Home > Perspective > Își schimbă piețele emergente direcția?

Își schimbă piețele emergente direcția?

noiembrie 13, 2015

Anul acesta a fost cu siguranță plin de provocări pentru investitorii din piețele emergente, care în general au subperformat comparativ cu piețele dezvoltate. Totuși, am observat că datele recente indică o schimbare a tendinței de retragere a capitalurilor pe măsură ce tot mai mulți investitori își pun din nou banii la treabă pe piețele emergente. Pentru noi, acest lucru este încurajator, dar nici dacă volatilitatea din vara trecută ar reveni nu am simți că este timpul să abandonăm această clasă de active. Credem că mulți dintre factorii care au generat recentul episod de volatilitate din piețele emergente sunt temporari și au legătură cu lichiditatea scăzută din perioada verii. Astfel, credem că avem motive pentru a fi optimiști pe termen lung.

Piețele emergente nu pot fi ignorate

Din punctul nostru de vedere, indiferent de schimbările pe termen scurt ale încrederii investitorilor, pur și simplu piețele emergente nu pot fi ignorate. Ele sunt o parte importantă a economiei globale actuale în termeni de suprafață, populație, Produs Intern Brut (PIB) sau capitalizarea piețelor bursiere.

Este adevărat că ritmul de creștere al piețelor emergente a fost anul acesta mai redus față de perioadele trecute, dar nu vedem niciun risc sistemic existent pe aceste piețe. Există zone de vulnerabilitate în anumite țări, dar în ansamblu nu vedem o situație apocaliptică la nivelul acestei clase de active. Rezervele valutare și datoria publică raportate la PIB par să fie în general la niveluri sustenabile, iar creșterea economică rămâne la nivel general peste cea a piețelor dezvoltate. La nivel general, nu observăm să se contureze vreo criză a piețelor de capital emergente. Majoritatea investitorilor globali rămân subexpuși pe piețele emergente, așadar, în opinia noastră, întrebarea dacă să investim sau nu pe piețele emergente se transformă de fapt în întrebarea în ce companii și în ce piețe să investim. Credem că piețele emergente rămân un motor de creștere la nivel global.

Doi factori principali cu efecte asupra piețelor emergente: Fed și China

 În viziunea noastră, există doi factori care au contribuit la performanța piețelor emergente anul acesta: posibila înăsprire a politicii monetare a Fed (banca centrală americană) și îngrijorările legate de încetinirea ritmului de creștere al economiei Chinei. Considerăm că piețele au reacționat exagerat la potențiala majorare a dobânzii-cheie în SUA. Este interesant de notat că mai multe bănci centrale din piețele emergente au cerut de fapt băncii centrale americane să majoreze dobânda pentru a pune capăt incertitudinilor.

Și în trecut au mai existat astfel de mișcări în spirală (de regulă în jos) ale piețelor emergente înaintea deciziilor de înăsprire a politicii monetare în SUA. Totuși, pe parcursul implementării programului de majorare a dobânzilor, piețele emergente și-au revenit, ceea ce exemplifică credința noastră că piețele emergente tind să reflecte cel mai rău scenariu chiar înainte ca acesta să se materializeze. Indexul MSCI Emerging Markets a avut o creștere medie de 12,4% în anul următor deciziei Fed de a majora dobânda-cheie1. Graficul următor arată că imediat după cele trei perioade anterioare de înăsprire a politicii monetare din SUA, piața nu s-a prăbușit.

Nu credem că va urma o perioadă de pesimism și scădere a prețului activelor din piețele emergente nici în scenariul în care Fed adoptă o strategie de majorare agresivă a dobânzilor. Totuși, nu credem că acest scenariu este plauzibil. Creșterea companiilor multinaționale americane (și astfel economia americană în ansamblu) depinde în acest moment mult mai mult de piețele emergente (în special de cele asiatice) decât în momentele ciclurilor anterioare de înăsprire a politicii monetare a Fed. Așadar, acum există un mecanism de autocontrol mult mai puternic, iar o încetinire a creșterii piețelor emergente și un declin al monedelor acestora are un impact major asupra economiei americane și implicit asupra spațiului de manevră al Fed în ceea ce privește majorarea ratelor de dobândă. De asemenea, nu trebuie să uităm că celelalte bănci centrale, inclusiv cele din Europa, Japonia și China au derulat programe de injecție de lichiditate sau au redus dobânzile.

