Home > Perspective > Iran: Oportunități pentru afaceri?

Iran: Oportunități pentru afaceri?

august 11, 2015

După ani întregi de negocieri, recent, a avut loc un progres în ceea ce privește programul nuclear al Iranului și conflictul creat în jurul acestui program, între Iran, Statele Unite și celelalte puteri mondiale. În timp ce clauzele înțelegerii au fost cu siguranță controversate, Statele Unite încă dezbătând acest contract strict din punct de vedere investițional, noi credem că acest progres reprezintă o dezvoltare entuziastă nu doar pentru Iran, dar și pentru regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord (MENA). Mulți dintre investitorii locali sunt încântați de potențialul care s-ar ivi din această nouă piață. 

După ani întregi de negocieri, recent, a avut loc un progres în ceea ce privește programul nuclear al Iranului și conflictul creat în jurul acestui program, între Iran, Statele Unite și celelalte puteri mondiale. În timp ce clauzele înțelegerii au fost cu siguranță controversate, Statele Unite încă dezbătând acest contract strict din punct de vedere investițional, noi credem că acest progres reprezintă o dezvoltare entuziastă nu doar pentru Iran, dar și pentru regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord (MENA). Mulți dintre investitorii locali sunt încântați de potențialul care s-ar ivi din această nouă piață.

În iulie, cei 5 membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (CSNU) – Statele Unite, Rusia, China, Franța și Marea Britanie – alături de Germania au anunțat un acord de importanță istorică cu Iran, document care pavează calea pentru ridicarea sancțiunilor economice impuse drept urmare a planurilor nucleare. Sancțiunile erau menite să mențină țara izolată și să sufoce potențialul economic al Iranului, până ce problema nucleară va fi fost rezolvată. În timp ce sancțiunile nu au fost îndepărtate oficial, noi credem că îndepărtarea anticipată a acestora va aduce noi oportunități de investire care nu au fost disponibile înainte.

Iran deține o piață de capital prosperă, cu deja peste 400 de companii listate și o capitalizare pe piață de peste 100 milioane dolari americani. Am descoperit o mulțime de companii bune în Iran, companii pe care le considerăm bine gestionate, reprezentând un amestec de domenii și industrii. Investind în Iran nu este o poveste de tipul săpatului după ulei; agricultura, manufactura și mineritul sunt de asemenea chei de succes către progres.

Suntem cu precădere interesați de piețele orientate spre consum, ca posibile oportunități de investire, ceea ce include micii comercianți, producătorii de alimente, telecomunicații, finanțele și companiile bancare. Sectorul bancar iranian, în special, ar putea fi beneficiar, întrucât nevoia de capital din țară va fi cel mai acut resimțită. Suntem de părere că acest domeniu – condus de dezvoltarea internă a populației, demografie și creșterea venitului disponibil – ar trebui să fie printre primii beneficiari de pe urma ridicării sancțiunilor. De asemenea, am putea anticipa câteva reinvestiții  ale celor îmbogățiți de pe urma uleiului în economia internă, în principal în termenii mult doritelor investiții de infrastructură și proiecte diversificate, care țintesc către eliberarea de sub dependența uleiului.

Privind piețele aflate în curs de dezvoltare în general, capitalurile iraniene de astăzi arată ispititor, în termeni de estimare. În plus, un număr important de companii multinaționale de consum produse vor dori de bună seamă să se extindă în zona Iranului, așa că acesta ar fi un alt domeniu de luat în considerare pentru investitori.

Simțind schimbarea la orizont, Iran a întreprins acțiuni pentru a pregăti piața pentru valul de noi investitori. Bursa de valori a țării a intrat în cursa pentru îmbunătățirea infrastructurii, iar conducătorii lucrează pentru a se conforma standardelor din zonă, de tipul supraveghierii și a protecției investitorului.

Aceste noutăți sunt încurajatoare, dar suntem convinși că mai este mult de muncă până la a atrage investitori internaționali. Corupția rămâne în continuare o problemă – așa cum este și în multe alte țări din jurul lumii – și am dori să vedem mai multă mișcare în zona privatizărilor, luând în considerare faptul că majoritatea companiilor listate în Iran sunt afilitate la stat într-o oarecare măsură.

