Home > Perspective > Starea piețelor emergente: Totul despre acele bănci [centrale]

Starea piețelor emergente: Totul despre acele bănci [centrale]

iunie 1, 2015

 

În această primăvară, călătoriile mele m-au purtat în Europa, unde am avut plăcerea de a discuta cu colegi, clienți și companii din regiunile pe care echipa noastră le monitorizează. Voi reveni în Londra pentru Franklin Templeton’s 2015 London Investment Conference, care are tema: “Investing for What’s Next™: o Hartă pentru Investitorii Activi”. Cu siguranță, valoarea managementului activ este una pe care o promovăm la Franklin Templeton, iar noi, cei din Templeton Emerging Markets Group, suntem foarte activi în călătoriile noastre în jurul lumii, căutând potențiale oportunități de investiție. La conferință, voi aborda câteva dintre temele centrale pe care le văd ca modelând piețele emergente actuale, însă puteți arunca o “privire pe furiș”, aici.

 

Perspectiva piețelor emergente

Anul acesta, am putea intitula cântecul tematic al piețelor globale ca “Totul despre acele bănci centrale”, dat fiind că divergențele politicilor monetare au ținut investitorii în stare de alertă și au mărit volatilitatea piețelor. O temă secundară ar putea fi “Totul despre acei barili [de petrol]”, pe măsură ce supraveghetorii piețelor au cugetat asupra potențialului impact al unei crize prelungite a prețurilor petrolului asupra mai multor economii, sau al unei creșteri a prețurilor.

În timp ce randamentul în piețele individuale a variat, piețele emergente au depășit, în medie, piețele dezvoltate, în primele patru luni ale anului, 1 după ce US Federal Reserve (Fed) nu a părut foarte grăbită în a ridica ratele dobânzilor, iar impactul prețurilor mai mici pentru petrol a fost perceput ca o măsură general pozitivă pentru cele mai mari economii de piață emergente, China și India. Scăderea prețurilor carburanților a susținut accelerarea eforturilor reformative în unele piețe emergente, incluzând eliminarea subvențiilor. Piețele anticipează ca Fed să înceapă majorarea dobânzilor cândva spre finele acestui an, dar majoritatea celorlalte bănci centrale din lume rămân într-o stare de relaxare, inclusiv Banca Populistă din China, Banca Japoniei și Banca Central Europeană, prin programe de relaxare cantitativă. (QE)

 

Cu certitudine, renașterea inflației și a creșterii economice în Europa cu ajutorul QE reprezintă o temă zilnică în rândul investitorilor europeni. Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, băncile nu împrumută suficient (după cum puteți vedea în graficul împrumuturi/depozite de mai jos), iar oamenii nu cheltuie suficient. Din punctul meu de vedere, încă există bani care ar putea fi investiți, în jurul lumii, bani care ar putea alimenta piețele de capital globale – chiar și cu Fed urmând a crește ratele dobânzilor în Statele Unite.

 Ratele dobânzilor nu vor crește prea curând

Considerăm că multe dintre inovațiile tehnologice pe care le-am adoptat cu rapiditate (aplicații mobile, site-uri e-commerce etc.) au contribuit la creșterea competitiției, dar și a constrângerii prețurilor, ambele reușind să stopeze inflația in mai multe sectoare economice. Este dificil pentru pentru o bancă centrală (de exemplu, US Fed) să justifice creșterea ratei dobânzilor în condiții în care creșterea economică nu este exagerată, iar inflația nu iși face simțită prezența. Nu pot să estimez când Fed va începe să crească ratele, dar este destul de sigur că Banca Centrală a Statelor Unite nu se pripește să acționeze într-un mod agresiv. Orice creștere a ratei va fi, cel mai probabil, una graduală si temperată. Fără o amenințare imininentă, nu cred că Fed și-ar dori ca dolarul să se întărească excesiv, deoarece ar putea să afecteze în mod negativ companiile bazate pe export – fapt pe care deja l-am observat in cel mai recent sezon în câștigurile firmelor din SUA. Cu toate acestea, piețele vor reactiona, cel mai probabil, în clipa în care Fed-ul va actiona. Așadar, rămânem precauți și așteptăm o eventuală volatilitate in viitor.

În contextul celui de-al doilea sfert al anului 2015, dar și în viitor, considerăm că un complex fundal global este în mare parte favorabil piețelor emergente. Piețele dezvoltate oferă un contrast intre solida creștere a trendurilor vazute în Statele Unite și eforturile de a anima economiile mai puțin dinamice din Europa și Japonia, prin ameliorarea cantitativă și deprecierea valutelor.

Dificultățile piețelor emergente

În cazul piețelor emergente, piețe ce încă prezintă trenduri solide de creștere economică, măsurile răspândite de reformare și beneficiile datorate prețurilor scăzute ale petrolului cauzează piedici burselor, pe lângă prezentele creșteri apărute ca urmare a influențelor demografice, transferurilor tehnologice și a valorilor generale ale datoriilor destul de scăzute. În viziunea noastră, direcția politicilor din majoritatea Asiei par a fi puternic favorabile creșterii economice.

