaze naturale, acestea nu pot fi rafinate intern și astfel guvernul trebuie să exporte materia primă și să cumpere produsul final (țara a lucrat la schimbarea acestui aspect în ultimii ani prin dezvoltarea unor capacități de rafinare interne). Pe măsură ce am căpătat mai multe cunoștințe despre mediul investițional din Vietnam, am observat și o creștere rapidă a investițiilor străine directe, iar calitatea acestora este foarte ridicată – branduri cunoscute în întreaga lume și-au stabilit operațiuni de producție în Viernam și au angajat zeci de mii de persoane. În acest moment există o listă lungă de companii internaționale care fabrică bunuri în Vietnam, inclusiv electronice, textile și mobilă. Ne așteptăm ca și mai multe companii multinaționale din diverse industrii să-și stabilească operațiuni în Vietnam, atrase de forța de muncă ieftină și bine educată.

În plus, antreprenorii și managerii cu care am discutat de-a lungul timpului au exprimat ideea că este relativ ușor să dezvolți un business în Vietnam comparativ cu alte țări din regiune. Raportul Băncii Mondiale privind ușurința de a face afaceri poziționează Vietnamul pe locul 90 din 189 de țări în 2016, ceea ce reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de locul 99 ocupat în 2013 și peste poziția ocupată de India, de exemplu, respectiv 130.4

Vietnam are o serie de elemente în favoarea sa. Creșterea Produsului Intern Brut (PIB) a fost solidă, fiind estimată la 6,5% în 2015.5 Vietnamul are numeroase porturi maritime și deține unele dintre cele mai importante rute comerciale din lume, cu acces direct la uriașa piață de consum chineză. Dezvoltarea consumului intern este o temă pe care am explorat-o în vederea unor potențiale oportunități de investiții. Un exemplu este industria lactatelor, care a fost o piață rurală și neorganizată în Vietnam. De obicei, oamenii își cumpărau lapte direct de la vecini sau de la ferme, nu de la supermarket. Într-o perioadă de timp foarte scurtă, am asistat însă la dezvoltarea unui cadrul legislativ, iar pe piață au apărut producătorii industriali, care au construit branduri și canale de distribuție mult mai formale.

Adițional recentului acord comercial încheiat cu Uniunea Europeană, considerăm că Vietnam ar putea obține beneficii importante și din proiectul Parteneriatului Transpacific, din moment ce reducerea sau eliminarea tarifelor ar putea reprezenta un avantaj pentru exporturile vietnameze, datorită piețelor importante care ar urma să adere la acest parteneriat, în principal Statele Unite și Japonia. Vietnamul are o industrie piscicolă dinamică, dar subutilizată, iar mult mai multe fructe de mare vietnameze at putea ajunge pe mesele consumatorilor din aceste țări.

Deși capitalul străin a devenit tot mai important, guvernul vietnamez nu dorește să piardă controlul asupra resurselor, așadar considerăm că limitele privind deținerile străinilor vor continua să reprezinte un subiect de dezbatere. Totuși, considerăm că Vietnamul este o piață care ar trebui să continue să atragă interesul investitorilor în următorii ani.

Bangladesh

Tot în Asia, Bangladehul are are o piață internă semnificativă, cu o populație de peste 169 de milioane de persoane.6 Multă lume poate își amintește momentul în care formidabila industrie textilă din Bangladesh a ținut prima pagină a ziarelor în 2013, după ce o clădire cu opt etaje din compexul Rana s-a prăbușit din cauza unui incendiu. Toate marile companii de textile la nivel mondial prodceau în Bangladesh – situația fiind aceeași și acum. Incendiul din 2013 a fost o tragedie teribilă, dar a adus în atenție nevoia unor reglementări și unei supravegheri mai bune, inclusiv norme de siguranță pentru producători. Încă există lucruri de rezolvat, dar am observat câteva îmbunătățiri și progrese. Bangladesh a dezvoltat o nișă foarte puternică. Bangladeshul este foarte eficient în producția de textile, iar industria are bariere de intrare suficient de ridicate care să îi permită țării să-și păstreze poziția de lider. Noi am investit în țară și continuăm să căutăm oportunități convingătoare, nu doar în industria textilă, dar și în alte industrii care pot beneficia de ritmul de creștere al acestei economii.

Nigeria (și de-a lungul Africii)

Cu excepția Africii de Sud, toate țările de pe continentul african sunt considerate piețe de frontieră. Cea mai populată dintre acestea este Nigeria – o piață importantă pentru noi din perspectiva varietății oportunităților potențiale. Nu există nicio îndoială că Nigeria se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv lipsa unei rețele energetice și starea proastă a infrastructurii. Producția energetică a întregii țări este probabil la nivelul celei ale unei singure străzi din New York. Totuși, capacitatea nigerienilor de a acționa în circumstanțe dificile este uimitoare. Ceea ce m-a surprins în călătoriile mele acolo este modul în care oamenii, nu doar din Nigeria, dar din întrega Africă, au adoptat telecomunicațiile mobile și internetul. Mulți oameni care cu greu au acces la hrană sau la un acoperiș deasupra capului dețin smartphone-uri și utilizează plățile de pe mobil pentru diverse bunuri și servicii.