În ceea ce privește impactul încetinirii ritmului de creștere al economiei Chinei, credem, de asemenea, că panica investitorilor nu a avut o bază reală. Deși volatilitatea pieței de capital chineze și încercarea fără efect a guvernului de a susține prețul acțiunilor au ținut prima pagină a ziarelor vara trecută, rămânem încrezători că eforturile guvernului de a reechilibra economia în ansamblu vor avea succes. Chiar dacă știrile privind creșterile și descreșterile pieței chineze au titluri senzaționale, ne așteptăm ca impactul scăderilor recente ale prețului acțiunilor să aibă un impact limitat asupra economiei datorită nivelului scăzut al investițiilor în acțiuni ca pondere în averea totală a gospodăriilor (sub 20% din datele noastre). Din moment ce expunerea populației pe acțiuni este redusă, credem că nu va exista un efect profund asupra bunăstării populației nici măcar în scenariul unei prăbușiri a pieței.

Totodată, guvernul adresează în mod constant slăbiciunile structurale din economie – în principal privind gradul de îndatorare – prin constrângerea băncilor să-și transfere creditele neperformante către companii de administrare de active, prin creșterea gradului de provizionare a creditelor neperformante și dezvoltarea pieței de obligațiuni guvernamentale. Mai mult, deși nivelul agregat al datoriei este relativ ridicat, datorită dezvoltării economice, China are și un nivel ridicat de active publice, incluzând rezervele valutare și companiile deținute de stat, ceea ce conduce la un echilibru. Continuarea creșterii rapide a salariilor și creșterea numărului de angajați din sectorul serviciilor (în principal în sectorul privat) ajută la contracararea declinului pieței rezidențiale și a scăderii locurilor de muncă din sectorul manufacturier. Creșterea flexibilității cursului valutar este o altă măsură binevenită în drumul către liberalizarea pieței financiare.

Economiile asiatice par în formă bună în general

La o măsurătoare extinsă, de la deficitele de cont curent la rezervele valutare și la proporția datoriei interne comparativ cu cea externă, multe economii asiatice par să fie mult mai solide decât oricând.

Un exemplu particular este India, care reflectă disocierea sentimentului investitorilor de fundamentele economice. Moneda indiană s-a depreciat cu 5% față de dolar2, dar în timp ce acest declin poate fi comparat cu deprecierea și volatilitatea din 2013 asociate cu anunțul Fed privind posibilitatea înăspririi politicii monetare, India arată mult mai bine din punct de vedere macroeconomic în acest moment. Datoria privată a Indiei de 165 de miliarde de dolari3 este poate fi gestionată, din punctul nostru de vedere, iar din experiențele trecut nici în perioade marcate de turbulențe refinanțarea nu a fost o problemă majoră. Mult mai important, deficitul de cont curent al țării s-a îmbunătățit de la 88 de miliarde de dolari la sub 10 miliarde de dolari4 de la finalul anului 2013 încoace, rezervele valutare acoperă acum zece luni de importuri față de șapte luni anterior5, iar perspectivele privind investițiile străine directe s-au îmbunătățit după alegerea primului ministru Narendra Modi.

Credem că Asia de Sud Est ca întreg are un potențial de creștere semnificativ, în contextul în care țări precum Myanmar, Laos, Cambodia sau Vietnam încep să adopte economia de piață și să pună la dispoziție resurse mult subutilizate și subevaluate – naturale și umane – care pot fi utilizate de antreprenorii din economiile regionale mai dezvoltate în interesul ambelor părți. Vietnamul în special a înregistrat un avans spectaculos, iar estimările Fondului Monetar Internațional indică o creștere economică de 6,5% anul acesta6, o cifră care depășește creșterea la nivel general a piețelor emergente. Acordurile comerciale recente ar trebui, de asemenea, să se dovedească benefice pentru Vietnam, aici fiind incluse un acord semnat cu Uniunea Europeană și accesul ca membru la un viitor parteneriat transpacific, care îi vor lărgi piețele de export.

Chiar și piețele mai dezvoltate din regiune, precum Indonezia, Tailanda și Malaezia au în continuare un potențial de creștere semnificativ în viziunea noastră, cu o dinamică demografică favorabilă, creșterea gradului de urbanizare și reforme structurale care le conferă posibilitatea de a continua avansul economic solid.

