Home > Perspective > Enigma Chinei

Enigma Chinei

ianuarie 7, 2016

Celebrării anului noi în lumea occidentală i-au urmat îngrijorările legate de China, a cărei piață de capital a deschis 2016 cu o scădere, ceea ce a atras un declin al piețelor de acțiuni la nivel global. Scăderea de 7% al pieței principale de acțiuni chineze, înregistrată pe 4 ianuarie, a fost suficientă pentru a activa mecanismul “circuit-breaker”, tranzacțiile fiind sistate chiar din prima ședință de tranzacționare a anului, și pentru a determina guvernul chinez să intervină pentru a susține piețele.

Investitorii de retail au fost cu siguranță implicați în vânzarea de acțiuni, dar același lucru a fost valabil și în cazul investorilor mari, în special al executivilor de top care dețin acțiuni la propriile companii. De aceea, guvernul chinez a impus restricții în ceea ce privește volumele vândute de un singur investitor. Pentru a diminua panica, reglementatorul pieței de capital chineze a impus o limită a vânzărilor efectuate de un investitor semnificativ la 1% din acțiunile totale ale unei companii. Această măsură va fi în vigoare timp de trei luni, începând cu data de 9 ianuarie. Sentimentul la nivelul pieței nu a fost pozitiv din câteva motive, iar unul dintre acestea a fost devalorizarea monedei chineze, yuanul, ceea ce a determinat investitorii să renunțe la activele denominate în yuani, cum ar fi acțiunile companiilor listate pe bursa chineză. Totodată, sentimentul investitorilor a fost alimentat și de temerile acestora că majorarea dobânzilor de către banca centrală americană va avea un impact negativ asupra celorlalte economii. Există în continuare incertitudini privind modificările viitoare ale dobânzii, dar așteptările curente indică un nivel al dobânzilor mai ridicat.

Cu siguranță, mulți investitori sunt îngrijorați în acest moment. Din punctul nostru de vedere, nu există nicio îndoială că economia chineză va înregistra o creștere și anul acesta, dar ar putea exista voci potrivit cărora China se confruntă cu o enigmă. Pe de o parte, guvernul dorește stabilitate, dar pe de altă parte, face eforturi pentru liberalizarea pieței. Aceasta înseamnă că vom vedea mai multă volatilitate pe piața chineză anul acesta, ca efect al conflictului dintre cele două abordări.

Este important de amintit că economia chineză este una planificată, un lucru care cred că a fost trecut cu vederea de mulți investitori în momentul în care au luat în calcul posibilitatea unor falimente bancare, a supraîndatorării sau a altor scenarii pesimiste. În cele din urmă, direcția economiei este determinată de Partidul Comunist (statul) și, în opinia noastră, acesta are resursele și motivația de a lua măsurile pe care le consideră necesare pentru a-și atinge scopurile. Totuși, privind mai departe, va fi dificil pentru gurneul chinez să mențină controlul dacă ținta sa este o economie mai liberă. China dorește să-și liberalizeze economia și în special moneda. Aceasta va avea însă loc în etape, gradual, pentru a promova și intenția de stabilitate. Cred că este important pentru oricine este interesat să înțeleagă obiectivele Chinei – și potențialele implicații asupra pieței -  să citească cele 10 puncte ale sesiunii plenare, care trasează direcțiile economice. Unele industrii vor fi reorganizate, altora li se va diminua importanța. Dar direcția țării este clară, în opinia noastră – spre o economie mai deschisă, mai orientată spre piață și care se ajustează la mișcările internaționale de capital, yuanul fiind nu doar o monedă de rezervă importantă, ci și una dintre monedele principale de circulație internațională.

Considerăm că vom vedea în continuare anul acesta volatilitate pe piața de capital, și nu doar în China. Volatilitatea este în creștere pe multe piețe și este un fenomen cu care investitorii ar trebui să se obișnuiască să conviețuiască. Vedem perioade de volatilitate ridicată, care pot genera oportunități de investiții – permițându-ne să cumpărăm acțiuni ale companiilor care considerăm că au fost pedepsite pe nedrept de investitori. Înțelegem că aceste condiții sunt dificile pentru investitorii care se tem de volatilitate. În cazul Chinei, eforturile guvernului de a menține stabilitatea, pe de o parte, și de a liberaliza piața, pe de altă parte, reprezintă un echilibru greu de atins.

Acestea fiind spuse, noi nu suntem foarte îngrijorați în legătură cu creșterea economică a Chinei sau cu perspectivele investițiilor pe termen lung în această piață. Considerăm că actualele prognoze de creștere economică de circa 6% în 20161 sunt destul de bune, având în vedere că dimensiunea economiei chineze exprimată în dolari a crescut semnificativ față de acum câțiva ani, când ratele de creștere erau mai mari, dar pornind de la o bază mai redusă. Acesta este un alt aspect ignorat de investitorii care se cramponează de încetinirea ritmului de creștere economică. (Vezi graficul de mai jos). Fundamentele economice ale Chinei sunt în continuare excelente, în opinia noastră. China este una dintre economiile cu cea mai rapidă evoluție la nivel mondial, chiar dacă ritmul de creștere s-a redus.

Căutăm în continuare oportunități de investiții în China și suntem încrezători în perspectivele pe termen lung ale economiei, în condițiile în care există semnale privind trecerea de la modelul bazat pe export la cel bazat pe consumul intern. China trece, de asemenea, printr-o tranziție dramatică de la o societate rurală la una urbană. Pentru o imagine mai detaliată a schimbărilor economice și structurale prin care trece China, vă încurajez să consultați lucrarea “China: În căutarea unui nou echilibru”, scrisă de colegul meu Michael Hasenstab, chief investment officer al Templeton Global Macro. Raportul poate fi consultat aici.

Comentariile, opiniile și analizele lui prezentate aici au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: FMI, baza de date World Economic Outlook, Octombrie 2015.

Categories: Perspective