Home > Perspective > Creșterea contează

Creșterea contează

iulie 1, 2015

În opinia noastră, unul dintre cele mai mari avantaje pe care piețele emergente le-au oferit investitorilor este povestea unei dezvoltări puternice: de-a lungul ultimei decade, dezvoltarea în cadrul piețelor emergente a depășit-o pe cea din piețele dezvoltate, fiind de două ori mai mare. Creșterea produsului intern brut (PIB) pare că va continua să se mențină deasupra creșterii din piețele dezvoltate pentru cel puțin încă cinci ani, după spusele unor estimări ale Fondului Monetar Internațional.1 Suntem adesea întrebați de ce creșterea economică și perfomanțele burselor de valori nu sunt întotdeauna corelate, într-un an anume, iar dacă acest lucru se întâmplă, oare PIB-ul unei țări are vreo importanță când vine vorba despre titlurile cu profit variabil? Chiar dacă este adevărat că dezvoltarea și performanța pot fi divergente din când în când, nu există nicio îndoială ca dezvoltarea este importantă, din moment ce veniturile unei companii depind de creșterea economică la nivel general.

Dacă observați la schema creșterii in piețele emergente versus piețele dezvoltate, veți putea observa că, timp de câțiva ani, piețele emergente au crescut mai repede decât cele dezvoltate. În general, valorile de creștere semnificativă sunt văzute drept o caracteristică esențială a piețelor emergente. În ultimii 20 de ani, nu a fost decât un an, 1998, când creșterea in piețele emergente a fost mai mică decât cea din piețele dezvoltate.2

Avantaje Demografice

Atât piețele din Asia emergentă, cât și cele de frontieră din Africa au crescut chiar mai repede decât media piețelor emergente în ultimii ani, iar noi ne așteptăm la o continuare a tendinței, în acest an. Evoluțiile rapide în tehnologie au contribuit la alimentarea acestui puseu de creștere, din moment ce piețele emergente și de frontieră pot să beneficieze de avansurile tehnologice, dar și să sară peste fazele de dezvoltare; de exemplu, evitarea sucursalelor bancare și schimbarea locațiilor fizice cu tranzacțiile electronice. De asemenea, considerăm ca un motiv important al acester creșteri este legat de trend-urile demografice. În general, persoanele tinere sunt cele care domină in țări emergente din Asia și Africa, spre deosebire de multe părți din lumea dezvoltată și chiar din piețe emergente stabile, precum China, ce au de-a face cu o populație în curs de îmbătrânire. De exemplu, vârsta în Malaezia este de 28 de ani, iar în Kenya de 19 ani, în timp ce vârsta medie in China este 37, iar în Japonia și Germanie este chiar de 46 de ani.3 Persoanele sub 40 de ani intră de obicei în anii cei mai productivi ai vieților lor; ele câștigă bani în mod current și își întemeiază familii. De-a lungul procesului, ele cumpără o varietate de produse, de la bunuri de consum, până la autoturisme sau case.

Studiu de caz: Argentina

Creșterea economică de la an la an nu duce neapărat la o performanță a burselor de valori, însă de-a lungul timpului, ar trebui ca o creștere îmbunătățită să se reflecte în profiturile companiilor. În același timp, acest aspect pune semne de întrebare în ceea ce privește discrepanța dintre bursa de valori a unei țări si trend-urile de creștere. Argentina este un studiu de caz interesant. În ciuda problemelor economice indubitabile, în anul 2014, bursa de valori a Argentinei a fost una dintre cele mai rentabile la nivel global, iar Indexul Merval este a avut o creștere de 30% in 2015.4

Dacă vă uitați la diverșii indicatori economici din Argentina, veți întâlni un cocktail de știri negative. Creșterea PIB-ului a fost pe plus la limită și se preconizează că va scădea in 2015, în timp ce se așteaptă ca inflația (măsurată în funcție de prețurile la consumator) să crească cu mai mult de 18% în 2015.5 Conturile fiscale ale guvernului se află într-o stare de deteriorare, iar executivul a început să urmeze politici intervenționiste: controlul valutei, controlul capitalurilor, dar și a importurilor si exporturilor. Dacă te afli în situația unui investitor străin aflat în Argentina, vei găsi aici exact ceea ce eviți de regulă ca investitor. În același timp, piața de capital s-a comportat bine. După spusele echipei noastre din regiune, vina o au, parțial, persoanele bogate din țară, din cauză că vor să își protejeze averea și se îndreaptă către acțiuni, proprietăți și aur, văzute ca fiind unele dintre cele mai oportune si lichide investiții.