Există într-adevăr câteva provocări pe termen scurt în regiune. Moneda indoneziană s-a depreciat cu 9% în fața dolarului de la începutul anului,7 dar la nivel macroeconomic situația s-a îmbunătățit semnificativ de la criza financiară asiatică din 1997 încoace și credem că Indonezia pare să fie într-o formă mai bună decât în trecut pentru a putea face față efectelor înăspririi politicii monetare în SUA. În plus, o schimbare recentă a echipei economice a președintelui ar putea însemna o reluare a eforturilor privind reformele pro-creștere și anticorupție. Mai multe proiecte-cheie se află în pregătire sau au fost deja lansate, iar printre acestea se numără autostrada care traversează insula Sumatra, planurile de a construi peste 20 de porturi și un program ambițios de investiții în energie.

În Tailanda, un contributor important la creșterea creșterea economică dezamăgitoare din ultimii ani a fost implementarea foarte slabă a planurilor privind investițiile în infrastructură. Pe parcursul anului 2014, criza politică a avut ca rezultat un volum foarte mare de fonduri care nu au fost cheltuite, iar situația a fost similară și în 2015 (bugetul pentru infrastructură a fost afectat în mod special). Observatorii se așteaptă ca ritmul de creștere economică să accelereze în 20168 în condițiile în care guvernul își intensifică măsurile de stimulare fiscală pe termen scurt (direcționate în principal către mediul rural prin credite și investiții în infrastructură), combinate cu proiectele pe termen mai lung de investiții în infrastructură, de la rețeaua de metrou din Bangkok până la căi rutiere și feroviare. Important de precizat, China și Japonia și-au arătat interesul de a investi în mai multe proiecte, ceea ce ar însemna capital suplimentar. La nivel agregat, doar aceste proiecte de infrastructură ar trebui să ajute la accelerarea creșterii economice în următorii patru ani. De asemenea, există planuri majore de încurajare a sectorului privat și a investițiilor străine directe, care, alături de datele recente privind îmbunătățirea exporturilor, ar putea rezulta într-o accelerare reală a economiei Tailandei. Credem că băncile din Tailanda sunt bine poziționate pentru a beneficia de aceste îmbunătățiri la nivel macroeconomic.

Evaluarea piețelor emergente

Ca investitori în piețele emergente, ne focalizăm în principal pe modelul de business și de fundamentele fiecărei companii în care investim, mai mult decât pe imaginea macroeconomică de ansamblu. Noi am căutat într-un mod prudent să ne creștem expunerea pe companii în cazul cărora vedem potențial solid de creștere pe termen lung, dar care au fost vândute pe nedrept în opinia noastră. Privind mai departe, este important de notat că perioadele de turbulențe pot genera potențial de creștere pe termen mediu. În acest moment, piețele emergente par subevaluate prin comparație cu cele dezvoltate, considerând raportul preț/câștig și preț/valoare contabilă. Deși momentele de volatilitate puternică a pieței pot fi neliniștitoare, strategia noastră de investiții pe piețele emergente nu se concentrează pe termen scurt, ci este orientată către găsirea de lideri de piață bine gestionați și evaluați la un nivel atractiv. Cu siguranță, multe piețe emergente întâmpină dificultăți, dar credem că întotdeauna există oportunități care așteaptă să fie descoperite la următoarea schimbare de direcție a pieței.

Comentariile, opiniile și analizele lui Mark Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs.

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Acțiunile companiilor de talie mică au fost în trecut mai volatile decât cele ale companiilor mari, în special pe termen scurt.

 

1. Surse: FactSet, MSCI. Vezi www.franklintempletondatasources.com pentru informații adiționale privind furnizorul datelor. Performanțele trecute nu sunt o garanție pentru rezultatele viitoare. Indicii nu sunt administrați și nu se poate investi direct într-un indice.

2. Sursa: Bloomberg, conform datelor din 9 noiembrie 2015.

3. Sursa: CLSA Research, August 2015

4. Sursa: Banca Centrală a Indiei, date aferente lunii iunie 2015.

5. Ibidem.

6. Sursa: FMI, baza de date World Economic Outlook, Octombrie 2015. Nu există nicio certitudine că o estimare sau prognoză se va materializa.

7. Sursa: Bloomberg, conform datelor din 9 noiembrie 2015.

8. FMI prognozează o creștere a economiei Tailandei cu 2,5% în 2015 și cu 3,2% în 2016. Sursa: FMI, baza de date World Economic Outlook, Octombrie 2015. Nu există nicio certitudine că o estimare sau prognoză se va materializa.

Categories: Perspective