Autoritățile chineze continuă programul major al reformelor prezentate la sfârșitul anului 2013. În India, primul ministru Narenda Modi a început deja să introducă reforme ambițioase, în concordanță cu promisiunile făcute înaintea alegerilor. Schimbări structurale pozitive sunt în curs și în alte piețe din regiune, în timp ce inițiative de investitii, în mod special Comunitatea Europeană ASEAN și Parteneriatul Trans-Pacific, ar putea să ofere un alt impuls de creștere.

În America Latină, situație dificilă actuală a Braziliei ar putea să se remedieze dacă devalorizarea valutei va impulsiona competivitatea, în timp ce acțiuni de înlăturare a corupției ar putea duce în timp la îmbunătățirea condițiilor economice si a guvernanței corporative. De asemenea, refome în Mexic și alte regiuni ar putea începe să sprijine performanța piețelor. Piețele emergente din Europa Centrală și Turcia ar putea profita de o revenire economică a zonei euro, fapt ce ar putea duce la relaxarea presiunilor economice aduse Greciei. În acelasi timp, o ameliorare a conflictelor în Ucraina le-ar putea da ocazia investitorilor să își indrepte atenția către activele atractive și evaluările scăzute de pe piața rusească.

Țările cu piețe emergente și de frontieră conțin unele dintre economiile cu cele mai rapide creșteri din lume, dar și dintre cele mai vibrante. Ȋn timp ce au existat anumite discuții în legătură cu o potențială scădere a rezervelor valutare, cred că ele încă se mențin într-o stare bună. De asemenea, nivelul datoriilor se îmbunățătește, din moment ce au avut loc mai multe dezvoltări în piețele emergente, decât în cele dezvoltate.2

De asemenea, climatul ratei dobânzilor în piețele emergente este atractiv pentru investitori, o mare parte profitând de prețurile scăzute ale energiei, dar și de subvențiile mai sus menționate, pentru a reforma economiile țărilor din care fac parte. Bineînțeles, impactul prețurilor la petrol vor afecta anumite economii și le vor ajuta pe altele, din moment ce unele sunt importatoare nete, iar altele exportatoare nete. Examinând cererea de petrol la nivel global, nu suntem de părere ca prețul petrolului va ramâne la un nivel extrem de defavorizat pentru mult timp.

Câștigul in piețele emergente

În timp ce volatilitatea poate cauza panică în rândul investitorilor, noi o vedem ca pe o oportunitate de a prelua acțiuni din categoria companiilor pe care le considerăm de bună calitate, la prețuri avantajoase. În opinia noastră, acțiuni în multe piețe emergente sunt subevaluate la acest moment (pe baza valorii de prețuri-încasări și a raportului dintre prețul actiunii si valoarea price-book)3 și considerăm că încă există bani în mișcare, atâta timp cât bănci centrale își extind bilanțurile la nivel global.

În plus, piața pentru listări la bursă, atât inițiale, cât și secundare s-a dovedit a fi atât viabilă în piețe emergente, cât și potrivită pentru dezvoltarea potențialelor oportunități; mai mult de 30% din totalul listărilor publice inițiale la nivel global, în ultimii zece ani, au aparținut piețelor emergente.4

Suntem, de asemenea, de părere că evoluția tehnologiei în piețe emergente va încuraja noi oportunițăti de investiții. Un număr crescut de persoane care fac parte inclusiv din economiile piețelor emergente fac tranziția de la laptop-uri la smartphone-uri, iar vânzări extreme de ridicate pot fi observate în piețe emergente, în special în China și India.

Bineînțeles, vor exista întotdeauna provocări. Iar în anumite momente poate fi destul de greu să depăsesti perioade de incertitudine, dar, așa cum Sir John Templeton a afimat odată, “Investiția de succes nu este o sarcină ușoară. Ea necesită o minte deschisă, studiu continuu și spirit analitic.”

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

 

 

1. Sursa: Indexul MSCI al pieţelor emergente, indexul global MSCI, YTD până în Aprilie 2015. Indexurile nu sunt urmărite, iar o persoană nu poate investi în mod direct într-un index. Performanţele trecute nu garantează viitoare rezultate.

2. Sursa: S&P, Moody’s, Bloomberg. Ultimele date, de la 31.10.2013. Pieţele emergente, asa cum sunt prezentate în indexul MSCI al pieţelor emergente; pieţele dezvoltate, asa cum sunt prezentate în indexul global MSCI. Indexurile nu sunt urmărite, iar o persoană nu poate investi în mod direct într-un index.

Accesaţi www.franklintempletondatasources.com pentru date suplimentare privind furnizorul informaţiilor.

3. Surse: indexul global MSCI, comparativ cu indexul MSCI al pieţelor emergente, de la starsitul lunii Aprilie 2015.

Accesaţi www.franklintempletondatasources.com pentru date suplimentare privind furnizorul informaţiilor.

4. Sursa: Dealogic.

Categories: Perspective