Home > Perspective > Călătorii în Sri Lanka: Industria turismului

Călătorii în Sri Lanka: Industria turismului

decembrie 16, 2015

Sri Lanka are o istorie fascinantă, printre primele referiri la această insulă fiind cea din vechea scriere indiană Ramayana, care menționează că Lanka a fost creată de sculptorul divin pentru zeul bogăției. Prima formațiune statală consemnată de istorie este Regatul Anuradhapura, apărut în anul 380 î.Hr. Budismul a ajuns în Sri Lanka in jurul anului 250 î. Hr. și continuă să fie religia dominantă și să influențeze multe aspecte din viața sri lankezilor. Am revizitat recent țara și, ca de fiecare dată, am fost impresionat de frumusețea sa, de grija față de mediu și de oamenii primitori. Încurajez călătorii să viziteze Sri Lanka, o țară care poate oferi multe unui turist, cum ar fi climă tropicală, plaje întinse și o bogată zestre culturală. Am fost în Sri Lanka împreună cu echipa mea nu doar pentru a profita de soare și pentru a a admira peisajele – am făcut un tur al țării în căutarea unor oportunități de investiții. În acest prim articol dedicat călătoriei în Sri Lanka, voi explora țara, voi examina infrastructura și voi discuta cu oamenii pe uscat și în aer.

La Colombo și înapoi

Am ajuns mai întâi în Colombo, capitala aflată pe litoral a Sri Lankăi, unde am stat o singură noapte, pentru că a trebuit să plecăm a doua zi dimineața la Trincomalee, o călătorie cu un avion Cessna cu un singur motor. A fost o provocare să găsim micul aeroport adiacent noului aeroport internațional – punctul nostru de decolare a fost un poligon militar – dar după câteva apeluri telefonice care să ne ajute să găsim aeroportul eram deja pe drum. Mă așteptam la o călătorie cu turbulențe în micul avion, dar piloții au evitat norii, iar avionul a zburat suficient de jos pentru ca noi să putem admira peisajul. Avionul a făcut escală la Sigiriya, unde au coborât patru turiști spanioli, înainte de a merge mai departe spre Trincomalee.

La Trincomalee, am observat o serie de resorturi litorale pentru turiștii cu bugete reduse și pentru turiștii locali aflați în sejururi plătite de companii. Ne-am gândit că potențialul turistic al acelei părți a țării este uriaș datorită plajelor foarte lungi. Sri Lanka are o populație de 21 milioane de locuitori, iar în 2014 a înregistrat un număr de 1,5 milioane de turiști1, turismul fiind așadar o sursă importantă de venit. Turismul este a treia cea mai mare sursă de valută pentru Sri Lanka după remiterile muncitorilor din străinătate și exporturile de textile2.

Savurând iaurt cu melasă în Sri Lanka.

A doua zi am plecat cu mașina înapoi spre Colombo, ceea ce ne-a dat posibilitatea de a verifica starea infrastructurii rutiere. Drumul s-a dovedit a fi foarte bun – o autostradă lină, cu două benzi. Am făcut un popas pentru a ne delecta cu iaurt de bivoliță cu melasă, un fel de miere produsă din suc de cocos (o specialitate locală). Acesta este un bun exemplu al modului în care oamenii cu venituri reduse obțin din turism câștiguri suplimentare celor din agricultură. Pornind mai departe, șoferul nostru ne-a povestit că în timpul războiului cu Organizația Eliberatorare a Tigrilor Tamili Eelam (LTTE), aceasta a instalat și detonat multe bombe de-a lungul căilor rutiere ca atacuri îndreptate împotriva trupelor guvernamentale. Am văzut case fără acoperișuri pe care armata le-a bombardat după ce acolo au fost descoperiți insurgenți LTTE. De-a lungul drumului am descoperit și rezervoare uriașe construite de regi în secolele trecute pentru a iriga terenurile uriașe cultivate cu trestie de zahăr și orez. În orașul Matale, am văzut case mari și opulente. În mijlocul orașului se află un templu elaborat pictat într-o multitudine de culori și ornat cu sute de statui. Orașul a prosperat datorită comerțului cu mirodenii, în special cu scorțișoară. Deși majoritatea locuitorilor sunt budiști, există și un număr semnificativ de hinduși și musulmani, alături de mici comunități de creștini.

