Home > History > Consumul în China: de la materii prime la karaoke

Consumul în China: de la materii prime la karaoke

noiembrie 24, 2015

Au existat îngrijorări foarte mari cu privire la încetinirea ritmului de creștere al economiei chineze și impactul acestei asupra cererii de materii prime, așadar și asupra prețurilor. Mișcarea prețului petrolului tinde să capteze cea mai multă atenție, dar China are o cotă de circa 12% din consumul global de petrol, ceea ce este semnificativ, dar mult mai puțin față de cota Statelor Unite.1 S-ar putea argumenta că cererea din partea Chinei a jucat un rol mult mai important în influențarea prețului altor materii prime în cazul cărora China deține o cotă mai importantă din consumul global. Ponderea Chinei în consumul global de cereale a fost de 22% în 20142, iar cota sa în consumul global de metale s-a triplat de la 13% în 2000 la 47% în 2014.3 China este un consumator-cheie de aluminiu, nichel, cupru, zinc, staniu și fier. Desigur, China nu este doar un consumator de materii prime – creșterea clasei de mijloc a exercitat o putere de cumpărare formidabilă și a creat noi industrii locale care sunt de un interes deosebit pentru noi ca investitori, incluzând aici industria cosmetică sau cea de divertisment.

Din moment ce China își continuă tranziția de la o economie bazată pe export la una bazată pe cererea internă, ritmul de creștere al Produsului Intern Brut (PIB) a încetinit. O încetinire a creșterii este așteptată în continuare având în vedere creșterea remarcabilă a dimensiunii economiei chineze din ultimele decenii, dar nu trebuie să uităm că valoarea exprimată în dolari a economiei chineze a crescut extraordinar. Au existat unele dezbateri despre modul în care cererea de materii prime a Chinei se va modifica pe măsură ce modelul său economic se schimbă. Noi credem că pe termen lung consumul de energie și metale al Chinei va crește mai degrabă decât să scadă având în vedere creșterea economică semnificativă și nevoia de îmbunătățire a infrastructurii prin comparație cu țările dezvoltate. Cererea susținută va fi alimentată, în opinia noastră, de migrație dinspre zonele rurale către orașe. Totuși, recunoaștem că cererea s-ar putea să nu atingă așteptările anterioare ale diverselor companii producătoare de mărfuri, care au supraestimat creșterea cererii provenite din China și din alte părți ale lumii.

Importanța minereului de fier în infrastructură

Cererea de minereu de fier – un element-cheie pentru producția de oțel și de o importanță majoră pentru în infrastructură – are o semnificație aparte pentru China, care deține 50% din producția mondială de oțel.4 Desigur, ne așteptăm ca această pondere să scadă pe măsură ce economia chineză devine mai orientată către consum și mai puțin dependentă de investițiile în infrastructură, în timp ce alte țări, precum India, au intrat într-o perioadă de dezvoltare puternică a infrastructurii. Oricum, China a devenit atât de influentă încât prețul de referință al minereului de fier – care anterior era stabilit în Japonia – este stabilit acum în funcție de prețul minereului în porturile chineze. Explozia industriei siderurgice chineze a avut totuși un preț – nori de poluare deasupra capitalei Beijing.

Premierul Li Keqiang a promis să găsească soluții pentru a curăța aerul, inclusiv prin înăsprirea sancțiunilor aplicate celor care încalcă regulile anti-poluare. Ceremoniile de la Beijing care au marcat la începutul lunii septembrie aniversarea a 70 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial au avut ca efect închiderea a mii de fabrici de oțel din regiune și oprirea câtorva mii de șantiere de construcții pentru a reduce nivelul de poluare pe durata evenimentelor. Guvernul a creat, de asemenea, politici care să adreseze supracapacitatea de producție din industria siderurgică din zonă prin relocarea unei părți a producției din regiune Hebei (responsabilă pentru cea mai mare parte a smog-ului din Beijing) către zonele de coastă.

Deși nu putem previziona în ce direcție vor merge prețurile materiilor prime în continuare, știm că datorită rolului său important în consumul de materii prime, China devine acum un centru de tranzacționare, poziție dominată anterior de Londra și New York. Un exemplu în acest sens este achiziția London Metal Exchange în 2012 de către Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd.

Consumul Chinei se schimbă: muzică și cosmetice

Deși îngrijorările privind cererea de materii prime a Chinei sunt cu siguranță demne de atenție, cred că înflorirea unor noi industrii și servicii în China este probabil o poveste mult mai captivantă. Echipa noastră caută oportunități de investiții în China, care sunt generate de o schimbare a preferințelor consumatorilor ca urmare a creșterii salariilor și a dezvoltării clasei de mijloc. Călătorind prin China, descopăr industrii care nu existau acum câteva decenii, dar care acum își lasă amprenta în economie.