În plus, speranța la o schimbare a contribuit la valorile pozitive ale bursei de valori. Mulți investitori se bazează pe o schimbare politică, din moment ce alegerile generale vor avea loc in luna octobrie a acestui an. Acțiunile din Argetina erau relativ ieftine, în comparație cu alte țări din America Latină acum câțiva ani, dar ținând cont de schimbarea recentă, acest lucru nu mai este valabil. Aduceți-vă aminte – piața tinde să fie orientată înainte, așa că acesta este momentul când observați o discrepanță cu statisticile economice, care sunt orientate către înapoi. Noi vom urmări cu atenție alegerile, în vederea potențialelor oportunități de a ne crește expunerea acolo.

Pe vremea când investeam în Argentina la începutul anilor 1990, inflația ajunsese pe la 1,000% și era exrem de dificil să estimez profiturile unor companii. Am fost nevoit să iau decizii de investiție pe baza altor criterii; De exemplu, mă uitam la raportul preț-registru în loc să mă uit la raportul preț-profit. Unii au zis că sunt nebun – dar, câteodată, trebuie să-ți ajustezi orientarea atunci când există denaturări în economie. Faptul că ne-am uitat la valoarea contabilă ne-a dat ocazia să cumpăram active la un preț pe care l-am considerat de discount, din moment ce piața era atât de defavorizată.

La acea vreme, mă întâlnisem cu președintele unui ziar și al unui trust media foarte important din America Latină. Acest grup independent a fost foarte curajos in a se declara împotriva guvernului argentinian. Executivul a ripostat, ajungând până la a restricționa furnizarea hârtiei de ziar. După ce am studiat problema și am vorbit cu management-ul, m-am gândit că această companie va răzbi în final, așa că m-am simțit confortabil să investesc în ea. Este un caz în care, după ce ți-ai făcut cercetarea și ai încredere în echipa de management, ar trebui să privești situația pe termen lung, ca să depășești perioada dificilă.

Teme întâlnite în investiții

Bineînțeles, am găsit de asemenea un număr de piețe unde evenimente geopolitice sau de altă natură au speriat investitorii și au dus la lichidarea unor acțiuni pe termen scurt, în timp ce creșterea PIB-ul a continuat la un nivel acceptabil. Din moment ce încă suntem de părere că dezvoltarea este relevantă, problema, pentru noi, este de a profita de trendurile de creștere atunci când investim. De multe ori, ne axăm pe sector bancar, deoarece acele acțiuni tind să fie entitățile care reflectă de regulă starea unei economii. O altă zonă de interes pentru noi este cea al bunurilor de consum – produse făcute in masă , cum ar fi berea, băuturile răcoritoare, snacks-urile, tăiețeii instant etc. Acestea sunt tipurile de produse pe care consumatorii le cumpără din ce în ce mai mult în piețele emergente și de frontieră atunci când au venituri suplimentare pe care le pot cheltui. Acum doi ani, am vizitat o fabrică de sticle pentru băuturi răcoritoare in Nigeria și i-am întrebat care erau cei mai mari competitori ai acestora. De cele mai multe ori, știi deja răspunsul – ar fi o companie rivală de îmbuteliat. Totuși, în cazul de față, răspunsul a fost timpul suplimentar pentru a vorbi la telefon, lucru ce pare ciudat, dar este destul de logic, dacă stai să te gândești. Consumatorii în multe din aceste piețe au un venit limitat pe care îl pot cheltui, așadar companiile se bat pentru un anumit preț, doarece consumatorul ar putea să aleagă între a cumpăra un suc sau timp adițional pentru a vorbi la telefon.

Astfel, am aflat că acele companii din industria bunurilor de consum sau retail ce au o cotă de piață mare pot profita de pe urma creșterii consumului si al PIB-ului pe cap de locuitor. Aceste investiții sunt atractive în special dacă marjele de profit pot fi îmbunătățite. Vedem, de asemenea, anumite porțiuni ale industriei de construcții, cum ar fi cimentul, ca având o legătură mai directă cu creșterea PIB-ului decât alte tipuri de companii. Bineînțeles, chiar și într-o economie aflată într-o rapidă creștere, vor exista atât învingători, cât și învinși, așa că este nevoie să identificăm acele companii pe care le considerăm capabile de a profita de pe urma creșterii economice.

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

Informații importante de interes juridic

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

 

1. Sursa: Baza de date cu previziuni economice ale Fondului Monetar Internațional, Aprilie 2015. Nu există nicio asigurare că orice estimare sau previziune se va concretiza.

2. Ibid.

3. Sursa: CIA, The World Factbook, estimare din 2014.

4. Sursa: Bloomberg, de la începutul anului până la data de 22 iunie 2015. Indicii nu sunt controlați, iar o persoană nu poate investi direct într-un indice. Performanțele trecute nu garantează rezultate pe viitor.

5. Sursa: Baza de date cu previziuni economice ale Fondului Monetar Internațional, Aprilie 2015. Nu există nicio asigurare că orice estimare sau previziune se va concretiza.

 

Categories: Perspective