Drumul de la Trincomalee la Sigiriya a durat două ore. Sigiriya (Stânca Leului) este un palat medieval extraordinar aflat pe o coloană din piatră cu o înălțime de 200 de metri localizată în centru țării. Grădinile palatului sunt extrem de importante, fiind printre cele mai vechi grădini construite din lume.

Conform legendei, în anul 477 d. Hr., regele Kasyapa a ales acest loc pentru noua sa capitală și a construit palatul pe stânca respectivă, pereții acestuia fiind decorați cu fresce viu colorate reprezentând femei dansând, iar pe acoperiș au fost construite bazine pentru colectarea și stocarea apei. La jumătatea uneia dintre laturile stâncii a fost construită o intrare sub forma unui leu. Sigiriya este considerată unul dintre cel mai bine păstrate exemple vechi de planificare urbană și este cel mai vizitat sit istoric din Sri Lanka. Se spune că regele Kasyapa l-a ucis pe tatăl său și a uzurpat tronul de la moștenitorul de drept, fratele său Mugalan. Pregătindu-se de inveitabila întoarcere a fratelui său, Kasyapa a construit palatul pe vârful stâncii, care părea de necucerit. Dar în momentul în care lupta decisivă a avut loc pe câmpia din jur, elefantul lui Kasyapa a pornit într-o direcție care sugera că regele se retrage, ceea ce i-a determinat pe soldații săi să-l abandoneze. Prea mândru pentru a se preda, Kasyapa s-a sinucis, spune legenda.

Vizitând Templul de Aur din Dambulla, Sri Lanka.

A durat încă o oră să ajungem de la Sigiriya la peșterile Dambulla Buddha (și la Templul de Aur din Dambulla). Este un popas important pentru că acest loc subliniază importanța budismului pentru Sri Lanka, un lucru evidențiat de numeroșii pelerini îmbrăcați în alb și purtând flori, care au urcat alături de noi scările către peșteră aflate pe o distanță de 160 de metri pentru a venera cele 153 de statui ale lui Buddha și picturile superbe reprezentând scene din viața lui Gautama Buddha.

Călătoria noastră mai departe de la Dambulla la Kandy, fosta capitală și al doilea mare oraș al țării după Colombo, a durat aproximativ două ore. Aflată la altitudine, în centrul țării, Kandy este cunoscută de către cinefili ca locul unde a fost filmată o parte din filmul Indiana Jones și Templul Morții din 1984, dar orașul are și o lungă și interesantă istorie. Kandy este un punct turistic important, iar principala sa atracție este Templul Dintelui Sacru, unul dintre cele mai importante locuri sacre din lumea budistă. Kandy a fost un oraș colonial britanic între 1815 și 1948, iar urmele influenței britanice încă sunt vizibile peste tot, în special într-o biserică impozantă aflată lângă palatul care cuprinde în interiorul zidurilor sale și Templul Dintelui Sacru. De asemenea, există o clădire frumoasă care găzduiește sediul organizației religioase Armata Salvării. Orașul a fost ultima fortăreață a regelui sri lankez și a rezistat invaziilor portugheze și olandeze până în secolul 19, pentru ca într-un final armata britanică să îl cucerească în 1815. După ce am cumpărat bilete și ne-am lăsat pantofii la intrare am vizitat Palatul Regal și impresionantul templu decorat cu aur și marmură aflat în interiorul zidurilor sale. În interiorul templului, multe persoane eru așezate pe podea și ascultau rugaciunile călugărilor budiști. Interesant de notat, pereții interiori afișau imagini cu diversi guvernatori britanici vizitând templul și prezendându-și omagiile călugărior budiști. După vizitarea templului, în timp ce ne întorceam spre centrul orașului, am observat o statuie reprezentând un nationalist șinhalez cu un steag sri lankez ridicat și târând după el un steag britanic – un monument dedicat celor care au luptat împotriva colonialiștilor.

