Home > Perspective > India: Ratele dobânzilor, inflația și ambițiile industriale

India: Ratele dobânzilor, inflația și ambițiile industriale

octombrie 20, 2015

Anul acesta, piețele financiare globale s-au concentrat în mare măsură pe povestea de creștere a Chinei și pe posibilele acțiuni de politică monetară desfășurate de Rezerva Federală a Statelor Unite. Astfel, e posibil ca mulți investitori sa nu realizeze că așteptările sunt ca India – cea de-a treia cea mai mare economie unică a lumii conform parității puterii de cumpărare – să aibă o traiectorie de creștere mai mare decât China sau Statele Unite ale Americii, atât anul acesta, cât și anul viitor. 1

Având în vedere ratele mari ale dobânzilor din India și eforturile de a le micșora, inflația este un subiect important. Reserve Bank of India (RBI) a ezitat constant să micșoreze ratele dobânzilor ca urmare a inflației crescute, însă există un nivel ridicat de confuzie cu privire la inflație în India. Uitându-ne la indicele prețurilor en-gros din India (WPI – wholesale price index), ar putea să pară că țara se află într-o poziție de deflație, deoarece acest indice se situa la -4,54% în septembrie 20152. Cu toate acestea, măsurată conform indicelui prețurilor de consum (CPI – consumer price index), inflația avea un nivel de +4,41% în septembrie 20153. Această falie între cele două cifre este îngrijorătoare pentru oricine se uită la cifrele de inflație, încercând să deducă ceva din acestea – precum și care ar putea fi implicațiile pentru piață.

Membrii guvernului indian și anumiți afaceriști proeminenți s-au plans de ratele mari ale dobânzilor, însă Guvernatorul RBI Raghuram Rajan a ezitat să micșoreze ratele dobânzilor prea repede și prea mult, îngrijorat că inflația ar putea cunoaște o creștere bruscă. RBI a achiesat pe 29 septembrie, micșorându-și rata cheie a împrumuturilor la 6,75%, cea de-a patra astfel de scădere de anul acesta. În declarația oficială, RBI a indicat riscuri de decelerare a creșterii și o scădere a CPI în luna august la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2014. Cu toate acestea, RBI a menționat și că inflația e de așteptat să crească în perioada următoare – cel puțin pentru câteva luni – pe măsură ce unele efecte favorabile probabil își vor schimba direcția. Eu cred că RBI va continua să fie foarte atentă în perioada ce vine în cee ace privește micșorarea în continuare a ratelor dobânzilor, însă multe vor depinde de inflația domestică, precum și de accelerarea sau încetinirea creșterii.

Este de netăgăduit faptul că, din 2013 încoace, atât prețurile en-gros, cât și cele de consum, au scăzut în mod semnificativ în India. Cu toate acestea, există o realizare că WPI este foarte diferit ca și compoziție față de CPI. WPI se axează pe prețurile produselor care pot fi comercializate, precum combustibil și oțel, care au scăzut în mod considerabil pe piețele internaționale. CPI se axează mai mult pe produse precum mâncare, băuturi, locuințe, utilități și îmbrăcăminte, unde fluctuațiile prețurilor internaționale ale mărfurilor nu au o influență la fel de mare, cel puțin pe termen scurt. Dezbaterea continua, însă tendința descendentă a ambilor indici ai inflației e de bun augur pentru ratele dobânzilor din India, și noi credem că acest lucru ar trebui să sprijine piața de acțiuni a Indiei – presupunând că nu apar șocuri externe neașteptate.

Speranțe mari pentru schimbare

Odată cu alegerea noului guvern în primăvara anului 2014, toată lumea părea entuziasmată de perspectivele Indiei, iar bursa de valori indiană a crescut ca atare. Deși împărtășeam entuziasmul oamenilor, știam că va fi dificil ca toate reformele despre care vorbise Prim Ministrul Narendra Modi să fie și implementate. Cu toate acestea, măsurile pe care le-am văzut până acum par bune, iar orice pași pe care India îi poate face în direcția corectă pentru noi ca investitori este bine-venit. Cu siguranță, am fi preferat ca toate reformele promise de Dnul. Modi să fi fost implementate imediat, însă vedem acest lucru ca pe o sarcină dificilă, în contextul în care partidele de opoziție – care au blocat anumite initiative legislative – ar trebui aduse în ”echipă”. Chiar și dacă Dnul. Modi obține o fracțiune din reformele promise, noi am considera asta un success.