Muzica este un exemplu. Ca și în alte părți ale lumii, muzica este o parte importantă a vieții chineze. Mergând pe străzile diverselor orașe din China pe care le-am vizitat, am observat multe localuri de karaoke, un semnal al creșterii popularității acestora. Evaluarea popularității diverșilor artiști chinezi este totuși o slujbă cu normă întreagă, iar acest locru este probabil mai dificil de realizat în China decât în alte țări. În timp ce în SUA principala sursă pentru această analiză este Billboard, o revistă care publică o listă a melodiilor de top și a vânzărilor de albume, în China există numeroase topuri. Un site chinez de video streaming vrea să ocupe prima poziție în piață printr-un parteneriat cu Billboard, prin care revista americană să publice pe website-ul propriu statisticile săptămânale despre muzica pop chineză întocmite de respectivul site de video streaming. Și industria muzicală globală devine atentă la creșterea influenței consumatorilor chinezi. De exemplu, trupa americană de rock Bon Jovi a înregistrat recent o populară melodie în dialectul mandarin.

Piața muzicală chineză are o dimensiune redusă în acest moment, veniturile din vânzarea de melodii digitale fiind estimate la 91 de milioane de dolari anual, în timp ce în Statele Unite această industrie a însumat 3,5 miliarde de dolari anul trecut, potrivit datelor Federației Internaționale a Industriei Muzicale. Statisticile oficiale arată că 400 de milioane de chinezi ascultă muzică online, dar piața este foarte dificilă pentru că devine din ce în ce mai greu să-i convingi pe aceștia să plătească pentru muzica pe care o ascultă. Trebuie să existe alte modalități de a măsura audiența și de a genera venituri. Un website al industriei muzicale măsoară săptămânal popularitatea melodiilor prin numărul de click-uri înregistrat. Mulți fani chinezi sunt dispuși să plătească pentru ca melodiile lor favorite să devină cunoscute pe internet. O dificultate aparte a industriei muzicale chineze este dată însă de faptul că melodiile sunt cântate acum nu doar în dialectul mandarin, ci și în cel cantonez.

În condițiile în care China devine o societate din ce în ce mai urbanizată, iar venitul per capita crește, nu este suprinzător că țara se apropie de Statele Unite și în alte zone de consum, una dintre acestea fiind cea a cosmeticelor. Creșterea vânzărilor anuale de produse de înfrumusețare și de îngrijire personală din China a depășit ritmul de creștere consemnat la nivel global, iar la nivelul întregii piețe asiatice vânzările de produse pentru îngrijirea pielii sunt estimate anul acesta la peste jumătate din vânzările totale la nivel mondial.5

Cea mai mare parte a pieței chineze de produse cosmetice și de îngrijire a pielii este dominată de brandurile străine, astfel că firmele locale au mult teren de recuperat. Coreea de Sud a avut o influență majoră în acest sector, din moment ce un sfert din exporturile de cosmetice ale țării ajunge în China.6 Distribuția de cosmetice pe piața chineză se realizează prin supermarketurilor și hipermarketurilor, al magazinelor specializate, dar și online.

Noi credem că viitorul este strălucitor pentru industria muzicală și cea de cosmetice – printre altele – în cea mai populată țară din lume. Deși ritmul de creștere al economiei chineze încetinește comparativ cu deceniile anterioare, acest lucru nu ne îngrijorează, din moment China rămâne, în opinia noastră, și în următorii ani un motor de creștere puternic la nivel global pentru multe industrii.

Comentariile, opiniile și analizele lui Mark Mobius au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții în valori mobiliare sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Pentru că piețele și condițiile economice pot suferi modificări bruște, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații legale importante?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scăzuta și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puțin dezvoltate în piețele de frontieră, precum și ca urmare a diverșilor factori care includ potențialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerțului și controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu piețele emergente sunt amplificate în piețele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

 

1. Sursa: Banca Mondială, “Cât de importante sunt China și India pentru consumul global de mărfuri?” Iulie 2015, pe baza datelor din 2014.

2. Ibidem.

3. Ibidem.

4. Sursa: Fondul Monetar Internațional, Octombrie 2015. Date aferente anului 2014.

5. Sursa: Wall Street Journal, “Industria cosmetică aplică tendințele din Asia pe piețele occidentale”, Mai 2015.

6. Sursa: Bloomberg, “Ar putea fi produsele cosmetice coreene noul motor de export”, 8 septembrie 2015.

Categories: History