Home > Perspective > Povestea Chinei rămȃne intactă, în ciuda scăderii pieței

Povestea Chinei rămȃne intactă, în ciuda scăderii pieței

iulie 9, 2015

Acum șase luni, am fost întrebat despre piața din China, care la acea vreme era în creștere. La acel moment, am considerat că ar putea să existe o rectificare significantă in ce se arăta ca o piață în avȃnt, însă o piedică de scurtă durată nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pe termen lung. De la mijlocul lunii iunie, bursa domestică de valori, măsurată de indicele compus de la Shanghai (acțiunea-A), a avut o plonjare de aproximativ 30%, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong (acțiune-H) a coborȃt în jur de 20% de la valorile ridicate înregistrate în mai.1 Întrebarea acum este cȃt de departe se mai poate merge în această rectificare. Chiar dacă nu pot prezice ce se va întȃmpla în viitor, ținȃnd cont de incertitudinea care există acum pe piață, noi, cei de la Templeton Emerging Markets Group, credem că scăderea de pe piața din China se apropie de final și că povestea investițiilor din această țară ca continua să existe pe termen lung.

Ce a cauzat lichidarea

Cred că trei lucruri care s-au petrecut au contribuit la ultimul val de panică al pieței din China. În primul rȃnd, piața a crescut foarte rapid anul trecut și a început să spargă multe măsuri de evaluare a pieței, ducȃnd la ieșirea de pe piață a unor investitori. În al doilea rȃnd, au fost multe oferte publice inițiale (IPO-uri) care au fost populare pe piață și au rezultat în foarte multe profituri. Aceste IPO-uri au crescut cu 40% în unele cazuri, iar acest lucru a dus la un număr ridicat de probleme legate de acțiuni noi (atunci cȃnd ai probleme cu acțiuni noi, acest lucru înlătură bani de pe restul pieței). În al treilea rȃnd, am avut intrarea sau începutul lui Shanghai-Hong Kong Connect la sfȃrșitul anului trecut, ce a permis infuzii peste granițe între piața de pe teritoriul Chinei și cea din Hong Kong. Problema legată de acest sistem a fost că, în timp ce fluxurile mergeau în sud, spre Shanghai, investitorii chinezi locali nu au fost inițial încurajați să se ducă spre Hong Kong, așa că a fost o diferență între performanța și fluxurile din cele doua piețe.

În opinia mea, esența recentei rectificări de pe piețele din China este de fapt o poveste a unei euforii prea mari și a unei rectificări logice.

Guvernul chinez era îngrijorat de starea pieței de ceva timp, încercȃnd să restricționeze sau să controleze utilizarea influenței în ceea ce privește creșterea tranzacționărilor în marjă sau cu fonduri împrumutate, întreprinse de participanți de pe piață. Ce s-a dus în sus a avut o cădere dramatică, iar de curȃnd, guvernul chinez s-a îndreptat către metode de a stabiliza piața și de a opri scăderea, prin măsuri ce au părut mai mult să aibă efectul opus, inclusiv restricționarea vȃnzărilor timp de șase luni acelor investitorilor care dețineau mai mult de 5% dintr-o acțiune, angajamentele de cumpărare coordonate ale brokerilor importanți chinezi și anularea IPO-uri programate. Aceste eforturi nu au sporit încrederea investitorilor, iar în timp ce piața a continuat să cadă in această săptămȃnă, tranzacționările la multe burse din China au fost suspendate.

Acest lucru a adus și mai multă incertitudine și teamă, deoarece mulți investitori păreau să creadă că dacă guvernul adoptă aceste măsuri pe piață, lucrurile par să fie destul de serioase și cel mai bine ar fi să renunțe. In opinia mea, guvernul ar fi trebuit probabil să lase scăderea timpurie a pieței să aibă loc fără interpuneri adiționale care poate au accelerat pierderile.

Cred că este de asemenea important de punctat că situația din Grecia a avut în mod cert un impact în atitudinea de pe piața din China, deoarece investitorii au acces la știrile globale și investitorii internaționali au fost sigur neliniștiți de situația din zona euro. Asta îi face pe mulți investitori să se gȃndească de două ori înainte să facă ceva; ei încremenesc și stau pe tușă pȃnă cȃnd consideră că volatilitatea s-a dus. Din nefericire, oamenii stau de multe ori în așteptare pentru un timp prea lung și pierd ocazia de a fi pe piață. Ei trebuie să fie atenți să nu fie trași în această atmosferă negativă.

Strategia noastră: Așteptȃnd valoarea

În timp ce noi deja investim în China, strategia noastră este de a aștepta pȃnă cȃnd prețurile sunt atât de atractive încât ne putem orienta către alte oportunități pe termen lung. Noi considerăm că acest moment este aproape cu unule acțiuni, însă probabil nu am ajuns încă la fund. Vestea bună esta că, uitându-ne la studii de piață pe care le-am făcut în trecut, aceste tipuri de piețe în scădere (și aș numi-o o piață în scădere) tind să fie de scurtă durată; nu rezistă mult, iar atunci când intervine recuperarea, ea tinde să fie mai mare în materie de procente.

Cred că probabil ne apropiem de un punct de capitulare în China. Ar trebui să vedem cel puțin o revenire de scurtă durată, iar mulți investitori care nu au ieșit inainte ar putea să profite de moment pentru a face acest lucru. După aceea, ne așteptăm să vedem o mișcare de du-te-vino până când sperăm ca piața să își revină, cu condiția ca evaluările să fie bune.

În opinia noastră, povestea Chinei este încă intactă. China încă are un ritm de dezvoltare bun și credem că este o piață globală importantă la care ne dorim să avem acces pe termen lung. Știm că țara a încetinit de la valorile de peste 10% pe care le avea în trecut. Economia este încă una mare, cu un ritm alert de dezvoltare și credem în avantajele investirii în titluri în China. Dacă putem face acest lucru cu un preț mai mic, cu atât mai bine.

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

 Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

  1. Sursa: Bloomberg LP, la data de 8 iulie 2015. Indicii nu sunt controlați, iar o persoană nu poate investi direct într-un indice.
Categories: Perspective