Într-o vizită anterioară de acum mulți ani, am fost martorul unei procesiuni impresionante în timpul Festivalului Dintelui Sacru, în cadrul căreia un dinte al lui Buddha este transportat cu un elefant pe străzile orașului, însoțit de dansatori și toboșari.  De data acesata, am făcut un tur al cartierului de shopping al orașului, care include un mall nou unde – complet diferit de experiența mea de la vizita anterioară – o trupă rock susținea un concert.

Ne-am continuat călătoria de la Kandy spre Negombo pe coasta de vest. Drumurile erau într-o stare bună, dar cam aglomerate. Negombo este denumit “Mica Romă” pentru că cei mai mulți locuitori sunt romano-catolici, iar ca dovadă în acest sens stau numearoasele biserici romano-catolice. Multe biserici au ornamente bogate, în stil portughez, orașul fiind folosit în trecut de portughezi ca port pentru comerțul cu scorțișoară. Astăzi, Negombo este un oraș turistic cu 120.000 de locuitori situat convenabil la numai 35 de kilometri spre nord de capitala Colombo și aproape de aeroportul internațional. Câteva hoteluri elegante se află pe coasta oceanului, de-a lungul întinselor plaje de nisip, iar strada principală este aglomerată de mulțimea turiștilor aflați la cumpărături. Am luat cina la unul dintre hotelurile de pe plajă și am plecat spre Colombo. A fost încurajator să vedem conversații pline de viață și activități comerciale în Negombo, ba chiar și aglomerația existentă, care este un semn al creșterii și al oportunităților existente în acestă țară.

Turiștii aflați în căutarea unor peisaje naturale vor găsi multe lucruri pe placul lor în Sri Lanka, în condițiile în care Maithripala Sirisena, președintele țării, a fost ministru al mediului și și-a dezvoltat un interes personal pe acest subiect. Vânătoarea este interzisă în Sri Lanka, iar țara are numeroase rezervații naturale. Călătorind prin centrul țării am văzut de-a lungul drumului nu doar multe specii de păsări, ci și elefanți. Aflați în căutarea hranei, elefanții pot provoca daune destul de mari culturilor agricole și chiar gospodăriilor. Totuși, oamenii respectă aceste creaturi impozante, așa că elefanții nu sunt uciși. Totuși, companiile au fost ținta unor sancțiuni privind încălcarea normelor de mediu. Am aflat, de exemplu, că operațiunile unei multinaționale din industria băuturilor au fost suspendate temporar din cauza unor suspiciuni de încălcare a regulilor privind depozitarea deșeurilor. Unele companii care doresc să investească în Sri Lanka ar putea considera reglementările de mediu ca fiind destul de împovărătoare, astfel că ar fi nevoie de unele ajustări ale legislației. De exemplu, studiile privind impactul asupra mediului ar putea întârzia startul anumitor proiecte.

Credem că Sri Lanka trebuie să continue să se focalizeze pe atragerea turiștilor străini și a marilor branduri globale din industria hotelieră, de relaxare și de distracție. Mai multă distracție și resorturi turistice integrate ar putea atrage nu doar turiștii aflați în căutare de peisaje naturale sau turiști cu bugete limitate, ci și un număr mare de turiști care își permit să cheltuiască sume importante de bani, în special din India și China.

În articolul referitor la partea a doua a turului prin Sri Lanka, voi explora climatul politic și investițional.

Comentariile, opiniile și analizele lui Mark Mobius au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

 

1. Sursa: Autoritatea pentru Dezvoltarea Turismului din Sri Lanka, date pentru 2014.

2. Sursa: Ibidem

Categories: Perspective