Anul acesta Dnul. Modi a călătorit prin toată lumea și s-a întâlnit cu diverși lideri ai lumii. În luna septembrie, acesta a vizitat Statele Unite ale Americii, unde s-a întâlnit nu doar cu Președintele SUA Barack Obama, ci și cu titanii tehnologiei din Silicon Valley în California, pentru a impulsiona investițiile și pentru a încuraja producția și antreprenoriatul în India, ca parte a campaniei sale ”Make in India”. Lansat în 2014, acest effort încurajează companiile locale și multinaționale să producă în India, cu scopul de a transforma India într-un centru global de producție. Acesta țintește 25 de sectoare diferite ale economiei, inclusiv autovehicule și piese, aviație, chimicale, tehnologii de informații și farmaceutice. India a avut recent succese în a atrage investiții străine, însă există cu siguranță loc pentru mai mult. Producția reprezintă doar 16% din PIB-ul Indiei și 1,8% din producția la nivel global; spre deosebire, producția din China reprezintă 34% din PIB-ul său și 13,7% din producția la nivel mondial4. Pentru a menține un ritm constant al producției, infrastructura este vitală. Noi credem că e nevoie de mai mult progress din acest punct de vedere, precum și reforme care ar face India mai atractivă pentru investitorii străini în general, inclusiv reforme fiscale și ale muncii.

Un aspect pozitiv pentru India din perspectiva ambițiilor sale industriale este demograficul tânăr; vârsta medie în India este de 27 de ani, față de 36,8 în China și 37,8 în Statele Unite5. Avem speranțe mari pentru viitorul Indiei, astfel încât ne menținem interesul în India și continuăm să căutăm investiții în chilipiruri acolo. Având în vedere contextul actual al piețelor, dorim să ne diversificăm expunerea pe acțiunile indiene printr-un mix de companii orientate pe bunuri, pe export și companii locale. Ne concentrăm în mod special pe companii care ar avea de câștigat dacă valuta Indiei continuă să se deprecieze, precum și dacă prețurile petrolului rămân suprimate.

În vizită la o companie din industria farmaceutică în India

În vizită la o companie din industria farmaceutică în India

În ultimele câteva luni, piețele emergente în general au avut o performanță sub cea a piețelor dezvoltate, iar piața Indiei a suferit de asemenea anumite izbucniri de volatilitate. Cu toate acestea, credem că acest lucru se va schimba în viitorul apropiat, din cauza a două motive importante: în primul rând, mulți investitori au dețineri subproporționate în piețele emergente datorită rotației dinspre această clasă de active, iar în al doilea rând, economiile emergente în general au trecut prin tendințe de creștere economică mai mare decât în piețele dezvoltate de-a lungul deceniului trecut, tendință care ne așteptăm să continue. PIB-ul Indiei e estimat să crească cu 7,3% în 2015 și cu 7,5% în 20166, și, cu toate că estimările pentru anul acesta par mai slabe decât cele precedente, acestea sunt cu siguranță robuste.

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

 

1. Surse: Banca Mondială, 2014; IMF World Economic Outlook, octombrie 2015. Creșterea PIB-ului Indiei e estimat să crească cu 7,3% în 2015 și cu 7,5% în 2016; creșterea PIB-ului Chinei e prevăzută să ajungă la 6,8% în 2015 și 6,3% în 2016; PIB-ul SUA e estimat să crească în 2015 cu 2,6% și cu 2,8% în 2016. Nu există garanții că vreuna din estimările sau previziunile din articol se vor îndeplini.

2. Sursă: Guvernul Indiei, Ministerul Comerțului și Industriei.

3. Sursă: Guvernul Indiei, Ministerul pentru Statistică și Implementarea Programelor.

4. Sursă: Comisia de Planificare a Guvernului Indiei, ”Planul de Producție”.

5. Sursă: CIA World Factbook, estimări pentru anul 2015.

6. Sursă: IMF World Economic Outlook, octombrie 2015. Nu există garanții că vreuna din estimările sau previziunile din articol se vor îndeplini.

 

Categories: Perspective