Aplicațiile de mobile banking sunt destul de sofisticate în Africa datorită lipsei unor rețele dezvoltate de sucursale bancare și ATM-uri. Călătorind prin Africa (fie că este vorba de Nigeria, Coasta de Fildeș, Senegal, Etiopia sau Kenya) oricine poate observa influența chineză asupra continentului. Chinezii construiesc drumuri, porturi, aeroporturi și tuneluri și devin parteneri în businessurile locale. Materiile prime ale Africii sunt de interes pentru chinezi, dar mulți rămân aici pentru a-și întemeia businessuri care se adresează direct consumatorilor. Este o relație de simbioză.

Scăderea prețurilor materiilor prime din ultimii ani a fost o provocare pentru țările africane, în special pentru cele dependente de veniturile din petrol. Totuși, aceasta poate fi o oportunitate pentru ele de a se reforma și de a-și diversifica economiile. Această situație forțeză guvernele să devină mai disciplinate, să îmbunătățească colectarea veniturilor și să găsească alte modalități de a-și extinde economiile și bugetele decât vânzarea de materii prime. Vedem numeroase companiile multinaționale care intră pentru prima dată pe piețele africane – în special în țări care consemnează o îmbunătățire a infrastructurii și care facilitează înființarea de businessuri – pentru a putea avea acces la numărul uriaș de consumatori tinei și activi din aceste țări.

Credem că Africa este probabil cea mai incitantă poveste de viitor în ceea ce privește piețele de frontieră, dar ar putea fi nevoie ca investitorii să fie răbdători și să înțeleagă asprectele unice de a face business aici, dar și riscurile implicate.

Divergențe – și datorie

Acestea sunt doar câteva dintre țările pe care noi le explorăm în perspectiva investițiilor din 2016. Ne așteptăm ca 2016 să fie un alt an de divergențe la nivelul piețelor, dar și de divergențe la nivelul politicilor monetare. Este de notat că, deși investotorii vor avea un apetit de risc scăzut la începutul anului pe fondul potențialei creșteri a dobânzilor în SUA, alte bănci centrale – inclusiv cele din China, Japonia și Europa – se află într-o fază de relaxare și injectează lichidități pe piață. Unele piețe emergente și de frontieră vor performa mai bine decât altele în cazul unei majorări a dobânzilor în SUA, dar nu ne așteptăm ca acest lucru să diminueze hotărârea noastră de a investi în anumite piețe. Am vrea să notăm că unul dintre elementele favorabile pentru piețele de frontieră este nivelul redus al datoriei publice și private, ceea ce le-ar putea ajuta să absoarbă mai bine potențialele șocuri din acest an.

 

Comentariile, opiniile și analizele lui prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: Indicele MSCI Frotier Markets măsoară performanța piețelor de frontieră din perspectiva capitalizării de piață. Acesta este compus din companii cu capitalizare de piață ridicată și medie listate pe 24 de piețe: Argentina, Bahrain, Bangladesh, Bulgaria, Croația, Estonia, Iordania, Kenya, Kuwait, Liban, Lituania, Kazakhstan, Mauritius, Maroc, Nigeria, Oman, Pakistan, România, Serbia, Slovenia, Sri Lanka, Tunisia, Ucraina și Vietnam.

2. Sursa: Bloomberg, 2015. Indicele IBC al Bursei din Caracas (Venezuela), cunoscut și ca Indicele General, este un indice bazat pe 15 dintre cele mai lichide și bine capitalizate companii listate pe Bursa din Caracas (Bolsa de Valores de Caracas). La data de 30 decembrie 2015, indicele marca o creștere anualizată de 281%. Indicii nu sunt administrații și nimeni nu poate investi direct în aceștia. Indicii nu includ comisioanele, cheltuielile sau taxele de vânzare a acțiunilor. Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.

3. Sursa: Bloomberg, 2015. Indicele Argentina Merval indică valoarea de piață a unui portofoliu de acțiuni listate pe Bursa de Valori de la Buenos Aires selectate pe baza numărului de tranzacții și a volumelor înregistrate în ultimele șase luni. La data de 30 decembrie 2015, indicele marca o creștere anualizată de 60%. Indicii nu sunt administrații și nimeni nu poate investi direct în aceștia. Indicii nu includ comisioanele, cheltuielile sau taxele de vânzare a acțiunilor. Performanțele trecute nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare.

4. Sursa: Raportul “Doing Business 2016” al Băncii Mondiale.

5. Sursa: FMI, baza de date World Economic Outlook, Octombrie 2015. Nu există nicio certitudine că orice estimare sau previziune se va materializa.

6. CIA, baza de date The World Factbook, estimări din luna iulie 2015. Nu există nicio certitudine că orice estimare sau previziune se va materializa.

Categories: Guest Bloggers