Eliberarea de sancțiuni ar putea stimula dezvoltarea

Iran a experimentat un număr mare de eșecuri atât pe plan economic, cât și pe plan politic în ultima decadă, ceea ce a menținut țara la distanța de obținerea potențialului său deplin. Suntem de părere că asta ar putea să se schimbe în curând. Economia Iranului, de aproximativ 400 milioane de dolari americani este a doua cea mai mare economie din regiunea MENA, după Arabia Saudită. Iran a suferit în grad ridicat de inflație și șomaj, cu precădere printre cei tineri. Credem că eliberarea de sub sancțiunile economice impuse ar putea accelera rata dezvoltării Iranului, îndepărtând barierele exportului de ulei, aducând mai mult capital străin și punând capăt izolării băncilor sale din sistemul financiar mondial. O înlăturare parțială și temporară a sancțiunilor în anul 2014 a ajutat economia să se destindă cu o creștere semnificativă de 3% pe  fondul recesiunii din 2012-2013.

Iran se mândrește cu o demografie favorabilă, cu oameni bine educați și populație tânără (vârsta medie este de 28 de ani). În viziunea noastră, posibila eliminare a sancțiunilor și anticipatele investiții noi, ar putea avea un impact dramatic asupra ocupării forței de muncă și a consumului intern, deoarece noile investiții vor necesita muncitori și acei muncitori vor avea un venit pe care să îl cheltuiască.

Pakistan, Emiratele Arabe Unite, Oman și alte țări din regiune cu un comerț puternic, se leagă de Iran, care ar putea beneficia. Există deja un schimb înfloritor între Dubai și Iran, ce continuă o relație istorică, bazată pe comerț, între cele două țări. Un zbor din Dubai către Teheran durează doar două ore. În Dubai există școli iraniene și ramuri universitare unde studenții din Iran pot studia. O revistă de business iraniană publicată în Dubai are peste 7,000 de companii iraniene listate ce operează în Dubai în foarte multe domenii, printre care cel bancar, imobiliar, comercial și multe altele, așadar banii au s-au tot plimbat din Iran în Dubai.

Bineînțeles, evenimentele politice rezultă, în mod obișnuit, într-un număr de incertitudini și posibile riscuri, dar credem că prezența noastră rațională în regiune ne ajută să identificăm și să analizăm aceste oportunități.

O schimbare de strategie pentru Piața de Energie

În ceea ce privește impactul relativ izolat al prețului uleiului, acesta nu pare a fi cartea care să schimbe jocul. În timp ce în iulie o nouă scădere a prețurilor la ulei la 50 $ pentru un butoi, a fost atribuită înțelegerii privitoare la chestiunile nucleare, este important să amintim că Iran deține circa 10% din rezervele mondiale de ulei, iar aceasta nu este un nou venit pe piață. Țara exporta deja ulei. Rafinăriile din Turcia, de exemplu, au cumpărat constant ulei de la Iran. Sancțiunile impuse acestei țări au însemnat o acceptare a prețurilor mici la ulei, iar oportunitatea de a exporta acum mai mult ulei la un preț de piață mai mare, sună mai atrăgătoare pentru guvern. Este imposibil să spunem că mai mult ulei exportat din Iran va seta automat prețuri mici. Elementul speculativ este cu siguranță un moment critic în determinarea prețurilor la ulei, în vederea faptului că piața se poate clătina pe termen scurt, neavând legătură cu cererea și oferta de ulei.

În viziunea noastră, prețul la ulei mai degrabă va crește, decât să scadă pe termen lung, deoarece cererea constantă pentru ulei va persista. De când uleiul a început să scadă din prețul său de top de peste 100 $ pe butoi în 2014, graficele din Statele Unite au scăzut, iar uleiul din șisturi bituminoase din SUA ar putea fi un factor mai puțin important, compensând creșterea exportului de ulei iranian.

În timp ce unii exportatori de gaz și ulei se confruntă cu provocări aproape de termen, în lumina noii scăderi de preț a uleiului, din punct de vedere investițional, suntem concentrați pe diverse companii din sectorul energetic – nu doar cei care sunt implicați în cercetare și producere, dar, de asemenea luăm în calcul și micii comercianți.

Pentru noi, perspectiva pare mai luminoasă pentru Iran astăzi, spre deosebire de trecut și vedem multe posibile oportunități. Bineînțeles, viitorul țării stă în procesele politice care sunt destul de instabile și necesită mult timp pentru a fi implementate. În realitate, integrarea Iranului în comunitatea internațională și îndepărtarea completă a sancțiunilor, s-ar putea întinde pe o perioadă de mai mulți ani, dar, ca proiect de termen lung, suntem optimiști în ceea ce privește oportunitățile pe care acest proces le-ar putea crea pentru regiune în anii ce vor veni.

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

_______________________________________

1. Sursă: Bursa de Valori Teheran, iulie 2015.

2. Sursă: Banca Mondială, date pentru anul 2014.

3. Sursă: Baza de date World Economic Outlook a Fondului Monetar Internațional, aprilie 2015.

4. Sursă: CIA World FactBook, iulie 2015.

5. Source: US Energy Information Administration, 2014.

Categories: Perspective